VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

20 de inspectori ANSA de la Leușeni, cercetați penal pentru implicare în corupție sistemică. CNA și PA au documentat 200 de cazuri de mită

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) au documentat o schemă de corupție sistemică, pusă în aplicare de persoane publice din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la Postul de Inspecție la frontiera Leușeni-Albița. Vineri, 14 aprilie, 20 de funcționari au fost supuși perchezițiilor atât la locul de serviciu, cât și la domiciliu, fiind documentați în cadrul a 20 de cauze penale, initiate pe fapte de corupere pasivă.

Potrivit probatoriului administrat de ofițerii CNA și procurori, funcționarii ANSA sunt bănuiți de implicarea în circa 200 de cazuri de transmitere și primire sistematică a foloaselor necuvenite în sume ce variau între 100 și 1000 de lei.

Banii erau percepuți de la transportatori pentru evitarea controlului asupra respectării normelor sanitar — veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al animalelor, produselor și materiei prime de origine animală, furajului, precum și altor mărfuri supuse supravegherii sanitar-veterinare. În urma primirii mijloacelor financiare menționate, angajații ANSA efectuau un control superficial al actelor și produselor importate sau se abțineau de la efectuarea verificărilor”, menționează reprezentanții CNA.

Conform CNA, în cadrul perchezițiilor au fost ridicate mijloace financiare în sumă totală de 106 400 lei; 18 030 de euro; 200 de dolari și 555 de lei românești, o parte din bani fiind depistată în incinta Postului de Inspecție al ANSA, amplasat la frontiera Leuşeni-Albiţa. De asemenea, au fost ridicate 20 de telefoane mobile și documente relevante pentru cauzele penale.

Toți cei 20 funcționari, între care 15 inspectori principali și 5 inspectori superiori, urmează să fie cercetați în stare de libertate, fiind citați la organul de urmărire penală pentru aducerea la cunoștință a ordonanțelor de recunoaștere în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 324 alin.2) și 324 alin. 4) din codul penal – coruperea pasivă.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.