VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vitalie Butnaru: „Noi aducem la cunoștință guvernării că deciziile pe care le ia sunt incorecte și că se înrăutățește climatul investițional” /VIDEO

Grupul Trans-Oil anunţă că nu mai poate subvenţiona preţul uleiului de floarea-soarelui şi vorbește despre riscul de a stopa activitatea fabricii din Bălţi, dacă Guvernul prin Comisia pentru Situații Excepționale, nu anulează decizia de la sfârşitul lunii mai, prin care la exportul de ulei nu poate beneficia de rambursarea TVA. După includerea uleiului pe lista produselor social-importante de către CSE, prețul uleiului „Floris” de 955 ml a fost plafonat și la raft se vinde cu aproximativ 35 lei.

Interviu cu Vitalie Butnaru, manager financiar al Grupului Trans-Oil.

Vocea Basarabiei: Sigur că era bine dacă îl aveam ca interlocutor chiar pe dl Vaja Jhashi, președintele Grupului de companii Trans-Oil, dar sperăm că vom avea vreodată ocazia să-i punem direct întrebări și dumnealui. Mulțumim mult dvs., că ați găsit timp să veniți la această discuție acum, când se discută foarte mult despre ce se întâmplă pe piața de ulei. Care sunt intențiile dvs., să renunțați ușor la această fabrică „Floris” de la Bălți sau e altceva în spatele acestor zvonuri din societatea moldavă? În general, de ce credeți că a apărut această criză a uleiului?

Vitalie Butnaru: Situația actuală a fost creată exclusiv de dispoziția nr. 21 din 18 mai 2022, care a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale. Este o decizie, cumva să-i zic, pensă, care ar putea duce potențial și teoretic la o sistare a activității uzinelor sau fabricilor de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui de pe teritoriul Republicii Moldova. În linii mari, ce s-a întâmplat prin acea dispoziție? Guvernul confiscă aproximativ 10-11 la sută din veniturile din vânzări pe care le realizează fabricile de la Bălți și Ceadâr-Lunga. Iarăși, o mică descriere a subiectului e că atunci când fabricile cumpără semințele de floarea-soarelui, dar și alte servicii și produse auxiliare necesare pentru a produce acest ulei, fabricile achită TVA în avans bugetului și, respectiv, în cazul unor livrări la export, a uleiului la export, acest TVA se reîntoarce. Adică, cumva guvernul sau bugetul se creditează pe parcursul a câtorva luni nu doar de la fabricile Grupului Trans-Oil, dar și de la toți exportatorii din Republica Moldova, iar după o verificare amănunțită executată de Serviciul Fiscal, acest TVA este restituit celor care l-au achitat în avans. Acum, prin acea decizie, comisia sau guvernarea a luat decizia să nu mai restituie acel TVA, respectiv asta este o confiscare a mijloacelor bănești ale întreprinderilor de la Bălți și Ceadâr-Lunga. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că activitatea operațională a întreprinderilor este pe pierdere, nemaivorbind deja de activitatea financiară sau dobânzile pe care noi le plătim pentru împrumuturile atrase și, respectiv, deja de la sfârșitul lunii mai noi generăm pierderi peste pierderi și cifra pierderilor acumulate de la sfârșitul lunii mai până acum se ridică la 80 de milioane de lei.

Vocea Basarabiei: Bine, o să vorbim despre profit și pierderi, dar să ne amintim și cum s-a luat acea decizie a guvernului, pentru că brusc se ridicase prețul la ulei, de trei, de patru ori în unitățile comerciale. Lumea era surprinsă că peste noapte s-au majorat atât de mult prețurile. Ați avut un argument economic, de ce s-au majorat prețurile? E vina celor care produc ori e vina celor care comercializează uleiul, pentru că, din câte înțelesesem, prețul pentru semințele de floarea-soarelui nu se majorase?

Vitalie Butnaru: Aveți dreptate în ceea ce ține de faptul că a fost verificat subiectul ridicării prețurilor și, da, prețul a mers în sus în luna mai, dar din start vreau să zic că fabrica de la Bălți nu a majorat prețul de vânzare a uleiului către rețelele de supermarketuri, dar și către distribuitori, ultima majorare a prețului la ulei a avut loc pe data de 26 octombrie 2021. Deci nu e vorba de o majorare de preț în aprilie sau în mai din partea producătorului.

Vocea Basarabiei: Atunci cei care îl comercializează în unitățile lor, ei au dublat, au triplat prețul?

Vitalie Butnaru: Într-adevăr, prețul a crescut în linii mari de la 50 la 75 la sută la începutul lunii mai. Deci, când a fost stabilit prețul de 29 de lei la poarta uzinei în octombrie 2021, prețul semințelor de floarea-soarelui era un pic mai mic de 10.000 de lei, era la nivel de 9.600-9.800 de lei pe tonă. Pe parcursul lunilor martie și aprilie 2022, din cauza războiului din țara vecină, semințele de floarea-soarelui au reușit să atingă o cotă de aproape 20.000 de lei, respectiv prețul la semințe de floarea-soarelui s-a dublat. Acum avem și prețurile la serviciile comunale, la utilități, avem și alte materiale și servicii auxiliare prețul cărora s-a triplat sau s-a ridicat chiar și de patru ori. Pentru a atenua această creștere, noi, cei de la Grupul Trans-Oil, am notificat doar la mijlocul lunii aprilie că în următoarele două-trei săptămâni, conform condițiilor contractuale, această perioadă de notificare, o să majorăm prețul de la 29 de lei la 37 de lei, cu TVA la poarta fabricii. Aceștia de la supermarketuri și distribuitori au cumpărat ulei masiv în acele ultime două săptămâni la prețul vechi, de 29 de lei și, în același moment, uleiul cumpărat anterior cu 29 de lei a apărut la raft cu un preț, uneori, de 60 de lei.

Vocea Basarabiei: Da, absolut! Inclusiv eu am cumpărat la acel preț.

Vitalie Butnaru: Deci, practic un preț dublu, deși prețul plătit de supermarketuri și distribuitori nu a fost mai mare de 29 de lei.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., ce ați fi întreprins în locul guvernării, dacă s-au întâmplat aceste perturbări?

Vitalie Butnaru: Deci, unu la mână, ce am făcut noi? Noi am anunțat publicul și ne-am luat în continuare angajamentul pe care ni l-am luat pe 1 martie 2022 să plafonăm prețul la nivel de 29 de lei.Comisia pentru Situații Excepționale a făcut și ea un pas important și a inclus uleiul îmbuteliat dezodorizat, cel pe care-l consumăm noi cu toții, în lista produselor sociale importante, unde marja pe tot lanțul, practic de la producător până la raft, se limitează la 20 la sută. Respectiv, cele 20 la sută rămân în buzunarul supermarketurilor, pentru că noi îl vindem în continuare în pierdere, la 29 de lei. Prețul de vânzare sau plafonul nostru e un preț de pierdere și, respectiv, acele 20 la sută sunt încasate de transportatori, dar și de rețele.

Vocea Basarabiei: Dvs. atunci v-ați supărat pe guvern, dar nu pe cei care comercializează uleiul.

Vitalie Butnaru: Noi am discutat cu toții, am explicat inclusiv guvernării, dar și reprezentanților comisiei parlamentare de pe atunci, componenței Comisiei pentru agricultură și industria alimentară, despre evoluția prețurilor și despre cum au derulat lucrurile în realitate. Inclusiv în luna mai am avut și o verificare de la Consiliul Concurenței, care au venit și la noi cu o verificare ad-hoc…

Vocea Basarabiei: Da, tocmai am vrut să vă întreb: ce a decis, ce a găsit Consiliul Concurenței și până unde a ajuns?

Vitalie Butnaru: Așa cum și zice Consiliul Concurenței, investigațiile sau anchetele pe care le derulează ei durează mult, durează uneori și ani de zile. Din informațiile noastre, cunoaștem că Consiliul Concurenței cumva a raportat sau practic a pus pe hârtie un raport draft preliminar, în care a zis că, într-adevăr, producătorul, adică fabrica de la Bălți, nu a majorat prețul și nu e de vină în acel val sau acel tsunami de prețuri la ulei de la începutul lunii mai.

Vocea Basarabiei: Dle Butnaru, dar despre criza uleiului nu s-a vorbit doar în Republica Moldova, ci și în alte țări?

Vitalie Butnaru: Aveți dreptate, cel mai mare producător de ulei din Europa, dar și din lume este Ucraina și, respectiv, fiind afectată de război mai mult de jumătate de fabrici au fost închise sau activitatea operațională a acestora a fost sistată și, într-adevăr, acum e o criză mondială de ulei, Ucraina fiind cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, dar și de semințe de floarea-soarelui. Și așa este.

Vocea Basarabiei: Și acum dvs., cei care reprezentați Grupul Trans-Oil, susțineți că nu mai puteți subvenționa prețul uleiului de floarea-soarelui și avertizați, amenințați guvernarea cu stoparea activității fabricii de la Bălți?

Vitalie Butnaru: Noi venim cu un mesaj de atenționare, nu avem un limbaj politic sau nu amenințăm, noi doar atenționăm că decizia care a fost luată cu privire la nerestituirea taxei pe valoarea adăugată la exportul de ulei, ea bate în exporturile Grupului Trans-Oil și le face nerentabile, deci sunt și ele producătoare de pierderi. Acum, ideea noastră, a celor de la Grupul Trans-Oil, când am decis să plafonăm prețul la ulei pe piața internă…

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă „plafonare”?

Vitalie Butnaru: „Plafonare” înseamnă să vindem ulei nu mai scump de 29 de lei, chiar dacă costul de producție este mai mare.

Vocea Basarabiei: Dar care e prețul de producție?

Vitalie Butnaru: În martie-aprilie, când vedeam prețul la semințe de floarea-soarelui de 18, 19, 20 de mii de lei…

Vocea Basarabiei: Dar după asta s-a dus în jos?

Vitalie Butnaru: Da, și acum e în jur de 10-11 lei pe kilogram…

Vocea Basarabiei: A revenit la ceea ce a fost.

Vitalie Butnaru: Da, dar avem alte costuri și servicii, inclusiv utilitățile. Ele au crescut de 3, 4, 5 ori. Și aveți dreptate, în martie-aprilie costul unei sticle de ulei „Floris” atingea cifra de 40 de lei, acum e în jur de 32-33 de lei, asta-i cam 20 la sută.

Vocea Basarabiei: Și ce vreți să obțineți?

Vitalie Butnaru: Noi vrem să obținem anularea acestei decizii de nerestituire a TVA, ca noi să putem să realizăm profituri din export, ca să acoperim pierderea de pe piața internă.

Vocea Basarabiei: Dar ce pierde guvernul, dacă anulează această decizie?

Vitalie Butnaru: Guvernul nu pierde nimic, are doar de câștigat. În ce sens? Acea decizie care a fost luată de către comisie, practic este o decizie discriminatorie. Ea discriminează un investitor străin, cel mai mare de altfel, în afară de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Vocea Basarabiei: Cu siguranță, executivul nu s-a gândit să discrimineze un investitor străin.

Vitalie Butnaru: Noi am auzit foarte multe declarații, dar și eforturi ale guvernării cu privire la atragerea investițiilor străine, inclusiv vizita doamnei prim-ministru Gavrilița în Statele Unite ale Americii, care a fost menită să atragă investiții, însă pașii întreprinși de către guvernare și pașii discriminatorii duc la faptul că noi nu mai avem o previzibilitate în ceea ce ține de fiscalitate. Deci, regulile de joc sunt imprevizibile și în orice moment orice agent economic poate să fie dur lovit de către o decizie ilegală și, respectiv, profiturile acestei întreprinderi sau ale acelui investitor străin ar putea fi doar confiscate.

Vocea Basarabiei: Dar am urmărit vizita ministrului agriculturii și industriei alimentare la Bălți, inclusiv unde a discutat și cu producătorii autohtoni de acolo. Am înțeles că între Trans-Oil și minister ar exista o comunicare. Nu se poate ajunge la un compromis pe acest subiect?

Vitalie Butnaru: Această comunicare, într-adevăr, există. Am fost vizitați, practic prima dată în ultima perioadă, de un funcționar de stat, vizita a avut loc ieri. Apreciem pozitiv deschiderea guvernului și a reprezentanților guvernului întru rezolvarea acestei situații care teoretic sau în următoarele 4-6 săptămâni ar putea sista activitatea uzinelor de la Bălți și de la Ceadâr-Lunga, dar în același sens decizia a fost luată de către Comisia pentru Situații Excepționale și, respectiv, încercăm să discutăm cu membrii acestei comisii, inclusiv cu miniștrii din guvern, să le explicăm magnitudinea impactului acestei decizii și să insistăm ca această decizie să fie anulată cât mai curând posibil.

Vocea Basarabiei: Dar acesta poate fi interpretat ca un ultimatum pe care îl pune Trans-Oil guvernului?

Vitalie Butnaru: Absolut, nu! Noi nu venim cu ultimatumuri, noi nu venim cu amenințări, doar aducem la cunoștință guvernării că deciziile pe care le iau ei sunt incorecte, lovesc nu doar într-un producător sau doar într-un agent economic străin, dar și în unul autohton într-un sens, dar și faptul că climatul investițional foarte rapid se înrăutățește, și ținând cont de criza regională în care ne aflăm…

Vocea Basarabiei: Se aprinde becușorul acesta roșu și, după asta, Republica Moldova are o imagine proastă, că nu lucrează un mediu favorabil pentru investițiile străine și dacă nu vin investiții străine sau dacă acest bec roșu continuă să ardă, atunci Moldova trebuie să discute și cu alte structuri și la Bruxelles, și în alte capitale, de ce s-a întâmplat acest lucru. De asta mă gândesc: ar fi oare interesată guvernarea să-și afecteze imaginea?

Vitalie Butnaru: Noi încercăm să aducem acest mesaj că acea decizie care va fi și în continuare mediatizată și adusă la cunoștință în continuare de către Grupul Trans-Oil, dar și de alți stick holderi, de altfel, care sunt organizațiile nonguvernamentale, ambasadele acreditate la Chișinău, noi vom continua să aducem acel mesaj de decizie discriminatorie luată împotriva unui investitor străin.

Vocea Basarabiei: Revenim la climatul investițional, dar vreau să vă întreb să admitem, un exercițiu imaginar, falimentează „Floris”-ul de la Bălți, ce se întâmplă mai departe? Fabrica asta nu va mai activa sau ar putea să fie preluată de altcineva, să vă demonstreze, inclusiv dvs., dar și societății, că totuși se poate să fie prelungită activitatea acestei fabrici?

Vitalie Butnaru: Noi considerăm că vom ajunge la un consens mult mai repede decât fabrica de la Bălți va fi cumva falimentată. Noi doar vorbim de o probabilitate mare ca activitatea personalului să fie sistată temporar, până la anularea acestei decizii. Asta ar însemna dispariția produsului fabricii de pe piețe.

Vocea Basarabiei: Dar și scenariul acesta nu ar fi cel mai bun? Dacă își sistează activitatea fabrica nu e un scenariu bun.

Vitalie Butnaru: Absolut. Orice scenariu este negativ și pentru Grupul Trans-Oil, dar și pentru societate, dar și pentru guvern.

Vocea Basarabiei: Și pierd toți trei actori importanți.

Vitalie Butnaru: Aveți dreptate.

Vocea Basarabiei: Și atunci, de ce să se consume și această energie, și acești nervi, dacă până la urmă tot un compromis trebuie să fie găsit?

Vitalie Butnaru: Noi nu înțelegem, niciodată nu le-am înțeles și în continuare nu înțelegem care sunt argumentele care au stat în spatele acestei decizii. Pe culoare chiar și unii miniștri din guvern zic că e o decizie politică. Asta ar însemna că nu există argumente, calcule, cifre la baza acestei decizii.

Vocea Basarabiei: O decizie politică în ce sens, că ați fost văzuți cu ochi buni pe timpul guvernării precedente, când era Vladimir Plahotniuc în fruntea Partidului Democrat și guvernau ei? Ce stă în spatele unei decizii politice?

Vitalie Butnaru: Deci, noi nu înțelegem, doar am auzit pe culoare că decizia este politică. De altfel nu sunt argumente care ar zice că noi am beneficiat cumva de pe guvernarea precedentă, practic am avut doar de suferit ca și mulți alții.

Vocea Basarabiei: În ce sens ați avut de suferit?

Vitalie Butnaru: De exemplu, un caz răsunător care n-a ajuns niciodată în presă. E cazul că, deși se vehiculează că Grupul Trans-Oil sau acționarul nostru a avut de beneficiat de pe urma acestei guvernări, dar în instanțele de judecată din Republica Moldova am pierdut un caz în valoare de 6,4 milioane de lei și, în ciuda faptului că se vehicula că iarăși exista o relație între acționarul nostru și dl Plahotniuc, de facto, am avut doar de suferit și noi, cum și alții, pentru că noi considerăm că acel caz care a fost pierdut de Grupul Trans-Oil…

Vocea Basarabiei: Dar la ce se referea acel caz?

Vitalie Butnaru: Se referea la același TVA la un import de ulei pentru o prelucrare temporară pe teritoriul Republicii Moldova și scoaterea lui în afara țării.

Vocea Basarabiei: Dar s-a considerat și se mai consideră și astăzi, dacă ținem cont de anumite declarații care se fac auzite în spațiul public, totuși Trans-Oil ar fi fost protejat de regimul Plahotniuc?

Vitalie Butnaru: E bizar protejat, pentru că pe perioada regimului așa-numit Plahotniuc, Trans-Oil n-a pus în funcțiune nici o uzină, nici un activ, nici un obiect. Pe teritoriul Republicii Moldova cota de piață a Grupului Trans-Oil pe cereale, oleaginoase și ulei nu a crescut, am pierdut un caz în instanță de 6,4 milioane de lei. Nu-i cumva bizar?

Vocea Basarabiei: Dar nu erați atât de vocali, precum sunteți astăzi?

Vitalie Butnaru: Păi la fel cum nu erau și alții vocali pe atunci.

Vocea Basarabiei: De ce, era o frică?

Vitalie Butnaru: Nu era o frică, erau reguli de joc.

Interlocutor: Valentina Ursu

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.