VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Gangura: Dacă vom nimici corupția, vom nimici fărădelegile, vom trăi mai bine. Sperăm ca în 2023 să fie pace

Recent, președinta Maia Sandu a vorbit despre situația Republicii Moldova la postul de televiziune CNN. Întrebată dacă țara poate ajunge în situația Ucrainei și a Georgiei din cauza angajamentului proeuropean, Maia Sandu a declarat că este decizia Republicii Moldova, nu a Federației Ruse cum Moldova vrea să se dezvolte și unde vrea să ajungă. Solicitată să spună dacă conducerea de la Chișinău poate menține Moldova pe un loc bun în clasamentul democratic, dar și parte a lumii libere, Maia Sandu a declarat: „Noi rămânem angajați față de obiectivul nostru major, de a menține Moldova parte a lumii libere, de a face din Moldova o țară cu adevărat democratică”. Despre dorințele și năzuințele moldovenilor vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Corupția și războiul ne afectează pe toți, ambele distrug țări și pun în pericol viața oamenilor”, a spus președinta Maia Sandu după ce a vizitat expoziția „Corupția și războiul”, organizată pentru al doilea an consecutiv. „Războiul nu poate fi justificat, iar corupția nu poate fi tolerată. Suntem datori să depunem toate eforturile pentru ca ele să nu mai existe”, a mai spus șefa statului. Vocea Basarabiei a mers la firul ierbii și a căutat să afle părerile localnicilor din comuna Gangura, raionul Ialoveni, despre crizele cu care se confruntă satul și statul, despre problemele care trebuie urgent rezolvate, dar și despre războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova, despre invazia rusă declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie în Ucraina.

Ion Şchiopu, consilier în comuna Gangura, Ialoveni

– Oamenii țin minte Primul Război Mondial, din 1914-1917, țin minte al Doilea Război Mondial, din 1939 până în 1945, apoi iată de-amu copiii noștri, nepoții noștri, strănepoții noștri o să țină minte războiul din 2022, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Dă-le, Doamne, minte la toți ca să se oprească.

Vocea Basarabiei: Dar de ce s-a pornit?

– Putin. El mai bine știe de ce s-a pornit.

Vocea Basarabiei: El spune că este o „operațiune specială”.

– Păi a vrut să fie camuflat de „operațiunea asta specială”, dar, într-adevăr,

Este un război adevărat și cel mai îngrozitor lucru e că suferă infrastructura Ucrainei, sunt distruse mii și mii de clădiri, unde trăiau în pace oamenii, și micuți, și pensionari, îs distruse multe școli, grădinițe, spitale. Un om normal nu poate înțelege acest lucru.

Vocea Basarabiei: S-a acutizat și criza energetică.

– Din pricina războiului acesta pe care l-a declanșat Rusia în Ucraina în toată lumea au crescut prețurile, în toată lumea suferă populația.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum vă descurcați pe timp de criză?

– Păi, strângem cureaua la 2-3 găuri mai strâns, primim câte o bucățică de pensie, mai lucrăm câte oleacă, mai ajutăm copiii, nepoții.

Vocea Basarabiei: De iarnă cum v-ați pregătit?

– Economisim la toate, ca să avem leuți pentru a achita gazul, dar ne-am procurat oleacă de lemne încă până la perioada asta grea și cred că vom ieși din iarnă, dar principalul cum o să fie și iarna nu 2023, dar următoarea, dacă nu se va încheia invazia asta strașnică, care se petrece acum în Ucraina.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte satul și statul, care e această cale?

– Trebuie să mergem spre Europa, dar un apel ar fi bun și pentru conducătorii la nivel european să nu amâne aderarea Moldovei peste 10 sau peste 12 ani, dar cât mai repede să ne încadrăm și noi de facto și de iure în spațiul european.

Vocea Basarabiei: Dar sunt politicieni care au alte viziuni, când e vorba despre această direcție a Republicii Moldova.

– Atâta timp cât, chipurile, am fost împreună cu Rusia, Rusia absolut niciun ajutor nu a acordat esențial Moldovei.

Țin minte, pe timpurile lui Dodon, cu 3 ani cred că în urmă, au donat 3 autospeciale pentru a curăța Chișinăul de murdărie și acelea erau de mâna a doua, care aveau peste 10 ani.

Cred că acum stau sub pereți pe undeva acolo sau trebuie reparate. Toată lumea ține minte epopeea cu „kuliokul” la Dodon, păi, pentru că era plătit de acolo. Iaca, deseori, oamenii la noi spun „pungă”, „pachet”, dar nu „kuliok”, „kuliok” se menține numai de la Plahotniuc și de la Dodon.

Vocea Basarabiei: Așteptați să fie duse la capăt aceste dosare?

– Da, așteptăm! Recent, Anglia a promis că fugarii care s-au oploșit în Anglia cu milioane, cu miliarde, că o să se ocupe de dânșii. Dă Doamne să fie așa și așteptăm mai repede acest moment, ca să se ocupe de dânșii justiția.

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți de la anul care bate la ușă?

– Pace! Pace și iar pace.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, în comuna Gangura din raionul Ialoveni, și facem bilanțul acestui an, 2022. Cum se termină anul?

– Pentru noi s-a terminat frumos și intrăm într-un alt an nou tot așa, cu speranță la pace. Asta-i principalul, cu speranță la pace și sănătate să fie, să muncim mai departe și să ne putem întreține noi, pensionarii, că satul îi plin de pensionari și primarul să ne asculte și să facă în continuare ceea ce a făcut până acum.

Vocea Basarabiei: Lumea toată își dorește prosperitate, bunăstare, dar își pune întrebarea – cum se aduce și cum se face această bunăstare?

– Bunăstarea se face prin muncă, numai prin muncă.

Vocea Basarabiei: E muncitor moldoveanul?

– E muncitor. Eu nu știu, de câte ori privesc, ies la proteste acolo în centrul Chișinăului, noi aici cu recolta, poama, păpușoii, noi eram plini de lucru, nu știu cum, chiar mă miram – cum oamenii ăștia nu au de lucru acum acasă?! Noi eram plini de lucru și până nu demult chiar, și conservații, și recoltă… Beciu-i plin totul – și borcane, și căldări, și murături, nu asta…

Vocea Basarabiei: V-ați pregătit de iarnă? Nu vă sperie aceste 4 luni care urmează să fie totuși destul de dificile pentru cetățean, pentru că au crescut prețurile la resursele energetice? De iarnă cum v-ați mai pregătit?

– Nu ne sperie, ne-am pregătit bine.

Din primăvară, noi am cumpărat o tonă de peleți și mai aveam încă 20 de saci până la asta; lemne avem de nuc de doi ani încă în urmă, și anul acesta de la primărie ne-au dat, așa cum a promis guvernul și cu ajutorul primarului, câte 3 metri steri de lemn.

Și eu, una, Doamne, sănătate să fie! Câte oleacă și gazul îl punem, când de dimineață nu dăm focul. Noi amândoi, cu pensiile noastre, nu zicem că-s extra, tot pensii simple, dar noi suntem mulțumiți și păcat să zicem, să-l mâhnim pe Dumnezeu.

Elena Plămădeală, bibliotecară în comuna Gangura, Ialoveni

Vocea Basarabiei: Lumea ce vrea – pensii mai mari, salarii mai mari, locuri de muncă, locurile de muncă să fie bine plătite, dar ca toate acestea să aibă șanse sau sorți de izbândă trebuie făcute reforme. Vă este clar ce reforme trebuie făcute în țară, ca lucrurile să intre în albia lor firească?

– Dna Valentina, asta e clar la toată lumea și guvernarea știe, dar nu se poate chiar să zicem că într-un an-doi să ne pornim pe roate toată economia și noi să primim pensii mari, salarii mari. Eu, una, cred că încetișor. Ei, mai este la guvernare, acolo sunt vreo 2-3 persoane care mie, de exemplu, nu mi-au plăcut de la început și ar trebui dna președinte să îi schimbe, dar noi suntem oameni mici și nu putem decide.

Vocea Basarabiei: Dar se împlinesc 2 ani de când președinta Maia Sandu a obținut acest mandat, cum au fost acești 2 ani?

– Pentru noi e ceva nou. Ce să spun? Dl Dodon se ducea într-o parte și-apoi se ducea la odihnă, îl țin minte pe la Sahalin, mi se pare, cum se scălda el cu familia, dar pe dna președintă o vedem mergând să muncească.

Ea îmi pare că muncește pentru poporul nostru. Multă sănătate, să meargă înainte și să vedem, nu știu, ar trebui totuși să facă unele schimbări în guvern. Mai citesc sondajele acestea, ea îi tot timpul pe primul loc.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Dna Maia Sandu îi pe primul loc, nu știu, înseamnă că-i adevărat.

Vocea Basarabiei: Și-a propus și ea să facă reforme, reformele acestea sunt sprijinite de cetățeni, e gata cetățeanul să accepte, să zic așa, o terapie de șoc, ca după asta să fie mai bine?

– Dna Valentina, noi, familia mea, suntem pentru reforme bune și care au să aibă rezultate bune. Eu, iată, administrez muzeul. Ce am făcut în muzeu, aceea pot să vă povestesc.

Vocea Basarabiei: Și despre viitorul satului, ce ne puteți spune, are el perspectivă?

– Are, are perspectivă!

Vocea Basarabiei: Lumea e plecată și de aici, de la Gangura.

– Da, e plecată, dar mai este, este lume, mulți sunt la pensie, dar multă lume este care muncește, la Chișinău pleacă. Care peste hotare au plecat, au plecat, ce să facem?

Vocea Basarabiei: O să mai revină din cei plecați, cum credeți?

– Eu după cum știu, nu.

Vocea Basarabiei: Aveți pe cineva plecat?

– Am doi băieți, dar de mult îs plecați.

Vocea Basarabiei: Unde îs duși?

– În Spania și în Rusia.

Vocea Basarabiei: Îi așteptați să vină acasă?

– Îi aștept, foarte mult îi aștept, dar nu știu cum vor putea.

Vocea Basarabiei: Dar ce v-au spus, vor reveni aici, în Gangura?

– Ei au familii, case au acolo, lucru au acolo. Din 2001, ambii îs plecați, așa că…

Vocea Basarabiei: V-au propus vreodată să mergeți dvs. la ei?

– Am fost în ospeție…

Vocea Basarabiei: Nu, să rămâneți acolo?

– Dar să rămân niciodată, eu nici la oraș aici, la noi, n-aș putea să plec. Eu îs săteancă din măduva oaselor. Când plecam la bieții mei, mă întrebau pe câte zile să ne ia bilet, eu le spuneam că peste 3 zile. Eu mai mult de 3 zile nu pot suporta.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți Moldova de peste 10 ani, se va deosebi de Republica Moldova de azi?

– Nu pot să spun.

Acum se luptă două puteri și îi strașnic ceea ce se întâmplă, dar dacă ne-ar da pace să trăim așa, că nu trăiește lumea rău, dar să muncim și rezultatele o să le vedem, să dăm voie guvernării să mai îndrepte greșelile și să mergem înainte. Eu, una, de exemplu, îs patriot al acestui sat și înseamnă că-s patriot al țării.

Eu am lucrat la bibliotecă 45 de ani și multe manifestații, acțiuni, colective folclorice, festivaluri, numai câte activități și câte și mai câte și prin toate eu mi-am exprimat patriotismul meu. Am studiat istoria satului, am editat cartea Gangura – vatră străbună, iată, muzeul l-am amenajat, l-am reconstruit pot să zic, că foarte greu, foarte greu, dar iată-i împlinit, după cum l-ați vizitat și ați văzut.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Sănătate, pace și toate să fie pe făgașul păcii. Suntem oameni și vrem pace, pace și sănătate.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în ospeție aici, la Gangura, și discutăm despre drumul corect pe care să se îndrepte satul și statul. Care e această cale?

По какому пути мы должны идти? Нужно с соседом жить хорошо, но когда начинаешь менять друзей, то тебе становится труднее. А почему труднее? Знаете, есть поговорка, что старый друг лучше двух новых, то есть пока ты ознакомишься, пока твой сосед новый тебя узнает проходит время. (Pe ce cale ar trebui s-o luăm? Trebuie să trăiești bine cu vecinul tău, dar când începi să-ți schimbi prietenii, îți devine mai greu. De ce este mai greu? Știți, există o vorbă care spune că un vechi prieten este mai bun decât doi noi, adică în timp ce tu îl cunoști, în timp ce noul tău vecin ajunge să te cunoască, timpul trece.)

Vocea Basarabiei: А старый друг это кто? (Și cine este vechiul prieten?)

А старый друг? Что Вы имеете ввиду? (Dar un vechi prieten? Ce aveți în vedere?)

Vocea Basarabiei: Это Россия? (Aceasta e Rusia?)

Не только Россия, Молдавия жила со всеми хорошо и все жили хорошо, потому что первое что ходила всегда одна валюта, но вот когда начали разделяться государства, то есть республики бывшие, каждый хотел стать царём. Он радовался, о, я буду президент, мы будем жить хорошо. Нет, нет! Хотим по-старому жить, хорошо жить. Хотя мы раньше тяжелее работали, но жили хорошо. За рубль мы покупали 6 буханок хлеба. Я студентом был, я покупал «Докторскую» колбасу за 2,20. Мы жили при коммунизме, как раньше называли, мы жили. (Nu numai Rusia.

Moldova a trăit bine cu toată lumea și toți trăiau bine, pentru că în primul rând era o monedă unică, dar când statele au început să se separe, adică fostele republici, toată lumea dorea să devină rege.

S-a bucurat, o, voi fi președinte, vom trăi bine. Nu, nu! Vrem să trăim pe modelul vechi, să trăim bine. Deși trebuia să muncim din greu, trăiam bine. De pe o rublă cumpăram 6 pâini. Eram student, cumpăram cârnat „Doktorski” cu 2,20. Am trăit în comunism, așa cum se spunea înainte, am trăit.)

Vocea Basarabiei: А сейчас, почему возникла эта война между Россией и Украиной? (Dar acum de ce s-a declanșat acest război între Rusia și Ucraina?)

Между Россией и Украиной все тонкости мы не можем знать, правду, кто прав, кто неправ, по простому скажу: вот если у меня плохой сосед, то я стараюсь от него отдаляться, то есть создать какую-то нейтральную зону. (Între Rusia și Ucraina, nu putem cunoaște toate subtilitățile, adevărul, cine are dreptate, cine greșește, voi spune simplu: dacă am un vecin rău, atunci încerc să mă îndepărtez de dânsul, adică să creez un fel de zonă neutră).

Vocea Basarabiei: Вы сказали, что с соседями надо дружить. (Dvs. ați spus că cu vecinii trebuie să fii prieten).

Ну, всякие соседи бывают. Если у меня плохой сосед, что я должен делать? Остерегаться. (Ei bine, sunt tot felul de vecini. Dacă am un vecin rău, ce ar trebui să fac? Să mă păzesc de el.)

Vocea Basarabiei: Вы думаете, что Украина плохой сосед для России? (Dvs. credeți că Ucraina este un vecin rău pentru Rusia?)

Нееет! Украина самая богатая была республика, даже богаче Беларусии. (Nuuu! Ucraina era cea mai bogată țară, chiar mai bogată decât Bielorusia era.)

Vocea Basarabiei: Почему возникла эта война? (De ce s-a pornit acest război?)

Украина виновата только в том, что не послушалась. Если Россия просила создать типа нейтральную зону от Америки, попросила, правда же, 8 лет шла война, ну почему не согласиться? (Ucraina este de vină doar că nu s-a supus. Dacă Rusia a cerut crearea unui tip de zonă neutră în fața Americii, a cerut, doar e adevărat, că războiul durează de 8 ani, de ce să nu fie de acord?)

Vocea Basarabiei: После аннексации Крыма?(După anexarea Crimeii?)

Понимаете, у Путина политика такая, он не старается доказать, чуть что референдум, референдум, референдум, то есть народ решает. А почему у нас в нынешнее время наша Маечка не хочет, чтобы прислушиваться к мнению народа? (Înțelegeți, Putin are o astfel de politică, nu încearcă să demonstreze, dacă ceva –referendum, referendum, referendum, adică poporul decide. Dar de ce în timpul de față Maiecika noastră nu vrea să asculte părerea oamenilor?)

Vocea Basarabiei: Как Вы видите будущее Молдовы? (Cum vedeți viitorul Moldovei?)

Как я вижу будущее Молдовы? Господи! Через какой-то период может что-то изменится, потому что каждое поколение рассуждает по-своему. (Cum văd eu viitorul Moldovei? O, Doamne! Peste un timp oarecare poate ceva se va schimba, deoarece fiecare generație gândește în felul său).

Vocea Basarabiei: Что Вы ждёте от будущего года? (Ce așteptări aveți de la anul viitor?)

А что нам, стареньким ждать? Самое главное здоровье, мир на всей планете, и чтобы люди не болели и имели что кушать, но сам по себе не проживёшь. У нас в Молдавии нет всех абсолютно ресурсов, чтобы мы сами себя могли обеспечить. (La ce ne putem aștepta noi, bătrânii?

Cel mai important lucru este sănătatea, liniștea pe toată planeta și ca oamenii să nu se îmbolnăvească și să aibă ce mânca, dar nu poți trăi singur.

Noi, în Moldova, nu avem absolut toate resursele ca să ne putem asigura singuri.)

Vocea Basarabiei: А для Вас имеет значение Молдова ближе к России или к Евросоюзу? (Dar pentru dvs. are importanță Moldova să fie mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?)

Лично для меня? Надо вернуться, чтобы было так как было, чтобы я за лей купил 6 буханок хлеба, а к кому мы будем – хоть к Америке, хоть к Европе. Но самое главное – что имеет Америка к этому континенту? Что? Америка хочет завладеть всем миром и руководить как бы, то есть главенствовать, но испокон веков Россия была сильнее. Всё получилось из-за того, что Зеленский недальновидный, так? Если бы он был умным человеком, он бы пошёл на уступки. Ведь вначале Россия не воевала, она просто попросила, чтобы Америка не приблизилась к границе, то есть отодвинуть границу. Нет! Почему до того, как вторглась Россия воевала Украина сама с собой 8 лет? (Pentru mine personal? Trebuie să ne întoarcem ca să fie așa cum a fost, ca să pot cumpăra 6 pâini de un leu, fie și cu America, fie și cu Europa. Dar cel mai important, ce are America cu acest continent ? Ce?

America vrea să pună stăpânire pe întreaga lume și să conducă, cum ar veni, adică să domine, dar din timpuri imemoriale Rusia a fost mai puternică.

Totul s-a întâmplat pentru că Zelenski este un politician miop, așa-i? Dacă ar fi fost un om inteligent, ar fi făcut concesii. La urma urmei, la început Rusia nu a luptat, ea a cerut pur și simplu ca America să nu se apropie de graniță, adică să mute granița înapoi. Nu! De ce, înainte de invadarea Rusiei, Ucraina s-a luptat cu ea însăși timp de 8 ani?)

Vocea Basarabiei: Потому что забрали Крым. (Pentru că au anexat Crimeea.)

Да при чём здесь Крым, Донецк? Что он не мог сказать: «Люди добрые, хорошо, просит он…» Он же не требовал территории. Что Россия просила у Украины территории, отдай мне? Просто, не допусти, мне нужна нейтральная зона. И всё. Если бы тогда согласились, никакой бы войны не было до сегодняшнего дня. (Ce legătură are Crimeea și Donețkul cu asta? Ce el nu putea spune: „Oameni buni, ei bine, el ne roagă…” Doar el nu a cerut teritorii. Ce Rusia a cerut teritorii Ucrainei, dă-mi-le? Doar să nu intre în NATO, fiindcă are nevoie de o zonă neutră. Și gata. Dacă ar fi fost de acord atunci, nu ar fi fost niciun război până în ziua de azi.)

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în ospeție aici, la Gangura, și discutăm despre cum rămâne în istorie 2022. Cum a fost acest an?

– Pentru comuna Gangura a fost un an bun, un an al proiectelor.

Ceea ce ține de partea externă a fost un an foarte greu, fiindcă știți foarte bine ce s-a început pe data de 24 februarie, un război nedrept, un război pornit de un stat agresor. Primind refugiații, am văzut și am auzit din gurile lor ceea ce se întâmplă în satele din Ucraina, ceea ce se întâmplă în Ucraina și nu ne dorim să fim afectați de această situație.

Vocea Basarabiei: Dar percepția cetățeanului Republicii Moldova despre această invazie rusă în Ucraina astăzi e clară?

– Percepția cetățeanului este împărțită din ceea ce eu văd în teritoriu. Mulți condamnă, dar, din păcate, avem și din cei care susțin acest război. Cum se explică faptul că din anul 1941 și până în 2022 propaganda rusească a lucrat foarte bine la noi în teritoriu și deseori oamenii urmăresc numai canalele în limba rusă care sunt finanțate exclusiv de Federația Rusă?

Vocea Basarabiei: De ce?

– Fiindcă așa a crescut populația, fiindcă așa au fost educați, că asta este din punct de vedere geopolitic, a lucrat foarte bine acea propagandă în timpul Uniunii Sovietice, ulterior a lucrat și în Republica Moldova, având la guvernare în perioade diferite pe cei care au fost, acolo s-au instalat foarte bine posturile de televiziune străine și de asta așa-i.

Vocea Basarabiei: Și acum sătenii își mai pun întrebarea – mai aproape de Est sau de Vest?

– Din păcate, crizele prin care trece Republica Moldova, inclusiv crizele energetice, ceea ce ține de prețuri, inflație ș.a.m.d., mulți cetățeni sunt nemulțumiți de situația actuală, fiindcă cetățenii sunt deprinși azi să le fie bine.

Tare mult îmi doresc o stabilitate economică, o stabilitate în țară ca anul 2023 să nu mai fie afectat de așa crize, fiindcă o altă criză care ar fi în iarna anului 2023 cred că ar face prăpăd inclusiv în populația Republicii Moldova, pentru că populația este la limita disperării.

Vocea Basarabiei: Dar în 2022 Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, cetățeanului de la firul ierbii îi este clar ce înseamnă această integrare europeană, ce beneficii, avantaje aduce?

– Cetățeanului din mediul rural încă nu-i este clar ce beneficii aduce acest lucru, că suntem țară candidat, atunci când au să fie implementate proiecte și o să fie aduse la urechile lui și la mâna lui ca el să poată singur de lucrul acesta să beneficieze, el numai atunci o să înțeleagă care este beneficiul real al faptului că Moldova este o țară candidată la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar dacă posturile rusești influențează gândirea, să vă întreb – cetățeanul ce beneficii, avantaje vin din partea Federației Ruse?

– Dar care este el? Eu nu l-am văzut.

Vocea Basarabiei: Vă întreb pe dvs.

– Noi nu am văzut un ajutor. Ce am văzut noi? Un preț ridicat la resursele energetice. Sigur că este un șantaj, fiindcă se încearcă de a ne pune în genunchi, dar asta nu este bine. Al doilea lucru, dacă vorbim despre embargoul la fructe, e un lucru foarte urât, fiindcă se încearcă anumite companii să fie privilegiate, ca într-un fel agenții economici să fie nemulțumiți de conducerea țării noastre. Din păcate, părerile sunt împărțite – o parte e clar că nu vor să mai fie șantajați și spun că mai bine suportăm, dar să ieșim din situația în care ne aflăm, iar altă parte îi critică.

Vocea Basarabiei: Și ce-i de făcut?

– Să mergem mai departe așa cum mergem, dna Valentina! Să mergem spre Uniunea Europeană, fiindcă acolo este o lume civilizată. Uniunea Europeană permanent a venit cu susținere, inclusiv financiară, politică, economică, niște relații binevenite, niciodată nu am văzut șantaj de la Uniunea Europeană și atunci când a fost complicat pentru Republica Moldova, iată inclusiv în criza aceasta energetică, Uniunea Europeană a venit cu ajutor pentru populație.

Dacă vorbim de embargou, Uniunea Europeană a dublat cotele de export pentru fructele noastre, în perioada când noi am fost afectați din punct de vedere logistic, camioanele nu puteau să circule au exclus aceste autorizații de transport și au permis camioanelor noastre să circule liber în Europa.

Și iată acum, în situațiile acestea de criză, în situațiile când statul nostru are nevoie de o susținere reală au venit cu diferite ajutoare financiare pentru bugetul țării ca țara să iasă din situația de criză în care este.

Vocea Basarabiei: Dar relația bilaterală dintre Republica Moldova și Rusia cum ar trebui să se dezvolte în continuare? Mai e de soluționat problema transnistreană și credeți că poate fi soluționată această problemă fără Rusia?

– Din păcate, problema transnistreană nicicum nu o văd soluționată, faptul că se află între două țări care încearcă să se desprindă de Est și să plece spre Vest, este o zonă tampon unde o să fie permanent păstrată. Și nu știu dacă este o cale reală de soluționare a acestui conflict transnistrean și a situației care este cu Transnistria.

Ceea ce ține de relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova, ele nu trebuie rupte, fiindcă Republica Moldova trebuie să trăiască foarte bine și cu Estul, și cu Vestul, dar în interesul Republicii Moldova.

Deci, nu trebuie să fie, să spunem, acele poziții de dominare sau acele poziții că noi toată viața nu știu cui îi suntem datori și pentru ce suntem datori și toată viața că trebuie să avem gura mai mică numai de atâta ca să nu nemulțumim pe cineva. Trebuie să fie niște relații strategice, exact cum sunt între toate țările lumii, nu cu capul plecat. Demnitatea tot timpul a costat și dacă privim în istorie și pe Ștefan cel Mare l-a costat demnitatea, și pe alți domnitori. Avem niște exemple reale în istorie, care au știut să-și apere hotarele țării, indiferent că erau otomanii, că erau polonezii sau era Imperiul Turc.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum, la cumpăna dintre ani?

– Pace! Să fie pace, să fie sănătate și să nu mai fim afectați de-o altă criză pandemică, fiindcă greu s-a trecut prin ea și să avem o stabilitate economică în țară. Desigur că în ceea ce ține de primăria comunei Gangura îmi doresc cât mai multe proiecte implementate, cât mai multe realizări, să avem angajați în primărie care să aibă salarii foarte bune și așteptăm acea politică salarială să lucreze, fiindcă noi am avut alte așteptări, dar sperăm că o să fim auziți. La fel ne dorim ca populația să nu mai treacă prin aceste crize prin care a trecut.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în ospeție aici, în comuna Gangura, și discutăm cu cetățenii despre anul care se călătorește. Cum a fost acest an pentru sat, pentru stat?

– Dacă s-a început cu greutăți din cauza războiului, acum comuna noastră este bine, s-au implementat proiecte noi cu infrastructura, cu organizarea gospodăriei comunale, sfârșim anul, vreau să vă spun, chiar un an productiv. Atunci când s-a început războiul a fost o frică, o spaimă, că toți tinerii vor fi luați, vor fi duși acolo pe linia frontului, cum s-ar spune, dacă să considerăm, e totuși linia frontului, este foarte complicat. Privim ceea ce se petrece acolo și simțim o frică că toate acestea vor ajunge și peste țara noastră.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce a pornit acest război?

– Chiar nu știm de ce dl Putin a mers asupra fraților săi, pentru că sunt totuși frați, sunt vecini, cândva am fost toți împreună, o uniune și suntem cei mai apropiați față de Rusia, dacă să spunem așa.

Am văzut atunci când au venit în țara noastră refugiații, majoritatea ucrainenilor, am fost și eu prezentă acolo, la Moldexpo, cu administrația publică locală, am văzut mamele cu copii în brațe, am văzut greutățile pe care le-au întâmpinat ei în această perioadă. Să nu știi unde să-ți adăpostești copilul este foarte dureros pentru o mamă, în primul rând.

Vocea Basarabiei: Și astăzi toți vorbesc despre prețul păcii. Cât de mare e acest preț ca să fie instaurată pacea? Cine poate să aducă pacea?

– Ar trebui totuși cei mai mari, ca dl Putin, ca dl Zelenski să se așeze la o masă de convorbiri și să ia o decizie ca să nu mai dea asupra cetățenilor atâta durere, să înceteze războiul.

Vocea Basarabiei: Și bate la ușă un an nou, ce speranțe puneți în anul care vine?

– În comuna noastră merge totul înspre bine, dar totuși ne dorim pace, dacă vine pacea, cu ea vine tot ce este mai bun pe pământ.

Vocea Basarabiei: În 2022, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Cum vedeți dvs. continuarea acestui parcurs european?

– Dacă să luăm acest război care este acum, cred că a fost un pas care ne-a apropiat de Uniunea Europeană, pentru că unde a fost mai complicat Uniunea Europeană s-a implicat mai rapid și cred că vom merge cu pași mai rapizi spre integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la această integrare europeană? Și credeți că Bruxelles-ul are nevoie de Republica Moldova sau Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană?

– Eu consider că Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană, pentru a ne oferi toate posibilitățile pe care le au cei integrați în Uniunea Europeană, dar totodată consider că acum și Bruxelles-ul are nevoie de noi pentru a fi pace și a nu intra asupra noastră acest război, a nu se năpusti, mai bine spus.

Vocea Basarabiei: Sunteți tânără. Iată, cum vedeți satul și statul peste 5, peste 10 ani?

– Noi mergem foarte greu pentru a ne dezvolta, mergem cu pași înceți, dar după schimbările care s-au făcut consider că noi suntem aproape de un sat european, pentru că locuitorii cât de cât au înțeles că păstrarea ordinii sau munca mână la mână ne dezvoltă localitatea, dar statul nostru sperăm să fie un stat dezvoltat, un stat european și ca acei de la putere să conștientizeze că avem nevoie de schimbări, avem nevoie de liniște, avem nevoie de salarii bune, în primul rând, ca oamenii din comuna noastră și chiar din țară să nu meargă peste hotare, ne dorim ca tinerii să rămână aici, în țara lor, să-și dezvolte țara și să fie o țară productivă.

Vocea Basarabiei: Sunt politicieni în care aveți încredere?

– Eu nu am încredere în politicieni. Îmi pare rău, dar nu văd niciunul care să-și dorească pe deplin să-și dezvolte țara.

Vocea Basarabiei: Dar se împlinesc doi ani de când la cârma țării a venit Maia Sandu. Ce notă i-ați pune activității Domniei Sale?

– Cred că un „7”, deoarece ea a venit atunci când a fost cel mai greu și îi este în mai multe direcții greu să-și dezvolte ideile sau planul pe care l-a avut asupra dezvoltării țării. A mers în diferite țări, a vorbit cu mulți oameni de rang înalt. Eu cred că e bine ca dna președintă să meargă la principiu și să ducă această reformă a justiției până la capăt.

Vocea Basarabiei: Ce rezultate vreți de la justiție?

– Vrem să se ia în considerație toată durerea oamenilor care se adresează la ei și să o aducă la condiția cea mai bună, dar nu să facă interesele sale. Dacă cineva, să spunem, plătește mai mult, acela câștigă, nu este corect așa, vrem o justiție fără corupție.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici la Gangura, Ialoveni, și discutăm cu localnicii despre cum intră în istorie anul 2022. Cum a fost acest an?

– Un an fost greu, cu foarte multe crize, foarte multe probleme, foarte complicat, pe de o parte, războiul, pe de altă parte, criza energetică, lipsa de combustibil, lipsa de energie electrică, prețurile ridicate pentru serviciile comunale, inflația mare.

Vocea Basarabiei: Sunteți tânăr. La ce ați renunțat, de exemplu, dacă sunt facturile mari?

– Am renunțat la odihnă, am renunțat la distracție, am renunțat la timpul liber pe care îl petreceam cu familia, mai mult lucrăm, mai mult ne încadrăm în câmpul muncii, ca să putem reuși.

Vocea Basarabiei: Ce perspectivă are satul, ținând cont de aceste condiții care nu sunt tocmai favorabile dezvoltării?

– Și economic, și numărul populației scade, casele sunt părăsite, dar încercăm să facem față și să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Aici într-o primărie sunteți 4 localități. Lucrul acesta avantajează?

– Da, suntem 4 localități și avem 4 etnii, adică avem ucraineni, avem bulgari, avem ruși și moldoveni. Și asta dintr-o parte ne înglodează mai tare și suntem și noi atrași în politica asta statală, și ni-i foarte greu.

Vocea Basarabiei: Dar e posibil să faci abstracție de politică astăzi în Republica Moldova sau de geopolitică?

– Să fii în afara politicii în Republica Moldova este imposibil.

Vocea Basarabiei: Sunteți tânăr. Iată, pentru dvs. contează dacă Republica Moldova se apropie mai mult de Est sau de Vest, de Rusia sau de UE?

– Desigur este foarte important, dar deocamdată nu este clar care este perspectiva, adică mai aproape de UE sau mai aproape de CSI, deocamdată nu este clar. Diferența e mare, sunt și minusuri, și plusuri, și avantaje, și dezavantaje. Deocamdată, noi n-am înțeles până la urmă unde este mai bine.

Vocea Basarabiei: Cine trebuie să decidă drumul corect pe care să se îndrepte țara?

– Ar trebui populația, adică cetățenii țării ar trebui să hotărască spre care parte să meargă. Noi am ales această direcție, înseamnă că ducem toată răspunderea.

Vocea Basarabiei: V-ați gândit vreodată să faceți valiza? Sunteți tânăr, mulți semeni de-ai dvs. au ales calea străinătății.

– Da, desigur m-am gândit, dar până ce mă rețin pe loc. Mulți îs plecați, și acolo tot nu este chiar atât de ușor, până ce lucrăm pe loc; locuri de muncă sunt, dar nu sunt plătite.

Vocea Basarabiei: Ce salariu i-ar trebui unui tânăr ca să zică că e mulțumit de leafa pe care o are?

– Eu am studii superioare în Economie și masteratul l-am terminat în Economie și mi-au propus salariu de 5 mii de lei, un salariu mizer.

Vocea Basarabiei: Știți că se adoptă Legea bugetului și e propus acolo ca salariul minim să fie 4 mii de lei?

– Ei, acest salariu minim este de râs și de plâns. Cu 4 mii de lei nici coșul de existență nu-l acoperi și în plus, dacă avem inflație de 33%, încă-i 3 mii de lei deja, dar nu 4 mii de lei, așa că-i foarte-foarte greu.

Vocea Basarabiei: Dar ce salariu ar trebui să ridicați, ca să spuneți că aveți o viață decentă?

– Ca să avem o viață decentă, cred că măcar un salariu de 20-22 de mii, dar oricum nici cu acești bani nu putem să construim nici case, nici nimic să procurăm, foarte greu. Pentru existență – 20 de mii, dar ca să te dezvolți, chiar și o afacere să-ți dezvolți, e puțin.

Vocea Basarabiei: V-ați gândit să puneți la cale o afacere?

– M-am gândit, dar din lipsă de mijloace financiare, din cauza ratelor mari la bancă, este foarte greu.

Vocea Basarabiei: Și ce așteptări aveți de la anul 2023?

– Să fie un an mai ușor, un an fără crize, fără război și liniște să fie la noi acasă, pace și spre bine să mergem, nu spre rău; să fim împreună și să sperăm la mai bine, să nu fie dispersare între săraci și bogați, naționalitatea să nu conteze, să conteze că suntem o țară, suntem cetățeni ai Republicii Moldova, să facem față și să lucrăm spre binele țării și spre binele nostru.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. ce înseamnă sentimentul ăsta de patriotism? Sunteți patriot?

– Da, desigur! Fiecare cetățean ar trebui, este obligat, într-un fel, să fie patriot. Să fii patriot nu înseamnă numaidecât să faci armata. Da, desigur, am făcut catedra militară, dar, în primul rând, este să lucrezi pentru această țară, să lucrezi în această țară, să lucrezi cinstit și să faci ca să se schimbe ceva spre bine.

Dacă vom nimici corupția, vom nimici fărădelegile care se fac, cetățeanul va trăi mai bine, adică mai decent, mai liber. Sperăm să fie făcute în 2023 ceva schimbări.

Vocea Basarabiei: Dar puneți umărul?

– Da, desigur, sunt numai pentru!

* * *

Opinii adunate în comuna Gangura, raionul Ialoveni, o localitate situată la 40 kilometri distanță de Chișinău.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.