VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Președintele Poloniei etichetează incidentul cu rachete rusești drept unul „nefericit”, cauzat probabil de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat într-o conferință de presă că „cel mai probabil” explozia care a provocat moartea a două persoane la granița cu Ucraina a fost cauzată de apărarea antiaeriană ucraineană, care încerca să intercepteze rachetele lansate de Rusia asupra teritoriului său.

„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă de fabricație rusească de tip S-300. Nu avem nicio dovadă în acest moment că ar fi fost o rachetă lansată de partea rusă. Suntem în contact direct cu aliații noștri din NATO. Subliniez – nu avem nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că acesta a fost un atac asupra Poloniei”, a declarat președintele Duda, după o întâlnire a Consiliului Securității Naționale cu premierul, miniștrii și comandanții militari.

Liderul de la Varșovia a catalogat incidentul drept unul „nefericit” și a exclus posibilitatea unui „atac intenționat”.

Precizările liderilor de la Varșovia vin în timp ce ambasadorii statelor membre ale NATO s-au întrunit la Bruxelles, iar aliații și partenerii Poloniei și-au manifestat sprijinul pentru o anchetă care să elucideze cauza exploziei ca urmare a unei rachete căzute pe teritoriul polonez, la granița cu Ucraina.

Ambasadorii statelor membre ale NATO s-au reunit în timp ce Polonia se declarase pregătită să solicite declanșarea articolului 4 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede declanșarea mecanismului de consultare între aliați, după ce o rachetă, care se pare că a fost fabricată de Rusia, a lovit teritoriul polonez

Președintele polonez Andrzej Duda a discutat la telefon cu președintele SUA, Joe Biden, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar liderii G7 și NATO au adoptat o declarație în care condamnă atacul barbar cu rachete al Rusiei împotriva Ucrainei și în care afirmă că vor sprijini ancheta Poloniei pentru a stabili de unde a provenit proiectilul care a explodat la granița polono-ucraineană.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.