VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

30% din plăți moldovenii le fac cu cardul bancar

„Cardurile bancare au devenit deja ceva obișnuit pentru moldoveni. În ultimele 12 luni noi am achitat cu cardul procurări de bunuri și servicii în valoare de 56,6 miliarde lei”. Cifrele au fost prezentate de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

În această perioadă veniturile noastre au fost puțin peste 200 miliarde lei, iar cheltuielile le estimez la 190 miliarde lei. Respectiv din totalul plăților efectuate 57 miliard lei sau 30% au fost cu cardul bancar iar restul de 133 miliarde lei în numerar. Ponderea achitărilor cu cardul a crescut de 2 ori doar în ultimii 2 ani. Dacă în 2020 noi cu cardul am achitat doar 15% din procurări acum deja 30%”, scrie expertul pe blogul său.

Potrivit lui Ioniță, în 2010 cu cardul bancar moldovenii achitau mai puțin de 2% din toate cumpărăturile.

Din această sumă 40,9 miliarde lei sunt achitări cu cardul realizate în Moldova. Aici se mai adaugă alte 2,8 miliarde lei achitări cu carduri străine realizate de moldoveni aici în țară. De regulă acestea sunt carduri străine deținute de ai noștri peste hotare, dar pe care ei le-au transmis la rude aici acasă. Peste hotarele țării moldovenii în ultimele 12 luni au achitat cu cardul achiziții de 13 miliarde lei. Din aceasta suma aproximativ 8,2 miliarde lei revin procurărilor de bunuri și servicii on-line. Restul de 4,8 miliarde lei sunt cheltuielile efectuate peste hotare în timpul călătoriilor de afaceri sau odihnă”, a mai explicat expertul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.