VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anatol Țăranu: Guvernarea își asumă misiunea de a deveni o forță mobilizatoare pentru majoritatea populației care susține cursul european

Președinta Maia Sandu a cheamat toți cetățenii la Adunarea națională „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor este tardivă, dar binevenită, este de părere Anatol Țăranu, istoric, comentator politic și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, care sugerează că ideea consensului național este una absolut necesară.

Vocea Basarabiei: Dle Țăranu, președinta Maia Sandu cheamă cetățenii în Piața Marii Adunări Naționale pe 21 mai. De ce acum și de această chemare?

Anatol Țăranu: Eu cred că puțin a întârziat această chemare, dar ea este absolut logică și vorbește despre faptul că guvernarea actuală, inclusiv președinta Maia Sandu, începe să asculte despre acele doleanțe care au fost expuse de reprezentanții societății civile, care i-au atras atenția asupra faptului că este impardonabil ca Piața Marii Adunări Naționale, străzile Chișinăului să fie puse la dispoziția protestatarilor cumpărați cu bani murdari. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care susțin cursul european al țării nu sunt în străzi și nu au posibilitatea să-și manifeste capacitatea de a se mobiliza în favoarea cursului european. Iată că acum eu cred că acest neajuns este depășit și guvernarea își asumă misiunea de a deveni o forță mobilizatoare pentru majoritatea populației care susține cursul european al Republicii Moldova.

Încercarea opoziției de a invoca factorul sau condiția referendumului pe această temă este nimic altceva decât o încercare de a tergiversa starea lucrurilor

Vocea Basarabiei: Dar pe de altă parte, opoziția și cei care sprijină opoziția insistau pe ideea că trebuie de făcut un referendum și că la acest plebiscit cetățenii să spună dacă sunt de acord ca Moldova să urmeze această cale de integrare europeană. Credeți că acest lucru ar putea să liniștească spiritele și să nu mai insiste cei din tabăra opoziției pe un referendum?

Anatol Țăranu: Referendumul a fost făcut la ultimele alegeri parlamentare, acolo unde partidul de guvernare a mers cu un mesaj foarte clar că venind la guvernare va orienta politica Republicii Moldova pe făgașul integrării europene. Care referendum poate fi mai sugestiv din acest punct de vedere decât alegerile parlamentare cu un program european bine conturat și pentru care au votat majoritatea cetățenilor Republicii Moldova? Încercarea opoziției de a invoca factorul sau condiția referendumului pe această temă este nimic altceva decât o încercare de a tergiversa starea lucrurilor, de a devia atenția publicului de la ceea ce s-a întâmplat încă doi ani în urmă atunci când cursul european a fost susținut masiv de către popor la alegerile parlamentare. Eu cred că această propunere a opoziției nu are sorți de izbândă, mai degrabă vine să saboteze cursul european decât să ajute la o înțelegere perfectă ce dorește societatea moldovenească.

Vocea Basarabiei: Dar această adunare națională urmează să aibă loc cu 10 zile înaintea summitului la care sunt așteptați 50 de șefi de stat, de guvern. Ar fi și un mesaj pentru acel summit la care vor fi prezenți atâția oaspeți la Chișinău?

Anatol Țăranu: Cred că da, iar această adunare a liderilor europeni care va avea loc la Chișinău se va întâmpla anume pe valul acesta al susținerii masive a cursului european de către populația Republicii Moldova, de către cetățenii noștri și eu cred că un asemenea impuls, un asemenea mesaj trimis de o mare adunare națională este lucrul cel mai benefic pentru ca acest forum al liderilor europeni să se consume într-o atmosferă de coeziune. Cred că nu va exista o manifestare mai promptă și mai sugestivă decât o adunare de acest fel pentru a demonstra dorința  poporului Republicii Moldova de a fi în familia europeană.

Vocea Basarabiei: Dar ați putea anticipa cam câtă lume ar putea să participe la o asemenea adunare în Piața Marii Adunări Naționale?

Anatol Țăranu: Eu cred că desigur este nevoie ca acest mesaj care a fost formulat de către președinta Maia Sandu să aibă inclusiv o susținere masivă în plan organizatoric, iar acest lucru va fi posibil doar dacă în acțiunea aceasta de mobilizare a maselor se va implica nu doar partidul de guvernământ, dar toată partida proeuropeană per ansamblu. Apropo, în mesajul transmis de Maia Sandu a existat și acest element care vorbea despre necesitatea consolidării tuturor forțelor proeuropene, trebuie de uitat vechile obide, vechile neînțelegeri și este nevoie de o mobilizare exemplară pentru ca alegerea civilizațională pentru Moldova – Europa – să fie susținută masiv de către populație, de către cetățeni, iar acest lucru poate fi demonstrat în cadrul acestei adunări.

Maia Sandu și partidul de guvernare a învățat lecția și a înțeles că parcursul european nu poate fi opera unui singur partid politic

Vocea Basarabiei: Proeuropenii asta le și reproșau celor de la guvernare și Maiei Sandu că au încercat să monopolizeze acest deziderat de integrare europeană și erau nemulțumiți în tabăra prooccidentală.

Anatol Țăranu: Și eu cred că această nemulțumire era absolut justificată. Iată că acum președinta Maia Sandu și după toate probabilitățile și partidul de guvernământ a învățat lecția și a înțeles că cursul european care este o alegere majoră pentru societatea moldovenească nu poate fi opera unui singur partid politic, chiar dacă acest partid politic este unul de guvernare și are o majoritate parlamentară confortabilă. E imposibil de atins acest obiectiv fără o mobilizare exemplară a societății per ansamblu și această adunare națională este un prim pas spre această mobilizare.

Vocea Basarabiei: Dar ce reacție credeți că va urma din partea adversarilor politici ai guvernării?

Anatol Țăranu: Ei desigur că vor pune sub semnul întrebării, vor vorbi despre legalitatea unui asemenea pas ș.a.m.d., asta e funcția opoziției, chiar dacă în cazul acesta ar fi necesar ca toată opoziția să înțeleagă și să se solidarizeze cu ceea ce înseamnă alegerea civilizației pentru Republica Moldova. Dar, din păcate, noi avem o parte bună a opoziției care nu deservește interesele cetățenilor Republicii Moldova, ci mai degrabă sunt angajați în opera susținerii unui curs care este dictat din străinătate.

Vocea Basarabiei: Și acum întrebarea care va fi la ordinea zilei, dacă mai sunt forțe care pot deturna acest parcurs european al Republicii Moldova, și nu doar forțele din interior, dar și forțele din exterior și, în primul rând, s-a vorbit mult despre Federația Rusă, care nu ar vedea cu ochi buni această integrare europeană a Republicii Moldova?

Anatol Țăranu: Da, desigur cursul european al Republicii Moldova este unul pentru care trebuie să ne batem și nu există o certitudine categorică, că acest curs nu poate fi deturnat. Poate. De aceea și este nevoie de această mobilizare ca șansele acelora care încearcă să oprească Republica Moldova pe calea integrării europene să nu reușească. Din acest punct de vedere, repet încă o dată, înjghebarea acestui front comun al tuturor forțelor proeuropene pentru a susține acest curs este categoric benefică și este foarte bine că guvernarea a auzit acest mesaj, acest îndemn și merge pe calea edificării unui asemenea front comun de susținere a cursului european.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.