VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasile Roman, veteran: Nu văd printre rândurile celor care vin la proteste persoane cu demnitate națională

Vocea Basarabiei: Pentru că suntem în ajunul zilei de 2 martie, pentru că se împlinește și un an de la invazia rusă în Ucraina, vom vorbi despre război și pace cu veteranul războiului din 1992 de la Nistru Vasile Roman. Vasile Roman este colegul nostru de breaslă, este jurnalist, acum e în fruntea unui ziar local, ziarul Opinia liberă din Orhei. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei!

Vasile Roman: Bine v-am găsit! Vreau să fac unele precizări: sunt fostul comandant al detașamentului de voluntari „Vasile Lupu”, am luptat pe linia întâia a frontului de la Cocieri, poziția „Salamandra”, am fost acolo unde au fost luptele cele mai crâncene, am fost acolo unde trebuia cu orice chip să apărăm acest pământ.

Toți băieții din detașamentul meu de voluntari au fost băieți buni, băieți inimoși, care s-au dus să-și apere țara, pentru că dacă nu apăram acolo acest pământ de invazia rusească, atunci precis că ținta Armatei a 14-a, a separatiștilor era de-acum Orheiul. Majoritatea membrilor detașamentului nostru au fost orheieni.

Vocea Basarabiei: Să mai fac eu o precizare: ați avut și 6 mandate de consilier – de la consilier local până la consilier raional.

Vasile Roman: Așa e.

Vocea Basarabiei: Găsiți mai multe asemănări sau deosebiri între ceea ce s-a întâmplat în 1992 la Nistru și ceea ce se întâmplă astăzi în imediata vecinătate a Republicii Moldova? Ne referim la agresiunea Rusiei în Ucraina.

Vasile Roman: Eu vreau să spun că, dacă vorbim de Ucraina, acolo luptele sunt mult mai dure decât în 1992 la Nistru.

Vocea Basarabiei: Noi vorbim despre motivul izbucnirii războiului.

Vasile Roman: Motivul e absolut același. Cum a fost și la noi organizată invazia, a fost o agresiune din partea Rusiei contra Republicii Moldova, e aceeași agresiune contra Ucrainei. Nu Ucraina și nu Republica Moldova a dorit acest război, a fost organizat, a fost pentru a ne intimida.

Vocea Basarabiei: Dar ce își dorește Vladimir Putin acum, iată la un an de când a pornit acest război?

Vasile Roman: Eu cred că nici întreaga Europă nu prea înțelege ce-și dorește Putin, pentru că, dacă era un scop bine determinat, cum a spus la început că să distrugă fasciștii, naziștii sau cum îi mai numea el acolo, nu-s în Ucraina naziști, nu sunt fasciști acolo, fasciști îs rușii care au organizat invazia aceasta. E regretabil că foarte multă lume pașnică, civili, copii mor în acest război. Eu am ascultat cu atenție discursul recent al lui Vladimir Putin, el e pus în așa situație că nu știe ce va fi în ziua de mâine și ce se va întâmpla. El de-acum nu mai are resurse pentru război, eu cred că nu atât Putin, cât anturajul lui îl mai comandă, îl mai direcționează ce să întreprindă mai departe.

Vedem și lupta asta politică între ministrul apărării Rusiei Șoigu și grupul acesta Wagner, care are interese de acaparare a puterii în Rusia. Eu vreau să spun că războiul acesta din Ucraina nu se va termina degrabă.

Vocea Basarabiei: Și dacă ziceți că nu se va sfârși în curând, atunci prelungirea acestui război ce consecințe va avea asupra realităților de aici din regiune și ce impact va avea și asupra situației din Republica Moldova?

Vasile Roman: Eu analizez acțiunile militare care sunt întreprinse la Bahmut, un nepot de-al meu chiar luptă acolo la Bahmut, un alt nepot a căzut cu moarte de erou la Nicolaev. Eu sunt din Ucraina, din Cernăuți, și așa s-a întâmplat că rudele mele de acolo au nimerit pe front și apără Ucraina.

Și vreau să spun că ucrainenii acum au un eroism admirabil, chiar și prin sate unii erau de părere că era bine cu rușii, acum când am fost la baștină la Cernăuți am văzut că rudele îl urăsc pe Putin, urăsc Rusia, urăsc această invazie. Toți se întreabă: ce le trebuie rușilor? Ce nu le ajunge lor? Că pământ au destul, dar atâtea vieți se pierd în zadar.

Vocea Basarabiei: Dar pe parcursul acestui an la Moscova s-au făcut multe declarații și la adresa Republicii Moldova, și la adresa autorităților Republicii Moldova. Cum înțelegeți dvs. mesajele pe care le transmit autoritățile ruse Chișinăului?

Vasile Roman: Eu înțeleg că ei ne amenință, asta-i una, dar a doua sunt niște mesaje disperate, fiindcă ei au teamă, ei au mizat mult pe Republica Moldova, au mizat și pe același aeroport, au mizat și pe aceeași Novorossia, unirea cu regiunea transnistreană.

Ei au avut multe planuri, dar datorită eroismului ucrainenilor planurile Rusiei au eșuat. Recent, consilierul prezidențial al lui Zelenski a menționat: „dacă va exista Ucraina, o să existe și Moldova”. Sunt niște cuvinte bine spuse, la locul lor și astăzi ostașii ucraineni care luptă pe front sunt un fel de îngeri pentru noi.

Vocea Basarabiei: Dar care din scenariile Kremlinului credeți că mai pot fi aplicate pentru Republica Moldova?

Vasile Roman: Scenariul despre care ne-a prevenit și președintele Ucrainei Zelenski îl văd deocamdată ca pe un scenariu real, dar pe urmă ar veni niște provocări de crize aici la Chișinău. Toate protestele acestea pe care le organizează Partidul „Șor”, eu sunt sigur că ele sunt organizate cu ajutorul Moscovei.

Vocea Basarabiei: Dar de ce ziceți că ați avea această certitudine că ele sunt sprijinite de Federația Rusă? Dvs. sunteți de la Orhei…

Vasile Roman: În primul rând, eu cunosc bine cine sunt susținătorii lui Șor.

Vocea Basarabiei: Cine sunt?

Vasile Roman: Întâi și-ntâi sunt vorbitori de limbă rusă, sunt foștii nomenclaturiști și comuniști care au mai rămas, care mai cred în vremurile nu știu cui acolo și persoanele care mizează pe ajutoarele sociale, care sunt ușor de cumpărat, care pentru un 400 de lei sau cât acolo vin și pe frig dorm în corturi și nu-și cruță sănătatea de dragul banilor.

Vocea Basarabiei: Dar eu înainte de a intra aici pe platoul de filmare vă întrebam dacă contează pentru acești cetățeni demnitatea sau umilința și dacă nu cumva ei își dau seama că totuși sunt aduși la umilință?

Vasile Roman: Nu contează.

Eu pot să vă mai spun că în anii ‘90 am fost președintele Frontului Popular de la Orhei, eram în fruntea Mișcării de Eliberare Națională și cunosc oleacă persoanele care au fost și au luptat pentru limbă, pentru alfabet, pentru independența Republicii Moldova, nu văd printre rândurile celor care vin la proteste persoane cu demnitate națională.

Spre marele regret, avem câțiva veterani de război, le-a cumpărat Șor acolo niște haine, salopete militare, le-a mai dat niște premii și avem câțiva, dar li-i rușine și lor acum cred că, pentru că s-au încadrat alături de Șor.

Vocea Basarabiei: Dar aceste forțe ar fi capabile să destabilizeze situația în Republica Moldova?

Vasile Roman: Eu vreau să spun că de-acum s-au certat nu o dată la proteste, că au încercat să rupă rândurile polițiștilor, să se deplaseze spre parlament, dar au eșuat toate aceste tentative. Însă eu cred că substratul e cu totul altul, pregătesc sportivi, eu cred că antrenați, nu-i exclus că și teroriști avem aici, în Republica Moldova, care pregătesc un conflict esențial, precum a spus și dl Zelenski, ca să acapareze clădirea parlamentului, să ia ostatici. E un scenariu real, acestea nu sunt vorbe goale.

Vocea Basarabiei: Dar statul are instituții, instituțiile acestea mereu încearcă să aducă calm în societate, să ne spună că situația este sub control. Chiar credeți că poate să iasă de sub control situația?

Vasile Roman: Pe mine mă surprinde buna organizare a polițiștilor, activitatea lor calmă și la timp, nu au admis să aibă loc provocări în masă, au acționat destul de bine polițiștii în ultimul timp, dar nu cred că totul e în puterile lor. Nu cred, pentru că FSB-ul rusesc și structurile transnistrene permanent organizează niște scenarii tenebre pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre nevoia soluționării problemei transnistrene. Cine ar fi capabil s-o rezolve și, mai ales, ce finalitate să aibă această reintegrare a celor două maluri ale Nistrului, pentru că, pe de o parte, se fac acum declarații și de la Moscova, că Federația Rusă ar fi gata să accepte soluționarea problemei transnistrene, pe de altă parte, există interes și din partea Ucrainei să fie soluționată această problemă și autoritățile de la Kiev deseori spun că ele nu și-ar dori un cuțit în coasta lor, pe de altă parte, ar trebui să fie suficientă voință politică și la Chișinău. Dar e momentul potrivit pentru soluționarea acestui dosar complicat?

Vasile Roman: Aș vrea să menționez că rana veche mai greu se tămăduiește. Rana s-a început în anul 1992, atunci era cu mult mai ușor de pus lucrurile la cale. După terminarea războiului, să-i spunem așa, am fost puțin și în forțele pacificatoare, am stat de vorbă cu gardiștii de acolo și unui ofițer de acolo i-am dat o întrebare: de ce crede el că a izbucnit războiul? Cine-i vinovat? Cum vede el începutul războiului? Știți ce mi-a răspuns? Mi-a spus sincer: «Нам надо было разобраться с нашим Смирновым, а вы должны были разобраться с вашим Снегуром», adică liderii statelor au fost vinovați de ceea ce s-a întâmplat.

Vocea Basarabiei: Smirnov nu era lider de stat, era liderul regimului de la Tiraspol, totuși.

Vasile Roman: Al regimului de la Tiraspol, dar ei totuna, și acum e regimul de la Tiraspol, dar ei activează ca un stat în stat.

Vocea Basarabiei: Dl Roman, dar cine a ajutat atunci Republica Moldova ca să poată să pună capăt acelui conflict armat de la Nistru?

Vasile Roman: Noi am fost contra acelui act semnat la Moscova la 21 iulie 1992…

Vocea Basarabiei: Acordul de încetare a focului?

Vasile Roman: Da, acordul de încetare a focului. Încă până la încetarea focului, în tranșee noi simțeam că suntem trădați. Cum simțeam că suntem trădați? De pildă, noaptea am lovit într-o mașină blindată de-a lor, n-am ars-o, dar am lăsat-o avariată, a doua zi, noi plecând de la poziții, aflăm că a venit ordin de sus ca să le dăm gardiștilor înapoi acea blindată. Practic, comandanți superiori erau numai dintre ruși acolo.

Vocea Basarabiei: Da, s-a vorbit mult și despre ordinele de retragere, și că ar fi trebuit să…

Vasile Roman: Noi aveam inițiativă acolo alta ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Astăzi, cum ar putea fi rezolvată problema transnistreană?

Vasile Roman: Astăzi, eu personal, ca veteran de război, nu văd pe cale pașnică, orice am propus…

Vocea Basarabiei: Păi, nimeni nu cheamă la revoltă, toată lumea e de acord că trebuie doar pe cale pașnică să fie rezolvată problema transnistreană.

Vasile Roman: Trebuie pe cale pașnică, numai că trebuie să găsim soluția care să ne aranjeze și pe noi și să nu pornim iarăși un focar înarmat. Eu cred că blocarea Transnistriei, nu-i vorba de încălcarea drepturilor omului ș.a.m.d., blocarea, în primul rând, a Armatei a 14-a.

Vocea Basarabiei: Cum să fie blocată Armata a 14-a?

Vasile Roman: Bine. Numai ce vorbeam că benzina, motorina s-a dovedit că ei le transportă din România. De interzis. Deci, dacă-i pentru armată, de interzis.

Vocea Basarabiei: Dar cum s-a demonstrat că combustibilul ajuns acolo e din România?

Vasile Roman: Au fost și declarații în presă, a fost comunicat că au depistat, a fost comunicat referitor la acest lucru. Plus la asta, ostașii care sunt acolo, mașinile, munițiile ce mai sunt acolo, ele trebuie deservite, trebuie echipament, trebuie dotare ș.a.m.d.

Dotarea ceea pe unde se face, că prin Ucraina nu se face? Se face totul prin Aeroportul Chișinău, pe calea aerului. Și eu cred că dacă am putea bloca activitatea a Armatei a 14-a, ei singuri au să caute ieșire ca să-și înceteze prezența aici.

Vocea Basarabiei: Dvs. urmăriți declarațiile pe care le fac autoritățile?

Vasile Roman: Da, desigur.

Vocea Basarabiei: Premierul Dorin Recean a spus, din moment ce a venit în această funcție, că e nevoie de demilitarizarea regiunii transnistrene.

Vasile Roman: Dar întrebarea o pun și eu. În ultimii 10 ani, practic, toți premierii pe care i-am avut, cu excepția lui Chicu acolo și nu știu mai care, au declarat, au cerut, au insistat asupra retragerii Armatei a 14-a de ocupație din Transnistria, însă totul a rămas la modul declarativ. Referitor la Recean, aș vrea oleacă mai concret – demilitarizarea, asta ce înseamnă? Toate trupele armate care sunt în Transnistria să fie lichidate, să nu mai fie acolo, dar eu nu văd mecanismul prin care am putea face la momentul actual ca Armata a 14-a să se retragă, ca trupele separatiste pe care le avem în Transnistria să depună armele.

Vocea Basarabiei: A fost aici fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea și el zicea că militarii îi poți aduna pe toți și cu un avion, e suficientă o rută Chișinău-Moscova și ar pleca efectivul, e mai problematic cu depozitul de muniții de la Cobasna, acolo sunt depozitate peste 20 de mii de tone și unele din acele muniții au termenul expirat, cum se evacuează?

Vasile Roman: Eu vreau să vă spun că n-a precizat nimeni, n-a verificat nimeni câte muniții sunt acolo în depozitul de la Cobasna, multe s-au folosit pe timpul războiului din stânga Nistrului, multe au fost vândute teroriștilor, că vindeau înainte transnistrenii arme. Nu se știe ce este acolo, nu-i clar, nu-i depozitul cela marea problemă. Printre altele, depozitul cela dacă ar reprezenta o problemă mare, el se află la câțiva kilometri de Ucraina, la 7 sau 8 kilometri.

Vocea Basarabiei: Da, în imediata apropiere.

Vasile Roman: Am soluționa dacă ar fi, dar ar trebui să fie voință, cum s-a menționat, ca acei 1.000 de ostași pe care îi are Armata a 14-a să urce în avion și să plece, ar trebui să fie voință, dar toată voința vine de la Moscova, nu de aici din Transnistria începe acum voința.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.