VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vadim Pistrinciuc: Implementarea reformelor trebuie să fie mult mai autoritară, mult mai dură, mult mai agresivă și mult mai rapidă

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dl Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, fost deputat, fost ministru. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei! O să punem în discuție cele mai stringente subiecte din societatea Republicii Moldova. La cumpăna dintre ani s-au făcut și anumite bilanțuri – cum a rămas în istorie 2022, ce așteptări au cetățenii de la anul 2023? Dar pentru că chiar la acest început de an s-a produs un eveniment – unii spun că așteptat, alții spun că mai puțin așteptat –, și anume această demisie din executivul Gavrilița, ne referim la plecarea dlui Marcel Spatari din fruntea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cum trebuie comentată această plecare a dlui Spatari, dle Pistrinciuc?

Vadim Pistrinciuc: Așa cum a explicat-o și d-lui. Așa cum este, să spunem, situația obiectivă în Republica Moldova. Am văzut foarte mulți politicieni, în special din opoziție, care spun că este nu știu ce ruptură și diverse chestii, dar vreau să fac două remarci – acești politicieni au făcut parte din guverne în care se plăteau banii în plic suplimentar la miniștri sau la cine mai era acolo, poate nu la toți, dar știm că această practică a existat foarte mult timp în Republica Moldova, mai ales în perioada guvernării PD, din anul 2016 până în 2019. Și, fiind parte al acelui sistem de plicuri, lor nu le vine să creadă că un om profesionist nu mai poate să ducă acest mandat, inclusiv din motive de familie, fiindcă are familie, care trăiește în altă țară. Deci, dacă avem un ministru sau un viceministru, sau un secretar de stat din altă țară, noi nu avem bani să-i ajutăm cumva să se reașeze. Sunt colegi care nu au locuință, care trebuie să-și închirieze o locuință, nu avem astfel de programe. (…) Mulți au să zică, suntem o țară săracă și trebuie să fim toți așa, dar sunt timpuri noi, ceea ce înseamnă că și opinia publică, noi toți, și formatorii de opinie trebuie să înțeleagă că,

dacă vrem să avem miniștri performanți, bunăoară, cum este dl Marcel Spatari, el este un profesionist de talie internațională, a lucrat în organizații internaționale, astfel de specialiști nu se plătesc cu salarii comparabile cu salariul unui chelner din Chișinău sau al unui începător.

Vocea Basarabiei: Apropo, majoritatea comentariilor, pe care le-am citit după ce a postat d-lui pe o rețea de socializare acel mesaj, cam toată lumea regretă plecarea dlui Spatari, pentru că chiar e considerat un bun specialist și un profesionist, un om care pricepe acest domeniu. Nu e un domeniu ușor, ați activat și dvs. în cadrul ministerului…

Vadim Pistrinciuc: Din câte cunosc eu, într-adevăr, motivul principal pe care l-a expus și d-lui este cel ce ține de familie, faptul că trebuie să se reunească cu familia, a fost imposibil ca ei să locuiască aici, din câte știu, familia locuiește la București. Este, într-adevăr, un ministru foarte bun, profesionist, are experiență în domeniul respectiv, a lucrat în organizații internaționale. Pur și simplu, noi trăim într-o mică iluzie, dacă se permite acest lucru față de o sectorul public, în genere. Eu consider că una din greșelile pe care le comite guvernarea este (deși ar fi o decizie nepopulară) că nu vorbește foarte sincer despre salarii, inclusiv ale înalților oficiali. Deci, dacă tu vrei ca el să fie fidel cauzei, să muncească mult, vrei să aduci pe cineva care a lucrat la ONU sau a lucrat într-o organizație internațională, sau a lucrat într-o companie privată, sau dacă vrei să aduci o persoană în educația căreia ai investit 10 ani de zile, în performanța ei profesională, trebuie să-i dai un salariu nu să zic eu competitiv, că n-ai să-l dai ca la bancă, dar, cel puțin, unul care să-i poată acoperi cheltuielile minime legate de profesie și atunci poți să-i ceri mai mult. De altfel, la noi tot timpul pentru oamenii onești, de bună calitate activitatea în sectorul public cere sacrificii. Hai să ne sacrificăm… Da, acest lucru poate era posibil și este posibil pentru anumite persoane, pentru o perioadă scurtă de timp, mai departe acest lucru e imposibil, dacă vrei pe lung timp… Noi chiar și la institut pregătim acum un material prin care vrem să aducem și argumente pragmatice, matematice, dacă doriți, de ce este necesar să se revadă acest lucru. Da, va fi o decizie nepopulară, la noi tot timpul se spune că, uite, salariul ministrului e 15 sau 14 mii de lei – ce asta-i puțin? Nu este puțin în comparație cu altcineva, dar, haideți să recunoaștem, fiecare mai are încă o posibilitate de a lucra la două joburi, eu, de exemplu, am trei câteodată, lucrez și sunt sigur că foarte muli colegi din mass-media fac la fel.

Vocea Basarabiei: Dar în această situație ar putea să invoce motivul și ceilalți membri ai guvernului?

Vadim Pistrinciuc: Eu nu vorbesc doar despre acest caz, eu vorbesc despre toate cazurile.

Ce ține de domeniul protecției sociale în particular, pot să spun că este un domeniu foarte complicat, am lucrat și eu în acest domeniu.

Eu le port respectul tuturor miniștrilor, colegilor care au lucrat pe timpul diferitelor guvernări, este un minister foarte complicat…

Vocea Basarabiei: Iată ce spunea Marcel Spatari la Vocea Basarabiei: „Ne așteaptă o perioadă în care statul va avea mai puține resurse decât obligații”.

Vadim Pistrinciuc: Este normal, ceea ce spune d-lui este absolut corect, din simplul motiv că situația demografică nu este cea mai bună, populația continuă să plece și noi suntem politic tot timpul sub presiunea să majorăm, să creștem bugetele sociale, pe de o parte, pe de altă parte, statul trebuie să câștige de undeva bani și avem nevoie de investiții, avem nevoie de economie, avem nevoie de mai mulți oameni care să lucreze decât cei care să beneficieze de protecție socială.

Vocea Basarabiei: O să mai citesc câteva gânduri pe care le-a expus dl Spatari: „Reformele nu se fac peste noapte, dacă ai o idee vorbește cu cât mai multă lume, pentru că, în primul rând, aceasta să se așeze bine pe rafturile creierului tău”, spunea dl Spatari și el cere totuși mai multă transparență sau mai multă implicare a diferitelor segmente din societate atunci când e nevoie să fie promovată și implementată o reformă. Asta înseamnă că nu era ascultat totdeauna?

Vadim Pistrinciuc: Eu nu știu. Dacă dvs. vreți să credeți așa, eu nu prea cred așa, dar trebuie să-l întrebați pe el, eu nu pot să vă spun ce putea să zică, eu nu am auzit de conflicte sau ceva de genul neînțelegerilor, invers, inclusiv performanța dlui Spatari sugerează să el a avut o libertate destul de mare în implementarea politicilor sociale. Dacă vă uitați la bugetul pe care îl are Republica Moldova pentru anul 2023, undeva vreo 40 și ceva de milioane sunt cheltuieli sociale, sistemul de compensații, care nu este unul perfect, dar este unul din cele mai perfecte dintre cele care au fost până acum în Republica Moldova. Deci este in sistem targetat, un sistem care acoperă destul de bine populația Republicii Moldova, un sistem apreciat inclusiv de oameni, dar și de specialiști. Și faptul că este un bun profesionist a fost confirmat inclusiv de colegii săi de guvern și colegii din parlament, care i-au susținut candidatura. Eu nu cred că există unele ciocniri acolo, plus că ministerul e de așa natură că nu prea există în zona aceasta intrigi. Eu am lucrat acolo, deci sunt chestiuni profesionale de multe ori, dar nu există așa de multe bătălii politice, gen cine să vină în loc, de obicei când partidele, eu îmi aduc aminte perioada…

Vocea Basarabiei: Dar s-a găsit repede înlocuitor, dle Pistrinciuc.

Vadim Pistrinciuc: Da, s-a găsit! Asta arată că nu este o decizie de moment sau emotivă, deci, a fost o decizie planificată.

Vocea Basarabiei: Și coordonată cu șefa guvernului

Vadim Pistrinciuc: Păi, dacă au ieșit împreună, cum să fie?…

Vocea Basarabiei: Dar mai mulți experți, analiști de la Chișinău au insistat că executivul condus de dna Gavrilița ar trebui demis in corpore, deoarece nu ar face față tuturor provocărilor și nu lucrează sistemic la implementarea reformelor, și aici se vorbește și despre restanțele care se înregistrează la promovarea reformei în domeniul justiției și alte aspecte. Dvs. ce ziceți, e nevoie de o demisie a guvernului și înlocuire?

Vadim Pistrinciuc: Responsabili de a decide să trimită în demisie guvernul sunt cei care numesc guvernul și este Parlamentul Republicii Moldova, deci, trebuie deputații să spună, să dea evaluare cum văd ei. Sigur, noi putem să reproșăm multe acestui guvern, dar în același timp noi uităm de o calitate foarte importantă a analizei politice și analizei performanței administrative, și anume contextul. Contextul contează foarte mult. Și iată, noi foarte des venim la emisiuni, vorbim și uneori nici nu pronunțăm cuvântul „sboi” sau faptul că a fost o constelație de crize în Republica Moldova. Eu îmi aduc aminte inclusiv când încă eram student și scriam teze, participam la conferințe cu alți colegi, unul scria despre securitate, altul scria despre protecție socială, al treilea despre altceva, tot scriau, toți preziceau, încă studenții, nemaivorbind de cercetătorii, de cei care fac știință, care spuneau că, uite, pericolele: securitate de război, pericolul izolării noastre sau pericolul dependenței noastre din cauza resurselor energetice doar din Federația Rusă. Păi, uitați-vă că anul 2022 a fost un an când toate prezicerile sumbre din ultimii 30 de ani s-au întâmplat într-un singur an – am avut un război sfâșiitor și-l avem în continuare, care a schimbat în totalitate realitățile de securitate, politice, geopolitice și economice din Moldova; am fost șantajați și ni s-au redus livrările de gaze, parțial am fost deconectați, deci am fost parte, țintă a războiului energetic din partea Federației Ruse. Din păcate, am avut parte de criza sanitară, am avut parte de secetă, de toate lucrurile, schimbările climaterice despre care astăzi nimeni nu vorbește, dar noi le simțim că secetele sunt tot mai des și mai des și, apropo, deja sunt prognoze că și anul viitor va fi destul de secetos. Deci, iată toate lucrurile astea s-au întâmplat atunci. De aceea eu aș împărți răspunsul meu în două, ca să concluzionăm, primul – dacă raportăm situația, dacă eu aș raporta cum s-a ieșit din aceste crize și cum se iese în continuare din ele, atunci eu sunt mulțumit de aceste lucruri, fiindcă niciun sistem nu a colapsat atunci, noi am făcut față provocărilor umanitare, guvernul a fost destul de abil în a compensa o parte din cheltuieli, sigur nu integral, fiindcă nu mai avem bani, o parte din cheltuielile rezultate în urma acestui război energetic dus de Federația Rusă, guvernul a reușit să gestioneze destul de bine criza financiară. Da, a fost inflație, dar au fost găsite resurse fără precedent care au venit în suportul bugetului Republicii Moldova.

Și oamenii trebuie să știe că banii aceștia europeni când se anunță că vine un suport la buget să nu întrebe unde sunt acele sutele și milioane. Dragi cetățeni, acești bani vin în pensiile și salariile voastre inclusiv, fiindcă Republica Moldova astăzi, în acest context de război, nu are capacitate singură să le plătească pe toate aceste compensații.

Vocea Basarabiei: Să ne spuneți clar despre remanieri e bine să se mai facă remanieri sau e bine să plece întreg Cabinetul de miniștri și să vină altul?

Vadim Pistrinciuc: Al doilea element, dacă mă întrebați, a doua parte a întrebării, deci, dacă vorbim de contextul crizelor – s-au descurcat. Dacă vorbim de contextul reformelor – atunci, într-adevăr, și eu am întrebări vizavi de viteza cu care se implementează reformele și agresivitatea sau autoritatea cu care se implementează aceste reforme, adică lipsa agresivității. Eu cred că, iarăși, luând în calcul contextul foarte complicat, implementarea reformelor trebuie să fie mult mai autoritară, mult mai dură, mult mai agresivă și mult mai rapidă…

Vocea Basarabiei: Dar această agresiune pe tărâmul implementării reformelor, cum trebuie să se manifeste?

Vadim Pistrinciuc: Prin faptul că

atunci când trebuie să livrezi ceva, trebuie să livrezi neuitându-te la nimic. Noi suntem într-o situație istorică foarte complicată, trebuie să livrăm. Punct. Mai departe, dacă stăm și ne ocupăm de chestiuni periferice mai mult, atunci noi o să pierdem din viteză.

Vocea Basarabiei: Dar totuși se zice că sunt anumite disensiuni în sânul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare, și că deja acolo balanța se înclină uneori în favoarea unui grup care nu ar fi chiar…

Vadim Pistrinciuc: Noi nu stăm să le ducem desagul să vedem – sunt disensiuni sau nu. Părerea mea e că într-un partid politic trebuie să fie disensiuni, trebuie să fiarbă lucrurile, oamenii trebuie să dezbată, să se certe, dar pe subiecte. Eu nu am văzut să-și spele ei rufele în public sau alte chestii, văd mai degrabă foarte multe speculații și văd foarte multă dorință ca aceste disensiuni să fie, iar ele vin dintr-o deprindere musculară, inclusiv de pe timpul alianțelor pentru integrare europeană, din care am făcut și eu parte, din păcate sau din fericire, când publicul…

Vocea Basarabiei: Acolo erau mai multe componente politice și interesele erau diferite, aici totuși e un singur partid, cu 63 de mandate în parlament...

Vadim Pistrinciuc: Această dorință de a avea foarte multe disensiuni în public vine inclusiv din această memorie musculară, dacă doriți, memorie publică, din acea perioadă când după o ședință cineva din 3 sau 4 componente ale alianței, un președinte de partid ieșea și spunea că ne-am certat, că ne-au făcut, și încerca să…, cumva asta e parte din lumea politică. Acum noi nu vedem aceste lucruri în public și vedem că apar foarte multe speculații. Eu nu cunosc integral ce se întâmplă acolo, dar cunosc foarte mulți oameni de acolo și știu că ei nu sunt oameni ușor cu compromisul. Deci, da, ca să îi convingi de ceva trebuie de multe ori să te contrazici foarte dur cu ei. Eu mă tem mai tare, știți de ce? Eu mă tem mai tare de partide unde vine cineva și spune: facem așa! Și toți ridică mâna ca… Am vrut să spun, ca niște animale foarte blânde, dar care intră în țarc la stână toate odată. Deci, eu nu vreau să avem partide sau parlamente ca în Belarus sau în Federația Rusă, sau în Asia Centrală. Noi suntem o democrație și trebuie să avem dezbateri. Și îmi mai aduc aminte că de când au venit ei la putere tot se vorbește despre faptul că se duc, pleacă, asta iarăși e o memorie intelectuală de la parlamentele precedente, cel din 2016, când două treimi din parlament și-au schimbat culoarea politică. Deci, iarăși, de acolo vine, noi parcă așteptăm că asta ar fi o normalitate.

Vocea Basarabiei: Dar ca să ne fie clar, opinia dvs. care e, ca acest executiv să-și ducă mandatul atât cât îl are și actuala legislatură în parlament?

Vadim Pistrinciuc: Eu cred că acest executiv trebuie să-și ducă mandatul atât timp cât deputații îl apreciază pozitiv și deputații trebuie să-și asume această apreciere. Evident că remanierile, toate lucrurile acestea, din punct de vedere politic, ele mai oferă un pic de – cum să spun? – de energizare a aspectului politic, oferă capacitatea să mai capteze niște simpatii, să mai genereze niște așteptări noi. Ca exercițiu politic, remanierile tot timpul sunt binevenite, dar nu prea des, dacă schimbi foarte des miniștrii sau alte persoane, evident că nu asiguri o continuitate, persoana trebuie să se integreze în echipă, să înceapă să lucreze. Eu aș spune că acum e prematur să spui ce trebuie să se întâmple. De ce trebuie să se schimbe? Nu a fost niciun scandal mega, cu miliarde furate sau cu „laundromate”, invers, vedem un proces de schimbare, mai lent decât l-am așteptat, mult mai lent, cu foarte multă rezistență, mai vedem încă probabil și foarte multe naivități din partea unor reprezentanți ai guvernării, fiindcă lucrurile nu stau chiar așa de simplu.

Nu trebuie să fim naivi, justiția nu o să se schimbe doar din faptul că noi dorim acest lucru sau oamenii de afaceri și investițiile nu o să vină doar dacă noi o să le spunem că sunteți așteptați și veniți, pentru ca ei să vină trebuie să faci ceva, trebuie să-i convingi, trebuie să le creezi condiții, trebuie să îi duci de mână, dacă dorești, trebuie să le creezi coridoare verzi ca ei să vină.

Altfel ei nu au să vină, mai ales în context de război în regiunea asta instabilă, ceea ce înseamnă că guvernul trebuie să militeze și să vorbească nu doar despre succesele sale cum le văd ei, dar trebuie să mediteze și să vorbească sincer inclusiv despre lucrurile care nu merg.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.