VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Opt cazuri de gripă au fost înregistrate în Moldova. Ce spun medicii despre situația epidemiologică

În perioada 3 octombrie-6 noiembrie, opt cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate în Republica Moldova. Despre aceasta anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică care subliniază că toate cazurile s-au înregistrat în municipiul Chișinău.

Potrivit ANSP, morbiditatea prin IACRS s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, cu o creștere de 8,5% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere de 30% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 254,61 o/oooo. În total, au fost înregistrate 6.630 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 67,3%.

În total, pe parcursul săptămânilor 40-45/2022 au fost înregistrate 8 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău- 4, Bălți -2 și Fălești-2).

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, pe parcursul săptămânii trecute, 439 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute (în 2 probe sa depistat virusul SARS-CoV 2 iar în 5 probe virusul gripal de tip A).

Totodată, ANSP subliniază că în perioada menționată au fost înregistrate 37.846 cazuri de IACRS și 1.985 de cazuri de SARI.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 3,6%.

În prezent, procesul de imunizare împotriva gripei se desfășoară în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Îndemnăm populația să respecte în continuare măsurile de profilaxie nespecifice (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa, evitarea locurilor aglomerate, etc) și vaccinarea antigripală”, menționează ANSP.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.