VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viorica Meșină: N-ai plătit un impozit în viața ta? Închide gura!

Bună ziua, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care dezbatem teme de actualitate nu cu analiști politici, ci cu oameni din zona artei și culturii, oameni reflexivi care chiar au ce să ne spună. Este, de fapt, penultima emisiune din acest an, o emisiune pe care o facem în ajun de Crăciun, iar invitata mea de această dată este Viorica Meșină, regizoare și producătoare. Viorica Meșină, bine ai venit la Vocea Basarabiei!

Viorica Meșină: Bine v-am găsit! Mulțumesc frumos pentru invitație.

Vocea Basarabiei: A fost un an foarte complicat acest an 2022, iar în ziua în care facem această emisiune, 24 decembrie, se împlinesc, de fapt, 10 luni de zile de război, 10 luni de când Rusia a invadat Ucraina. Ce sentimente ai, iată, după 10 luni de lupte care au fost în Ucraina?

Viorica Meșină: Perioada aceasta de 10 luni m-a trecut prin toată gama de sentimente. Bineînțeles că a început cu furie și frică. Frica este sentimentul de bază care apare atunci când…, empatia și toate emoțiile astea vin după asta, dar se încep cu frica pentru tine, pentru cei apropiați, pentru copii.

Vocea Basarabiei: Și pentru țară, probabil?

Viorica Meșină: Și pentru țară, țara fiind tot noi, toți oamenii acestei țări, dar după asta, oricât de greu ar suna chestia asta, cu războiul sau cu emoțiile noastre în privința războiului s-a intrat într-un fel de rutină.

Vocea Basarabiei: Putem să spunem că oamenii s-au obișnuit cu această situație?

Viorica Meșină: Oamenii s-au obișnuit cu această situație, au început să se ocupe de ale lor. În primele zile sau primele luni de război aproape nimeni nu lucra. Eu vorbesc despre lumea din preajma mea, toată lumea se ocupa de alte chestii: de refugiați, de urmărirea știrilor, de discuții, de ajutor, de voluntariat, de tot ce vrei. Noi abia în aprilie am început să lucrăm, adică lucram, dar nu făceam munca noastră cea de toate zilele, cum s-ar zice, pentru că toată lumea înțelegea că sunt alte priorități și toate chestiile acestea pot să aștepte, după care încetul cu încetul toți au revenit la ale lor și s-a intrat într-un fel de rutină, cum s-a întâmplat și cu pandemia, de altfel. Ne-am obișnuit cu pandemia, pe urmă – sună asta îngrozitor –, dar ne-am obișnuit și cu războiul alături, pentru că războiul nu este aici. Acum iarăși se mai scutură niște emoții, ca să zic așa, se trezesc din cauza unor știri, unor declarații se trezesc iarăși emoții de frică, de anxietate.

Vocea Basarabiei: Dar ai cunoscut oameni care în primele zile, săptămâni de la începutul războiului au vrut să plece de aici de frică?

Viorica Meșină: Da! Eu am avut discuții foarte dificile cu prietenii mei care înțelegeau că ei nu vor putea pleca dintr-un motiv sau altul, dar aranjau, făceau la notar procuri pentru părinți, ca să plece cu copiii lor. S-a trecut prin toată gama de planuri sinistre, de care nu credeam vreodată în viața noastră că noi acum, în secolul XXI, cu progres tehnic, cu tot, uite, vom trăi un așa război cum citeam noi în cărți sau învățam când eram elevi la școală sovietică. Suntem de aceeași vârstă, de aceea când zic „noi”, fac referință la copilăria noastră.

Vocea Basarabiei: Dar, uite, spuneai despre faptul că mulți s-au obișnuit deja, au intrat într-un soi de rutină, mulți nici nu remarcă cumva războiul acesta, își văd de treburile lor, nu există un pericol care derivă din această obișnuință cumva?

Viorica Meșină: Sigur că există! Dar am observat, nu știu poate asta-i o chestie caracteristică în general pentru oameni, dar poate este caracteristică pentru noi, cei care locuim aici, în Republica Moldova, dar până când nu arde fundul nu ne preocupă multe chestii. Asta este o chestie, eu sunt cred că un pic mai panicoasă, un pic mai reflexivă și pe mine mă preocupă foarte mult lucrul acesta, pentru că mie îmi pare că zeci de lucruri urâte s-ar putea preveni, dacă toată populația țării s-ar preocupa de dânsele un pic mai din timp.

Vocea Basarabiei: Pentru că discutăm în această emisiune și teme recente, subiecte care au loc în realitatea noastră social-politică, uite, o declarație a directorului Serviciului de Informații și Securitate, dl Alexandru Musteață, într-un interviu pentru TVR Moldova. El zicea că Rusia ar avea un plan să invadeze și Republica Moldova la începutul anului 2023, spunea el, sau prin ianuarie, sau prin februarie, sau prin aprilie, în funcție de cum decurg lucrurile în Ucraina, deci de asta depinde cumva această invazie. Apoi a venit instituția dânsului cu o rectificare în care a spus că, în fond, el avea în vedere doar faptul că Rusia și-ar dori să facă această joncțiune cu Tiraspolul și adică nu neapărat să ocupe Moldova. A fost și o reacție foarte caustică a unor oficiali ruși, bunăoară, un domn din Consiliul Federației a spus că acestea sunt niște „gunoaie informaționale”, Rusia nu are nicio treabă cu această invazie a Moldovei. Ce crezi tu despre asta?

Viorica Meșină: Mie mi s-a părut un pic ciudată această declarație. Mai întâi de toate, faptul că Rusia, dacă ar fi putut intra în Odesa, nu acum, nu în ianuarie 2023, nu în 2022, în 2014, dacă ar fi intrat în Odesa, bineînțeles că e clar că după asta ar fi urmat Republica Moldova, parcă nu-i o noutate în asta. Deci, asta nu se întâmplă doar pentru că, din câte înțeleg eu, mie tot îmi sună ciudat că eu discut pe temele acestea despre război, dar, na, dacă tot inviți oameni de cultură…

Vocea Basarabiei: Acesta-i specificul acestei emisiuni, să-i scot din zona de confort pe oamenii de cultură.

Viorica Meșină: OK. Pericolul s-a încuibat tot acest timp în fața Nikolaevului, dacă cădea Nikolaevul, putea să urmeze Odesa și atunci, bineînțeles, nu erau motive să nu meargă armata rusă mai departe, ceea ce parcă e o chestie știută.

Vocea Basarabiei: Deci, nu ne spune nimic nou dl Musteață?

Viorica Meșină: Da, e o informație veche. Deci, chestiile acestea cu ianuarie sau februarie, sau martie, sau nu știu cum, în privința asta iarăși mi se pare foarte ciudat că șeful SIS-ului vine la televizor sau vine la radio, pentru că eu înțeleg că transparența este foarte necesară într-o democrație, dar securitatea țării este o chestie care rămâne secretă, cum n-ai da. Care ar fi securitatea asta, dacă toate planurile sau toate informațiile s-ar face publice? În cazul acesta mie iarăși mi s-a părut un pic ciudat că șeful SIS, din punctul meu de vedere, este o persoană mult prea publică, dar poate că eu nu înțeleg ceva, poate că-s alte vremuri, mie mi se pare că informațiile pe care le deține SIS trebuie să ajungă la Consiliul de Securitate, la președintele țării…

Vocea Basarabiei: Și poate chiar acest consiliu să le facă publice?

Viorica Meșină: Nu cred că trebuie să le facă publice, pentru că informațiile, mai ales cele care țin de război, ele sunt pentru a întreprinde anumite acțiuni. În momentul în care tu faci publice toate planurile tale, cum te aperi tu? Înțelegi? Nimeni nu face publice informațiile care țin de securitatea țării. Atunci eu nu înțeleg de ce în general se invită și de ce se dă curs invitațiilor din partea unor astfel de conducători.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, eu, de exemplu, ca simplu muritor, ca spectator, ca cetățean mă gândeam iată la ce – dacă directorul SIS ne spune că Rusia are un plan și poate să ne invadeze în ianuarie, februarie sau aprilie, de ce atunci nu ne spune ce să facem? Noi ce facem în această situație?

Viorica Meșină: Nimic! Aflăm o informație și ne temem.

Vocea Basarabiei: Deci, să admitem că tancurile rusești apar și eu, ca cetățean, ce fac? Iau arma și lupt, fug, adică autoritățile ar trebui să-mi propună un plan de acțiuni probabil, nu? Ce zici?

Viorica Meșină: Eu zic că, dacă chestia asta ar fi fost un anunț oficial, nu o face directorul SIS, un anunț oficial că țara-i în pericol și că vom fi invadați îl fac alte organisme, nu-l face directorul SIS, directorul SIS raportează. Eu cred că este o gafă, din punctul meu de vedere, și atât. Cât e de gravă situația, n-avem decât să urmărim cum se derulează războiul din Ucraina și atunci vom înțelege totul.

Vocea Basarabiei: Dar mulți comentatori politici, jurnaliști cumva au luat în discuție această declarație a dlui Musteață și mulți zic că de vreme ce va exista această invazie ar trebui între timp ceva să facem. Și iată, bunăoară, un analist politic, Roman Mihăeș, pe care eu nu l-am văzut mai înainte cochetând cumva cu ideea Unirii, a spus că „acum e momentul să facem această Unire, numai Unirea ne salvează”. Cât de real ți se pare acest lucru?

Viorica Meșină: Eu nu vreau să discut chestiile acestea, pentru că mie mi se par…, nu vreau să zic cuvinte dure.

Vocea Basarabiei: Adică ți se pare cumva ireală această sugestie?

Viorica Meșină: Nu, mie mi se par aceste discuții de bla-bla-bla. Înțelegi? Hai noi să începem acum să dăm sfaturi. Ne salvează pe noi sau luăm noi decizia, Republica Moldova ori cine ia această decizie? Iată de ce sunt proaste astfel de declarații, pentru că trezesc tot felul de discuții care nu duc nicăieri, dar care pot să ducă la probleme, pot să ducă la alte declarații greșite. Este mult mai importat cum se acționează, ce planuri face conducerea țării, ce pregătire face, asta este important.

Vocea Basarabiei: Și atunci, pentru că mi-ai spus asta, întrebarea mea este – cum ți se pare că a acționat conducerea în aceste 10 luni de zile? S-a descurcat bine? Eu, de exemplu, am remarcat, pe de o parte, această integrare foarte consecventă în structurile europene, deci aceste voiajuri pe care guvernanții le fac în Europa, ajutoarele care vin din UE, vizitele pe care diferiți oficiali europeni le-au făcut aici în Moldova și, pe de altă parte, un soi de prudență și accentuare a acestei neutralități pe care o are Moldova. Eu, cel puțin, așa am văzut – guvernarea vrea, bineînțeles, să se integreze, dar în același timp se teme cumva să nu supere prea tare Rusia. Tu cum vezi acțiunile guvernării?

Viorica Meșină: Nu, eu nu cred că să nu supere Rusia. Eu cred că da, se observă tendința aceasta și bineînțeles că așa trebuie să fie, pentru că noi nu suntem în stare, noi nu avem nimic pentru a ne apăra singuri și, din păcate și cu regret, de mulți ani noi doar decidem lângă cine suntem, de la cine ne încălzim, ca să zicem așa, cine ne cuprinde – Estul sau Vestul, dar cu prudența aceasta eu sunt foarte de acord.

Vocea Basarabiei: Că e prudentă guvernarea?

Viorica Meșină: Că e prudentă și că asta trebuie nu ca să nu supere Rusia, pentru că noi aici în țară avem un număr foarte mare de populație pentru care până acum Rusia este o zeitate. Eu mă cert cu taximetriștii, eu stau de vorbă cu taximetriștii și ajung în impas cu argumentele, când mie mi se spune: „Lăsați-mă, vă rog, frumos, Ucraina singură a început, americanii și-au dorit să intre acolo”. Înțelegeți? Pentru că dacă toți acești oameni vor fi deranjați sau vor fi provocați, ca să zic așa, brusc ar putea situația să se destabilizeze.

Vocea Basarabiei: Dar putem spune că acești oameni, pe care îi întâlnesc și eu, de altfel, în viața de zi cu zi foarte des, am și eu discuții de acestea foarte complicate cu mulți dintre ei, am rude chiar care sunt proruse.

Viorica Meșină: Cred că noi toți avem.

Vocea Basarabiei: Și putem să spunem că oamenii aceștia, de fapt, sunt așa, pentru că sunt influențați de mass-media rusă? Bunăoară, în autonomia găgăuză, acolo sunt foarte mulți care privesc și o să ajungem imediat la

Viorica Meșină: Autonomia găgăuză este istoric, deci, istoric ei au fost cu rușii.

Vocea Basarabiei: Și nici acest război nu-i poate schimba?

Viorica Meșină: Nu! Nu, pentru că rușii sunt frații lor mai mari.

Vocea Basarabiei: Dar tu vezi că rusul a intrat într-o țară vecină și aruncă bombe, deci ucide oameni, și nu te schimbi?

Viorica Meșină: Nu te schimbi, pentru că altfel ce faci tu? Situația cu găgăuzii este foarte complicată. Din păcate, acest popor, pot să zic așa, ei nu vorbesc practic, în marea lor majoritate, ei nu vorbesc nicio limbă în afară de limba rusă. Uite, pornim de aici…

Vocea Basarabiei: Dar nici propria limbă mulți nu și-o cunosc.

Viorica Meșină: N-o vorbesc. Deci, o vorbesc unii oameni bătrâni, toată lumea tânără n-o mai vorbește; ei nu vorbesc româna, nu vorbesc găgăuza, vorbesc limba rusă. De ce ei nu pot pleca în Occident la munci așa cum pleacă moldovenii? Pentru că în momentul în care tu nu ai abilități lingvistice, totul ți-i străin, dar dacă ți-i străin, asta trezește frică. Unde ți-i mai aproape? Acolo unde te înțelegi – e bun, e rău, dar e al tău.

Vocea Basarabiei: Dar nici nu contează deja exact ideologia și ce se întâmplă, contează că tu te simți confortabil în acea arie lingvistică, să zicem așa?

Viorica Meșină: Da. Mai ales că tu nu poți analiza altceva, tu privești televiziunile lor, tu ai rude acolo, jumătate din ai tăi îs plecați în Rusia, îți trimit de acolo niște ajutoare… Asta este. În momentul în care Rusia interzice exporturile de legume, sau de vinuri, sau de fructe pentru Moldova și primește doar vinurile găgăuze și ei înțeleg că ei aici au privilegiul acesta, îi foarte complicată situația cu Găgăuzia. Dar în nordul țării? Eu mă uitam când în Naslavcea au căzut acele fragmente de rachetă și când a fost președinta țării acolo, oamenii din satul în care a căzut chestia aceea îi spuneau că „nu e vina rușilor, voi, conducerea țării sunteți de vină”.

Vocea Basarabiei: Serios? Nu știam de asta, este foarte curios.

Viorica Meșină: Da, da! Situația asta e foarte grea, când nu poți…

Vocea Basarabiei: Știu că și Maia Sandu a avut o discuție foarte complicată la Comrat, cu ceva timp în urmă, am văzut niște…

Viorica Meșină: Discuția ceea a fost cu oameni care fac parte din Adunarea Populară. Deci, ei sunt politicieni, acolo a fost foarte bine construit și toate declarațiile celea sunt politice. Eu am urmărit-o așa, ca pe o…

Vocea Basarabiei: Dar Maia Sandu s-a descurcat?

Viorica Meșină: Eu cred că da, pentru că, la un moment dat, când venea toată avalanșa asta, eu m-am apucat de cap și am zis că e nevoie de tare multă putere ca să reziști. Nu știu dacă eu aș fi rezistat la presiunea asta, îți spun sincer.

Vocea Basarabiei: Până la urmă, e doar o discuție.

Viorica Meșină: E o discuție, dar e presiune. Tu primești lovituri cu minciuni și tu nu poți să demonstrezi adevărul. Și stă cineva în fața ta și zice că „Evropeiskii Soiuz, eto nași vraghi” și peste 5 minute spune: „Sdelaite tak, citobî…”, pentru construcția spitalului să li se dea bani de la Uniunea Europeană. Și atunci, dna președintă le-a spus: „D-apoi cum, ei doar sunt „nași vraghi”?”

Vocea Basarabiei: Da, e un soi de situație absurdă cumva. Și ajungem implacabil la subiectul celor 6 posturi de televiziune, cărora li s-a retras licența de emisie pe durata stării de urgență. Aceste posturi sunt: Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova, TV6, NTV Moldova și Accent TV. Iar președinta Maia Sandu a spus așa: „Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiție”, deci, dând cumva de înțeles că îndărătul acestor posturi de televiziune se află niște oligarhi fugari, care au probleme cu justiția. A existat o reacție a dnei Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse. Ea a spus că e vorba de încălcarea drepturilor minorităților naționale și a spus: „o încălcare a pluralismului de opinie”. (Nu știu în ce măsură pluralismului de opinie este respectat în Federația Rusă, mă rog, asta așa.) Ce părere ai despre această situație, cu aceste posturi, trebuia să li se retragă licența? Unii spun că trebuia nu numai pe perioada stării de urgență, dar trebuia în genere să fie sistată activitatea lor.

Viorica Meșină: Deci, eu am urmărit acum cât de mult a crescut Partidul „Șor”. Iată, chiar pe perioada războiului.

Vocea Basarabiei: A crescut de când face protestele?

Viorica Meșină: Să zicem, pe perioada acestor 10 luni, dacă tot vorbim de războiul din Ucraina, a crescut foarte mult ca influență, ca număr de populație, ca număr de adepți…

Vocea Basarabiei: Era multă lume care venea la protestele lor, i-am văzut.

Viorica Meșină: Da, oamenii care vin la proteste, deci e un instrument. E clar că această creștere este motivată, în primul rând, de două lucruri: de banii care se achită pentru proteste și pentru a atrage adepți, magazinașe „Merișor”, produse cu preț redus, bani pentru proteste ș.a.m.d. și al doilea lucru este televiziunea. Deci, când li se luau interviuri protestatarilor, frazele lor erau aproape la fel, niște oameni simpli, care în viața lor n-au folosit cuvintele acestea. Asta ce este? Este impactul și rezultatul transmisiunilor televizate. Și eu nu înțeleg, televiziunea de la Orhei este televiziune ținută de Șor, asta nu este o chestie despre care se discută în culise, aceasta-o o chestie cunoscută. Cum se poate cuiva cu dosar penal, care a fugit din țară să-i permiți să aibă uite așa un megafon care cuprinde tot mai multă și mai multă populație? Deci, asta a fost. Din păcate, eu nu pot să spun prea multe despre toate televiziunile acestea, pentru că eu nu le-am privit, dar la televiziunea de la Orhei eu am încercat să mă uit vreo câteva buletine de știri și ce să zic?

Vocea Basarabiei: Dar, uite, Rusia e nemulțumită de această situație.

Viorica Meșină: Da, bineînțeles, și este normal că Rusia va fi nemulțumită, e normal că ei vor face declarații…

Vocea Basarabiei: Dna Zaharova a și făcut o declarație.

Viorica Meșină: Dna Zaharova face declarații tot timpul. O să aduc un exemplu din cultură, dacă tot mai chemat în calitate de om de cultură.

Vocea Basarabiei: Da, desigur.

Viorica Meșină: Atunci când la Teatrul Rus Dramatic „A.P. Cehov” se schimba conducerea, era o procedură de rutină, deci toate teatrele au trecut prin concurs trebuia să treacă și teatrul rus, că nu este diferit de toate celelalte teatre, ei atât de tare s-au opus, acum există și scandaluri pe intern și așa, dar ei atât de tare s-au opus la această schimbare, încât dna Zaharova a zis că Ministerul Culturii vrea să închidă teatrul rus.

Vocea Basarabiei: Ia uite, nu știam, dna Zaharova și aici e prezentă, ea e peste tot prezentă.

Viorica Meșină: Da, eu am neamuri la Ministerul Culturii, așa că poți să mă crezi.

Vocea Basarabiei: Da, dar, uite, legat de subiectul acesta, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a fost aici, la Vocea Basarabiei, cu câteva zile înainte de această emisiune, și a fost întrebat ce părere are despre sistarea licenței pentru aceste 6 posturi. Și el a spus că, totuși, guvernarea ar trebui să explice mai bine decizia pe care a luat-o, ca să le fie clară tuturor, pentru că nu este cam clară. Are dreptate?

Viorica Meșină: Eu cred că da și cred că nu numai în sensul acestei decizii, ci și zeci de alte decizii.

Vocea Basarabiei: Mulți, de altfel, spun că guvernarea are probleme cu comunicarea, nu știu cum. E o remarcă așa, pe care o văd de mai multă vreme.

Viorica Meșină: Eu nu aș vrea să mă fac acum specialist în comunicarea guvernării, dar eu cred că de la felul în care se comunică, cum se comunică, de când începe comunicarea, cum explici tu oamenilor, pentru că tu dacă explici ceva după ce ai făcut, asta e tot ce este și atunci când tu vezi o problemă ca și stat și tu înțelegi că ai să ajungi la această acțiune și problema aceasta trebuie să înceapă să fie comunicată, lumea să înțeleagă, lumea să vadă minciunile care vin de acolo, dezinformarea care vine de acolo, influența negativă asupra populației și după asta, cum s-ar spune, când lumea e gata, după asta tu poți să faci. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.