VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Fălești: 30 de ani n-am avut așa președinte, noi n-am avut așa posibilitate să ne integrăm în UE. Maiei Sandu eu îi pun nota „10”

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atunci 24% din moldoveni ar vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar 15% – pentru Partidul Socialiștilor. Cel puțin asta arată datele la nivel național ale sondajului prezentat pe 9 decembrie, de International Republican Institute (IRI). În Legislativ ar mai accede Partidul „Șor” cu 10% și PCRM cu 5%. Despre prezent și viitor discutăm la acest sfârșit de săptămână.

În această săptămână, Vladimir Putin s-a arătat nemulțumit de faptul că Republica Moldova, care duce o lipsă de gaze naturale, își depozitează o parte din acestea în Ucraina. În acest sens, el a solicitat Ministerului Energiei din Rusia să atragă atenția asupra acestui caz. Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, îi răspunde liderului de la Kremlin și spune că guvernul face tot posibilul pentru a depăși criza energetică.

Vocea Basarabiei: Dna premier, s-a găsit corect acest deznodământ pentru a fi asigurat malul drept cu energie electrică după semnarea acestui contract dintre Energocom și MGRES?

Natalia Gavrilița: Sunt câteva obiective care ne ghidează. În primul rând, să ne asigurăm că oamenii noștri au căldură și lumină pe timp de iarnă, în al doilea rând, să ne asigurăm că acestea sunt furnizate la un preț cât mai rezonabil, pentru că avem mai multe crize suprapuse, inclusiv creșterea prețurilor și familiile nu-și pot permite achitarea acestor facturi ridicate. Din păcate, noi nu suntem producători de energie și suntem foarte dependenți de importurile și prețurile la care importăm. În al treilea rând, ne ghidăm de obiectivele de securitate, securitate energetică, dar și securitate în sens mai larg. Și dacă ne gândim la toate aceste obiective, atunci semnarea contractului cu MGRES, de fapt, ne-a ajutat și să obținem un preț mai bun, și să ne asigurăm că atunci când sunt aceste bombardamente asupra infrastructurii critice din Ucraina avem posibilitatea fie să le evităm, fie să recuperăm frecvența și energia în sistem mult mai repede, pentru că, de fapt, este o producere pe teritoriul nostru, chiar dacă este necontrolat. În același timp, ne dăm foarte bine seama că trebuie să facem toate analizele corect, să avem fundamentare economică și să comunicăm cu oamenii despre importanța acestei decizii. Ați văzut, ea a fost consultată cu partenerii noștri, deci este vorba despre o decizie într-un context mai larg și ea a fost analizată și consultată înainte de a fi luată.

Vocea Basarabiei: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat nemulțumit că Republica Moldova stochează volume de gaz pe teritoriul Ucrainei. Ce-i răspundeți?

Natalia Gavrilița: Republica Moldova este o țară suverană și gazul pe care îl procură și pentru care plătește poate să-l stocheze acolo unde decide. Noi nu avem stocuri de gaze naturale în Republica Moldova, stocăm o anumită cantitate de gaze naturale în România, însă acolo stocurile sunt destul de pline, și stocăm anumite cantități în Ucraina, pentru că există capacități de stocare și pentru că aceste stocuri sunt sigure. De aceea, gazul pe care noi îl procurăm și îl plătim suntem liberi să-l stocăm acolo unde decidem.

Vocea Basarabiei: Acum este certitudine că pe parcursul a 4 luni, cel puțin atât cât durează sezonul rece, Republica Moldova, cetățenii vor fi asigurați cu energie electrică și gaz?

Natalia Gavrilița: Noi trăim într-o perioadă de mare incertitudine, noi am făcut tot posibilul ca să ne pregătim de această iarnă. În același timp, întotdeauna există riscul unor decizii ale Gazprom-ului, de exemplu, pentru că la moment noi primim o cantitate mai mică decât cantitățile prevăzute de contract, este vorba despre mai puțin de 50%, dar nu excludem posibilitatea ca să fie luate decizii motivate politic, care să creeze și mai mari riscuri. Noi am vorbit despre acest lucru în public, suntem într-un război hibrid și de aceea trebuie să fim pregătiți de orice scenariu și să facem tot posibilul ca oamenii noștri să aibă căldură și lumină la prețuri rezonabile în această iarnă.

Vocea Basarabiei: Inclusiv oferirea acestor compensații care vin în sprijinul cetățenilor.

Natalia Gavrilița: Securitatea energetică este nu doar despre disponibilitatea energiei electrice, a gazelor naturale și a energiei termice, este vorba și despre capacitatea familiilor de a-și permite achitarea acestor facturi. Chiar și înainte de această criză energetică mondială, facturile pentru cetățenii noștri erau destul de mari și acum, ați văzut, 90% din familiile care s-au înregistrat pe platforma compensații.gov.md au nimerit în categoria foarte vulnerabilă, adică cu vulnerabilitate ridicată. Noi am mobilizat resurse, am dublat fondul de compensații și acum este la 5 miliarde de lei și compensăm o mare parte din creșterea prețurilor. În același timp, prețurile oricum au crescut, de aceea noi toți trebuie să facem eforturi să economisim, să îmbunătățim eficiența noastră energetică, ne-am învățat lecția, cred eu, și să ne concentrăm pe energia viitorului. Ați văzut că nu doar stingem focuri, dar avem și o strategie pe termen mediu și lung pentru a investi în regenerabile, a fost pornit concursul pentru studierea posibilității construcției unei noi centrale pe malul drept, lucrăm cu partenerii noștri să găsim și alte proiecte inovative, care vor asigura independența și securitatea noastră energetică pe termen mediu și lung. Ne pare rău că nu pot fi făcute schimbările într-un an, dar asigur toți cetățenii că vom munci ca copiii noștri să nu se pomenească în situația noastră și să nu plătească pentru decizii care nu au fost luate în deceniile precedente.

A fost șefa guvernului, Natalia Gavrilița. La intersecția dintre ani se fac bilanțuri și se pun speranțe pentru un an mai bun. Vocea Basarabiei a căutat să afle ce cred localnicii din Fălești despre anul care se călătorește.

– 2022 este un an foarte tragic și o să intre ca un an negru în istoria mondială, fiindcă este un an în care s-a început războiul poate cel mai tragic după Al Doilea Război Mondial. Sunt interesele imperiale ale Rusiei.

Vocea Basarabiei: Cum s-a răsfrânt acest război asupra Republicii Moldova, ce consecințe are?

– Fiindcă suntem aici, chiar alături de Ucraina și unde merge războiul, în primul rând, se referă la Republica Moldova, dar asta a afectat toată Europa. Vecinii, mai ales Republica Moldova, deoarece nu facem parte nici din NATO, nici din Uniunea Europeană și asta ne afectează pe noi în mod direct. Și dacă alături merge un război, oamenii trebuie să înțeleagă că asta nu este criză, datorită, eu consider, guvernului nostru și conducerii Republicii Moldova că totuși la ziua de azi este gaz, este lumină și nimeni nu moare de foame. Prețurile întotdeauna au fost scumpe pentru cetățeni, permanent oamenii nu sunt mulțumiți. Dacă am avea un salariu european, dacă intram în Uniunea Europeană împreună cu Țările Baltice și România, astăzi aveam și noi alte salarii și alte pensii.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova este dependentă de importul de resurse energetice din Federația Rusă.

– Sperăm că în timpul apropiat totuși nu vom mai fi dependenți de Rusia, că astăzi nu mai importăm gaz din Rusia, importăm din România.

Vocea Basarabiei: Federația Rusă continuă să livreze acele 5,7 milioane de metri cubi, dar acest volum de gaz va merge în regiunea transnistreană, de acolo se va consuma energie în continuare pe malul drept.

– Da, Rusia o să facă tot ce-i posibil ca să ne mențină pe noi sub influența Rusiei. Transnistria este clar că dacă nu primește gaz, nu livrează energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, deoarece energia o importăm de la Cuciurgan, dar acum chiar dacă o importăm din România, dar totuși ea vine pe la Cuciurgan.

Vocea Basarabiei: Și în luna decembrie de la Cuciurgan, de la centrala de peste Nistru se va lua electricitate la un preț de 73 de dolari.

– Știți, eu aș spune așa: noi în 30 de ani niciodată n-am comentat aceste momente. Eu consider așa: dacă este lumina astăzi și este gaz, cu ce preț îl cumpără, cu ce preț ni-l vinde, de unde el vine – asta este datoria guvernului.

Vocea Basarabiei: Și Moldovagaz a decis ca tot gazul importat din Federația Rusă să fie direcționat către stânga Nistrului, ca de acolo să vină energie electrică.

– Asta deja-i politică și așa cum va fi dictat de la Moscova, așa va fi și în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Bine, dar acum a fost dictat?

– Toată politica vine de la Moscova, Transnistria va face aceea ce va spune Moscova.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova trebuia să accepte ca gazul să se ducă la Tiraspol și de acolo să fie cumpărată energia?

– Aici depinde de atitudinea față de Transnistria. Acolo trăiesc cetățenii Republicii Moldova. Dacă considerăm că-i statul Republica Moldova, sunt cetățenii noștri, desigur guvernul trebuie să aibă grijă de cetățenii Republicii Moldova. Știți, noi avem un guvern și avem un președinte, deci volanul e la dânșii. Eu nu cred că ei nu procedează corect, eu consider că ei sunt oameni competenți, sunt în funcții și deciziile lor sunt corecte.

Vocea Basarabiei: Se împlinesc și doi ani de când președinta Maia Sandu a venit la cârma țării. Cum au fost acești doi ani?

– Eu consider așa, sincer, că noi 30 de ani n-am avut așa președinte, noi n-am avut așa guvern, n-am avut așa ocazii să ne integrăm în Uniunea Europeană. Consider că președinta Maia Sandu și împreună cu guvernul, deci noi ne-am întors cu fața la Uniunea Europeană, pe noi au început să ne recunoască Bruxelles-ul, Bucureștiul, și acesta este cel mai important lucru care s-a produs în acești doi ani. Scopul anume al președintelui este politica externă, ca Republica Moldova să fie văzută în Uniunea Europeană și să fie văzută pe plan mondial.

Vocea Basarabiei: Și ce notă puneți activității președintei?

– Eu le pun nota „10” și la președinte, și la guvern.

Vocea Basarabiei: Bate la ușă 2023. Ce așteptări aveți de la noul an?

– Un singur lucru aștept: încetarea războiului, încetarea distrugerii țării vecine Ucraina și încetarea să mai moară tineri din ambele părți – și ruși, și ucraineni –, care azi nemotivat mor pe câmpurile din Ucraina.

Vocea Basarabiei: Cine e capabil să aducă pacea?

– Uniunea Europeană, NATO, America și toți împreună, sperăm ca în 2023 să fie pace în Ucraina și în Rusia, și în Europa, și pe tot globul pământesc.

Vocea Basarabiei: Credeți că în 2023 discuțiile despre geopolitică vor fi tot atât de intense ca și până acum și mulți cetățeni se vor întreba: încotro, Moldova – mai aproape de Est sau mai aproape de Vest?

– Moldova trebuie să înțeleagă că noi nu avem nici o șansă să ne dezvoltăm în partea de Est, calea noastră îi înspre Vest – Uniunea Europeană, România, NATO. Când moldovenii vor înțelege acest lucru, sperăm că și noi vom deveni membri ai Uniunii Europene, dacă nu ne vom uni cu România, și atunci va fi pace.

Vocea Basarabiei: Dar câți cetățeni din Republica Moldova gândesc ca și dvs.?

– Eu sper că majoritatea așa gândesc, numai nu spun asta în glas, fiindcă foarte mult influențează propaganda care vine de la Moscova, banii care vin din Moscova cu care sunt achitați acești propagandiști care fac zilnic propagandă în Republica Moldova pentru a rămâne sub influența Moscovei.

Vocea Basarabiei: Și pentru cetățean e greu să distingă unde e adevăr, unde nu e adevăr, unde e manipulare, unde e dezinformare, unde e sursa credibilă?

– Cetățeanul ca să înțeleagă, în primul rând, trebuie să dorească acest lucru, dar cetățeanul nu dorește să știe adevărul și foarte ușor se dă la manipulat, mai ales că în ziua de azi se formează așa de multe partide pro-Moscova, pro-stânga, deci propaganda este foarte puternică.

Vocea Basarabiei: În ultimul timp apar și multe partide cu viziuni, așa spun ei, proeuropene.

– Păi de spus e una, iar de făcut e alta. Mâine, Dodon poate să devină și unionist, el o să spună, și Ceban a declarat că este proeuropean, și Voronin în 2003, primul partid care a declarat cursul spre integrarea cu Uniunea Europeană a fost Partidul Comuniștilor în frunte cu Voronin. Asta este politica, asta este manipularea cu cetățenii pentru a se menține la conducere și a-și face interesele personale și interesele Moscovei.

Vocea Basarabiei: Dar ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană, parcursul acesta e unul care trebuie să îi pună pe gânduri pe cetățeni, pentru că autoritățile împreună cu cetățenii trebuie să facă lecția de acasă, iar lecția de acasă sunt reformele, multe reforme, reforme care trebuie să livreze rezultate. Pentru dvs., cetățenii, răbdarea e mare?

– Eu ca unionist sunt pentru Unire cu România, ca cea mai rapidă cale de integrare în Uniunea Europeană, însă în situația de astăzi, când nu avem o majoritate cu așa gândire, consider că singura cale, și cât mai urgentă, este integrarea în Uniunea Europeană. Iată acest curs pe care l-a luat acum Guvernul Republicii Moldova, păi, acum dacă nu permitem acestui guvern să mergem să devenim membri ai UE, deci, Republica Moldova va fi aruncată încă pe 30, 50 de ani să nu vedem nici Unire și nici Uniunea Europeană. De aceea eu consider că în Moldova trebuie să aibă toți aceeași viziune, să avem toți un gând, să avem un parcurs și să avem un program – dacă mergem spre Uniunea Europeană, atunci toți. Și atunci, succesul ne așteaptă.

Vocea Basarabiei: Ce reforme trebuie făcute?

– Eu la mulți le răspund în așa mod: suntem mai deștepți decât acel guvernant care este în funcție în ziua de azi? Eu nu cred. Sunt jurist de specialitate, dar nu mă pun mai presus decât Litvinenco sau decât Stamate. Avem oameni la conducere, eu consider că sunt competenți, sunt erudiți și știu care reformă și în ce domeniu trebuie să fie făcută.

Vocea Basarabiei: Dar trebuie să accepte și cetățeanul. Iată, mai așteptați livrarea rezultatelor pe dosarele de rezonanță?

– Nici nu mă gândesc la acestea. Este justiție care trebuie să se ocupe cu dosarele de rezonanță. Că trebuie reformată, o știu și cei de la guvernare, problema e cum. Păi, ei sunt la guvernare și ei știu cum s-o reformeze, dar primul lucru – integrarea în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu…

– Valentina Ursu?… Ascultăm Vocea Basarabiei întotdeauna, regulat ascultăm!

Vocea Basarabiei: Suntem în vizită aici, la Fălești, și discutăm cu localnicii despre cum intră în istorie 2022. Cum a fost acest an?

– Din zi în zi ne rugăm să se facă pace și liniște pe pământ. Cea mai mare dorință pentru copiii Moldovei și pentru toate sufletele Moldovei să aibă noroc și să scape la eliberare. Dar ce să faci cu 2.000 de lei, numai o dată la bazar să vii? Cu 200 n-ai ce căuta, dacă vrei să cumperi ceva. Și socotiți că Moldova se găsește sub un război foarte greoi.

Vocea Basarabiei: Se împlinesc doi ani de când a fost aleasă președintă Maia Sandu. Cum au fost acești doi ani sub conducerea ei?

– Sub conducerea Maiei Sandu se regulează. Se regulează, dar ea încă nu dovedește, că ei îi trebuie ajutor, s-o susțină. Pe acei care au furat țara să nu-i închidă, să nu-i chinuie, să le scoată banii, să scoată munca Moldovei dintr-înșii. Gata! Din care-s amu. Și Dodon o ascuns niște bani, și Șor oleacă o ascuns, și Plahotniuc muuult o ascuns, muuult, să ceară de la domnii judecători, de la procurori să ceară să întoarcă banii înapoi, confiscație să le facă și să întoarcă banii înapoi. Și are ea o dorință și mă rog lui Dumnezeu și Tatălui Ceresc să-i ajute Dumnezeu să-i aducă pe toți acasă. Să-i aducă la buna-voință acasă, că la toți le pare rău și toți plâng când cântă, toți plâng, dar nu se pot înturna înapoi acasă.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Fălești, și vorbim despre anul 2022 și cum intră în istorie. Cum a fost acest an?

– Cu greutăți, dar mergem înainte, mergem înainte cu guvernarea pe care o avem, la care i-i foarte greu, dar foarte-foarte greu, PAS-ul chiar a intrat la guvernare, să conducă țara într-o… În primul rând, criza pandemică, criza energetică, războiul din Ucraina, așa că noi poate am avut mai multe așteptări, dar a fost foarte greu. Cu un buget care a rămas gol îi foarte greu și muncește și dna președintă, și guvernarea, și parlamentarii, dar așteptăm…

Vocea Basarabiei: Sunt doi ani de când Maia Sandu a obținut mandatul de președintă a Republicii Moldova. Ce notă i-ați pune activității ei?

– Nota „10”. Cu așa caracatiță rămasă în țară, știm cu toții ce a fost până acum și cât s-a furat, îi foarte greu. Și cât îi trebuie unui căpșor atâta de mic și câtă inima mare îi trebuie ca să iasă din așa greutăți Republica Moldova? Îi foarte greu! Eu cred că ea foarte mult muncește, nu știu de unde atâta putere, chiar nu știu.

Vocea Basarabiei: Conform Constituției, președintele este cel care promovează vectorul politicii externe. Acum se mai discută despre geopolitică, Moldova mai aproape de Est sau de Vest? Și, în general, ce își doresc cetățenii acestui stat?

– Eu cred că înspre Europa, calea europeană.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Așa, fiindcă se vede și lumea, cum trăiește lumea acolo. Uniunea Europeană pe noi ne ajută acum, uitați-vă câte ajutoare vin din Europa, ca să putem ieși din iarnă, să scăpăm de frig, să scăpăm de scumpirile acestea. Așa că numai înspre Europa.

Vocea Basarabiei: Dar pentru cetățeni e clar de ce a apărut această criză energetică și de ce-i atât de acută?

– Eu cred că cetățenii nu toți înțeleg, asta-i clar că nu toată lumea înțelege, dar care-i cu mintea lucidă lumea înțelege și merge spre calea europeană. Cu cine vorbim, toți vor înspre calea europeană.

Vocea Basarabiei: Cum credeți că o să iasă cetățenii din această iarnă?

– O să ieșim!

Vocea Basarabiei: V-ați pregătit? Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Punem bani grămadă, bani deoparte, ca să putem plăti gazul și lumina. O să ieșim! O să fie ajutoare, o să fie ajutată lumea, o să ieșim din iarnă. Părinții noștri și mai greu au trăit, am stat la lampă, am învățat la lampă, cu lumânări, cu lampă am stat.

Vocea Basarabiei: Dar la ce o să renunțați? Iată, dacă nu ajung bani, de ce vă deziceți în primul rând? Ce n-o să mai cumpărați?

– Noi mâncăm mai mult cartofi și fasole, mai renunțăm la carne, ne dezicem de lucruri scumpe, mai puține cadouri la copii, la nepoți anul acesta, așa, cu sărbătorile mai… Ce să facem? Așa-i, așa-i viața.

Vocea Basarabiei: Relația cu Federația Rusă cum ar trebui să se dezvolte în continuare?

– Vai, nu știu, asta-i o întrebare… După invazia Rusiei în Ucraina, știți, am pierdut încrederea. Să termine, în primul rând, războiul Rusia, că nu-i bine să moară copiii, lumea nevinovată, bătrânii, iată-s fără lumină, îi tragedie mare asta. Eu chiar am fost voluntară, am dus refugiații din Ucraina la Iași și vă spun cinstit că își venea să plâng când îmi spuneau că, iaca, mi-a rămas fratele ori mi-a rămas tata și nu le-a dat voie să iasă din țară. Îi greu, îi tragic, îi dureros tare.

Vocea Basarabiei: Dar relația Republicii Moldova cu Ucraina cum ați caracteriza-o?

– Cu vecinii trebuie să trăim bine. Și cu România, și cu Ucraina numaidecât trebuie să trăim bine, trebuie să ne ajutăm.

Vocea Basarabiei: Și acum ambele state sunt candidate pentru a adera la Uniunea Europeană. Parcursul trebuie să fie pentru ambele comun?

– Eu cred că da. Și-i mulțumim României pentru ajutoarele pe care ni le dă, chiar mare plecăciune în fața României, că nu ne lasă în greutăți și în zilele grele.

Vocea Basarabiei: Și ce așteptați de la anul care bate la ușă, de la 2023?

– Eu cred că anul 2023 o să ne aducă rezultate bune, o să ieșim din greutăți și o să fie bine. Cu răbdare o să ieșim din greutăți, principalul să ieșim din iarnă.

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți cel mai mult acum, la cumpăna dintre ani?

– Pace și sănătate pe pământ și lumea să fie înțelegătoare și să fie uniți moldovenii, în primul rând, să fie uniți, să arate că suntem o țară unită, oamenii sunt uniți, popor care își iubește țara și neamul. Cineva care fac destabilizarea aceasta în țară le convine, vor să fugă de ceva, vor să acopere ceva, vor să ascundă ceva. De atâta vor destabilizarea asta.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar ascunde?

– Ceea ce au furat, au furat, au dus din țară, se știe, și Șor, și alții.

Vocea Basarabiei: Mai așteptați să se livreze rezultate pe dosarele de rezonanță?

– Da, numaidecât!

Vocea Basarabiei: La cine vă duce gândul acum că ar trebui să fie trași la răspundere?

– Dar e clar și toată lumea-i știe: Șor, Plahotniuc, Platon, care-i cu gura mare, stă acolo… Dacă ei n-ar fi furat și ar fi fost cinstiți, n-aveau să fugă din țară. Îs cinstit, răspund pentru ce am făcut. Dar ei au fugit care în Marea Britanie, care și unde, au fugit la fuguța. Nouă ne trebuie acum răbdare, tare mare răbdare și să avem încredere în guvern și în doamna președintă. Dacă o să le fim alături și o să ajutăm și noi, o să ieșim, noi suntem un popor și primitor, și trecem prin toate. O să ieșim. Unire, moldoveni!

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Fălești, și discutăm cu localnicii despre cum intră în istorie 2022. Cum a fost acest an?

– Acest an a fost cu multe peripeții. Toată această pandemie, războiul au arătat că noi avem tărie de caracter și trebuie să ne unim, să fim un popor unit și înțelegător.

Vocea Basarabiei: Sunteți generație tânără, vă este clar de ce a izbucnit această invazie rusă în Ucraina?

– Să-și lărgească spațiul Rusia, dar nu cred că va fi, pentru că și Moldova, și Ucraina, noi suntem un popor unit și totul va fi bine.

Vocea Basarabiei: Dar viitorul Republicii Moldova acum se decide – mai aproape de Rusia, mai aproape de Uniunea Europeană? Pentru voi, tinerii, contează ce viitor va avea această palmă de pământ.

– Contează, pentru că noi suntem viitorul țării, să intrăm în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar cum înțelegeți voi acest parcurs european? Ce înseamnă integrare europeană, iată, cum definești acest lucru?

– Trebuie să parcurgem oarecare drumuri ca să arătăm că noi suntem o țară care poate să intre în Uniunea Europeană. Totuși suntem între țări puternice localizați, de aceea Moldova are șanse, are viitor.

Vocea Basarabiei: Dar cine-i decide viitorul Republicii Moldova?

– Noi.

Vocea Basarabiei: Influențează și factorul extern drumul ăsta pe care să se îndrepte Republica Moldova?

– Da, desigur!

Vocea Basarabiei: Și cine?

– Țările vecine, ei ne dau un scut ca să putem să fim o țară mai bună.

Vocea Basarabiei: Care-s țările vecine?

– România și Ucraina tot este, chiar și Italia, chiar și Germania, și America, chiar dacă sunt mai departe, totuna ne dau ajutor, sprijin – se renovează școli, se refac drumuri, multe ce se fac, dau burse copiilor care sunt din Republica Moldova și astfel copiii au un viitor mai mare.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Fălești, și vorbim astăzi despre cum intră în istorie 2022. Cum a fost acest an care rămâne în istorie?

– A fost un an greu, s-a început greu, cu probleme la energie, la gaz, după asta s-a înrăutățit situația cu războiul pe care l-a început Federația Rusă în Ucraina, acum iarăși situația s-a înrăutățit, s-a îngreunat. Ne străduim cumva să supraviețuim, că-i foarte mare inflația și prețurile s-au mărit, sperăm să supraviețuim cu ajutorul Uniunii Europene. Eu îs agricultor, anul acesta a fost greu. Am livadă de cireși, n-am avut unde să le realizez. În fiecare dimineață culegeam câte 100 de kilograme și veneam cu ele la piață, m-am chinuit o lună de zile, sperăm că anul viitor se va schimba piața de desfacere și vom trece poate în România, poate în Uniunea Europeană. De fapt, având 4 copii, activează numai soția; soția îi antreprenoare, agricultura mea practic nu aduce venit, îi ajut și eu după posibilitate.

Vocea Basarabiei: Dar nici nu renunțați?

– Nu renunț, că am sădit livada, am îngrijit-o atâția ani, am curățat-o, am adus-o în faza când rodește și acum nu pot s-o defrișez, că îi ca și un copil al meu. Am primit subvenții la plantare, când am plantat-o și am fost foarte mulțumit că toată livada a fost plantată pe subvențiile Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Ce așteptați de la 2023?

– Schimbări. Sperăm guvernarea să reziste tuturor provocărilor, să nu fie dată jos de forțele de opoziție. Eu sper că va fi bine pe viitor și poate până în primăvară se va termina conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dar îs tocmai doi ani de zile de când a fost învestită în funcție președinta Sandu. Iată despre activitatea șefei statului ce ne puteți spune?

– Îi foarte bine la moment ceea ce face ea. În politica externă nu s-a făcut 30 de ani ce s-a făcut într-un an de zile, au fost întâlniri cu președinții Uniunii Europene, Franței, Germaniei, mereu a fost în vizite și la noi au venit, suntem priviți în Europa cu alți ochi și cu ajutorul lui Maia Sandu ne cunoaște de-acum toată Europa, inclusiv în Statele Unite. Și suntem țară care oficial am depus documentele pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: A și primit acest statut Republica Moldova de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, dar câți ani i-ar trebui țării să ajungă la acele standarde din UE?

– Nu se face nimic peste noapte. Eu cred că în vreo 10 ani Moldova va deveni membru al Uniunii Europene și vom reveni în familia mare a Europei. Principala și cea mai mare așteptare – reforma în justiție și cetățenii nu chiar toți înțeleg ce înseamnă asta, jumătate din ei nici idee nu au ce ar însemna reforma în justiție, lor le trebuie acum și astăzi reformele, ei vor facturi mici, bani în buzunar, copii sătui și îmbrăcați. Asta-i situația grea la noi în stat, că la noi foarte multă lume muncește, chiar și în piața noastră 99 la sută, nu știu dacă muncește vreo persoană, două oficial, lucrează așa, din înțelegere orală, fără contract de muncă, aceștia dau bani așa, la plic, la negru și, evident, nu se plătesc impozitele și din cauza asta nu-i posibilitate de mărit pensiile, salariile. În schimb, familia noastră foarte mari așteptări are și noi așteptăm cu nerăbdare posibilitatea aceasta de a fi în familia europeană. De câțiva ani avem posibilitatea să circulăm liber în Europa, după ce a fost semnat Acordul de liberă circulație.

Vocea Basarabiei: Relațiile cu Rusia cum ar trebui să fie în continuare?

– Îi greu de spus, numai la nivel de business, adică cumperi gaz, vinzi produse agricole, prieteni…

Vocea Basarabiei: Dar tocmai gazul a ajuns să fie mărul discordiei în relația dintre cele două state – Republica Moldova și Rusia?

– Da, asta-i situația, gaz nu au toți. Noi avem pământuri și agricultură, gaz au rușii. În schimb, eu cred că trecerea la energia verde, la panouri fotovoltaice, la turbine eoliene va schimba situația în următorii ani în Uniunea Europeană și cred că va fi dotată și poate se vor face parcuri fotovoltaice în Republica Moldova și vom scăpa de dependența gazului și a energiei care suntem dependenți de alte țări.

Vocea Basarabiei: Dar pe de altă parte, în relația Chișinău-Moscova mai este și identificarea unei soluții durabile pentru criza transnistreană? Ce șanse are să fie rezolvată această problemă?

– Pentru asta trebuie să treacă timp, lumea din Transnistria se hotărască singură unde vor să fie. Cred că lumea din Transnistria se va alătura Moldovei și vor merge pe parcursul european, deoarece de-acum noi vedem că vreo 200.000 de persoane au cetățenie moldovenească și nu vrea lumea război nici în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Acum, pe moment, în luna decembrie s-a reușit să se rezolve problema asigurării cu energie electrică. Gazul de la Gazprom se duce în stânga Nistrului și de la centrala de la Cuciurgan se livrează curent electric către malul drept al Nistrului. Vă este clar cât de ușor s-a rezolvat această problemă și în favoarea cui?

– S-a rezolvat în favoarea cetățenilor din stânga Nistrului, deoarece ei au rămas izolați și blocați de aceeași Rusie, care cândva le dădea imense cantități, miliarde de metri cub de gaz și ei produceau și energie. Rusia a cedat și ca să nu înghețe Transnistria s-au început livrările, cu șantaj, cu mai puțină dorință, dar au cedat.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Îmi doresc să fie bine, să se termine războiul, poate în vară să mergem la odihnă, că nu am fost câțiva ani, ba pandemia, ba războiul, și copiii să fie sănătoși, să fie pace, să aibă lumea de lucru. Și cam asta-i situația.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Fălești, și discutăm despre anul 2022 și cum rămâne el în istorie. Cum a fost acest an?

– Am avut realizările mele personale pe plan familial, în primul rând. Deja ambii copii ai mei sunt cu familiile lor și eu cred că pentru o mamă mai mare bucurie și fericire nu poate să existe, dar în general a fost un an nu ușor, pentru că sănătatea a avut de suferit după COVID-ul care ne-a atacat pe toți, însă lucrurile merg spre bine și mă strădui să fiu optimistă și vreau să cred că totul va fi bine.

Vocea Basarabiei: Dar de aproape 10 luni e război…

– Și asta mă doare mult, urmăresc absolut tot cu sufletul la gură și nu-mi rămâne, dna Valentina, decât să mă rog pentru oamenii de acolo din Ucraina, pentru ei mă rog și pentru copiii care nu știu ce înseamnă o zi liniștită, nu știu ce înseamnă o mâncare caldă, nu o au pe mama alături. Și mă mai rog încă un lucru – să ne păzească pe noi și pe copiii noștri. E clar că este o invazie, e clar că nu este un război corect, un război, hai să spunem, drept, cum m-au învățat pe mine la istorie să spun, dar eu să-mi fac jobul meu bine, să-mi educ generația care crește și să le explic cum pot eu și pe înțelesul meu, și pe înțelesul lor, eu cred că asta eu numai pot face, altceva nu pot face.

Vocea Basarabiei: Și ce așteptări aveți de la anul 2023?

– Pace! Pace și sănătate și mai mult chiar nu vreau nimic, pentru că pe celelalte le facem noi.

Vocea Basarabiei: Dar drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova care ar fi?

– Aderarea la Uniunea Europeană. Eu cred că altă ieșire din situație nu avem.

Vocea Basarabiei: Ca să se îndrepte țara în această direcție, trebuie să-și facă tema de acasă. Iată, pentru că sunteți profesoară, vă este clar care e lecția pe care trebuie s-o facă autoritățile, dar și cetățenii?

– Dna Valentina, haideți eu o să răspund așa: eu știu care-i lecția mea, eu vreau să mi-o fac pe a mea, și mi-o fac cinstit, onest și cu brio. Și dacă eu am să reușesc să conving câțiva elevi, câțiva oameni, înseamnă că eu mi-am făcut lucrul. Eu cred asta, eu trebuie întâi să-mi fac tema de acasă, ceilalți, fiecare la locul lui trebuie să-și facă tema de acasă ei.

Vocea Basarabiei: Sunt și doi ani de când a fost învestită în funcție președinta Sandu. Ce notă i-ați pune activității ei?

– Admir personalitatea aceasta foarte mult, personalitatea doamnei Sandu o admir foarte mult, chiar ca om, ca personalitate pentru faptul cât se străduie ea și cât ea dorește să facă chiar i-aș da o notă de „10”.

Vocea Basarabiei: Note de „10” nu prea dau profesorii sau greu dau…

– Eu i-aș da o notă de „10”.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Fălești, și discutăm cu cetățenii despre anul 2022 și cum rămâne el în istorie. Cum a fost acest an?

– Nu cred că a fost unul ușor. Este totul legat de pace și război și toți vrem pace. Asta cred că-i cel mai principal.

Vocea Basarabiei: Cine poate aduce pacea acum?

– Noi, fiecare. Cred trebuie că să fim mai buni…

Vocea Basarabiei: Dar acum e clară direcția încotro să se îndrepte Republica Moldova, care ar fi drumul cel bun?

– Asta depinde de cei de sus, nu știu, e greu…

Vocea Basarabiei: Dar cei de sus fără cei de jos nu fac nimic.

– Dar ei nu ascultă.

Au fost opinii adunate la Fălești. PAS ar acumula cu 16% mai puține voturi, dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri parlamentare. Cetățenii au fost întrebați cu ce partid ar intenționa să voteze, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru parlament. Cei mai mulți și-ar da votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor”. Iată cum comentează liderul PAS, președintele legislativului, Igor Grosu, rezultatele acestui sondaj.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.