VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

113 ani de la nașterea sopranei Maria Cebotari

La cei 113 ani de la nașterea Mariei Cebotari, una dintre cele mai mari soprane din lume, ministrul culturii, Sergiu Prodan, s-a întâlnit cu Fritz Diessl-Curzon, fiul mezin al interpretei Maria Cebotari, însoțit de scriitoarea Rosemarie Killius, dar și de Aurelian Dănilă, academician, doctor habilitat în studiul artelor.

În ajunul întâlnirii, într-un omagiu de „revenire acasă, în Moldova, a Mariei Cebotari”, scriitoarea Rosemarie Killius și fiul artistei, Fritz Diessl-Curzon, au găzduit un eveniment dedicat vieții și operei Mariei Cebotari, manifestate prin lectura publică și prezentarea cărții „Ich lebe, um zu singen” („Trăiesc pentru a cânta”), organizate de Goethe-Zentrum Chișinău în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova.

După întâlnirea la Minister, ospeții au mers la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, unde a avut loc predarea măștii mortuare a Mariei Cebotari, de către fiul Fritz Curzon, și inaugurarea ei în cadrul expoziției permanente a Muzeului. Fritz Curzon, care este și fotograf de meserie, a oferit MNIM, fotografii unice, cărți și lucruri personale ale celebrei soprane – obiecte de o valoare inestimabilă.

Maria Cebotari s-a născut la Chișinău pe 10 februarie 1910. La doar 24 de ani, a primit cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria de atunci – de Kammersängerin. Compozitorul Rihard Strauss a compus opere special pentru Maria Cebotari. Felul cum a cântat operele lui Mozart şi Strauss a rămas de neegalat până în prezent. Maria Cebotari a fost și o activistă civică. N-a putut să treacă cu vederea  durerea Basarabiei de atunci, de aceea s-a filmat în  „Odesa în flăcări”  – un film care arăta drama refugiaților din Basarabia în cel de-al Doilea Război Mondial. Pelicula a câștigat Festivalul de film de la Veneția.  

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/soprana-maria-cebotari-comemorata-la-chisinau-7967_1095180.html#ixzz7t1SFWr4K
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

Autor

  • Irina Sterpu

    Responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online. Deține o experiență în jurnalism digital de peste 5 ani. A absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat antetior în mai multe insituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm din Suedia.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.