VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

50 de moldoveni aflați în Fâșia Gaza au cerut asistență și evacuare din zona de conflict

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că a luat legătura cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare. Potrivit sursei, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, mențin contact permanent cu moldovenii aflați în zona de conflict.

Potrivit MAEIE, punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere.

„Prin canale diplomatice, suntem în contact permanet cu autoritățile din Israel și Egipt, dar și alte țări din regiune privind evacuarea cetățenilor săi. MAEIE și toate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova – în special cea din Israel, și din Turcia, acreditată prin cumul și în Egipt, fac eforturi diplomatice considerabile, având comunicarea constantă cu ambasadorii Egiptului în țările de acreditare. Autoritățile discută constant cu țările partenere: SUA, România, Ucraina și altele, pentru a negocia cu autoritățile egiptene în vederea facilitării tranzitului civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni, prin punctul de trecere Rafah” anunță MAEIE.

Autoritățile informează că mențin legătura cu Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) pentru a primi sprijin în procesul de readucere a cetățenilor noștri din zona conflictului. ECHO a manifestat disponibilitatea de a ne acorda asistența necesară în acest context, afirmă MAEIE.

Menționăm că pe 12 octombrie, un funcționar consular al MAEIE s-a deplasat la Cairo. În timp ce diplomații duc negocieri, acesta pregătește întâmpinarea cetățenilor noștri la punctul de trecere Rafah. Aici, este pregătit să emită titluri de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport și să facilitezea tranzitul acestora către Cairo și, ulterior, către Republica Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.