Pentru înlăturarea consecințelor avariei, în primăvara anului 1986 în zona afectată au ajuns 3350 de locuitori ai fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești, în speciali lucrători medicali și soldați.
Astăzi au loc mai multe acțiuni, inclusiv un miting solemn, cu depuneri de flori, la Complexul Memorial al Victimelor Catastrofei de la Cernobîl de pe strada Valea Trandafirilor din Capitală.
De Ziua internațională de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl, șefa statului, Maia Sandu, și-a exprimat recunoștința față de moldovenii care au participat la lichidarea pericolului radioactiv.
„Avem datoria să cinstim sacrificiul și memoria eroilor și să oferim susținere familiilor lor. În ultimii trei ani, Guvernul a majorat alocațiile pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și a indexat ajutoarele materiale anuale oferite acestora. Până la sfârșitul acestui an, 80 de familii ale participanților vor primi cu titlu gratuit în proprietate apartamente din partea statului. Astfel ne respectăm angajamentul de a construi o societate în care oamenii trăiesc în siguranță și bunăstare”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a mai menționat că urmările exploziilor și scurgerilor radioactive de la Cernobîl servesc drept exemplu al pericolelor nucleare și amintesc despre importanța cooperării internaționale pentru utilizarea pașnică și în siguranță a tehnologiilor nucleare. Iar războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune.
„Comunitatea internațională nu poate admite acest lucru. De aceea, avem nevoie de norme mai stricte privind securitatea nucleară și de o cooperare mai bună în această direcție. Dacă țările lumii vor acționa solidar, în numele binelui comun, pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător, putem avea un viitor pașnic și sigur”, a conchis Președinta Maia Sandu.
Amintim, în urmă cu 38 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl din Ucraina a explodat, după șir de erori umane, provocând cel mai grav incident din istoria nucleară civilă. Explozia, produsă noaptea, a fost urmată de un incendiu puternic. Acoperişul reactorului a fost aruncat în aer, şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste un kilometru în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense. Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie. Evacuarea din zonă a început abia peste 36 de ore.
Totodată, suprafațe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuați peste 300.000 de oameni. „Zona morţii” de la Cernobîl – un teritoriu otrăvit de radiaţii – se întinde pe 2.600 de km pătraţi.