VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Va ataca Putin Moldova? Expert: Scenariul ca Transnistria să fie folosită pentru o escaladare militară categoric este pe masa lui Putin

Planurile rusești nu se opresc în estul și în sudul Ucrainei, iar scenariul ca Vladimir Putin să se folosească de Transnistria și de republicile separatiste din Georgia pentru o escaladare militară și pentru a crea instabilitate politică în cele două țări cu aspirații proeuropene este perfect plauzibil și categoric este pe masa lui Vladimir Putin, spune, într-un interviu pentru Digi24, Velina Tchakarova, directorul Institutului pentru Politici Europene şi de Securitate din Austria.

Experta spune că totul depinde de cât succes va avea Rusia în această fază critică a războiului din Ucraina, când pericolul prelungirii pe termen nedefinit a conflictului în sudul și estul Ucrainei este foarte mare.

„Acesta este motivul pentru care trebuie să împiedicăm Rusia să câștige în această fază critică”, spune Velina Tchakarova. Potrivit ei, ideea de a oferi o „masă de negociere” lui Vladimir Putin ar fi o greșeală și avertizează că n-ar fi decât o iluzie speranța că dictatorul rus va opri războiul.

Întrebată dacă Republica Moldova este vulnerabilă în fața lui Vladimir Putin și dacă va fi atacată direct de armata Rusiei, experta din Austria a declarat că depinde de cât succes va avea Rusia în această fază critică a războiului, dar planurile rusești nu se opresc în Ucraina.

Velina Tchakarova: Totul depinde de cât succes va avea Rusia în această fază critică a războiului. În acest moment, suntem în mijlocul unei contraofensive a forțelor ucrainene. Totul se poate schimba foarte repede pe fronturi, acum în sud și în est, dar un lucru este clar, planurile rusești nu se opresc în estul și în sudul Ucrainei. Rusia caută încă subjugarea politică, economică și socială completă a Ucrainei și dacă este necesar, într-una din etapele ulterioare ale războiului, Rusia poate, desigur, să creeze instabilitate politică în Transnistria, folosind și amprenta militară pe teren.

Acest lucru este de fapt un lucru pe care nu l-aș exclude ca scenariu, așa cum am spus, tinând cont de cât de mult succes ar putea avea Rusia în această fază critică. Acesta este motivul pentru care trebuie să împiedicăm Rusia să câștige în această fază critică, pentru că atunci pericolul înghețării războiului din sud și est este foarte mare, pentru că așa cum ai menționat, există aceste voci politice puternice în favoarea păcii, este această convingere puternică, greşită în opinia mea, că prin oferirea unei mese de negociere lui Putin, printr-o invitaţie într-una dintre aceste capitale frumoase, el va opri războiul. Este o iluzie. Deci, da, este un astfel de scenariu, este o astfel de posibilitate ca Transnistria, dar și republicile separatiste din Georgia, să poată fi folosite pentru escaladarea militară în continuare, dar și pentru instabilitate politică, pentru că acest lucru creează și o situație pentru guverne, adică guvernul din Moldova și guvernul din Georgia. După cum știm, cele două țări au o perspectivă de aderare, o ţară are statut de candidat, cealaltă are perspectiva calității de membru. Deci, scenariul este categoric pe masă. Punctul final, și revin la întrebarea anterioară despre cât de important este acum să lucrăm și la această polarizare, pentru că vedem o polarizare similară, pe care ai menționat-o, în societatea americană și în societățile noastre europene.

În acest moment, dacă rămânem la extremele politice pe termen scurt și dacă căutăm răspunsuri politice pe termen scurt la întrebări critice, la întrebări legate de război și pace, cred că nicio societate nu va beneficia. Așadar, societățile trebuie să înceapă să își pună la îndoială guvernele și să înceapă să solicite soluții durabile pe termen lung. Cred că aceasta este singura modalitate să ieşim din această situaţie, după cum a afirmat diplomatul de vârf al Uniunii Europene, criza triplă: mâncare, energie, finanţe, pe fundalul unui război.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.