VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tatiana Razinkov, artistă: Schimbarea începe de la fiecare cetățean, să nu așteptăm ca Maia Sandu să vină să ne facă ordine și curățenie în curte

Crede că fără artă, cruzimea realității ar face lumea de nesuportat. A studiat în Suedia și a activat în calitate de pictor-restaurator la Muzeul Național de Artă al Moldovei. În 2012 creează prima colecție de lucrări de pictură și artă decorativă prezentate în cadrul unei expoziții personale care s-a bucurat de succes. Despre cum e să fii artist pe timp de criză, despre valori și idealuri, dar și despre muzică, colega Olga Soroceanu a discutat cu interpreta și pictorița Tatiana Razinkov-Tamciuk, care ne invită la primul ei concert solo pe 9 mai.

Vocea Basarabiei: Pentru că avem o societate divizată, unii sărbătoresc pe 9 mai Ziua Victoriei, alții – Ziua Europei. Ce semnificație poartă pentru tine această zi? 

Tatiana Razinkov: Pentru noi mereu a fost o zi… Să zic că ne aduceam aminte de Ziua Victoriei, nu prea, în copilărie am avut noi un bunel care a fost la luptă și se adunau toate neamurile, îl felicitau și era ceva, așa, o amintire despre sărbătoare. În ultima perioadă, așa, mai liniștit, cu emoții optimiste, să zicem așa, cu privirea în viitor mai mult decât în trecut. 

Vocea Basarabiei: Republica Moldova unde o vezi peste 10 ani?

Tatiana Razinkov: Mi-aș dori foarte mult ca să fim totuși o societate mai liberă, mai educată și optimistă, pentru că la moment toate greutățile, împrejurările care au dat peste țara noastră în ultimii 30 de ani cumva ne-au stagnat societatea, dar aș vrea foarte mult să văd o schimbare. Cel puțin, în generația tânără văd tendința asta de a schimba ceva, de a aduce ceva nou și mi-aș dori, mie îmi place Europa, îmi place arta din Europa, arhitectura, cultura, oamenii sunt binevoitori, toți zâmbesc, toți sunt cu gânduri bune. De ce nu?

Vocea Basarabiei: Schimbarea aceasta de unde pornește – de la cetățean sau de la autorități? 

Tatiana Razinkov: Cred că de la fiecare cetățean. Eu sunt de părerea că nu trebuie să dăm vina pe nimeni, dar mereu să ne asumăm responsabilitatea și să începem cu noi. Acolo unde noi ne disciplinăm și facem ordine în curtea noastră, în familia noastră, sădim flori și-i frumos lângă gard, acolo și o să vină Europa, și să nu așteptăm că dna Maia Sandu o să vină să ne facă curățenie în curte. Simt că poporul are voce, a fost o perioadă lungă de timp, unde eu, cel puțin, ca cetățean mă simțeam că ai spune, nu ai spune, ai face ceva, statul habar nu are cu ce te ocupi și ce faci. Mai ales generația tânără n-a prea fost încurajată și de aceea mulți pleacă din țară, dar acum mă bucur că sunt proiecte interesante, se încurajează generația tânără și femeile aparte sau în afaceri. Aș vrea foarte mult toate câmpurile să arate sădite cu pomi, cu vii, cu flori, toți cetățenii să revină acasă și să fie împreună cu familiile lor bucuroși și fericiți. Acesta-i visul moldoveanului.

Mă bucur că mulți tineri se aventurează sau încearcă să aducă idei, concepte sau afaceri din Europa și să le implementeze aici

Vocea Basarabiei: Pentru că avem aproape un milion de cetățeni plecați în diasporă, cum poate fi această revenire a moldoveanului care deja s-a adaptat la condițiile din alte state? Cum ar avea loc această revenire?

Tatiana Razinkov: Cred că ar avea loc revenirea dacă ar fi condiții aici, pentru că știm cu toții că diaspora mereu cu lacrimi în ochi ascultă folclorul și piesele, și arta și ei mereu cu dorul de casă trăiesc și mulți zic că ar vrea să vină, ar vrea să aibă aici un locșor sub soare, dar să fie și o meserie bine plătită sau pur și simplu să găsească o ambianță în care ei să poată să se dezvolte și să trăiască la fel de bine ca în țara în care au ales să locuiască la moment. Chiar aș zice că mulți tineri se mai aventurează sau încearcă să aducă idei sau concepte, sau afaceri din Europa și să le implementeze aici, începând cu resursele, cu banii câștigați în afara țării. Chiar în familia mea au avut experiențe de muncă în diferite țări și dorul de casă a fost atât de puternic, încât ei au revenit și acum se găsesc aici acasă.

Vocea Basarabiei: Te-a marcat în vreun fel acest război din imediata vecinătate a Republicii Moldova, agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina?

Tatiana Razinkov: Bineînțeles că nu poate să nu te atingă, nu putem rămâne indiferenți, pentru că oricine are suflet nu poate să rămână nepăsător față de o așa durere și nedreptate, suferă mulți copii, mame, familii, tinerii care ar trebui să-și aranjeze viața acum și ei pur și simplu cad pe câmpul de luptă și nu au șansa aceasta de a-și vedea copiii crescuți. Desigur că mă atinge foarte mult chestia asta.

Vocea Basarabiei: Acest război ne învață niște lecții?

Tatiana Razinkov: Istoria ne spune că omenirea nu învață nimic din istorie. Cam asta-i situația. Când am auzit că a început războiul chiar am fost șocată de faptul că în secolul XXI este posibil așa ceva, că revenim iarăși la vărsare de sânge și distrugeri în masă. Oare chiar nu a învățat nimic omenirea? Eu mă gândesc că ar trebui să fim mai cu frică de Dumnezeu, adică să ne gândim că ceea ce semănăm mereu revine și trebuie trase anumite concluzii. Dacă e să ne uităm la lecțiile acestui război, fiecare are de învățat și cred că războiul acesta trebuie să înceteze, în primul rând în familiile noastre, ca noi atunci când vrem să ne certăm, să ne rănim, să ne ucidem cu vorba sau cu cuțitul așa, prin vorbe tăioase, să începem cu pacea în suflet, în familiile noastre și acum când s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat să putem da o mână de ajutor, pentru că sunt lucruri care nu stau în puterea noastră, noi nu putem să luăm decizia aceasta, dar ca cetățeni de rând noi putem să facem ceea ce ne stă în puteri. 

Nu poate o societate fi bună și iubitoare, și iertătoare, și jertfitoare fără sursa care este Dumnezeu, care ne dă harul, ne dă puterea

Vocea Basarabiei: Dar ce se observă în societate și despre aceasta vorbesc și mulți oameni cu care noi discutăm zilnic în stradă, că e multă invidie, că e dușmănie, inclusiv că politica divizează lumea și o pune pe baricade diferite. Cum crezi, există o idee care ar putea uni societatea?

Tatiana Razinkov: Bineînțeles. Eu cred că unicul lucru care poate uni societatea este credința în Dumnezeu, nu poate o societate fi bună și iubitoare, și iertătoare, și jertfitoare fără sursa care este Dumnezeu, care ne dă harul, ne dă puterea, ne umple inimile de dragostea aceasta după care fiecare suntem flămânzi. Cred că asta ar fi soluția. Ceea ce vedem noi este un rezultat la absența credinței în viețile noastre, noi ne vedem de treabă și vrem să avem dragoste și pace în suflete, dar nu există așa ceva. Asta-i părerea mea.

Vocea Basarabiei: Și de unde ia omul această credință?

Tatiana Razinkov: Să ne întoarcem la lucrurile sfinte, pentru că cumva s-au schimbat valorile în ziua de azi, ne îmbogățim cu lucruri trecătoare și nu găsim timp pentru lucrurile sfinte.

Vocea Basarabiei: Cum crezi, astăzi se pun valorile în capul mesei și care sunt valorile adevărate pe care trebuie să pună preț omul? 

Tatiana Razinkov: Dragostea, onestitatea, bunătatea, prietenia, lucrurile care nu se cumpără cu bani.

Vocea Basarabiei: Dar în goana asta după material nu se uită de spiritual?

Tatiana Razinkov: Bineînțeles că se uită, cum să nu? Trebuie mereu să păstrăm echilibrul. Nu este posibil să dai tot timpul tău pentru goana după material și să ai cumva sufletul plin de bogăție duhovnicească, nu există așa ceva, trebuie să fie un echilibru. Și problema omenirii e că noi mereu avem buba noastră, mereu ne cufundăm într-o goană după deșertăciune sau ne concentrăm asupra lucrurilor care nu au valoare de fapt. Noi nu putem să facem diferența. Pentru mine personal valorile care contează sunt lucrurile nepieritoare. Mă refer nu la obiecte, dar la relația dintre oameni, bunul-simț, onestitatea, ca să ne întoarcem la omenie, pur și simplu la omenie, că nu merge vorba să fim ca la mănăstire, niște sfinți, că toți greșim, dar omenia asta care te ajută într-o situație critică sau dubioasă să rămâi om și să nu-ți vinzi fratele cred că s-a pierdut în societate și trebuie să ne întoarcem la valorile adevărate. 

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre ceea ce te preocupă cel mai mult – pictura și muzica. Cum e să faci artă pe timp de criză?

Tatiana Razinkov: Foarte bine. Nu există probleme pentru artist, artistul simte nevoia să creeze în orice situație și, din contra, în momentul de criză noi ne simțim tot mai mult chemarea și menirea de a încuraja, de a mângâia prin artă, prin muzică, pentru că acesta scopul artei, nu să fim artiști și să umblăm cu nasul pe sus că eu îs artist, dar să slujim poporului, să slujim oamenilor și prin frumusețe, prin această conexiune cu sursa din care noi ne inspirăm și vedem toată această frumusețe care ne înconjoară să dăm o rază de speranță oamenilor care sunt descurajați, care sunt răniți, care sunt lipsiți de orice speranță de viață sau de lumină.

Arta este un instrument foarte bun care te ajută prin culori, prin forme, prin linii să scoți din inima ta această încordare, durere, povară

Vocea Basarabiei: Arta vindecă?

Tatiana Razinkov: Da, eu sunt încrezută că arta este un instrument foarte puternic care vindecă sufletele îndurerate. Eu sunt de părerea că nu putem exista în armonie cu sine, cu societatea și cu oamenii dacă nu suntem în pace și nu suntem într-o strânsă legătură cu tot ce este creat în Univers. Iată, arta a fost instrumentul prin care pur și simplu în momentele când mă simțeam foarte descurajată, în acel proces de creație simțeam că parcă în inima mea Dumnezeu toarnă vindecare, toarnă această rază de lumină, pe lângă faptul că arta are puterea de a vindeca, totodată, noi putem prin procesul de creație să exteriorizăm durerea care se adună în inimile noastre și foarte mulți oameni care nu au obișnuința de a expune sau de a povesti, sau a descărca povara aceasta o poată ani de zile în suflet. Iată, arta este un instrument foarte bun care te ajută prin culori, prin forme, prin linii să scoți din inima ta această încordare, durere, povară, tot ce porți în inima ta și asta foarte mult tot mă ajuta și mă elibera foarte mult.

Vocea Basarabiei: La ce lucrează Tatiana acum?

Tatiana Razinkov: Pregătim un concert live la care am visat foarte mult timp și mă bucur foarte mult că vine această zi minunată în care vom interpreta cu un band de profesioniști, băieți talentați, 15 piese în diferite stiluri și abia aștept să împărtășesc, va fi o muzică de suflet, pentru suflet, fiindcă muzica mea nu este o muzică gălăgioasă, este o muzică, așa, ca un râu care curge la sufletele oamenilor.

Vocea Basarabiei: Ce-și dorește cel mai mult o tânără artistă?

Tatiana Razinkov: Doresc să fiu cât mai utilă pentru societate, vreau ca viața mea să aducă folos, nu vreau să trăiesc doar pentru mine sau pentru scopurile mele.

Vocea Basarabiei: Și ai putea să ne interpretezi ceva? 

Tatiana Razinkov: O piesă pe care mama mi-o cânta înainte de culcare, e cam tristă, dar cumva mereu îmi aduce aminte de mama piesa aceasta, e o bucățică de folclor. (Cântă): Prin pădurea bradului trece/ mama Radului, măi,/ Din ochi negri lăcrimând/ Și de Radu întrebând, măi,/ Radu mamii, Radule!…

Vocea Basarabiei: Foarte frumos, mulțumim! La fel, aș vrea să te mai întreb – cine consumă artă azi?

Tatiana Razinkov: Toți consumă artă azi! Toți consumă, nu toți vor să plătească pentru artă, dar toți consumă în diferite forme, pentru că astăzi arta este peste tot, și pe un pachet de pâine sau pe o cutie de ciocolată, pe orice, totul este o manifestare a artistului. 

Vocea Basarabiei: Mulțumesc pentru această discuție la Vocea Basarabiei, Vocea care ne unește! Și, poate, pe final un gând pentru ascultătorii noștri?

Tatiana Razinkov: Să încercăm să trăim astăzi, să încercăm să ne bucurăm, să apreciem oamenii, să ne iertăm, să acoperim cu dragoste și în toate relațiile noastre să apreciem oamenii care ne înconjoară astăzi. Cel puțin, eu observ chestia asta, că mulți oameni trăiesc sau cu trecutul, sau cu viitorul, dar în prezent să savurăm și să fim plini de această binecuvântare, să fim noi o binecuvântare pentru oamenii care ne înconjoară și să putem să apreciem toată bunătatea pe care o primim. 

Vocea Basarabiei: Acum pe timp de război, ce preț are pacea? Are vreun preț pacea pentru omenire?

Tatiana Razinkov: Da, un preț foarte mare. Am realizat asta în dimineața în care m-a sunat sora mea și mi-a zis că s-a început războiul în Ucraina, atunci am realizat ce dar este un cer pașnic pe care îl avem și cumva n-am realizat până atunci. 

Vocea Basarabiei: Dar acum te-ai obișnuit cu această realitate? 

Tatiana Razinkov: Acum de fiecare dată când ies, mă uit la cer și-i mulțumesc lui Dumnezeu că încă este pace și mă rog pentru țara vecină, pentru toți oamenii care sunt îndurerați. 

Autor

  • Olga Soroceanu

    Realizează reportaje cu tentă socială, politică, economică, culturală, voxuri și interviuri TV. Este una dintre prezentatoarele Jurnalului Dimineții la radio. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. Anterior, a lucrat în calitate de reporter la Radio Europa Liberă, fiind bursieră regională la biroul din Chișinău al RFE/RL.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.