Germanii au marcat ieri 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un eveniment istoric care a avut loc pe 9 noiembrie 1989, provocat accidental de o declarație a unui oficial est-german. Guenther Schabowski, întrebat despre noile reguli de călătorie în Germania de Est, a răspuns că est-germanii pot călători liber în Berlinul de Vest, iar acest anunț neașteptat a dus la o mulțime de est-germani care au luat cu asalt Zidul, fără a mai întâmpina obstacole din partea grănicerilor sau a miliției.
Zidul Berlinului, care a separat orașul timp de 28 de ani și a devenit simbolul divizării Europei între comunism și capitalism, a căzut, deschizând drumul pentru reunificarea Germaniei în 1990 și marcând un moment esențial în sfârșitul Războiului Rece.
Liderii germani au celebrat aniversarea alături de câteva rămășițe ale fostei granițe, pe o distanță de 156 de kilometri, amintind de acele zile istorice. Kai Wagner, primarul Berlinului, a descris momentul ca fiind unul „incredibil”, în care est-germanii au dărâmat simbolul diviziunii.
Totodată, 35 de ani mai târziu, Europa este martora unui alt tip de diviziune, cu conflicte geopolitice care adâncesc diferențele între Est și Vest. Laura Worsch, de la Institutul pentru Politici Europene, a subliniat că ideologia rusă, sub conducerea lui Vladimir Putin, vizează recăpătarea influenței asupra fostelor state comuniste, ceea ce ar putea adânci diviziunile pe bătrânul continent.