VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vitalie Marinuța, ex-ministru al Apărării: Vladimir Putin a început războiul pentru a nu-i permite Ucrainei să aibă un curs proeuropean și o dezvoltare democratică / VIDEO

Vocea Basarabiei: Astăzi îl avem ca oaspete pe dl Vitalie Marinuța. Dl Vitalie Marinuța este general de brigadă în rezervă, a condus Ministerul Apărării, actualmente este președinte al Asociației Veteranilor și Rezerviștilor din Republica Moldova. Dle Marinuța, cât de mult astăzi este sau poate fi afectată situația social-politică din Republica Moldova, ținând cont că se suprapun mai multe crize – de la cea energetică până la cea socială, că mai mult de 8 luni se duce acest război în imediata vecinătate a Republicii Moldova? Această invazie rusă în Ucraina arată cât de mari sunt consecințele asupra statelor din regiunea Mării Negre. Cine și ce scop ar urmări, dacă ar fi destabilizată situația social-politică?

Vitalie Marinuța: Eu sunt un om optimist și întotdeauna, oricât de grea ar fi situația, prefer să rămân optimist și caut acea situație de a-mi menține optimismul, dar în această situație cred că optimismul nostru trebuie să fie unul calculat, fiindcă e o situație destul de dificilă și pentru a analiza seriozitatea problemei trebuie să mergem puțin în urmă în timp atunci când încă nu era războiul la hotarele noastre și să vedem că Vladimir Putin și administrația de la Kremlin mereu și-au dorit ca teritoriile Imperiului Rus, să nu spunem ale Uniunii Sovietice, dar chiar și ale Imperiului Rus să fie adunate înapoi sub protectoratul Moscovei. Odată cu începerea războiului în Ucraina nestingherit atât exponenții eșalonului de vârf politic, cât și militar al Federației Ruse au menționat că Republica Moldova este pe harta lor de război, doar că eu menționam și înainte că Republica Moldova nu este pe harta de război anume imediat cu implicarea armatei iată așa cum o vedem în Ucraina. Eu presupun că Federația Rusă, Vladimir Putin pentru noi au un alt scenariu, deci, ceea ce vedem noi acum – să ne ia cu mâinile exponenților coloanei a cincea, cea care a fost hrănită, ținută la călduț, protejată pe parcursul acestor 30 de ani, și prin șantaj.

Vocea Basarabiei: Dar ce face această coloană a cincea? Puteți să ne spuneți, ca să înțelegem toți, care este menirea acestei coloane a cincea în Republica Moldova?

Vitalie Marinuța: Eu voiam să ajung la asta, fiindcă Federația Rusă orice instrument – cultural, economic – îl folosește în caz de necesitate pentru a-și obține un scop ca instrument de război. Eu nu vreau să vorbesc, mie nu-mi place termenul „război hibrid”, toți vorbesc ca de ceva nou, război hibrid, dar războiul hibrid mereu a fost, mereu s-a folosit de chestiunea respectivă. Și iată la noi coloana a cincea e anume pentru a destabiliza situația, pentru a nu-i permite Republicii Moldova să aibă un curs proeuropean și o dezvoltare democratică. Anume pentru aceasta Vladimir Putin a început războiul și în Ucraina, nu de aceea că NATO va fi aproape, fiindcă vedem că odată cu începerea războiului hotarul NATO cu Rusia s-a dublat, și asta nu-l afectează deloc pe Putin, dar faptul că Ucraina avea toate posibilitățile în maximum 5 ani de dezvoltare să fie o țară cu totul altfel decât Rusia în gândire, una pro-europeană, una pro-democrație, iată acesta-i pericolul cel mai mare. Noi acum avem o guvernare proeuropeană…

Vocea Basarabiei: Dar cine l-a încurcat pe Vladimir Putin să europenizeze și el Federația Rusă?

Vitalie Marinuța: Asta-i Rusia. În Rusia întotdeauna trebuie să fie un țar. Este țarul și sunt boierii, țarul este dat de la Dumnezeu, boierii sunt vinovați în caz de ceva, de asta Putin nu-și dorește o democrație. Într-o democrație e mult mai dificil să conduci, pentru că trebuie să iei în considerare opiniile diferitelor grupuri, atât culturale, cât și etnice. Sunt o mulțime de probleme în democrație, democrația nu-i perfectă; în totalitarism este un Putin, are o armată, are o bâtă, are poliție, politic ș.a.m.d. și în așa mod conduce.

Vocea Basarabiei: Și dvs. chiar credeți că cetățenii, poporul rus nu-și dorește și el democrație, libertate, prosperitate?

Vitalie Marinuța: Aici eu sunt puțin sceptic. Eu cred că dacă ne uităm iarăși în trecut, chiar de la timpurile tătaro-mongole să vedem dezvoltarea Rusiei, atunci vom vedea că cultura politică, cultura strategică a poporului rus revine iarăși la aceea că el își dorește permanent un țar, o persoană care să-l ghideze, el își dorește un stat care să-i dea. Și nu contează că acesta-i comunist sau nu știu de care, poate puțin, dar să-i dea. Desigur că sunt și oameni care își doresc libertatea.

Vocea Basarabiei: Dar după destrămarea URSS, totuși și cetățenii ruși au mai călătorit în spațiul Uniunii Europene, majoritatea copiilor demnitarilor ruși și-au făcut studiile în Uniunea Europeană, peste Ocean, adică ei au aflat realitățile și din spațiul occidental, nu mai putea nimeni atât de mult să-i manipuleze că în Occident, în Vest nu se trăiește bine sau că nu se pune preț pe adevăratele valori?

Vitalie Marinuța: Poate cineva n-o să fie de acord cu mine, dar și noi avem unii cetățeni ai Republicii Moldova cu pașaport românesc, care lucrează în Italia, Spania sau Germania, dar îl venerează pe Putin. Și noi avem de aceștia și știm foarte bine, nu-i nimic nou.

Vocea Basarabiei: Și are explicație acest fenomen?

Vitalie Marinuța: Are! Oamenii încă au rămas acolo în Uniunea Sovietică și încă trăiesc cu această miză. Toți vor să trăiască bine după înțelesul binelui european, occidental, dar după regulile de a nu face nimic, de a nu respecta pe altul, de a fura, de a corupe, de a fi corupt ș.a.m.d., așa cum era în Uniunea Sovietică. Deci este o așa pătură, cu regret, dar în Rusia e foarte mică anume pătura care își dorește libertatea, care o apreciază la justa valoare, sunt foarte puțini. Eu am colegi care odată cu începutul războiului au rupt orice legătură, dat fiind faptul că eu le-am scris direct: „Oameni buni, acolo este X, Y și Z”, colegi de-ai noștri, cu care am învățat împreună în Școala militară a trupelor aeropurtate. Și acum cum ei își permit? Pentru că peste noapte au început să-i numească altfel și asta-i în cultura lor, fiindcă eu cât am învățat 4 ani în Școala militară din Reazan, 3 ani am fost românul, îmi spuneau român, român, român, din august 1991, când m-am întors din concediu, parcă i-au schimbat pe toți colegii mei: „O, moldovan, noroc, noroc…” Peste noapte am devenit moldovean. Iată în așa mod, cu regret, că în Rusia, da, nu toți, este și o pătură, dar deocamdată destul de mică, care își dorește libertatea. Marea majoritate își doresc un trai cât de cât, nu un trai bun, dar un trai cât de cât și acesta poți să ți-l faci numai dacă închizi gura, dacă vorbești ceva doar la bucătărie, dacă ai vorbit ceva mai mult, așteaptă-te că mâine vine și te ia poliția și practic asta nu se schimbă de sute de ani.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., ca și militar, vedeți sfârșitul acestui război pe care Rusia îl duce în Ucraina?

Vitalie Marinuța: Noi toți trebuie să sperăm la pace și să sperăm că războiul o să se termine cât mai repede. Cu toate acestea, premise pentru un sfârșit foarte rapid eu personal nu văd, pentru că din punct de vedere militar nici o parte, nici alta nu are posibilitate să câștige azi-mâine.

Vocea Basarabiei: Dar în război e greu să spui cine e învingător și cine e perdant, nu?

Vitalie Marinuța: Eu am în vedere anume din punct de vedere militar, să aibă un câștig strategic, vizibil. Dacă luăm mai larg, politico-militar, atunci noi vedem că Rusia deocamdată politic nu are intenția de a ceda, dar nici Ucraina, având susținerea internațională masivă. Și aceasta-i foarte bine, e ceva la ce Putin nu s-a așteptat.

Vocea Basarabiei: La solidaritatea care i-a unit pe cei din Vest?

Vitalie Marinuța: La solidaritatea comunității internaționale cu Ucraina. Una e că statele comunității internaționale s-au unit între ele, doi e că însuși poporul ucrainean s-a unit și trei că comunitatea internațională a stat și stă alături de poporul ucrainean.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că totuși Vladimir Putin era conștient cât de pregătită este armata lui pentru a purta acest război, pentru că mult timp s-a încercat să fie acreditată ideea că armata Rusiei, armata unei puteri mari este cea mai bine pregătită? Iată pe parcursul acestor 8 luni de război s-a dovedit că armata Rusiei nu este tocmai acea armată despre care se vorbea sau se credea.

Vitalie Marinuța: Știți, nu numai la Putin, dar conform unor date și la unii specialiști americani până la război estimările erau ca în 4-5 zile Kievul o să cadă, nu numai la Putin, dar și la experți de rang înalt din Washington și din cercetarea britanică. Aici este un fenomen care nu a fost luat în considerare, în special de către Putin. În acest sens sunt 4 premise: 1) s-a supraestimat capacitatea armatei Federației Ruse; 2) s-a subestimat capacitatea armatei Ucrainei, cu toate că ea era mult mai mică, dar 8 ani ea a fost în tranșee. Din 2014, de la anexarea Crimeii până la începutul acestui război, practic o treime din populația Ucrainei a trecut prin tranșee apărându-și țara. Deci, Ucraina era gata de război. Și 3) s-a subestimat capacitatea comunității internaționale de a opune rezistență și de a se coagula împotriva Rusiei. A patra, ultima, militar Rusia practic era percepută ca o țară foarte puternică și potențialul ei pe care îl vedeam pe hârtie nu corespundea cu capacitatea strategică de a lupta. Armata era și cred că este încă organizată în așa mod ca ea să poată duce un război foarte intens, dar pe termen scurt și cu capacitate redusă. Însă aici Rusia s-a trezit într-un război convențional la o intensitate foarte înaltă și de lungă durată. Practic, acei 175 de mii pe care îi aveau pregătiți, ei nu aveau și capacitate de forță pentru 175 de mii, deci erau pur și simplu 175 de mii de oameni…

Vocea Basarabiei: Cum se va sfârși totuși acest război declanșat de Rusia împotriva Ucrainei?

Vitalie Marinuța: Așa cum a spus cineva, orice război se termină cu un tratat de pace.

Vocea Basarabiei: Bine, asta toată lumea așteaptă și își dorește ca această pace să fie mai repede instaurată, dar ținând cont că totuși Rusia după anexarea Crimeii a reușit acum să anexeze și aceste teritorii din estul Ucrainei…

Vitalie Marinuța: Nu a reușit, ea de una singură și-a spus sie înseși că le-a anexat, fiindcă comunitatea internațională…

Vocea Basarabiei: Și acum credeți că ea se va retrage din acest teritoriu de est al Ucrainei?

Vitalie Marinuța: Din Herson se retrag încetul cu încetul, sperăm că se vor retrage și din alte teritorii. Anume din aceste considerente eu ziceam că nu putem spune că războiul se va termina azi-mâine, fiindcă nici unii nu vor să cedeze.

Vocea Basarabiei: Dar când se va termina? Latent el încă poate să dureze ani de zile.

Vitalie Marinuța: Poate să dureze mult. În luna iunie Vladimir Putin a avut o întâlnire în Sankt Petersburg cu tinerii oameni de afaceri din Rusia și la această reuniune el a adus exemplul lui Petru I. A spus că Petru I a condus un război timp de 20 de ani cu Suedia, se pare, și în 20 de ani el nu a acaparat niciun teritoriu, el doar a reîntors ceea ce era a Rusiei. Și cel mai important lucru vine după asta, generației actuale se vede că îi revine aceeași soartă – să întoarcă teritoriile Rusiei acasă. Deci, Rusia se pregătește pentru un război istovitor, de lungă durată, dar, din fericire, la momentul actual ea nu are capacitatea militară, financiară economică de a o face…

Vocea Basarabiei: Și atunci poate să intervină o pauză ca după asta iarăși să se reînarmeze și să încerce să atingă scopul pe care și l-a propus?

Vitalie Marinuța: Fără doar și poate! Dacă acum comunitatea internațională va apăsa asupra Ucrainei ca Ucraina să-și revizuiască politica față de acest război, față de teritorii și să se oprească, un fel de armistițiu sau un tratat de pace cum a fost în ‘92 pe Nistru, eu dau garanție, nu pot să spun în câți ani, poate în 5, în 10, în 15, fiindcă Rusia din punct de vedere strategic poate aștepta. Pentru ea 15-20 de ani sunt nimic, Putin nu poate aștepta acum, anume din acest considerent noi vedem că acest război o ia una peste alta, ca vălătucul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.