VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

32 de deputați din actuala legislatură au studii în drept sau au activat în domeniu

32 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a au studii în drept sau au activat în domeniul juridic, iar majoritatea parlamentarilor au absolvit facultatea de drept în R. Moldova. Datele au fost prezentate de Legislativ în contextul Zilei Juristului care este marcată astăzi, 19 octombrie.

Totodată, trei deputați au studii în domeniu obținute în cadul universităților din afara țării: Ana Calinici a studiat la București, Fiodor Gagauz – la Kiev, iar Efimia Bandalac – la Moscova.

Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” are 16 deputați-juriști: Ion Babici, Efimia Bandalac, Viorel Barda, Ana Calinici, Artemie Cătănoi, Igor Chiriac, Mariana Cușnir, Vasile Grădinaru, Gheorghe Ichim, Boris Popa, Ersilia Qatrawi, Ana Racu, Roman Roșca, Veronica Roșca, Olesea Stamate și Petru Frunze.

În Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sunt 12 juriști: Adrian Albu, Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Corneliu Furculiță, Fiodor Gagauz, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan, Radu Mudreac, Alexandr Nesterovschi, Veaceslav Nigai, Grigore Novac și Adrian Lebedinschi. Totodată, deputatul Adrian Lebedinschi este doctor în drept.

În Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” patru deputați au studii în domeniul juridic: Vadim Fotescu, Petru Jardan, Denis Ulanov și Ilan Șor.

În Secretariatul Parlamentului activează 64 de funcționari publici cu studii în drept: 43 în cadrul subdiviziunilor structurale și 21 în secretariatele comisiilor permanente. De asemenea, trei angajați sunt doctori în drept: Valeriu Kuciuk, Lilia Bordei și Victor Mocanu, iar Adela Guțu este doctorandă.

În fiecare an, pe data de 19 octombrie, în Republica Moldova este marcată Ziua juristului. Sărbătoarea profesională a fost instituită prin decret prezidențial în anul 2000, în semn de recunoștință pentru aportul juriștilor la edificarea statului de drept.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.