VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Valentina Casian: Dacă dorim o descentralizare financiară, administrativă, patrimonială și apropierea serviciilor de cetățean, trebuie să întreprindem reforma administrației publice

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre guvernarea locală, care trebuie să fie una de importanță națională, vom încerca să facem un bilanț al activității administrației publice locale și de această dată într-o singură localitate, în municipiul Strășeni, dar care poate fi extinsă și la nivel național. O avem oaspete în studioul Vocii Basarabiei pe dna Valentina Casian, care este primarul municipiului Strășeni. Dumneaei este și vicepreședinta Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova. Bine ați ajuns la Vocea Basarabiei, dna Valentina Casian! Mulțumim că ați găsit timp să veniți aici, să punem în discuție, a câta oară, ce se întâmplă în administrația publică locală și, mai ales, ce rezultate ar trebui să se înregistreze de pe urma promovării unei reforme veritabile în ceea ce înseamnă administrație publică.

Valentina Casian: Este, de fapt, foarte important să vorbim și despre tot ce implementăm în comunitățile noastre, tot ce implementăm împreună cu cetățenii din comunități, pentru că un primar nu face de unul singur tot ce se întâmplă în comunitate. El o face împreună cu angajații, cei care îl asistă în procesul de administrare, o face împreună cu consilierii care susțin proiectele de decizie și o face împreună cu cetățenii și cu sprijinul partenerilor externi, pentru ce le mulțumesc foarte mult.

Vocea Basarabiei: Deci, înseamnă că ați reușit să implicați toți actorii, ca fiecare să se bucure de rezultatul pe care îl așteaptă în comunitate, dar pe mine mă interesează să vorbim și despre reformele care trebuie să dea rezultate la nivel național. Iată la sfârșitul acestui an s-a încercat să se pună în discuție și chiar să fie dezbătută într-un cerc mai larg această reformă a administrației publice, deocamdată se consideră că sunt multe provocări, dar se așteaptă și rezultate pe potriva așteptărilor cetățenilor, în primul rând. Se vorbește mult că trebuie să fie aduse aproape de cetățean serviciile publice de calitate. E greu, e ușor? Cât de mult contează ca să fie și echilibrul acesta, să fie și capacitate financiară, și capacitate umană, ca totuși până la urmă cetățeanul să zică: „Da, și în Republica Moldova serviciile sunt de calitate și bună calitate”?

Valentina Casian: Aveți perfectă dreptate. Noi trebuie să aducem aceste servicii cât mai aproape de cetățeni și dacă nu vor fi făcuți niște pași concreți în această direcție – vorbim de acele structuri, acele entități care există până în ziua de astăzi, niște rămășiți, spun eu, moștenite de pe timpul Uniunii Sovietice, autoritățile locale de nivelul doi, atâta timp cât aceste autorități vor exista, eu consider că este o cheltuire ineficientă a resurselor publice. Aceste resurse publice, care la acest moment sunt cheltuite de către autoritățile de nivelul doi pentru întreținerea lor, cel puțin ar putea fi canalizate pentru diferite proiecte din comunitate. În plus, menționez încă o dată care este autoritatea celor de nivelul întâi și care este autoritatea și responsabilitățile celor de nivelul doi. Deci, această reformă este așteptată de mult timp de către cei de la nivelul întâi, dar mă bucură faptul că și mulți președinți de raioane deja se expun pe acest subiect și considerăm că trebuie să fie pornite. Sunt niște așteptări și din partea cetățenilor, pentru că ei își doresc, de fapt, cel mai mult ca să fie această conexiune directă cu ei, să fie și o responsabilizare, și o implicare nemijlocită a lor în tot ce înseamnă dezvoltarea economică a localității lor.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că tocmai s-a încercat să se vorbească despre nevoia regionalizării spitalelor și imediat au venit aceste nemulțumiri din partea raioanelor că, chipurile, li se iau spitalele?

Valentina Casian: Bine, noi nu trebuie să ne ținem cramponați de fotolii, de posturi. Noi trebuie să facem o analiză, să vedem rezultatul final care este și noi, primarii, nu suntem veșnici în funcție.

Și atâta timp cât prioritar va fi interesul unui partid sau al unui grup de cetățeni, și nu al cetățenilor acestei țări în întregime, atunci nu se va întreprinde nicio acțiune, dar noi așteptăm această voință politică, să se înceapă aceste acțiuni de întreprins, pentru că accentul trebuie să-l punem pe cheltuirea sau neirosirea banului public.

Banul public este banul cetățeanului și el trebuie să fie direcționat pentru îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni.

Trebuie să fie cât mai multe discuții la acest subiect, este important să fie această comunicare între autoritățile locale și autoritățile centrale, pentru că astăzi noi vedem că sunt implicați foarte mulți experți externi, dar niciun model al niciunei țări nu poate fi preluat exact 1:1 pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, se insistă că nu trebuie inventată roata, pentru că din moment ce sunt livrate rezultate în alte zone, de ce să nu fie aplicabiacea practică și în Republica Moldova?

Valentina Casian: Evident, dar ele trebuie să fie ajustate la necesitățile și condițiile specifice ale Republicii Moldova. Dacă luăm aceeași țară fostă membră a Uniunii Sovietice, de exemplu, din Țările Baltice, Estonia, exact așa s-a început reforma, nu s-a efectuat într-un an de zile, a fost pe o durată mai lungă și s-a început cu lichidarea autorităților intermediare de nivelul doi, deci etapizat s-a produs. Acest lucru trebuie să se întâmple și aici. Dacă noi vorbim despre o descentralizare a resurselor financiare, și nu numai, descentralizare și financiară, și administrativă, și patrimonială, dacă noi vorbim despre apropierea serviciilor de cetățean, atunci trebuie să avem curajul să întreprindem și acești pași.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că parcă ar exista un consens, un compromis că trebuie să fie lichidată această verigă intermediară între administrația publică locală și cea centrală, iar pe de altă parte, e limpede ce urmează după ce se lichidează aceste 32 de raioane?

Valentina Casian: Concomitent trebuie să fie și o pregătire, pentru că astăzi trebuie să fim conștienți că da, noi avem capacități.

Mulți primari se supără când se vorbește despre niște capacități mai limitate, dar eu personal cred că fiecare dintre noi are loc pentru a mai crește, a se dezvolta și dincolo de acele resurse financiare pe care trebuie să le obținem în plus, că dacă se mai deleagă niște competențe, trebuie să fie și o acoperire financiară. Astăzi noi avem delegate o sumedenie de competențe, dar acoperire financiară nu avem.

Și atunci, încă dacă ești independent, nu ai apartenență politică, atunci trebuie să lucrezi foarte mult, să identifici donatori, parteneri, ca să aduci aceste resurse în comunitate. Vă dau un exemplu – construcția Stației de epurare din Strășeni. Este un proiect care valorează 3 milioane de euro, bugetul orașului pe anul trecut a fost circa 3 milioane de euro, deci nu este această acoperire financiară, dar există Carta autonomiei locale și este prevăzut foarte clar: toate competențele autorităților locale trebuie să aibă acoperire financiară.

Vocea Basarabiei: O ajungem să detaliem și acest aspect, dar nu ați dus la bun sfârșit gândul despre lichidarea raioanelor și pasul care trebuie făcut concomitent.

Valentina Casian: Concomitent trebuie să fie o creștere a capacităților, concomitent trebuie să fie o asigurare cu resurse financiare, concomitent trebuie să fie modernizat serviciul public pe care îl prestează autoritățile locale, eu mă refer la digitalizarea actului de guvernare.

Vocea Basarabiei: Când să fie lichidate aceste raioane?

Valentina Casian: Lucrul acesta trebuie să fie concomitent petrecut. De exemplu, la Strășeni deja există un centru de informare și prestări servicii, noi am început tot procesul de digitalizare a actului de guvernare. Asemenea centre se creează și în alte localități, pentru că, dacă vorbim despre o reformă, cetățeanul care vine de la sat nu e neapărat să vină într-o localitate care acum este centru raional pentru a obține un act, el poate să-l obțină în format digital. Deci, sunt niște lucruri care trebuie întreprinse până la reformă, ca noi să fim pregătiți atunci că preluăm acele competențe care se deleagă.

Vocea Basarabiei: Ce perioadă i-ar trebui primăriei ca să fie pregătită să preia aceste competențe de la nivelul intermediar?

Valentina Casian: Depinde. Primăriile, primarii și angajații au diferită pregătire și diferite resurse financiare, bugetul este diferit. Dacă în municipiul Strășeni există Zonă Economică Liberă și avem peste 1.000 de agenți economici, și veniturile sunt mai mari, asemenea resurse financiare nu le au alte localități. Deci, depinde de la caz la caz și această analiză trebuie efectuată, trebuie consultată, trebuie justificate toate acțiunile respective ca cetățeanul să înțeleagă de ce este nevoie de această reformă și toți primarii să înțeleagă de ce este nevoie de această reformă și de unde trebuie să o începem, dar propunerea noastră a fost ca să începem anume cu lichidarea raioanelor, care sunt niște elemente parazitare, le numesc eu, care consumă din banul public și rezultatul activității acestor autorități locale lasă de dorit în multe situații. De aceea de aici trebuie să fie începutul.

Vocea Basarabiei: Bine, și se creează municipalitatea, da?

Valentina Casian: Sunt diferite scenarii.

Vocea Basarabiei: Dar cel mai acceptat scenariu rămâne a fi acesta, din câte înțeleg?

Valentina Casian: Sunt diferite scenarii și nu știu dacă azi eu ca primar pot să spun care este cel mai potrivit scenariu.

Vocea Basarabiei: Dar o părere aveți?

Valentina Casian: O părere evident că am și eu deja mi-am expus-o – să o începem cu raioanele, după care să fie o reformă treptată.

Vocea Basarabiei: Municipalizarea ce înseamnă, că rămân tot 32 de unități?

Valentina Casian: Da, centrele raionale și această amalgamare care se propune, amalgamarea benevolă, eu știu că asta s-a practicat în diferite țări cu o compensare financiară a localităților, dar am discutat chiar și cu colegii noștri primari din diferite țări și acolo a fost benevolă, dar cam cu silita. Deci, nicăieri nimeni nu vrea…

Vocea Basarabiei: Sau au fost două perioade – mai întâi pe principiul benevol, după care să te oblige, dacă e cazul?

Valentina Casian: Da, așa a fost în majoritatea statelor. Și cred că această opțiune de amalgamare benevolă trebuie să fie oferită și comunităților din țară.

Vocea Basarabiei: Să vedem ce impact vor avea aceste declarații deocamdată, pentru că dacă discuți individual cu primarul sau cu toți cei 898 de primari pe care îi are astăzi Republica Moldova, mulți din ei au argumente că e prea devreme să se treacă la o amalgamare, fie și benevolă, pentru că se consideră că, dacă nu există primărie în localitate, atunci satul, comuna, cătunul nu mai are niciun viitor.

Valentina Casian: Da, în Franța sunt localități unde nu este niciun singur locuitor, dar ea este păstrată ca comunitate, acolo se ține foarte mult la patrimoniul istoric, patrimoniul cultural, dar aici ceea ce am propus noi, dacă vorbim de eficientizarea resurselor financiare, păi atunci s-a propus lichidarea raioanelor, dar aspectul cu satele, comunele trebuie să fie examinat, studiat și consultat în detalii și aici amalgamarea benevolă ar fi primul pas care ar crea oportunități și pentru restul primarilor ca să poată decide.

Vocea Basarabiei: În spațiul public deja se vorbește că o amalgamare binevenită ar fi ca să se înceapă de la raioane, pentru că sunt raioane care au doar câteva localități în componență. Și aici putem vorbi despre Șoldănești sau despre Dubăsari, sau despre Basarabeasca. Credeți că va veni această inițiativă că noi, uite, ridicăm mâna ca să fie desființat raionul?

Valentina Casian: Mai puțin cred în asta, pentru că puțini dintre cei care administrează vor să cedeze și mai puțini din angajații acestor structuri vor să se implice în asta și ei să conștientizeze, de fapt, să facă o analiză care sunt beneficiile. Doar interesul personal este aici, pentru că el să nu rămână fără serviciu, să-și asigure existența ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Și-apoi mai sunt și partide care imediat au să iasă în apărarea celor care au „de suferit”, dacă cad sub incidența aceasta că trebuie să fie lichidate raioanele?

Valentina Casian: Apoi da, dar

Noi nu putem avansa atâta timp cât interesul personal și interesul de partid vor fi prioritare interesului cetățeanului. Atunci vom bate pasul pe loc sau chiar vom merge și înapoi, în urmă ne ducem cu tot ce ține de descentralizare și autonomie locală.

Vocea Basarabiei: În prima lectură a fost aprobată Legea bugetului. Ce surprize sau ce avantaje obțin autoritățile publice locale de pe urma aprobării Legii bugetului, care se așteaptă a fi încă și în a doua lectură, și în lectură finală?

Valentina Casian: Pentru Strășeni puțin ce se modifică, bugetul municipiului Strășeni deja este aprobat, ieri a fost o modificare…

Vocea Basarabiei: De către bugetul național?

Valentina Casian: Da, de bugetul național, dar întrebarea dvs. a fost cum influențează bugetul național sau schimbările în politica bugetară fiscală.

Vocea Basarabiei: Da, absolut.

Valentina Casian: Doar că cerințele noastre, ale reprezentanților CALM-ului, ale primarilor au fost mult mai multe. Noi am solicitat să fie diferite schimbări pentru a schimba și noi lucrurile la nivel local, pentru a putea asigura cu salarii decente toți angajații.

Astăzi avem o situație de aproape 50 la sută de funcții vacante și este foarte complicat să administrezi o localitate când nu ai un jurist, când nu ai un specialist pentru reglementarea regimului funciar și alți specialiști.

Vocea Basarabiei: Și dvs. vreți mai mulți bani pentru salarizare?

Valentina Casian: Ceea ce am cerut noi, să fie oferit autorităților celor care au această posibilitate, capacitate financiară să poată să asigure un salariu decent funcționarilor din cadrul primăriei. Era bine dacă aceste resurse financiare erau prevăzute să nu fie cheltuite din bugetele noastre locale, dar situația este de așa natură și noi o înțelegem cu toate crizele care se întâmplă acum, dar oricum sunt niște prevederi pe care noi le-am solicitat să se întreprindă, pentru că asta afectează cumva și veniturile care vin în bugetul local. De exemplu, impozitul pentru terenuri sau alte cerințe care au fost din partea autorităților locale și așteptările noastre, sper că, dacă nu acum, în viitorul apropiat să se țină cont, de fapt, de ceea ce solicită autoritățile locale. Este bine când vocea autorităților locale este auzită.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.