VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

1 decembrie – Ziua Națională a României. Parada Militară va defila cu tehnică avansată, precum artileria HIMARS

Armata Română defilează cu tehnica avansată, precum artileria HIMARS, rachetele antiaeriene Patriot și Hawk, alături de cea a grupului NATO din România. Zeci de aeronave, inclusiv F16, F18, precum și elicoptere americane Black Hawk, Apache şi Chinook, vor survola Bucureștiul.

La parada militară din acest an participă peste 1.500 de militari români, precum şi 120 de mijloace tehnice. Lor li se alătură 150 de militari străini, din SUA, Belgia, Franța, Macedonia, Portugalia și Olanda, precum și  Garda de Onoare din Republica Moldova. Militarii NATO aflați pe teritoriul României sunt prezenți la defilare cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Conform desfășurătorului publicat de Ministerul Apărării, parada va fi deschisă de patru aeronave militare românești C-27J SPARTAN, urmate de un avionul C-130 HERCULES însoțit de două aeronave IAR-99 Șoim. Ulterior vor trece opt aeronave de luptă F-16 românești, în formație de câte patru, urmate de alte patru aeronave F-18 din Spania și Canada (CF-188 Hornet) și patru avioane Eurofighter Typhoon, din dotarea Forțelor Aeriene Italiene.

Pe lângă elicopterele românești IAR 330 PUMA, din dotarea Bazelor, cerul capitalei va fi survolat și de elicoptere Black Hawk, Apache şi Chinook, din dotarea Diviziei 101 Aeorpurtată a Statelor Unite ale Americii.

Pe sub Arcul de Triumf vor trece trupele de infanterie ale Armatei Române, dar și trei purtători de steag (Franța, Belgia, Olanda) ai națiunilor care compun detașamentul Grupului de Luptă al NATO dislocat în România.

Tancurile T-85 și toate tipurile de blindate și artilerie ale Armatei Române vor fi prezente ca de obicei, alături de ele defilând anul acesta sistemele anti-tanc (Spike Long Range), lansatoare HIMARS, sistemele de rachete Sol-Aer Patriot și HAWK, precum și o dronă de recunoaștere (tractată de un vehicul Humvee).

De asemenea, pe sub Arcul de Trumf vor defila blindate de infanterie franceze, portugheze, americane și poloneze.

După încheierea paradei, Armata Română deschide tot în zona Arcului de Triumf standuri expoziționale cu tehnică militară.

În această seară, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor executa retragerea cu torțe, cu începere de la ora 19.00, din Piața Tricolorului.

Prognoza meteo indică faptul că în această dimineață la București sunt posibile precipitații (chiar lapoviță), iar temperatura este de 1-2 grade Celsius. Totuși, din cauza vântului care bate cu 19-20 Km/h, temperatura resimțită este de -3 grade Celsius.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.