VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Valeriu Robu: Datorită unui președinte și a unui parlament decent, lumea a început să afle mai multe despre Moldova

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vorbim despre viața de migrant, despre existența celor două Moldove – Moldova celor rămași și Moldova celor plecați, despre cât de dornici sunt cei din diasporă să revină în Republica Moldova și în ce condiții ar putea să se întoarcă acasă măcar o parte din acel milion de cetățeni ai Republicii Moldova care și-au găsit rostul în lumea largă. Despre toate acestea vom vorbi astăzi cu dl Valeriu Robu. Valeriu Robu este cetățeanul Republicii Moldova stabilit din anii 2000 în Irlanda, astăzi am aflat, înainte de a intra aici în emisiune. Și aveți două patrii, aveți două pașapoarte?

Valeriu Robu: Avem două pașapoarte, toată familia suntem cetățeni ai Republicii Moldova și cetățeni ai Irlandei.

Vocea Basarabiei: De ce ați ales Irlanda?

Valeriu Robu: Nu știu, la acel moment era foarte atrăgătoare și, iarăși, condițiile de trai. Noi am plecat cu soția să ne creăm o familie, ceea ce Republica Moldova la momentul respectiv nu a putut să ne ofere, iar Irlanda ne-a oferit asta. Avem doi copii mari, frumoși, băiat și fată.

Vocea Basarabiei: Sănătate și tot binele în familie!

Valeriu Robu: Mulțumim! Și asta a fost. De fapt, niciodată nu a fost gândul ca să plecăm pentru toată viața, dar datorită copiilor, ei au început să crească, să meargă la școală, după asta la universități și acum sunt independenți.  

Vocea Basarabiei: Și cât de ușor v-ați integrat acolo, pentru că dacă stai și analizezi acum cariera pe care ați parcurs-o e una frumoasă, ați ajuns să fiți patronul unei afaceri în domeniul construcțiilor, da?

Valeriu Robu: Da, este adevărat! Cred că nu a fost ușor, dar dacă tot timpul progresezi, cele rele și cele grele se cam uită. Și, uitând-mă în spate, nu am niciun regret, îmi pot aduce aminte numai de lucrurile plăcute și frumoase. 

Vocea Basarabiei: Și chiar credeți că, dacă ați fi rămas aici, în Republica Moldova, nu v-ați fi descurcat sau nu era viața exact așa cum e cea pe care ați reușit s-o construiți acolo?

Valeriu Robu: Bine, mă reîntorc încă o dată să vă spun că întrebarea-cheie era să-mi creez o familie, ceea ce Republica Moldova, la acel moment, cu medicina pe care o aveam nu a putut să-mi ofere. Asta a fost pentru mine cel mai important.

Irlanda este o țară foarte asemănătoare cu Republica Moldova. Prin ceea ce trece Republica Moldova astăzi, Irlanda a trecut sute de ani în urmă.

Vocea Basarabiei: Dar acolo nu v-a fost frică s-o luați de la zero, să munciți poate uneori mai mult decât e ziua de muncă?

Valeriu Robu: Dna Ursu, trebuie să știți un lucru important despre Irlanda, Irlanda este o țară foarte asemănătoare cu Republica Moldova. Prin ceea ce trece Republica Moldova astăzi, Irlanda a trecut sute de ani în urmă. Datorită faptului că au trecut prin ceea ce au trecut, irlandezii sunt atât de înțelegători și atât de prietenoși și ne-au dat un bine-venit la toți atât de ușor, încât n-a fost atât de greu să ne integrăm. Practic, fiecare irlandez are un membru de familie, frate, soră, rudă în străinătate, 6 milioane de irlandezi avem în țară, dar peste 25 de milioane sunt plecați.

Vocea Basarabiei: Și atunci, ei au știut că trebuie să-l primească pe cel străin ca pe al lor?

Valeriu Robu: Exact. Sentimentul de emigrant…

Vocea Basarabiei: Dar vă închipuiți că și Republica Moldova la un moment dat ar putea să devină țara care să-i primească pe mulți să vină aici, să muncească în aceleași condiții pe care le aveți acolo în Irlanda?

Valeriu Robu: Sunt sigur, pentru că noi învățăm de la ei și asta vom aduce acasă – să fim mai buni, să fim mai înțelepți, să împărtășim tot sentimentul cela prin care trece omul, indiferent de națiune, de culoare și de unde vine el. 

Vocea Basarabiei: Eu vă întrebam, în acești 24 de ani de când v-ați stabilit cu familia în Irlanda, mereu ați construit?

Valeriu Robu: Nu. Primul job pe care l-am avut a fost la spălatul vaselor, ca și alți 99% de migranți, care capătă primul job. După asta, un timp am fost ajutor de bucătar, după care am avut un job într-un hotel de 5 stele, ca răspunzător de marfă a hotelului, apoi am hotărât să-mi deschid o afacere. Am mai avut o afacere în transport până la aceasta, am avut un contract cu compania de livrare rapidă diplomatică și, în sfârșit, am ajuns la construcții.

Vocea Basarabiei: Și câți ani deja sunteți cu această afacere?

Valeriu Robu: Opt ani.

Vocea Basarabiei: Eu vă întrebam – e nevoie, totuși, să se mai construiască, nu s-a oprit și acolo trendul acesta, hai să mai construim, să ridicăm blocuri, să mai îmbunătățim? Ce să îmbunătățim? Condițiile de viață ale celor care decid să trăiască acolo.

Valeriu Robu: Sunt două lucruri cele mai importante care se construiesc acolo. În primul rând, fluxul de oameni care vin în fiecare zi în Irlanda să se stabilească și să muncească, și au necesitatea să fie cazați. Nici până în ziua de azi nu sunt îndeajuns apartamente sau case pentru ei, de asta se și construiesc și, în al doilea rând, companiile care nu se opresc să vină, pentru că sunt create condiții atrăgătoare pentru ei referitoare la impozite. De asta noi avem: Google este în Irlanda, compania farmaceutică Phizer este în Irlanda, Facebook-ul este în Irlanda, toate cele mai mari companii mondiale se află în Irlanda datorită condițiilor care li s-au creat. 

Vocea Basarabiei: Și acolo e ușor să procuri un imobil?

Valeriu Robu: Da, este ușor. Nu știu la ce vă referiți, dacă vorbiți de împrumuturi la bancă…

Vocea Basarabiei: Da, inclusiv.

Valeriu Robu: Important e să ai un job stabil. Dacă ai un job stabil și ai demonstrat că muncești mai mult de 6 luni de zile și jobul este oferit sub contract, atunci nicio problemă, banca îți poate împrumuta și la 100% din prețul casei. 

Vocea Basarabiei: Și cei care au emigrat și au decis să-și cumpere imobil, ei sunt dependenți, pentru că e o perioadă mai îndelungată de timp și ei deja și de voie, și de nevoie ar trebui să rămână acolo, nu?

Valeriu Robu: Nu este adevărat, fiindcă chiria în Irlanda este foarte scumpă și dacă ai procurat o casă sau un apartament și vrei să te schimbi, să revii acasă în Moldova, oricând îl poți da în chirie și o să fie minimum dublu față de ceea ce plătești la bancă. 

Vocea Basarabiei: Adică s-ar descurca orice proprietar, dacă nu ar fi dependent doar de creditul de la bancă?

Valeriu Robu: Da, cu siguranță! Din momentul când tu ai luat creditul de la bancă, nu mai are treabă dacă tu mai muncești sau nu mai muncești, contează să întorci banii. 

Nici până în ziua de azi, după părerea mea, instituțiile încă nu s-au curățat de oameni răufăcători.

Vocea Basarabiei: Și viața de acolo e comparabilă cu viața de acasă, eventual, iată ce așteptați dvs. să se schimbe aici ca să ziceți: „Eu mă despart de Irlanda și revin în Republica Moldova”?

Valeriu Robu: Așteptăm cu toții o schimbare foarte mare în justiție și în economie.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că în justiție trebuie să fie schimbări?

Valeriu Robu: Fiindcă nici până în ziua de azi, după părerea mea, încă nu s-au curățat organele de oameni răufăcători.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați faptul că a reușit acest sector să devină unul despre care să se spună că acolo trebuie făcută curățenie totală?

Valeriu Robu: Cum explic? Păi e simplu. Trecutul nu pleacă atât de ușor, totul este legat cu un lanț și bănuiesc că din moment ce un om a acceptat ceva la buzunar îi este mai greu să plece din acest lanț. Lanțul trebuie rupt și atunci va fi mult mai slabă toată gruparea, să zicem.

Vocea Basarabiei: Acolo, în diasporă deseori vorbiți despre cât de corupt e statul, ce se întâmplă, în general, în Republica Moldova și de ce s-a ajuns ca, pe de o parte, Republica Moldova să fie țara cu o imagine afectată după ce a dispărut miliardul, după ce s-au spălat bani mulți, bani ai Federației Ruse, ca după asta să se revină la contrast, pentru că după ce Republica Moldova a găzduit și mai găzduiește o parte din oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina despre Republica Moldova se spune că este o țară mică cu inimă mare? Și iată că încet-încet, totuși, contrastele acestea fac ca Republica Moldova să fie cunoscută în altă ipostază.

Valeriu Robu: Este adevărat și este o mare bucurie că, datorită faptului că avem un președinte și un parlament decent, lumea a început să afle mult mai mult despre noi. Sigur că lucrurile merg spre bine și așteptările sunt mari, dar noi înțelegem toți și suntem informați, dvs. cred că ați observat că eu administrez mai multe grupuri cu multe mii de concetățeni de-ai noștri și mă strădui să aduc informația corectă și să combat dezinformarea sau să atrag atenția unde este dezinformare, așa că cetățenii noștri sunt la curent și cu nerăbdare așteaptă schimbările acestea ca să se reîntoarcă acasă, fiindcă gândul de a se reîntoarce nu dispare indiferent de situația ta economică, oricât de bună ar fi ea. 

Vocea Basarabiei: Dar ca să revină o parte din cei plecați, trebuie să existe o economie dezvoltată, trebuie să fie condiții bune și foarte bune ca dvs., cei care acolo ați muncit în sudoarea frunții și ați agonisit ceva bani și i-ați pus, poate, deoparte în intenția ca odată și odată să aduceți o parte din acest capital și să-l investiți aici, în Republica Moldova. Dvs. sunteți cei care puneți umărul sau cei care așteptați ca autoritățile să facă aceste condiții pentru a vă bătători această cărărușă de întoarcere acasă?

Valeriu Robu: Eu pe parcursul a 24 de ani am tot investit și investit, și investesc și până la ziua actuală în Republica Moldova. Practic, toți banii strânși, așa cum spuneți dvs., sunt investiți în Republica Moldova – în pământ, în casă, într-o mică afacere și tot așa.

Vocea Basarabiei: Ați cumpărat și pământuri?

Valeriu Robu: Da, am 12 ari de pământ.

Vocea Basarabiei: 12 ari sau 12 hectare?

Valeriu Robu: Hectare.

Vocea Basarabiei: La Nisporeni?

Valeriu Robu: Da.

Vocea Basarabiei: Și ce creșteți pe aceste terenuri?

Valeriu Robu: Pe 5 hectare anul trecut am avut grâu, pe 2 hectare porumb, pepeni, păsări…

Vocea Basarabiei: Și afaceri?

Valeriu Robu: Asta-i…

Vocea Basarabiei: Adică, agricultura, da?

Valeriu Robu: Da, agricultura și am construit și o agropensiune.

Vocea Basarabiei: Adică nu v-ați despărțit mult de Republica Moldova, nu ați uitat că aici e nevoie și de contribuția celor plecați?

Valeriu Robu: În primul rând, eu foarte des vizitez Republica Moldova. Nu știu dacă dvs. ați observat, dar maximum o dată la o lună-o lună și jumătate eu sunt în Republica Moldova. 

Vocea Basarabiei: Atât de des?

Valeriu Robu: Am nevoie de aerul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Da, dar dvs. ați creat acolo familie, au crescut copiii, ați spus că de la școală și până astăzi, ei s-au integrat totuși ușor în acea societate din Irlanda și cel mai probabil, dacă o să luați decizia să vă întoarceți acasă, copiii vor spune că ei mai rămân acolo?

Valeriu Robu: Nu am vorbit la acest capitol cu copiii atât de adânc, dar băiatul nostru muncește într-o companie IT, este inginer IT și el poate munci și a și muncit, dar ultima dată când am fost câteva luni în urmă, el a stat în casă, în agropensiune și a muncit practic toată săptămâna de la distanță. Ei au posibilitate să muncească din orice colț al lumii, indiferent unde s-ar afla. Fetiței cred că i-ar fi foarte greu să se integreze în Republica Moldova, dar ei nu sunt dependenți, ei sunt mari, sunt independenți și au dreptul la o hotărâre. Noi tot am plecat de lângă părinții noștri și eu nu pot să aștept copiii să stea alături de mine, pentru fericirea lor și viitorul lor au toate drumurile deschise. 

Noi, de acolo, vedem o dezbinare foarte mare și asta oprește viteza procesului înspre o viață prosperă.   

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce ziceți, există aceste două Moldove – Moldova celor rămași și Moldova celor plecați? Și în ce sens, iată atunci când se vorbește despre aceste două Moldove vorbiți dvs.?

Valeriu Robu: Moldova celor care au rămas sunt oamenii care au așteptări mari și sunt puțin nerăbdători, aș spune eu. Cumva noi datorită faptului că am trecut prin mai multe greutăți și am fost nevoiți să ne integrăm într-o țară cu limbă străină, cu cultură străină, noi o vedem altfel, noi vedem procesul cum merge și observăm similaritățile care sunt acolo și ele treptat vin și în Republica Moldova, numai că ele nu vin peste noapte. Și dacă am fi mai consolidați toți pentru acest drum, să-l parcurgem toți împreună, cred că ar fi mult mai ușor, dar pentru moment, cum vedem noi de acolo, este o dezbinare foarte mare și asta oprește viteza procesului înspre o viață prosperă.   

Vocea Basarabiei: Dar pe moment vă este clar, totuși, ce vrea Moldova celor rămași de la Moldova celor plecați?

Valeriu Robu: Ce vor? Vor viață bună, vor finanțe, vor prosperitate, dar nu prea văd să vrea mulți să muncească, cum se muncește, cum trebuie să muncim. Deci, asta este o diferență între diasporă și cei rămași. Plecând în străinătate, omul nu așteaptă foarte multe daruri, iese din casă și merge în căutarea unui job pentru a se asigura cu un venit ca să mențină casa, pe când aici cumva toate se duc pe spatele guvernului, președintelui, statului și nimeni nu vrea să contribuie cu ceva din partea sa.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.