VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

16 ani de la protestele din 7 Aprilie 2009

Astăzi se împlinesc 16 ani de la protestele violente care au marcat 7 aprilie 2009, o dată tragică în istoria recentă a Republicii Moldova. Manifestațiile de atunci, pornite pașnic pe 6 aprilie, s-au transformat într-o adevărată revoltă împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, în care Partidul Comuniștilor a obținut majoritatea mandatelor de deputat. Timp de două zile, străzile Chișinăului au fost pline de oameni nemulțumiți care au cerut schimbarea regimului politic, iar conflictele cu forțele de ordine au dus la un bilanț tragic.

În ziua de 7 aprilie, violențele au escaladat, iar clădirile Parlamentului și Președinției au fost devastate. Protestatarii au ocupat etaje din aceste instituții, provocând pagube semnificative și incendii. Forțele de ordine au intervenit în forță, iar în urma represiunii, sute de tineri au fost reținuți, iar numeroase abuzuri au fost raportate. Unul dintre cele mai tragice momente ale zilei a fost moartea lui Valeriu Boboc, care a murit în urma loviturilor aplicate de poliție.

În urma acestor evenimente, Vladimir Voronin, președintele de atunci al Partidului Comuniștilor, a cerut renumărarea voturilor din alegeri, dar procesul nu a adus schimbări semnificative în raportul de forțe din Parlament. Deși protestele nu au reușit să schimbe imediat rezultatele alegerilor, ele au dus la o criză politică profundă, care a condus la alegeri parlamentare anticipate pe 29 iulie 2009. Scrutinul din iulie a adus la putere Alianța pentru Integrare Europeană, formată din patru partide pro-europene, care au înlocuit regimul comunist cu unul orientat spre integrarea în Uniunea Europeană.

Pentru a marca acest moment, mai multe asociații din Republica Moldova au desemnat ziua de 6 aprilie ca „Zi Națională de Doliu” și au îndemnat cetățenii să aprindă lumânări în memoria celor care au suferit în urma protestelor din aprilie 2009. Evenimentele din acea perioadă rămân o lecție dureroasă despre tensiunile politice și sociale din țară, dar și despre importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.