VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Sângerei: Am mai trăit și fără gaz, fără lumină, ce ne dorim acum – cer senin deasupra capului și sănătate. Pacea trăiește în fiecare din noi

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent și cheltuielile moldovenilor pentru sezonul de încălzire vor crește de patru ori, arată datele proaspătului sondaj realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Potrivit cercetării, 50 la sută din populație spune că va ieși cumva din această iarnă, ceilalți 50 la sută declară că sunt îngrijorați sau nu știu cum vor ieși din această iarnă. Care sunt șansele totuși ca oamenii să nu stea în frig? Aflăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

„Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, așteaptă ca Generalul Iarnă să vină în sprijinul invaziei declanșate de armata rusă în Ucraina”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe Josep Borrell. El a făcut aceste declarații în momentul în care s-a adresat miniștrilor de externe ai statelor membre G7, care s-au reunit în Germania pentru a identifica soluții de a sprijini Ucraina în lunile de iarnă. „Rusia distruge țara în mod sistematic, milioane de ucraineni nu mai au acces la electricitate și ceea ce Putin are de gând să facă este să lase țara în beznă pe timp de iarnă, ceea ce este o crimă de război”, a mai spus înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, conform Euronews. Vocea Basarabiei a căutat să afle de la oamenii întâlniți la întâmplare la piața din Sângerei cum se vor descurca ei în sezonul rece.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Sângerei, și discutăm cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a Republicii Moldova. Cum vedeți prezentul și viitorul?

– Prezentul îl vedem bine, dar viitorul nu știm cum, vedeți că tot se scumpește, totul e scump, viața de-amu nu e aceea cum era pe vremea rușilor, că acei erau ruși, dar pe urmă au venit alți ruși și de-amu acei nu erau buni.

timpurile din trecut niciodată nu o să se întoarcă, niciodată! trebuie să mergem înainte!

Vocea Basarabiei: Dar mai sunteți nostalgică după timpurile de altă dată?

– Dar nu, că timpurile din trecut niciodată nu o să se întoarcă, niciodată! De-amu trebuie cu aceasta care noi suntem – cu aceasta trebuie să mergem înainte. Dacă să susținem, iaca, Maia Sandu vrea, săraca, să facă lucruri bune și chiar a început ea să facă, dar dacă o încâlcesc. Aceștia care au furat, care au furat – acei și îi pun piedici, că ei nu vor ca Moldova să fie țară, cum iaca zice feciorul meu că e în Spania, el zice că „la noi aici e cu totul altfel, mamă”, zice că „nu-i așa ca lumea să fure ori să amăgească unul pe altul”, dar aici eu nu știu dacă o s-o scoatem noi la capăt până la urmă.

Vocea Basarabiei: Mai mult de o lună de zile au loc proteste acolo, în inima Chișinăului. Vă este clar de ce sunt organizate aceste acțiuni de protest, cine protestează, ce scop urmăresc?

– Ei! Protestează ai lui Șor, că el s-a dus și șade în Israel și le trimite bani, și ei se vând cu 300 lei în buzunar, ori nu știu cât le dă el acolo. Și de-a cui nevoie omul să se vândă cu bani? Eu voi spune de ce – lumea n-are de lucru, șade acasă și se uită în pod, dacă ar avea o casă, să aibă o găină, să aibă un porc să crească și să umble cu balega în spinare, apoi n-ar face lucrurile acestea. Dar așa, șed cu picioarele în sus și se uită în pod și: „Hai, da’ de ce să nu ieșim să ne dea 300 de lei, lasă că ieșim, ieșim, da’ ce, strigăm”, că l-au întrebat pe un om odată: „Mata pentru ce ai venit aici?” – „Mi-au dat bani și am venit, dar să nu-mi fi dat bani – nu veneam”. Iaca vedeți moldoveanul nostru prost? Eu îs medic de profesie și eu de-amu știu că au fost vremuri și așa, și așa, dar moldoveanul nostru nu-i de-acela care să schimbe lucrurile.

Vocea Basarabiei: Acolo protestatarii și organizatorii spun că ar fi trebuit Maia Sandu să meargă la Vladimir Putin, să discute cu el tarifele pentru gazele naturale.

– Ei și? Ce o să se ducă Maia Sandu și o să se închine lui Putin, când el a făcut?…

– Dar trebuia să se ducă! Trebuia să se ducă! Iaca, Putin a spus că ne dă cu 821 de dolari, să-l asculte pe Putin, și a trebuit să se ducă, cum se duceau și alții altă dată.

– Nu o să se mai închine Maia Sandu, că el a făcut război în Ucraina și o să se ducă să se închine, că a ucis atâta lume, să se închine lui Putin.

– Dar eu m-aș duce. Nu că mi-i mie de 300 de lei, dar mă duc nu că n-am ce mânca, dar e foarte greu, 2.000 de lei, îs calică, invalid de gradul II, pe ce să trăiesc?

Vocea Basarabiei: Mai nou și Vlad Plahotniuc a anunțat că vrea să revină în politică.

– Am auzit. Dacă el hotărăște ca să aducă toți banii pe care i-a furat, lasă să vină, poate vom avea pensie mai mare.

Acum, războiul acesta ne arată că cetățenii Republicii Moldova, de fapt, înțeleg de unde vine binele și unde trăiesc oamenii omenește

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Sângerei, și discutăm cu cetățenii despre ce dispoziție domină acum în prag de sezon rece, când s-au acutizat aceste crize – criza energetică, criza economică, criza socială.

– Eu sunt optimist, dispoziția este bună în orașul Sângerei, fiindcă oamenii noștri și noi am trecut prin perioade mai dificile. Dar în anii ’90? Fără salariu, 2 ore din 24 cu lumină, deconectări am avut. Noi am trăit foarte prost în anii ‘90 și pe parcursul la 30 de ani am fost furați de acești, care nu poți să-i numești demnitari de stat, care ne-au furat țara, nici într-un fel n-a fost investit în poporul care trăim noi între Nistru și Prut, nemaivorbind că avem enclava aceasta – Transnistria, o avem în preajmă, dar acum având războiul acesta pe pământul ucrainean declanșat de Rusia, de Putin, eu consider că este o nedreptate față de poporul acesta. Dar și războiul acesta, și greutatea aceasta prin care ne trece acum bunul Dumnezeu, eu cred că o să ieșim la ceva bun și la o libertate, fiindcă avem exemple în istoria noastră. Apropo, când a fost embargoul cu vinificatorii în anul 2014, acum noi avem vinificatori care de-acum sunt europeni și pe plan mondial cele mai multe medalii și trofee ocupă vinul nostru, fiindcă sistemul de vinificație s-a modernizat, fiindcă în Rusia noi exportam mustul acesta, iar din el rușii făceau vin.

Vocea Basarabiei: Geopolitica acum a dispărut din discuțiile pe care le poartă cetățenii sau încă mai e această dispută – Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– Războiul acesta, de fapt, ne-a arătat unde este binele și unde este răul. 30 de ani a fost: cine este cu Moscova, cine este cu Bruxellesul, în Europa? Acum, războiul acesta practic ne arată că cetățenii Republicii Moldova, de fapt, înțeleg de unde vine binele și unde trăiesc oamenii omenește. Este mai bine în Europa și exemplul acesta – cetățenii noștri muncesc în Europa, ne ajută pe noi acasă. Eu nu cred că va fi deturnat parcursul european după ce noi am devenit țară candidat împreună cu Ucraina, n-o să fie deturnat, deoarece este un proces ireversibil. Noi vedem câți oameni ies la proteste și ei sunt aduși, este un business din partea lui Șor. Și acum, mai nou, de-acum și socialiștii au pornit protestele. Și eu fac o paralelă – au fost în buncărul lui Putin și i-a binecuvântat să meargă mai departe să facă proteste și să destabilizeze Republica Moldova, se agață de un lucru foarte important și dureros pentru poporul nostru – prețurile. Într-adevăr, prețurile sunt mari, dar nu prețurile sunt mari – noi suntem săraci, noi avem salarii mici, pensii mici, de aceea că 30 de ani nu s-au preocupat de cetățeni și nu s-au deschis locuri de muncă, și nu avem fonduri, noi nu avem buget. De unde să mărească acum guvernarea și Maia Sandu peste noapte să facă ceva? O minune se face, dar atunci când se muncește, și eu sunt atașat de guvernarea aceasta, și eu cred în rezultatele pe care le vom avea, și eu cred că o să ieșim din iarna aceasta, deoarece guvernarea vine cu compensații și uitați-vă că de acum și România ne ajută cu lemne, România ne ajută în sistemul energetic din toate punctele de vedere, a apărut și Bulgaria, s-a semnat contract cu președintele, toate țările au sărit în ajutor. Da, toți avem dreptul să protestăm, toți avem dreptul să ne spunem păsul, dar este o diferență, ceea ce a fost când noi am mers la proteste de bunăvoie, am mers fiindcă era un stat capturat, acum când avem un președinte necorupt, integru și un guvern care muncește permanent și hotărăște, până la urmă sunt hotărâte problemele, da, mai călcăm prin străchini, nu-i comunicare, dar este o diferență dintre politicienii care au fost până la Maia Sandu și toată guvernarea pe care o avem acum, este o diferență mare. Aceia au fost hoți și acum ei scot oamenii la aceste proteste, nu vin oamenii de bunăvoie, dacă vă aduceți aminte ce proteste erau civilizate, frumoase, când mergeam și toți și scandam: „Jos hoții!”. Și este diferență acum când ies și strigă: „Jos Maia Sandu!”, un președinte integru. Noi n-am fost plătiți, acești oameni toți sunt plătiți, noi nu spunem că nu este problema prețurilor, da, sunt de acord că prețurile sunt mari, salariile sunt mici.

Când o să stea la pușcărie Șor și Plahotniuc – atunci balanța o să fie spre mai mulți judecători integri

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să întreprindă guvernarea ca să nu existe aceste spirite încinse în societate, pentru că la Chișinău sunt proteste, ați văzut că și la Comrat se încearcă organizarea protestelor, pe Nistru nu e clar ce e?

– Guvernarea noastră să fie mai dură, legea să fie în capul mesei și toți hoții – la pușcărie, dar justiția nu-și face treaba. Vă aduceți aminte când 600 și ceva de procurori au semnat pentru Plahotniuc? Care procuror acum este integru? Li s-a mărit salariul pe timpul dlui Timofti, salarii mari și muncesc nu pentru cetățean. Justiția este hoața nr. 1, mai mulți sunt corupți decât necorupți. Când o să stea la pușcărie Șor și Plahotniuc – atunci balanța o să fie spre mai mulți judecători integri. N-am aruncat cu piatra în toți judecătorii, sunt judecători între judecători, eu i-aș chema să iasă judecătorii la rampă, s-o susținem pe dna președinte, dna Sandu, un președinte necorupt, să-i fim alături. Putin a declarat și zilele acestea, după ce a avut intervenția acest așa-zis jurnalist și deputat încă parlamentar, Starîș. El s-a dus și ne-a făcut de râs în Rusia acum la un interviu. În primul rând, s-a dus în buncărul lui Putin, la un criminal al secolului XXI. Cum poți să mergi? Socialiștii acum au mers, am făcut o paralelă: după ce au fost la Moscova, au adus bani, „kuliokul” s-a umplut înapoi și după asta acum sunt finanțați. Și se vede că nu chiar atâți de mulți bani au, că puțini oameni au ieșit la protestele de acum, fiindcă ei achită, și oamenii măcar câștigă un ban prin protestele acestea. Eu cred că, până la urmă, societatea se consolidează, se consolidează în jurul la guvernarea aceasta, se consolidează în jurul la ceva bun.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Sângerei, să discutăm cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a localității și a statului. Cum vedeți dvs. prezentul și viitorul?

– La prezent ce să vă spun? Într-adevăr, lumea acum se confruntă cu greutăți. Noi am trecut prin mai multe etape, adică de la bine la greu, de la greu la mai ușor. Știți cum se spune? După bine vine rău, după rău vine bine și sperăm că au să fie și lucruri foarte bune, care se întâmplă.

sperăm că o să răsară soarele încă mai strălucitor și pentru Moldova noastră

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la cei care conduc Republica Moldova?

– Așteptăm să fie bine pentru populație, să aibă condiții, canalizare, apă, tomberoane pentru gunoi, omul să trăiască într-o societate destul de cultă, adică să fie ordine.

Vocea Basarabiei: Vine iarna, cum v-ați pregătit de sezonul rece?

– Să vă spun sincer, noi de sezonul rece ne-am pregătit cu lemne.

Vocea Basarabiei: A fost ușor să faceți rost de lemne?

– Le-am luat din primăvară cu 1.300 de lei pentru un metru ster.

Vocea Basarabiei: Dar acum toamna nu ați luat?

– Acum toamna nu am luat. Am înțeles că costă undeva 1.500-1.800, dar sperăm că totuși va fi o înțelegere și între noi, adică Republica Moldova și Rusia și vom ajunge la un numitor comun. De exemplu, ca și pe o stradă, dacă trăiești bine cu vecinii este bine, te ajută la orice nevoie, sunt săritori, așa mă gândesc eu că ar fi bine. Nu e rău să trăiești bine cu toți.

Vocea Basarabiei: Problema era – cu demnitate sau cu umilință, cu capul sus sau plecat?

– Nu merge vorba de umilință, adică nu trebuie să pui capul în jos, trebuie cât de cât să fie o înțelegere, așa, cu demnitate, că atunci când pui capul în jos, uneori, știți că este proverbul acesta: „Capul plecat sabia nu-l taie”, dar mai este și o vorbă că, până la urmă, „capul plecat ajunge și mai paște”. Adică sperăm că o să răsară soarele încă mai strălucitor și pentru Moldova noastră, fiindcă poporul nostru moldovenesc a lucrat și în Rusia, a lucrat și în Europa, lucrează și la moment, adică e bine să fie înțelegere între toate popoarele. Am copil în Europa…

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi, iată, astăzi dvs. să decideți – mai aproape de UE sau mai aproape de Rusia, ce ați decide?

– Să trăim bine cu toți. Că-i Uniunea Europeană, că-i Rusia, eu socot că muncitorul de rând și omul de rând vrea să trăiască cu cine-o fi, dar vrea să trăiască bine, adică să aibă condiții, să aibă salariu, să se poată întreține măcar cât de cât.

Vocea Basarabiei: Dar acest război pe care îl duce Rusia în Ucraina vă este clar de ce s-a pornit?

– Dacă să vă spun sincer, nu mi-e clar. Acolo-s frații noștri, cetățeni care trăiesc și în Rusia, au părinți în Ucraina și au frați, surori. Chiar nu înțeleg, nu m-am așteptat la așa lucru, dacă să vă spun sincer.

Știți, când spui cuvântul „război”, ți se încrețește pielea pe corp.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar cine poate aduce pacea?

– Cine s-o aducă? Eu socot că înțelegerea între NATO, Ucraina și Rusia. Să răsară soarele și peste Ucraina, și peste Rusia, și peste Moldova noastră înfloritoare, peste toate popoarele, peste tot globul pământesc. Adică, omul când să se ridice din pat să nu aibă frica asta că se zguduie pământul, se zguduie pereții casei. Vă spun sincer, când s-a început acest război, ne-am trezit în dimineața zilei de 24 februarie cu o frică atât de mare că se zguduiau pereții, se cutremurau, asta-i ceva… Știți, când spui cuvântul „război”, ți se încrețește pielea pe corp. A curs sânge și pe Nistru, au murit și de-ai noștri consăteni pe nedrept. Ce să facem? Viața este viață, mergem înainte, pentru pace fiecare cetățean se roagă.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Sângerei, să discutăm cu cetățenii despre cum se pregătesc de iarnă.

– De iarnă ne-am pregătit foarte bine, ne-am luat lemne, am dat 1.300 de lei, cărbuni ne-am luat, gazul îl folosesc numai cât fac mâncare.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți de la cei care conduc țara?

– Eu cred că au să reușească!

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să reușească?

– Să-i aducă pe bandiți acasă.

Justiția la noi îi prea moale, șed mult dosarele și le dau drumul la bandiți, îi poartă dintr-o parte în alta și le dau drumul

Vocea Basarabiei: Politicienii trebuie să-i aducă sau justiția?

– Justiția! Justiția la noi îi prea moale, șed mult dosarele și le dau drumul la bandiți, îi poartă dintr-o parte în alta și le dau drumul. Cum îi dai drumul, pentru ce-i dai drumul? Să stea la pușcărie dacă a făcut nelegiuirile acestea. Asta e.

Vocea Basarabiei: Și viitorul Moldovei cum îl vedeți?

– Viitorul Moldovei dacă este Maia Sandu, eu îl văd frumos. Pe Maia Sandu, dacă o mai votăm o dată, apoi e super, Maia Sandu și PAS-ul. Viitorul nostru îi numai în Europa, dac-om intra, dar eu trag nădejde că o să intrăm, în frunte cu dna președintă Maia Sandu, cu guvernul împreună, cu parlamentul noi o să reușim.

Vocea Basarabiei: Dar în lipsa unui consens larg în societate e mai greu?

– E clar! Problema e în aceea că la noi guvernarea puțin lucrează cu masele, trebuie mai mult să umble, să vorbească și să dovedească, că la noi undeva 25-30% îs cu gândul la Putin. Ei îs zombați, ei ascultă propaganda rusească, dar propaganda rusească, uitați-vă, eu de-amu am 73 de ani și noi am luptat, împreună am fost și la găgăuzi, și la Pridnestrovia (Transnistria|. Îndeobște eu îs patriot al neamului meu și feciorii mei îs tot așa.

Vocea Basarabiei: Dar cine nu-s patrioți azi?

– Să mă exprim, așa, mai urât? Cozile de topor. Aceștia care au fost cândva nimeni, sunt și azi nimeni.

Vocea Basarabiei: Se zice că atunci când luptă binele cu răul, binele trebuie să învingă?

– E clar ca bună ziua. Problema-i în aceea că lumea-i rătăcită, oamenii nu-s proști, dar îs prost informați.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum reușiți să vă informați, câte surse consultați?

– Eu am internet, televiziune și ascult ceea ce știu eu că ar trebui să fie, dar ceea ce-i propagandă, mai ales care vine de la Kremlin – asta-i ca nuca de perete.

Cu Putin n-ai ce discuta, dacă el omoară atâția copii, atâtea familii distruse, atâtea clădiri, grădinițe, școli, spitale, infrastructura o distruge complet. Asta ce, asta poate să facă un om normal?

Vocea Basarabiei: Dar lumea în Republica Moldova și-a creat o impresie clară despre acest război pe care îl duce Rusia în Ucraina?

– Cred că da, eu îmi închipui că de data asta multă populație din Republica Moldova, și mai ales mă adresez către ucrainenii băștinași, care trăiesc pe teritoriul Moldovei noastre, la dânșii încă tot, eu am întâlnit, am discutat pe tema asta, și ei zic că America face tot asta, nu Putin, dar America bombardează. Ei gândesc că o să vină Putin înapoi și o să fie cârnatul de 2,20.

Vocea Basarabiei: Această intenție a lui Vladimir Putin să refacă URSS credeți că e cu șansă?

– Nu!

Vocea Basarabiei: Dar cine e capabil să aducă liniște și pace în această regiune unde se varsă sânge din 24 februarie încoace?

– Americanii și europenii. Cu Putin acolo n-ai ce discuta, dacă el omoară atâția copii, atâtea familii distruse, atâtea clădiri, grădinițe, școli, spitale, infrastructura o distruge complet. Asta ce, asta poate să facă un om normal?

Vocea Basarabiei: Să vă întreb și pe dvs. – cum poate fi depășită această criză energetică cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii?

– O să plătim și mai scump, o să facem economie, dacă era, mă rog, să fie suta de procente dată la lume, cum era și până acum, dar acum o să fim nevoiți, că din buzunar se duce mai mult acum, s-a mai scumpit. Dacă nu e a noastră lumina, ce să facem? Așa-i, multe țări nu au lumina lor și plătesc. Dar pe noi ce trebuie să ne șantajeze cum vor ei, ba prețul îl ridică, ba așa, ba așa? Lasă ei să șadă cu lumina și cu gazul lor, noi vom ședea cu cuptoraș, cum a fost la bunei, am făcut măligă și zeamă la cuptoraș și era cu mult mai gustos decât la gaz, că în gazul acesta îi mult aer acolo, când dai drumul la plită – mai mult fâșâie decât arde.

Pentru ce să mă pun eu în genunchi la omul cela care nu înțelege? Nu înțelege el, el înțelege numai să ucidă

Vocea Basarabiei: Dar dacă ați conduce dvs. Republica Moldova, ați merge să discutați cu Vladimir Putin problema gazelor?

– Nu! Eu nu vreau să fiu conducătorul țării, fiindcă nu am capacitatea ceea, trebuie mult să mănânci, să faci studii, cum zicea bunelul meu: „Multă măligă trebuie să mănânci, să întingi cu brânză de oaie”. Care-s deștepți lasă să fie acolo la cârma țării și să facă treabă, dar cu Putin nu trebuie de discutat, fiindcă el nu-i om normal. Oamenii normali s-ar gândi la ceva, și la copiii lor, fiindcă copiii lor, chiar și ai lui Putin, nu stau în țara lor să trăiască. De ce nu trăiesc în Rusia, dar trăiesc în alte țări fiicele lor? Și a lui Medvedev, și a lui Lavrov trăiesc în America. De ce? Dar de aici fac propagandă că acolo nu vă duceți, că e Europa. Cel care a fost – a văzut și a gustat.

Vocea Basarabiei: Ați fost?

– Am fost în Anglia, da.

Vocea Basarabiei: Cum se câștigă bucata de pâine?

– Normal se câștigă. La o săptămână îți dă banul, la două săptămâni, după cum ai făcut contract cu dânșii. Poate se fură și acolo, dar nu chiar așa, aici au furat miliarde, 3 bănci s-au închis, și nu numai 3 bănci, ele sunt mai multe, dar acestea 3 au fost banii oamenilor, Banca de Economii a fost, toate knijtele (așa-zisele cărți de economii) celea pe care le-au avut și buneii, și părinții noștri au avut bani, unde-s ele? Cine le-a furat?

Vocea Basarabiei: Dvs., dacă ați fi la cârma Republicii Moldova, ați merge să discutați cu liderul de la Kremlin?

– Nu! În niciun caz nu mă duc eu acolo.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Dar pentru ce să mă duc eu acolo? Pentru ce să mă pun eu în genunchi la omul cela care nu înțelege? Nu înțelege el, el înțelege numai să ucidă.

Vocea Basarabiei: Dar robinetul e la Gazprom?

– E la dânsul, e la Putin, cum comandă el, aceștia îs toți comandați de Putin. Cu capul sus ne ducem și o să trecem prin toate crizele acestea, ori Unirea cu România este cel mai bun lucru. Soția mea e ucraineancă și ea e cu românii, are cetățenie românească, e foarte…

Vocea Basarabiei: Ați avut dispute vreodată în familie?

– Nu! Cum zic eu, așa-i.

AȘTEPTĂM SĂ NE AJUTE OLEACĂ STATUL, OLEACĂ NOI, DAR DĂ MĂ ROG, PE TOT GLOBUL PĂMÂNTESC AȘA-I, NU NUMAI LA NOI LA NOI ÎN REPUBLICĂ

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– Ascult Vocea Basarabiei și îi mai multă dreptate este în Vocea Basarabiei ca la știi mata care posturi…

Vocea Basarabiei: Suntem în vizită aici, la Sângerei, și discutăm cu cetățenii despre problemele care s-au acumulat, despre soluțiile care trebuie găsite la aceste probleme și, în general, despre cum aveți de gând să treceți acest sezon rece. V-ați pregătit de iarnă?

– Noi așteptăm ca să ne dea compensații statul. Cu 2.150 de lei pensie pe lună, așteptăm să ne ajute oleacă statul, oleacă noi, dar dă mă rog, pe tot globul pământesc așa-i, nu numai la noi la noi în republică. Și nu că PAS-ul îi la putere și nu-s socialiștii sau nu-s comuniștii, peste tot locul îi așa.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce au crescut aceste prețuri?

– Din pricina dlui Putin, a războiului din Ucraina. Ia uite cine-i din Ucraina, de la Odesa.

Vocea Basarabiei: Sunteți din Odesa?

– Da, eu îs din Odesa.

Vocea Basarabiei: Ian povestiți ce-i acolo.

– Cum zice rusul, pecalino (trist). Ei, Odesa îi mai apărată față de alte orașe, dar în alte orașe din Ucraina îi Doamne ferește. Niciodată în viața mea nu m-am gândit, că eu tot timpul am fost în inimă cu rușii, dacă am 61 de ani și am fost tot timpul educat și niciodată în viață nu m-am gândit că eu am să ajung să nu-i pot vedea în ochi pe ruși. Așa-s niște oameni de care Doamne ferește…

Vocea Basarabiei: Dar multă lume își pune întrebarea – de ce a pornit acest război Vladimir Putin în Ucraina? Care e răspunsul?

– Ucraina vrea cu Evrosoiuzul (Uniunea Europeană), dar Rusia lui Putin nu se poate ține din cauza ieșirii la Marea Neagră și toată prostia îi numai din cauza la chestia asta.

Vocea Basarabiei: Adică, ei au vrut ca Ucraina să rămână în zona lor de influență?

– Sigur că da! Și Ucraina nu vrea, și de-amu s-a găsit, cum zic ei, povod (motiv) – benderovțî. Iaca, eu din ‘85 trăiesc în Odesa și am mai fost prin Ucraina, am prieteni prin Truskaveț, am fost la odihnă, eu benderovțî n-am văzut. Pentru mine, omul care zic ei că-i benderoveț, acesta-i patriot. Cum la noi un moldovean să-l iei care-i pentru țara noastră, așa și ei, dar rușii îi numesc benderovțî.

în Europa nu se fură așa cum se fură la noi. La noi, de când îs născut eu pe fața pământului, educația-i că dacă n-ai furat n-ai

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vedeți sfârșitul acestui război?

– Îi tare pecialinîi sfârșitul. Eu am trei copii, fetița îi în Anglia, băiatul îi în Polșa (Polonia), dar încă înainte de război învăța acolo, în Krakow (Cracovia). Dar fata a fugit, bărbat-său a rămas în Odesa, că nu poate să plece, îi voiennoobeazannîi (trebuie să facă serviciul militar), și băiatul mai mare îi pe mare, îi moreak (marinar), firma îi din Ucraina, dar când s-a început războiul el era în reis (tură) și nu vine, fiindcă dacă vine trebuie să se ducă să lupte. Iaca asta-i părerea mea.

Vocea Basarabiei: Dar de cine depinde aducerea sau instaurarea păcii?

– De Putin. Dar Putin vrea să meargă până la urmă, el n-are ce pierde, el dacă nu ia Marea Neagră, dacă ei n-au să fie stăpâni pe Marea Neagră și pe Krîm (Crimeea) îi mănâncă câinii.

Vocea Basarabiei: Și dvs. ziceți că pacea trebuie negociată cu Vladimir Putin, doar de el depinde sau mai pot puterile să discute?

– De el depinde, dar poporul rus, părerea mea, îs tot oameni simpli, îs oameni ca oamenii, dar așa de tare le-a intrat în sânge vlastea (puterea) asta lui Putin că lumea nu poate să facă un pas, că dacă face un pas, imediat ajunge în închisoare. Da, îi frică! Fiecare om vrea să trăiască.

Vocea Basarabiei: Acum Ucraina și Republica Moldova au acest statut de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană, pentru dvs. ce înseamnă aderarea la UE?

– Eu cred că ar fi bine să fim noi în Europa.

Vocea Basarabiei: De ce?

– De atâta că în Europa nu se fură așa cum se fură la noi. La noi de când îs născut eu pe fața pământului, educația-i că dacă n-ai furat n-ai. D-apoi dacă așa-i, dacă nu furi…

Cum pe Tauber au închis-o și i-au dat drumul acasă? La noi nu-i regulă în țara asta!

Vocea Basarabiei: Cum se scapă de corupție?

– De banditism cum să scapi? Așa și de corupție, cred că. De exemplu, eu să fiu președinte al Moldovei ori la orice altă țară, numai cu jestkosti (duritate), dar mera doljna bîti (să fie cu măsură), jestkosti, jestkosti, ca să ies din banditism, altfel nu ieși.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți de la cei care conduc azi Republica Moldova?

– Să ne ducă pe un drum clar. Știți care-i, dna Valentina, drumul ista clar ca noi să mergem în Europa, care să ne ajute, dar nu să ne dea două cuburi de gaz cu 100 de dolari și să ne ia 20 de milioane de cuburi înapoi.

Vocea Basarabiei: Ca să ajungă Republica Moldova în Uniunea Europeană trebuie să facă lecția de acasă, sunt reforme de făcut.

– Numaidecât reformele de făcut, reformele cu justiția trebuie de făcut. Cum pe Tauber au închis-o și i-au dat drumul acasă? La noi nu-i regulă în țara asta! Cum președintele țării îi ales de 70% din populația Republicii Moldova și ea iese cu „Jos Maia Sandu!” pe maieu scris? D-apoi acesta-i președintele țării, el îi ales de lume, doar nu l-a pus Putin, dar l-am ales noi.

Vocea Basarabiei: Dar mai nou, ați văzut că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, și-a anunțat intenția de a reveni în politică?

– Doamne ferește! Dacă mai revine și acesta în politică, păi ne mai ia tot ce avem noi, ce a mai rămas, ne mănâncă câinii.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați?

– Mata cu patefonul acesta dai de băbuțele acestea care vorbesc de rău conducerea țării noastre de azi, că ele nu au lemne, dar eu vă spun că noi la părinții mei am fost 6 copii și ei 2, deci eram 8, și eu din clasa a patra strângeam bețe de răsărită, ciocleji de pe deal și ne încălzeam. Făceam seara focul, dimineața la ușă era căldarea cu apă înghețată, și ne sculam și ne frecam mânuțele, și ne spălam/nu ne spălam, ne duceam la școală și când veneam era altă situație, mai puneau vreo două hripci acolo, vreo două bețe de celea pe foc și ieșeam. Dar cum, eu nu înțeleg cum? Baba asta ce, vrea Maia Sandu ori dna Gavrilița, ori Grosu, ori un deputat să le aducă lemne acasă? De când merge vorba de curentul acesta electric, la mine în casă seara arde numai un bec econom, o lampă, dar eu fac economie dacă am auzit că trebuie de făcut economie.

dacă omul poate urla mai tare, n-are studii, el urlă, dar omul gospodar stă acasă, se gătește de iarnă, se aranjează, face cum știe el cu ce îi ajută Dumnezeu, cu tizic, cu crenguțe, cu care, dar el are grijile toamnei ca omul, dar ceilalți umblă cu urlatul

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Sângerei…

– Nu am auzit de Valentina Ursu niciodată, nici nu v-am văzut. Vocea Basarabiei, da?

Vocea Basarabiei: Da. Cum se trăiește azi în țară?

– E greu, iaca eu îs vădană, îs singură, cine să-mi taie mie lemne, cine să-mi facă? Copiii s-au dus, ne-au lepădat.

Vocea Basarabiei: Dar ați adus lemne?

– N-am adus, chiar le-am cumpărat.

Vocea Basarabiei: Și cât ați plătit?

– 1.960 de lei am strâns și n-am mâncat. Ce-mi place mie să văd, văd că lumea cumpără, am luat și am dat 4.000 de lei pe 2 skladometri (metri steri) de lemne tăiate gata. Mulțumesc că Dumnezeu îmi dă putere să merg, că ce să fac. Până la pensie eu trebuie să ies aici, iaca, eu vând și eu, că eu nu pot ședea, tensiune am. Iaca de dimineață chiar am ieșit cu tensiune, vă spun drept, tensiune aveam, dar așa am ieșit să mă duc să fac o rublă până a veni, și am vândut două perechi de colțuni, și am plătit paza, și mai avem 25 de lei de alaltăieri făcuți…

Vocea Basarabiei: Cum se depășesc aceste probleme care s-au acumulat într-un ghem atât de mare?

– Fiecare trebuie să înțeleagă situația, nu-i numai la noi în Moldova, nu-i guvernarea de vină, în primul rând. Și în al doilea rând, am mai trăit și fără lumină, unicul ceea ce eu socot că e principal acum – cer senin deasupra capului și sănătate, restul le facem, restul se hotărăsc, dar dacă în linii generale, mentalitatea moldoveanului trebuie schimbată din rădăcină.

Vocea Basarabiei: Cum și cine o schimbă?

– Școala, educația, dar trebuie testați și profesorii, fiindcă e catastrofă.

Vocea Basarabiei: Dar acum în familie se mai discută despre geopolitică, dacă Moldova trebuie să fie mai aproape de Est sau de Vest? În familie, în cercul de prieteni?

– În familia mea – da, în restul nu știu.

Vocea Basarabiei: În general, se discută acest subiect?

– Depinde care, noi, părerea mea, foarte mult e rusificată Moldova, care au venit și nu se dau duși, respectiv mențin altă poziție. Încă mai este altceva, după cum am observat și la mitingul pe care l-au organizat socialiștii, acolo o mână de…, dacă omul poate urla mai tare, n-are studii, el urlă, dar omul gospodar stă acasă, se gătește de iarnă, se aranjează, face cum știe el cu ce îi ajută Dumnezeu, cu tizic, cu crenguțe, cu care, dar el are grijile toamnei ca omul, dar ceilalți umblă cu urlatul.

Ce folos că este procuratura, dacă judecătorul pune sentința și gata. Câți s-au eliberat, nu vreau nume să dau, câți s-au eliberat?

Vocea Basarabiei: Mai mult de o lună de zile au loc aceste proteste în inima Chișinăului. Dvs. vă este clar cine și de ce protestează?

– Desigur! Dar care protestează? Protestează de bunăvoie? Dacă nu au bani – gata, stau. Unde-s? Au eliberat corturile și au fugit. Asta-i numai banul! Desigur, Șor, Plahotniuc, care acolo, gașca, Dodon, ei îs legați, asta e caracatiță mai ceva ca în filmul italian la noi în Moldova, mai ceva. 30 de ani într-o gospodărie care se ruinează, de pildă, pe propriul nostru exemplu, nu faci, nu schimbi ceva în gospodărie – gata, cu greu o readuci. Dar o țară furată 30 de ani? Asta-i strașnic! Într-adevăr, aceeași educație și aceeași dezinformare, care nu vrea moldoveanul să se informeze, pur și simplu nu vrea, e comod așa, este cu Șor – m-am dus și am cumpărat o pâine de 1 leu, e mulțumit, el nu se gândește pâinea ceea de unde o ia. Eu vă spun după exemplul pe care îl cunosc din jurul meu.

Vocea Basarabiei: Mai nou, Plahotniuc și-a anunțat intenția să revină în politică. Ce mesaj transmite el prin acest anunț?

– Nu știu. Într-o măsură oarecare cred că e speranța lui undeva să mai fure, că are de unde, el vede după acțiunile care se fac, cred, că undeva s-ar putea să se schimbe. Dar, în primul rând, ar trebui la noi guvernarea mai dur să acționeze, mai dur.

Vocea Basarabiei: Guvernarea sau justiția?

– Justiția, în primul rând, nici nu se pune la vot, dar nu-i justiție la noi, nu-i, categoric nu-i. Ce folos că este procuratura, dacă judecătorul pune sentința și, gata. Câți s-au eliberat, nu vreau nume să dau, câți s-au eliberat? Că nu are dosar, că nu are probe. Cam care probe, că fură un om un sac de popușoi și gata, e amendat și e închis? Nu, la noi nu-i justiție. Dar e greu, e greu.

Vocea Basarabiei: Peste 5 ani cum vedeți Sângereiul și Republica Moldova?

– Aș vrea o Moldovă prosperă, o Moldovă frumoasă, că e un plai, o talpă de pământ de rai. Trebuie de muncit. Nu vedeți că ei se duc și stau acolo prin corturi pe unde stau, că vine banul degeaba?

Vocea Basarabiei: Dar ce s-ar întâmpla dacă vine o altă culoare politică la guvernare?

– Ooo! Doamne ferește! Dar ce s-ar fi întâmplat dacă era altă culoare la momentul dat, la ziua de azi? E strașnic! De mult eram sub papucul rușilor și mulți aveau să fie ca în „Svadiba v Malinovke” („Nunta în Malinovka”) cu chipiul schimbat. Era strașnic… Se vede că are Dumnezeu grijă de noi, dar greu, caracatița e înfundată adânc.

* * *

Opinii adunate la piața din Sângerei. În ultimele două decenii, prețul gazelor naturale a crescut de 4 ori, iar în 2022, într-un singur an, de peste 6 ori – de la 4 lei a ajuns la aproape 30 de lei. Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat la Vocea Basarabiei de ce criza gazelor este una fără precedent.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.