VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

33 de ani de la Războiul de pe Nistru. Maia Sandu: Ca și atunci, azi se încearcă divizarea noastră, dar noi, moldovenii, nu avem ce împărți

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au participat duminică, 2 martie, la evenimentele dedicate memoriei celor care au luptat pentru apărarea integrității teritoriale, independenței și suveranității Republicii Moldova.

„Nu am râvnit teritorii străine și nu am vrut un război, dar acum 33 de ani am fost nevoiți să ne apărăm în fața agresorului. Ca și atunci, azi se încearcă divizarea noastră, dar noi, moldovenii, nu avem ce împărți. Fie că trăim la Chișinău sau la Tiraspol, la Cahul sau la Tighina, la Soroca sau la Râbnița, cu toții vrem un lucru firesc: un viitor sigur pentru copiii noștri, o viață demnă, liberă, fără frică și fără lipsuri”, a declarat șefa statului. 

Evenimentele comemorative au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, după care Președinta Maia Sandu, alături de veterani, demnitari și angajați ai instituțiilor de stat, a participat la Marșul Memoriei și la mitingul solemn desfășurat la monumentul „Maica Îndurerată”. Asemenea acțiuni sunt organizate pe întreg teritoriul țării, cu participarea oficialilor, veteranilor și familiilor celor căzuți pe câmpul de luptă.

De Ziua Memoriei și Recunoștinței, persoanele rămase cu dizabilități, precum și familiile celor căzuți pe câmpul de luptă, primesc un ajutor financiar de 1000 de lei. 

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, aceste persoane și alte categorii de participanți la acțiuni militare, beneficiază de o alocație lunară majorată, de 1610 lei, iar persoanele cu dizabilități de pe urma războiului primesc lunar 2254 lei. În prezent, peste 27 de mii de cetățeni primesc acest suport.

Anual, Republica Moldova marchează pe 2 martie Ziua Memoriei și Recunoștinței, consacrată comemorării eroismului celor căzuţi și răniți în războiul din 1992. 30 de mii de compatrioți au apărat atunci independența țării noastre în fața grupărilor separatiste din stânga Nistrului, susținute de Rusia. Datele oficiale arată că 321 de eroi și-au pierdut viața, iar circa o mie de persoane au fost rănite.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.