VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

8 martie – Ziua Internațională a Femeii. Date statistice și scurtă istorie 

În Republica Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Internațională a Femeii, alături de mai multe state din lume. Tema Zilei Internaționale a Femeii din 2023 este ”DigitALL: Inovare ți tehnologie pentru egalitatea de gen”. Totodată, cu această ocazie, Biroul Naţional de Statistică (BNS) a prezentat portretul statistic al femeilor din Republica Moldova în baza datelor disponibile.

Într-un comunicat remis presei, BNS subliniază că femeile predomină în numărul populației R. Moldova. Astfel, la începutul anului 2022, în medie la 100 femei de reveneau 91 bărbați. Totodată, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât la bărbați. Femeile trăiesc, în medie, cu 7,8 ani mai mult decât bărbații.

Totodată, femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2021, a constituit 26 de ani, iar la bărbaţi – 29.

Conform datelor Anchetei Forței de Muncă, femeile în vârstă de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaţilor de aceeași vârstă. 

În 2021, femeile au câștigat în medie cu 13,7% mai puțin față de bărbați.

8 Martie este „Ziua Femeii” de mai bine de un secol, dar începuturile ei nu sunt legate de flori, dulciuri și bucurie. Ideea a apărut într-o perioadă în care femeile erau grav nedreptățite și începeau lupta pentru drepturi. Au fost la început greve, violențe, proteste uriașe.

Istoria Zilei Internaționale a Femeii este strâns legată de mișcarea feministă și de lupta femeilor pentru drepturi sociale și politice. Primele semne că va exista o zi dedicată femeilor sunt din secolul al XIX-lea și au fost inspirate de luptele sociale și politice ale doamnelor.

În anul 1908, aproximativ 15.000 de femei au manifestat în New York, cerând salarii mai bune, scăderea timpului de muncă și dreptul la vot. Acesta a fost primul eveniment important al mișcării „sufragetelor” din SUA, potrivit Hotnews.

Primul „8 Martie” a fost sărbătorit în 1911 – în Austria, Danemarca, Germania și Elveția – cu manifestații și evenimente publice organizate de către femei și organizațiile întemeiate de acestea. În 1913, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Rusia, iar în anul următor, 1914, femeile din mai multe țări europene au organizat mitinguri pentru a protesta împotriva Primului Război Mondial.

În Rusia, pe 8 martie 1917 (23 februarie pe stil vechi), femeile din Petrograd (St Petersburg) au făcut o grevă în semn de protest față de condițiile precare de trai, față de penuria de alimente și față de război. După preluarea puterii, liderii bolșevici, inclusiv Vladimir Lenin, au adoptat 8 martie ca zi oficială a sărbătoririi realizărilor femeilor și a drepturilor lor.

Prin urmare, 8 martie a devenit Ziua Internațională a Femeii sub influența mișcării socialiste și a revoluției ruse din 1917. Ziua Internațională a Femeii este declarată nelucrătoare în URSS, în 1965.

Ziua Internațională a Femeii a fost proclamată oficial de către Națiunile Unite, în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. 

Tema Zilei Internaționale a Femeii din 2023 este ”DigitALL: Inovare ți tehnologie pentru egalitatea de gen”.

Decalajul digital de gen împiedică femeile să profite pe deplin de beneficiile tranziției digitale. Prin intermediul Strategiei digitale a UE și al creșterii durabile, UE urmărește să asigure accesul egal al femeilor la potențialul neexploatat al tehnologiilor digitale. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat 2023 drept Anul european al competențelor. Investițiile în educație și în formarea competențelor pentru femei și fete joacă un rol fundamental în consolidarea poziției femeilor în toate domeniile și în eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați.

Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a scoate în evidență atât realizările sociale, politice și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în 60 de state, în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă. 

Citește și: Statistici de 8 martie: La 100 femei revin 91 bărbați

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.