VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Viorel Jardan, președintele raionului Strășeni: Eu aș amâna alegerile locale din toamnă

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre relația puterea locală – puterea centrală, despre reformele care trebuie să se facă în domeniul administrației publice, despre cât de mult are de așteptat cetățeanul ca să fie aduse mai aproape de el serviciile publice de bună calitate, despre viitorul Republicii Moldova în contextul acestor vremuri destul de complicate, pentru că mai mult de un an este război în imediata vecinătate a Republicii Moldova și se suprapun și mai multe crize, despre toate aceste subiecte, dar și altele, vom discuta cu Viorel Jardan, care este președintele raionului Strășeni. Mulțumim mult că ați venit la Vocea Basarabiei!

Viorel Jardan: Bună seara, bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Să pornim de la importanța alegerilor locale generale. Anul 2023 este an electoral, în toamnă urmează să aibă loc acest scrutin. Cât de importante sunt aceste alegeri și haideți să ne spuneți pentru cine sunt importante – pentru cetățean, pentru funcționari, pentru cei care vor să câștige mandatul de primar, de consilier la nivel de sat, la nivel de raion, pentru cei care guvernează Republica Moldova, pentru opoziție? Pentru cine sunt importante și ce miză au aceste alegeri?

Viorel Jardan: Sigur că alegerile, ca proces democratic, sunt un exercițiu extrem de important pentru absolut toți cei care sunt vizați sau care participă în cadrul acestui proces, dar dacă vorbim ierarhic, cel mai important este pentru comunități, pentru societate, pentru alegători, care an de an, alegeri de alegeri, merg și își dau votul pentru schimbare, pentru o viață mai bună, pentru un nou conducător, pentru o nouă echipă de conducători, care satisfac cumva nivelul de așteptări al populației, de a schimba lucrurile în bine. Este altă parte, că până la următoarele alegeri deviază tare așteptările, supărările ș.a.m.d., dar, într-un final, oricum sunt nevoiți să facă o alegere sau, cum spun cetățenii Republicii Moldova, să aleagă răul cel mai mic. Dacă ne referim la partea electorală sau la partea politică, de asemenea, este un mesaj extrem de important prin prisma rezultatelor pe care ni le va oferi acest scrutin, dar, pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că pe politic la nivelul național mai puțin îl interesează astăzi rezultatul…

Vocea Basarabiei: De ce?

Viorel Jardan: Există elementul de reformă, pe care lumea cumva deja a intrat în această febră și îl așteaptă, doar că încă nu se cunosc detaliile cap-coadă, și doi – până se ajunge la alegerile prezidențiale, până se ajunge la alegerile parlamentare, cumva există timp pentru a se drege busuiocul, pentru a ieși în teritoriu, pentru a comunica, pentru a elabora mai mulți pași importanți să schimbe în favoarea dumnealor fiecare partid politic care este pe scena Republicii Moldova.

Eu cred că în alegerile locale prioritate au oamenii, au gospodarii, au calitățile omenești în prim-plan și echipele de la nivel local, mai puțin amprenta națională.

Vocea Basarabiei: Dar așa se crede, partidele își testează, în primul rând, puterea lor, pentru că atunci când au exponenți care participă la scrutinul local, ei, într-un fel, își croiesc cărărușă și pentru următoarele alegeri, fie prezidențiale, fie parlamentare?

Viorel Jardan: Eu rămân să cred că alegerile locale au specificul lor aparte și nicidecum, foarte puțin se materializează sau se reflectă imaginea politicului la nivel național, eu cred că în alegerile locale prioritate au oamenii, au gospodarii, au calitățile omenești în prim-plan și echipele de la nivel local, mai puțin amprenta națională.

Vocea Basarabiei: Și totuși, 60 de partide, peste 60 de partide sunt înregistrate în Republica Moldova și majoritatea dintre aceste formațiuni politice ar trebui să-și delege reprezentanții și să încerce să vadă cât de mult sunt sprijiniți, susținuți de către cetățenii Republicii Moldova?

Viorel Jardan: Realitatea ne demonstrează că o treime sau poate chiar un sfert sunt cu adevărat active și participă nemijlocit, cineva de formă, cineva satelit, cineva spoiler, deci, fiecare joacă cartea sa, dar, de facto, avem 5-8, maxim 10 partide, care cu adevărat luptă pentru aceste funcții.

Pe mine nu m-ar deranja numărul partidelor în Republica Moldova astăzi, mai tare mă deranjează numărul lor în buletinul de vot.

Vocea Basarabiei: Apropo, pentru unii cetățeni e greu să numere și până la 10 sau să spună care sunt primele 10 partide, de exemplu, pe care le cunosc sau mai greu le este să spună și în care au încredere.

Viorel Jardan: Pe mine nu m-ar deranja numărul partidelor în Republica Moldova astăzi, mai tare mă deranjează numărul lor în buletinul de vot. Ei pot să existe pe parcursul anilor, dar trebuie să-și cântărească foarte bine posibilitățile, dacă au șansă să intre într-o competiție, să se asocieze la nivel de blocuri, pentru a fi cu adevărat eficient acest exercițiu sau toată munca care se depune pe parcursul anilor.

Vocea Basarabiei: Comisia Electorală Centrală a anunțat deja că aceste alegeri locale generale ar putea să aibă loc în ultima duminică a lunii octombrie sau în prima duminică a lunii noiembrie, inițial s-a mai crezut că se va obține o claritate referitoare la reforma administrației publice și, mai ales, la ce înseamnă consilii raionale, soarta raioanelor. Să ne spuneți dvs. ce prezintă astăzi Consiliul raional, care sunt competențele, care sunt preocupările, trebuie să existe o asemenea verigă sau nu, pentru că în ultimul timp și majoritatea primarilor insistă cu ideea că această verigă este una în plus și că este doar consumatoare de bani publici și în proporție destul de mare.

Viorel Jardan: Haideți, doar cu ideea pe care ați expus-o dvs. referitoare la data alegerilor și eu în continuare, dacă aș avea posibilitate sau majoritate în parlament, aș opta pentru alegerile locale pentru anul 2024 cumva comasate cu alt scrutin electoral din anul viitor, cum ar fi, spre exemplu, alegerile prezidențiale.

Vocea Basarabiei: Adică să nu aibă loc în toamnă?

Viorel Jardan: Și până atunci să ne decidem, să ne clarificăm sigur pe ce formulă, pe plan de modificări, de reformă, numiți-o cum vreți, dar cel mai important, acest proces trebuie să aibă loc spre îmbunătățirea procesului de lucru sau a nivelului administrației publice locale de absolut toate 3 nivelele, trebuie să fim sinceri. Dacă ne referim la Consiliul raional, nu cred, nu cunoaște cineva care ar fi atribuțiile sau care, dacă mai ales sunt primari care pun în discuție faptul că trebuie să fim reformați sau trebuie să ni se ia anumiți bani, s-a ajuns până la nivelul că sunt calculați banii sau se lucrează pe linii bugetare diferite. Eu vreau să o spun cu toată sinceritatea, la noi, în raionul Strășeni, nu cred că astăzi sunt irosiți banii sau sunt folosiți contrar necesităților lor. Probabil că, dacă analizăm nivelul scăderii demografice cu care se confruntă Republica Moldova, dacă analizăm populația anumitor raioane este cumva o incertitudine referitoare la utilizarea banilor publici, la logica lor și la proporționalitatea bani cheltuiți cu numărul de populație și eficiența acestora. Indiferent de formulă, nivelul doi este imperativ necesar, așa cum spun normele europene, așa cum spune legislația, și noi îl vom avea. Pe ce formulă se va opta, numiți-o raioane, doar că este nevoie de a mări suprafața lor, microregiuni, și aceasta este o formulă, pentru că, dacă ajungem la etapa de regiune, eu rămân să cred că încă nu suntem gata, pentru că impune mai multe raioane, impune o distanță mare, impune un mecanism, care cumva ar schimba radical mersul lucrurilor la moment. Dar iată formula propusă, chiar dacă nu sunt detaliile tehnice cap-coadă, în noua Strategie 2023-2030, eu o salut, chiar dacă multă lume nu este de acord, privind-o prin prisma proprie.

Vocea Basarabiei: Eu, totuși, vreau părerea dvs. personală, să ne spuneți, la 2 milioane 600 mii de cetățeni, pentru că acesta este numărul pe care îl anunță Biroul Național de Statistică, 32 de raioane e un număr mare, e un număr mic?

 Viorel Jardan: Extrem de mare, din punctul meu de vedere.

Vocea Basarabiei: Și iată din aceste 32 de raioane, și mai există încă municipiul Chișinău, municipiul Bălți și UTA Gagauz-Yeri, cam câte ar fi bine să activeze? O părere a dvs.

Toate trebuie să activeze, dar câte să avem – 5-8, maxim 10, asta este tot ce poate Republica Moldova la moment.

Vocea Basarabiei: Eu am auzit, în spațiul public deja se vorbea că cel puțin 4 raioane: Șoldănești, Dubăsari, Cantemir, Basarabeasca sunt raioane mici, care au câteva localități în subordonare. Atunci care mai este sau cum se justifică iată existența unui asemenea raion, pentru că în cazul și acelui raion activează exact direcțiile care sunt și la Strășeni, și în alte raioane, unde sunt localități mult mai multe, nu?

Viorel Jardan: Direcțiile, de acord, dar numărul de angajați, vrem sau nu vrem, diferă, pentru că dacă avem un raion care are 140.000 populație și altul care are 12.000 sau 15.000, nicidecum nu poate să fie același număr. Bine, structura sau verticala vine la fel…

Vocea Basarabiei: Bine, direcțiile rămân aceleași, și Direcția învățământ, și Direcția agricultură, și Protecție socială…

Viorel Jardan: Exact, doar că au mai puțini specialiști, asta este diferența. Aici formula este mult mai simplă, doar că este iarăși nevoie de decizie politică și la nivel local, și la nivel național, de a-i alipi, de a-i comasa în imediata apropiere de raioanele vecine.

Vocea Basarabiei: Dar consilieri raionali, numărul?

Viorel Jardan: Numărul e tot după numărul populației, nu diferă mult, dar sunt -5, -7, în funcție de numărul populației.

Vocea Basarabiei: Ați amintit despre Strategia de reformă a Administrației Publice pentru anii 2023-2030, ea acum a fost publicată, se discută pe marginea acestui proiect al strategiei sau deja s-au încheiat discuțiile?

Viorel Jardan: Termenul-limită, nu vreau să-l greșesc, un termen rezonabil care a fost propus pe toate platformele analizei acestei strategii cred că a expirat deja, dar, practic, toate primăriile, toate instituțiile vizate, toate serviciile desconcentrate și noi, raioanele, am avut timp pentru a veni cu propuneri și cu sugestii referitoare la această strategie, dar, ținând cont de parcursul lung pe durata acestor ani în care s-au pus în discuție diverse forme de reformă ale administrației publice locale, marea majoritate și, cel puțin noi, instituțional, am venit cu aceeași propunere, ca să se facă cât mai rapid, cât mai tranșant și – cel mai important – foarte transparent, ca lumea să cunoască următorii pași pentru a se putea organiza.

Asta, cu părere de rău, este politica, important e să ridicăm nivelul de inteligență, de cunoștințe și să fim mult mai atenți noi, în calitate de cetățeni, când privim orice declarație, orice strigăt, orice apel al opoziției și al guvernării.

Vocea Basarabiei: Dl Jardan, dar dvs. cunoașteți foarte bine, în societate există guvernarea și există opoziția. Opoziția acum peste tot încearcă să acrediteze ideea că cei care au ajuns să guverneze Republica Moldova vor să lichideze raioanele și trebuie toți cetățenii să se opună, au ajuns cu plângeri inclusiv până la partenerii externi. Iată, faptul că nu se găsește compromis în societate, între putere și opoziție, asta trenează, duce în urmă orice reformă, nu doar în domeniul administrației publice?

Viorel Jardan: Eu vreau să fiu sincer și să vă spun punctul meu de vedere, permanent a fost așa. Dacă analizăm și nu mergem departe, pur și simplu se schimbă cu rolurile, acesta este rolul opoziției – din fiecare activitate, din fiecare pas, din fiecare inițiativă legislativă, din fiecare poziție de reformă să se scoată în evidență un dezavantaj pe partea negativă. Și, ținând cont de elementul sensibil al populației care astăzi se confruntă cu o sumedenie de probleme, e foarte ușor să arunci în societate aceste dispute și este mult mai ușor ulterior să-i ai în cadrul campaniilor electorale ca aliați. Practic, același exercițiu a avut loc și cu ani în urmă, când actuala guvernare era în opoziție. Deci, asta, cu părere de rău, este politica, important e să ridicăm nivelul de inteligență, de cunoștințe și să fim mult mai atenți noi, în calitate de cetățeni, când privim orice declarație, orice strigăt, orice apel al opoziției și al guvernării.

Cât despre localități, eu rămân să cred că nici reforma, nici formula existentă nu poate soluționa problema depopulării sau problemele grave cu care se confruntă și administrația, și absolut întreaga țară.

Vocea Basarabiei: Dar cum își dă seama cetățeanul, totuși, cine are mai multă dreptate – cel care, într-adevăr, vrea să promoveze o reformă bună, ca ulterior să se aducă și bunăstare, și prosperitate, inclusiv în localitățile despre care uneori se zice că sunt localități uitate și de autorități, și de Dumnezeu sau opoziția care contează pe acest bazin electoral al celor care sunt dezamăgiți în cei care guvernează?

Viorel Jardan: Bine, opoziția mizează pe tot șirul acesta de funcționari publici care cumva din punctul de vedere al nostalgiei ca denumire, ca percepție a societății la nivel de executiv și consiliu raional cum a fost perceput permanent încearcă să-l transforme în element politic, altcineva încearcă să pună pe cântar interesul său personal, că n-o să mai aibă la cine rezolva o problemă sau se încearcă a pune presiune pe distanța dintr-o localitate în alta pentru prestarea anumitor servicii, pe când astăzi, fiind în noua eră, eu zic că această problemă se va soluționa foarte ușor. Cât despre localități, eu rămân să cred că nici reforma, nici formula existentă nu poate soluționa problema depopulării sau problemele grave cu care se confruntă și administrația, și absolut întreaga țară.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.