VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Sergiu Orehovschi: Lumea așteaptă să i se dea și, după ce i se dă, se gândește cum să voteze

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care luăm în discuție teme de actualitate. Invitatul meu de azi este Sergiu Orehovschi, profesor de limba și literatura română la Liceul „Mihai Viteazul”.

Vocea Basarabiei: Sergiu Orehovschi, bine ai venit la noi!

Sergiu Orehovschi: Bine te-am găsit, Iulian!

Vocea Basarabiei: Ca de obicei, am o sumedenie de subiecte, vreau să încep cu unul mai ușor, să zic așa. Au fost sparte canalele de Telegram ale unor oficiali, canalele unor miniștri, în spațiul public au apărut conversații care ar aparține, bunăoară, ministrei de interne, am văzut pe Facebook foarte mulți doritori de a citi aceste conversații. Chiar un prieten de-al meu zicea că vrea să le citească, să vadă exact ce discutau acești miniștri, acești oficiali ai Republicii Moldova. Întrebarea mea pentru tine – tu ai simțit nevoia să le citești? E o știre această spargere a canalelor unor oficiali, una care merită atenția noastră?

Sergiu Orehovschi: Omul este o ființă care întotdeauna manifestă curiozitate. Și totuși, dacă suntem niște persoane care încearcă să facă un discernământ în ceea ce se întâmplă în jur, ar trebui să ne gândim că trebuie să luăm atitudine pentru canalul care nu-i atât de sigur încât să-ți ofere certitudinea că dreptul tău la comunicare privată este respectat. În ceea ce privește persoane publice, persoane de la guvernare, care ar putea să fie văzute într-o comunicare personală, am putea admite și faptul că cineva mizează pe o tulburare a apelor poate prin lansarea unor secvențe de conversație fake, pentru că nu se știe dacă ceea ce se publică din așa-numitele „discuții” corespunde adevărului. Probabil că sunt organe care se autosesizează în acest caz, în cazul unor persoane de la guvernare, pentru ca să se convingă că nu s-a comis nimic sau, dimpotrivă, să demonstreze că e un lucru regretabil, iar ceea ce ține de interesul meu, al consumatorului de știri, cred că trebuie să se îndrepte un pic în altă direcție, să se canalizeze în altă parte, decât o chestie privată, care nu știu dacă merită atenție. Pentru mine personal să citesc asemenea lucruri nu este interesant, ai spus că sunt profesor de literatură, încerc să citesc și eu altceva și să-i conving și pe alții să citească altceva.

Vocea Basarabiei: Dar ca să înțeleg mai bine, totuși ți se pare nefericită ideea asta a oficialilor de a avea canale anume pe Telegram, pentru că e cuplată cu o rețea rusească?

Sergiu Orehovschi: Știu că, nu mai țin minte cum îl cheamă, Durov, mi se pare, pe patronul canalului respectiv, când am auzit prima oară de Telegram, am auzit ideea aceasta cu un fel de nota bene că aparține cuiva de proveniență rusă, dar patronul respectiv s-a declarat în afara politicii Federației Ruse. E adevărat că trebuie să fim prudenți, nu știu ce să recomand, pentru că nu sunt…

Vocea Basarabiei: Mai ales oficiali fiind…

Sergiu Orehovschi: Da, aici, da! Cred că oficialii ar trebui să știe mai mult decât mine în acest caz ce să aleagă.

Vocea Basarabiei: Un alt subiect pe care vreau să-l iau în discuție este legat de primenirea sau transfigurarea Partidului Democrat. Iată îmi scrisesem eu aici: „Partidul Democrat din Moldova și schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European (PSDE). Președinte a fost ales Ion Sula, ex-ministru al agriculturii”. După plecarea lui Vlad Plahotniuc, care a tutelat multă vreme această formațiune politică, șef interimar a fost dna Monica Babuc, acum președinte a fost ales Ion Sula. El a fost aici într-o emisiune, la Vocea Basarabiei, și a zis că ei, deci membrii Partidului Social Democrat European vor să creeze o stângă veritabilă proeuropeană, care nu este legată de spațiul ex-sovietic, dând de înțeles că la noi există această idee că tot ce e de stânga cumva ține de Moscova, de spațiul acesta post-sovietic. Or, ei vor cumva să se rupă, dimpotrivă să fie proeuropeni, deci o social-democrație care vrea să se asemene cu cea din țările europene.Cum vezi tu această transfigurare a Partidului Democrat?

Sergiu Orehovschi: O văd ca pe o necesitate de a căpăta iarăși o voce în societate, și au tot dreptul s-o facă. Îmi amintesc foarte bine că pe parcursul anilor în acest partid au fost personalități, oameni care s-au interesat de destinul acestei țări, dar atâta timp cât o formațiune politică se identifică cu o singură persoană, cu liderul ei, bineînțeles că sunt anumite riscuri și tocmai de umbra aceasta a riscurilor despre care vorbesc încearcă acum să scape mișcarea respectivă. Să presupunem că ceea ce pun ei în denumirea lor, mai ales cuvântul „european”, vrea cu adevărat să fie o direcție în activitatea acestui partid. Am un pic teama că orientarea asta spre ceea ce ar ține de social, care există și în Europa, s-ar putea identifica cu anumite voci din Europa, că ele există, care sunt cumva poate nu proruse, dar susțin în anumite privințe Federația Rusă. Citesc foarte multe lucruri care vin de peste Prut și, cu regret, citesc acolo că n-ar mai trebui să susținem atât Ucraina, că n-ar mai trebui să fim atât de împotriva Rusiei. Deci, prin aceste partide care se declară sociale sunt și anumite interese pe care eu nu le cunosc, dar aș fi un pic prudent. În orice caz, un pluralism de opinie întotdeauna este binevenit. Să dea Dumnezeu ca această mișcare să fie cu adevărat interesată de destinul acestui popor, de binele lui. Spui că liderul a fost specialist în domeniul agriculturii, e o problemă în țara noastră care trebuie cu adevărat rezolvată, e o problemă mare, poate că vor fi lucruri bune.

Vocea Basarabiei: E interesant ceea ce spui. Uite, cu puțin timp înainte să se producă această transfigurare, în spațiul public apăruse o declarație ritoasă a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, de fapt, cel care a tutelat multă vreme această formațiunepolitică și Vlad Plahotniuc a spus că el vrea să se întoarcă în politică pe post de învingător. A zis că foarte mulți oameni s-au săturat de haos, vor stabilitate, adică stabilitate pe care doar el poate s-o asigure și a spus că revine în politică. Și atunci, întrebarea mea pentru tine este dacă revine în politică, în ce măsură ar putea să se regăsească cumva în această formațiune primenită, pentru că ea, de fapt, a spus că a rupt-o cumva cu Plahotniuc?

Sergiu Orehovschi: Atunci când am auzit această idee că Vlad Plahotniuc ar vrea să revină în politica moldovenească, m-am gândit că e ceva pentru a susține anumite mișcări despre care știm foarte bine, tocmai pentru ca să mai toarne un pic de gaz pe foc, cum se spune în popor, și mișcările care sunt acum în centrul Chișinăului au nevoie de combustibil. S-ar putea ca o asemenea declarație să fie tocmai în favoarea declarațiilor care vin din Piața Marii Adunări Naționale. Nu știu dacă s-ar regăsi în această formațiune, nu este exclus, în același timp bănuiesc că întotdeauna într-o mișcare politică sunt oameni care vor să se afirme ei înșiși. Ai spus că partidul s-a primenit, să sperăm că s-a primenit nu numai cu denumirea nouă, să sperăm că a identificat persoane mai tinere, mai temerare. Nu pot să fiu absolut sigur că Vlad Plahotniuc ar miza pe colaborarea cu această formațiune, m-aș gândi că ar putea, dacă revine, să se gândească la o mișcare nouă, deși știm foarte bine că aici se lucrează pentru justiție, pentru a aduce lucrurile în ordine și atunci bănuiesc că s-ar cam feri să revină.

Vocea Basarabiei: O să ajungem și la justiție, pentru că este un subiect foarte interesant, dar în general ți se pare reală revenirea aceasta a lui Plahotniuc, pentru că se pare că, de exemplu, Șor e mult mai activ și mult mai aproape de dezideratele pe care și le propune? Adică, nu știu, Plahotniuc ar putea să revină vreodată, ți se pare chiar reală treaba aceasta?

Sergiu Orehovschi: Nu m-am gândit la acest lucru, nu m-am gândit că ai să mă întrebi acest lucru și chiar nu prea știu cum se desfășoară lucrurile în asemenea cazuri. Da, Șor este foarte activ, știe bine că un anumit procent al populației din Republica Moldova îl susține, știe cum poate să activeze acest procent al populației, are și el o miză, vrea să scape de anumite acuzații…

Vocea Basarabiei: Da, pentru că a fost găsit vinovat în prima instanță, dar a doua instanță, pentru că tot vom discuta despre justiție, cumva nu s-a pronunțat încă, durează. Pentru că tot am ajuns la Partidul „Șor” și la protestele organizate de această formațiune politică, au fost 9 proteste duminicale mari și a mai fost încă unul recent, într-o vineri, în fața sediului procuraturii, deci vreo 10 proteste mari, care se pare că roade mari nu i-au adus lui Ilan Șor, pentru că, de fapt, nimic nu s-a schimbat. În ciuda acestor proteste, avem aceeași putere, practic n-a obținut mare lucru. Și acum am văzut un mesaj recent al lui Ilan Șor mult mai radicalist, mult mai ritos. El spunea că „e nevoie de o revoluție veritabilă, să intrăm în instituțiile statului, să-i scoatem pe acei mișei de acolo, să alegem un guvern popular în stradă”. Mi se pare că omul și-a dat seama, nu se mai mulțumește nici el cu aceste proteste, vrea ceva mai mult și mi se pare, dacă s-ar întâmpla, o turnură extrem de periculoasă. Ce zici?

Sergiu Orehovschi: Eu sunt de acord că este foarte periculoasă, mai ales că, într-adevăr, statul nostru nu este atât de puternic ca să-și apere democrația și sunt foarte multe forțe care sunt capabile să erodeze firava democrație care încearcă să se afirme. Știm foarte bine că protestele sunt alimentate, dar fiecare protest cred că are un impact, poate mai simțit sau mai puțin simțit, în încrederea pe care o are populația în actuala guvernare. Bineînțeles că procentul care i s-a acordat partidului de guvernământ ne-a mirat pe toți și ne-am bucurat când am aflat rezultatele alegerilor, dar lucrurile se desfășoară greu, o democrație nu se clădește temeinic foarte repede și, mai ales, astfel de mișcări, precum sunt protestele acestea, destabilizează situația, bineînțeles, nu în favoarea pornirilor spre echitate, egalitate, adevăr, justiție.

Vocea Basarabiei: Totuși crezi că aceste proteste, chiar dacă nu reușesc să răstoarne guvernarea, erodează oarecum popularitatea ei?

Sergiu Orehovschi: Eu am certitudinea aceasta, pentru că noi, oamenii, suntem foarte ușor influențabili, așa e natura omului să fie influențat și, mai ales, în condiții în care e un pic mai greu, e un pic mai dificil să depășești niște obstacole, te pomenești în situația că ești influențat, că încrederea în ceea în ce ai sperat e mai mică. Din păcate, așa se întâmplă. Pe de altă parte, trebuie mai multe voci care să convingă populația care poate fi atât de ușor prinsă în capcane de felul acesta, să convingă populația că lucrurile merg într-o direcție corectă, adevărată, să aibă dovezi clare ca să convingă populația. E adevărat că populația așteaptă lucruri concrete, lucruri palpabile și nu știu dacă avem suficientă transparență în ceea ce se face în direcția anunțată a instalării justiției.

Vocea Basarabiei: Vreau să discutăm puțin despre fascinația aceasta pe care o exercită asupra unor cetățeni Ilan Șor și partidul său. Eu pot să înțeleg până la un punct niște oameni sărmani, necesitoși, care, mă rog, a scris și presa că sunt plătiți și vin la aceste proteste, sunt într-o situație complicată, dar am văzut și asemenea atitudine: „Dle, Șor a făcut banii prin nu știu ce metode frauduloase, dar ne dă și nouă și asta e OK”. Aceștiace fel de cetățeni ar fi, care spun că „el a furat, dar îmi dă și mie”? Ce-i asta?

Sergiu Orehovschi: Pe parcursul ultimelor trei decenii, tot auzim oameni care așteaptă să li se dea, poate că în felul acesta și mizează pe câștig partidele de orientare socială. Eu sunt susținător al mișcărilor care pun în prim-plan munca adevărată a cuiva și retribuirea în conformitate cu rezultatele acestei munci, iar lumea așteaptă să i se dea și după ce i se dă se gândește cum să voteze. E o mentalitate, bineînțeles, rudimentară, e cazul ca mijloacele media să fie mai active în sensul acesta, să convingă lumea. Eu cred că și școala într-o oarecare măsură are o misiune în a crește tinerele generații în ideea să se implice activ în construirea propriului stat, și nu să aștepte ca acest stat de undeva să se manifeste și să-i dea cetățeanului ceva. Majoritatea celor care sunt în stradă acum și protestează sunt, probabil, din categoria aceasta care își zice: „Dacă am să ies și o să mi se dea, fie cât de puțin, o să mă mulțumesc și în rest nu mă interesează, nu mă privește, nu e zona mea”.

Vocea Basarabiei: Să trecem la niște subiecte așa, mai grandioase, nu știu cum să le zic. O strategie națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” a fost aprobată de parlament recent și se dorește ca până în anul 2030 să se reducă, cel puțin, cu 50 la sută nivelul de sărăcie absolută. Moldova totuși este o țară săracă. Se mai vrea „îmbunătățirea condițiilor de trai, ridicarea nivelului de cultură, justiție echitabilă, incoruptibilă și independentă, societate pașnică și sigură, mediu sănătos”. Cât de reale ți se par aceste deziderate, ținând cont și de faptul că suntem o țară alături de un război? 2030, acum suntem în 2022?

Sergiu Orehovschi: Pentru că sunt optimist de natura mea, mi se par reale aceste aspirații și îmi place foarte mult să observ că Republica Moldova face tot mai multe legături cu Occidentul, cu organizații internaționale care pot susține Republica Moldova în ideea ca aici să înceapă să se dezvolte o economie, care pot investi în întreprinderi mici, în întreprinderi medii, care pot să-i creeze cetățeanului o altfel de viziune decât aceea de a face bani undeva peste hotare. Îmi pare reală această aspirație și pentru că iarăși am văzut recent din vizita la Paris a președintei Republicii Moldova că Europa este interesată să susțină Republica Moldova, ne dăm seama și că exemplul moldovenilor care lucrează în Europa în multe privințe este unul pozitiv și atunci Europa ar avea încredere în populația acestei țări pentru a o susține economic, pentru a aduce investiții, așa cum am spus, și chiar e o chestie de interes, pentru că poți investi într-o zonă în care mâna de lucru e un pic mai ieftină, e mai multă, pentru că în Republica Moldova s-ar găsi brațe de muncă care ar vrea să activeze, de aceea mi se pare că, dacă s-ar pune pe picioare economia cât de cât, ar veni și celelalte beneficii. Ceea ce trebuie chiar de pe acum să întreprindă statul, pentru că ai spus și știu despre acest lucru, susținerea a ceea ce este cultură, artă, ei trebuie să investească mai mult în cultură și artă, trebuie să dirijeze mai mult efortul mass-media spre a culturaliza populația, pentru că nu știm să citim, nu știm să ascultăm, nu știm să discernem, iar acest lucru este tocmai domeniul culturii. Pe mine m-a interesat și am fost cumva atent la ceea ce ține de domeniul educației în proiectul documentului, dar bineînțeles că am văzut că sunt și chestii care țin de susținerea agriculturii, de eradicarea sărăciei. Am încredere că acest proiect are sorți de izbândă.

Vocea Basarabiei: Da, vorbeai despre faptul că guvernanții reușesc să găsească ajutoare în străinătate, vorbeai despre faptul că există țări europene care vor să ne ajute și să ne dea niște ajutoare. Conferința de sprijin al Moldovei la care au fost prezenți președinta Maia Sandu și ministrul de externe Nicu Popescu este un asemenea loc în care tocmai vin aceste ajutoare, se aduc și, iată, Nicu Popescu înainte de a pleca la această conferință a spus că „Moldova are prieteni buni, împreună cu care va izbuti să depășească costurile dramatice ale războiului asupra economiei și a sectorului energetic. Împreună vom aduce Moldova în Uniunea Europeană”. Știm că și după această conferință președintele francez Macron, unul dintre inițiatorii acestui eveniment, a spus că va sprijini Moldova pe toate căile posibile, s-au vehiculat niște sume: 100 de milioane de euro, 30 de milioane, pe care le dau Franța, Germania ș.a.m.d. Sunt bani necesari absolut, fără de care, probabil, nu ne vom putea descurca. Deci este indubitabil faptul că Europa ne sprijină, vrea să ne ajute, nu vrea să ne lase la o parte, dar întrebarea mea este – totuși, până unde merge acest ajutor? Dacă cumva ne pomenim cu tancurile rusești la frontiera Moldovei, ar putea, ar vrea Occidentul, țările acestea care ne ajută acum cu bani să ne ajute să scăpăm și de aceste tancuri rusești?

Sergiu Orehovschi: Iarăși, optimismul din mine spune că ar vrea, pentru că avem și parteneri, avem și prieteni. Eu n-am zis că guvernarea reușește, eu am zis că guvernarea încearcă și acest lucru este de remarcat, dar tocmai prin efortul acesta de a încerca cât mai multe legături cu Occidentul te faci cu prieteni, pentru că în ultimul timp statul nostru este vizitat de reprezentanți ai unor foruri importante europene, asta înseamnă că Moldova este în vizorul unor organizații și state importante și serioase și este foarte important că aceste state sunt democratice și viziunile pe care le emană sunt democratice. Și sper foarte mult, vreau să cred că, în primul rând, prietenii noștri de peste Prut ar fi interesați ca grăuntele acesta de democrație care acum încearcă să crească să fie susținut. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.