VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Sergiu Tofilat: Astăzi toată lumea civilizată întoarce spatele Federației Ruse și susține Ucraina, dar opoziția propune ca noi să prietenim cu Putin

Sergiu Tofilat: Suntem foarte vulnerabili, dependenți de importurile de energie și, din păcate, faptul că armata rusă distruge centralele electrice din Ucraina, rețelele, transformatoarele pe noi ne afectează la modul cel mai direct. Zilele trecute am văzut cum Rusia a lansat peste o sută de rachete împotriva Ucrainei și au distrus câteva linii de la nord-vestul Ucrainei, deci, conexiunea dintre Ucraina și Polonia și din cauza asta a picat și linia noastră Republica Moldova – România și noi nu mai primim curent electric din rețeaua europeană. Acum, Ucraina și Republica Moldova au fost deconectate din cauza consecințelor bombardamentului rus și noi avem energie electrică numai datorită faptului că Ucraina poate produce și ne livrează și nouă. Sperăm că în cel mai scurt timp operatorul sistemului ucrainean Ukrenergo va reuși să ne reconecteze la rețeaua europeană și să avem și surse alternative.

Vocea Basarabiei: Va fi posibil să fie asigurată Republica Moldova fără întreruperi cu curent electric?

Sergiu Tofilat: Sperăm că da, dar e cazul să așteptăm mai multă informație din partea autorităților ucrainene, să vedem cât de grave sunt consecințele și ce a fost deteriorat. Dacă e vorba de unele linii electrice, de pus stâlpi și de tras cablu nu e așa de complicat, însă dacă e vorba de stații de transformare, de echipament mai sofisticat, poate să dureze și câteva săptămâni sau luni. Așteptăm mai multă informație, deocamdată nu știm.

Vocea Basarabiei: Va fi disponibilă și în continuare România să asigure Republica Moldova cu energie electrică?

Sergiu Tofilat: Până nu va fi restabilită conexiunea cu rețeaua europeană, noi n-o să putem primi energie din România. Ca să fie mai simplu de înțeles, iată, Ucraina și Republica Moldova sunt conectate la rețeaua europeană prin două puncte: un punct este la nord, în Ucraina, la graniță cu Polonia, altul este între Republica Moldova și România. Armata lui Putin a distrus conexiunea de la nord Ucraina-Polonia și automat a fost deconectată linia România – Republica Moldova. Deci, până nu se restabilește conexiunea pe teritoriul Ucrainei noi nu putem primi energie electrică din România, va mai dura ceva timp.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, totuși, energia care este livrată de la Centrala Dnestrovsc pentru Republica Moldova are și ea interconexiuni cu România și Ucraina?

Sergiu Tofilat: Exact. Încă în perioada sovietică, când a fost construită MoldGRES, corect ea se numește Centrala Termoelectrică de la Dnestrovsc, mulți spun Cuciurgan, nu are nimic cu Cuciurganul. Această centrală este una din cele mai mari din Europa și pe timpul sovietic ea trebuia să alimenteze cu energie o parte din Ucraina, Republica Moldova, România și Bulgaria, de aceea toate liniile de conexiune înaltă sunt conectate anume prin această centrală MoldGRES. Ca noi să nu depindem de regiunea transnistreană, trebuie să construim altă linie și asta evident că durează 2-3 ani de zile și trebuie să găsim și finanțare. Primul pas este linia Chișinău-Vulcănești-Isaccea, care este deja, proiectele se derulează, speră, că după Anul Nou vor începe și construcția, dar, iarăși, durează, în termen scurt de câteva săptămâni sau luni nu poți rezolva problema.  

Vocea Basarabiei: În altă ordine de idei, o delegație din stânga Nistrului, de la Tiraspol a mers în Federația Rusă, a discutat acolo și în Duma de Stat, și pe dimensiunea executivă că Republica Moldova nu mai este atât de prietenoasă cu stânga Nistrului, când e vorba de asigurarea cu gaze.

Sergiu Tofilat: Noi ne confruntăm acum, atât Moldova, cât și Transnistria, cu faptul că de la 1 octombrie Gazprom a redus livrările de gaz. Ei ne dau nouă doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi, pe când în octombrie ne-ar trebui 8,1 milioane și în noiembrie – peste 11 milioane de metri cubi pe zi. Practic, ei ne dau aproape în jumătate. Putin, de fapt, și-ar dori să deconecteze Moldova de la gaz, dar va avea de suferit și Transnistria și el nu vrea să-și asume acest lucru. Știți cum? „Russkie svoih ne brosaiut”, ceva în stilul acesta și el special limitează volumul de gaz și vrea ca guvernul de la Chișinău să decidă cine îngheață și cine primește gaz. Acesta-i scopul lui – să dea vina pe Chișinău. Acum, guvernul nostru înțelege că nu putem lăsa să înghețe oamenii din regiunea transnistreană și le dă un volum minim de gaz, ca oamenii să aibă căldură și lumină. În același timp, a făcut propunere Tiraspolului cota noastră de gaz s-o dea la MoldGRES ca să producă energie electrică pentru noi, să nu luăm din Uniunea Europeană și să plătim 3-4 prețuri, dar noi vrem să știm că energia ceea produsă din gazul nostru n-o să fie furată, n-o s-o consume ei pentru alte scopuri. Și Tiraspolul nu vrea să livreze, vrea să dea în jumătate din ceea ce cerem noi și în așa caz noi nu putem să mergem pe mâna lor. Ei primesc gaz fix atâta cât le trebuie ca să nu înghețe, să aibă energie, dar mai mult – scuzați, nu putem să facem și noi binefaceri. De aceea transnistrenii pot să se plângă, dar ei trebuie să fie corecți și să spună: „Noi ne confruntăm cu un deficit de gaz nu din cauza Moldovei, ci din cauza faptului că Gazprom nu ne dă, la indicația lui Putin”. Și atunci las’ să se ducă la Putin și să ceară mai mult gaz.

Vocea Basarabiei: Devine limpede că iarna va fi una grea și foarte grea?

Sergiu Tofilat: Sunt diverse scenarii, eu o să mă rezum la două aspecte. Primul – nu este clar dacă Gazprom va continua să mențină acest volum de gaz, 5,7 milioane de metri cubi pe zi, și al doilea – nu-i clar dacă autoritățile transnistrene sunt sau nu dispuse să colaboreze cu Chișinăul, având în vedere că noi depindem unii de alții și suntem în aceeași barcă. Dacă o să ne certăm și n-o să găsim un numitor comun, iarna va fi grea; dacă o să găsim limbaj comun și o să ne unim eforturile, eu cred că noi o să trecem de iarnă mai ușor.

Vocea Basarabiei: Ce sfat aveți pentru cetățeni? Ei sunt îndemnați să economisească la maximum, atât cât pot, pe de altă parte, și unii oameni sunt nemulțumiți că totuși autoritățile ar trebui să le asigure energie și gaz.

Sergiu Tofilat: Pentru cetățeni vreau să spun că, da, noi suntem într-o situație de război și crize au mai fost, eu sper că se va termina și această criză, noi am trecut prin mai multe situații complicate, cel mai mult în ‘98-‘99. Crize au mai fost, ne vom descurca, e important să trecem cu cheltuieli minime. Îndemnul meu este mai mult către guvernare. Avem și noi rude, prieteni, care s-au născut în regiunea transnistreană, mai primim informații. La momentul actual, Republica Moldova nu a numit o persoană responsabilă de negocieri cu Transnistria și vin tot felul de șmecherași care spun că „eu sunt de partea președinției, dar eu sunt de partea la minister, dar eu sunt de partea lui cutare și lui cutare” și încearcă să profite de această situație. Primul lucru: noi trebuie să numim o persoană responsabilă care să comunice cu Tiraspolul, doi: acolo sunt un șir de probleme care trebuie discutate – și legate de Uzina metalurgică, și pe energie, și pe gaz, și pe funcționarea sistemului bancar, deci sunt o sumedenie de întrebări și când se duce vicepremierul la negocieri, el trebuie să aibă răspuns la fiecare din ele. Și cel mai important – comunicarea publică. Tare mult sper că guvernul va anunța care sunt condițiile, ce ofertă a făcut Chișinăul Tiraspolului: cât gaz vă dăm pentru asta și cât gaz vă dăm pentru asta, pentru că noi informație nu avem. Și o luăm de unde? Din presa transnistreană. Foarte frumos! Dar de ce nu ne-o spune nouă Chișinăul? Să spună clar că noi am propus cota de gaz care este a Moldovei s-o dăm la Cuciurgan și așteptăm de la dânșii așa cantitate de energie, Tiraspolul spune că ne dă în jumătate. Și atunci, noi să știm clar cine este responsabil. Lucrul acesta nu se face și noi pierdem războiul informațional și, pur și simplu, mass-media și propaganda rusă ne subminează încrederea în actuala guvernare. Dacă n-o să se învețe guvernul să comunice eficient, guvernarea va avea de pierdut.

Vocea Basarabiei: Totuși, până la urmă, ar putea sau nu Gazprom-ul să închidă robinetul pentru Republica Moldova?

Sergiu Tofilat: Asta poate să se întâmple în cazul în care Putin va lua decizia că el se dezice de regiunea transnistreană, nu mai vrea s-o controleze, nu mai are niciun interes. Deocamdată nu am văzut așa semnale, s-ar putea să fie stopată livrarea gazului, dacă guvernul de la Chișinău va face greșeli. De pildă, dacă va spune… Am auzit păreri de genul că, „iaca, malul drept noi plătim pentru gaz, dar de ce să le dăm la transnistreni, dacă ei nu achită gazul?” Dacă noi mergem pe această logică și nu le dăm gaz în stânga Nistrului, pentru că ei nu-l achita, asta îi va da pretext lui Putin să spună: „Iată, din cauza Chișinăului, Tiraspolul îngheață, așa că vă stingem vouă gazul”. Prin asta o să-i facem o mare favoare lui Putin și el o să aibă motiv să ne deconecteze. Nu, nu trebuie să mergem pe așa idee.

Vocea Basarabiei: Mai pot autoritățile de la Chișinău să încerce să negocieze cu partea rusă pe dimensiunea politică, dar și cu Gazprom-ul ca să fie respectate prevederile din contractul semnat acum un an?

Sergiu Tofilat: Tendința, în general, în Uniunea Europeană este să se dezică de gazul rusesc, Gazprom a pierdut piața europeană și nu cred că va mai reveni. Dacă vorbim de perspectiva medie și lungă, în genere, scopul este către 2050 să nu mai fie consumați cărbuni, gaz, păcură, combustibili fosili care emit gaze, emisii de CO2. În această situație, noi tot trebuie să ne gândim cum ne aliniem la această tendință, nu putem sta deoparte, fiindcă noi suntem pe continentul european. Pentru noi va fi dificil următorii doi ani, pentru că, da, de pe piața europeană a dispărut gazul rusesc, care era în volum destul de mare – 150-200 de miliarde de metri cubi, imediat să-l substitui în termen scurt nu-i posibil, acest deficit a contribuit la creșterea prețurilor, dar când prețurile sunt mari, o mulțime de țări care au rezerve de gaz vor să vândă acest gaz la prețuri mari. Acum, practic, toate țările care au rezerve de gaz cresc extragerea de gaz, cresc producția de gaz, construiesc terminale suplimentare ca să-l poată transporta în Uniunea Europeană și în Asia și mai este și deficit de vapoare care îl transportă. Deci va dura un an-doi până când vom avea mai multe vapoare și mai multe terminale și atunci prețurile vor coborî.

Vocea Basarabiei: În acest timp trebuie dialog cu partea rusă?

Sergiu Tofilat: Cu partea rusă poți dialoga numai când ai alternative, noi deocamdată nu avem de unde procura energie și gaze. Deocamdată, guvernul n-a întreprins măsuri suficiente ca noi să avem alternative. Se mișcă, într-adevăr, se fac eforturi, traderul de stat Energocom în ultima jumătate de an foarte mult și-a întărit capacitățile, au primit licență să opereze pe piața românească, discută cu Bulgaria, cu Ungaria, cu țările vecine ca noi să avem acces direct la piața europeană și să putem procura de acolo și energie, și gaz. Ceva rezerve de gaz deja avem, finanțare este, dar, iarăși, salariile, capacitatea de plată a consumatorilor din Moldova este foarte redusă. La noi salariul mediu pe economie e în jur de 500 de euro, pe când, de exemplu, în Germania minimumul de existență, o persoană se consideră săracă dacă are pe lună un venit mai mic de 1.200 de euro.

Vocea Basarabiei: Opoziția poate face presiuni asupra guvernării ca să poarte discuții cu rușii referitor la asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice?

Sergiu Tofilat: Pornim de la aceea că astăzi toată lumea civilizată întoarce spatele Federației Ruse și susține Ucraina, dar opoziția propune ca noi să prietenim cu Putin. Și dacă noi o să începem a prieteni cu Putin, vom nimeri în ignorare totală și riscăm să nimerim și noi sub sancțiuni, să plece toate investițiile străine din Republica Moldova și să ajungem în Evul Mediu, așa, dacă să fie simplu. Și o să fim în rând cu Belarus, Coreea de Nord și încă vreo două țări din Africa. Dacă noi vrem să ajungem într-un regim totalitar, unde pentru o postare pe Facebook poți să primești 15 ani de pușcărie, asta-i direcția, mergem la Rusia și o să fie gazul ieftin, și o să murim de foame, pentru că n-o să putem exporta, fiindcă nimeni n-o să vrea să lucreze cu noi. Sau doi ani răbdăm, da, plătim mai scump pentru gaz și energie, dar noi în schimb avem șanse la un viitor. Partenerii externi sunt dispuși să ajute Republica Moldova, guvernul trebuie să-și facă tema pe acasă și să spună ce exact nouă ne trebuie și cât – cât gaz, câtă energie, câți bani să acordăm compensații. Faceți calcule și puneți pe masă, despre ce noi discutăm?

Vocea Basarabiei: Calculele arată că ar trebui peste un miliard de euro.

Sergiu Tofilat: Sunt mai multe scenarii, depinde ce preț va fi la gaz și ce preț la energie; poate să fie în jur de 500 de milioane de dolari, poate să fie în jur de două miliarde de dolari, depinde de evoluție, dar scenariile, calculele trebuie puse pe masă și inițiate discuțiile. E clar că ar fi fost bine ca acest lucru să se fi întâmplat mai devreme. Spre exemplu, noi cu dl Parlicov încă din luna mai explicăm că este necesar de făcut acest lucru, nu știu de ce vocile noastre n-au fost auzite și abia acum ne-am trezit, în prag de iarnă, că stați un pic, că nu avem sanie. Sania trebuie să ți-o faci vara. E bine că s-a pornit măcar acum această discuție. Disponibilitate și deschidere din partea partenerilor externi este. Chiar zilele trecute am văzut că dna Ursula von der Leyen a venit cu un mesaj și, iată, Uniunea Europeană acordă 250 de milioane de euro Republicii Moldova. Și acesta-i doar începutul, deschidere din partea Occidentului pentru Republica Moldova este. Și faptul că Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, soției lui și partidului lui, acesta-i un mesaj că SUA susțin Republica Moldova, faptul că Uniunea Europeană a acordat 250 de milioane de euro pentru compensații, pentru procurarea gazului și energiei electrice în regim de urgență, asta iarăși arată deschiderea Occidentului pentru a susține Republica Moldova. Și asta inclusiv datorită faptului că noi avem o poziție de susținere a Ucrainei. E clar că nu ne putem permite să vorbim deschis tot ce ne-am dori noi, pentru că posibilitățile noastre financiare sunt destul de reduse, dar este corect să avem verticalitate și să fim în rând cu lumea civilizată. Astăzi, practic, toate țările civilizate susțin Ucraina și condamnă agresiunea militară a lui Putin.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.