VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Ricky Ardezianu: Judecătorii trebuie să aibă salarii mari, ca să nu fie ispitiți să ia mită

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune - probabil deja v-ați obișnuit cu asta - în care chem oameni din zona artei și culturii pentru a dezbate subiecte de actualitate. Invitatul meu din această zi este cunoscutul interpret Ricky Ardezianu.

Vocea Basarabiei: Ricky Ardezianu, bine ai venit la noi!

Ricky Ardezianu: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Vreau să te întreb – cum ai trecut prin aceste sărbători, au fost lungi sau scurte pentru tine, n-ai avut niciun Crăciun, ai avut un Crăciun sau ai avut două Crăciunuri?

Ricky Ardezianu: Eu de formație sunt ateu, dar, mă rog, sărbătoresc aceste zile speciale din inerție, așa cum făceau părinții, și am preluat-o de la ei...

Vocea Basarabiei: Și sărbătorile țin de la 25 decembrie până la 10 ianuarie?

Ricky Ardezianu: Nu, nu, noi ne-am reformat demult, mergem în pas cu progresul tehnic, cu știința. Știm cu toții că există două calendare – cel gregorian și cel iulian. Și lunea înapoiată, lumea care trăiește cel mai rău, de fapt, merge după calendarul iulian, calendarul vechi, iar lumea nouă, lumea progresistă merge după calendarul gregorian, care se știe care e. S-a dovedit prin știință că, odată cu trecerea timpului, depășim niște momente acolo, care, stocându-se, până la urmă formează această diferență de 14 sau 13 zile.

Vocea Basarabiei: Înainte să trecem la niște subiecte de actualitate, vreau totuși să mai insist puțin, să rămânem în zona aceasta a Crăciunului, a Revelionului. Obișnuiești să mergi la biserică, deși mi-ai spus că ești ateu, dar, mă rog, se mai întâmplă că și un ateu intră în biserică?

Ricky Ardezianu: Păi, cum am zis, eu nu cred în sfinți, nu cred în... Am citit, probabil, prea multă literatură despre astronomie, de știință etc. și am mai vizitat multe locuri în care era o civilizație înaintată, cu 3 mii de ani înainte de nașterea lui Hristos, cum ar fi Egiptul, spre exemplu. Am coborât în labirinturile subsolului piramidelor lui Keops, al lui Tutankhamon, am vizitat muzeul din Cairo și asta îți schimbă totalmente viziunea față de religie, cu atât mai mult că există mai multe religii și nu știm care, până la urmă, e cea mai dreaptă.

Vocea Basarabiei: Da, interesant. Uite, în noaptea de Revelion, cel puțin în sectorul Chișinăului, acolo unde locuiesc eu, la Buiucani, s-au auzit o sumedenie de focuri de artificii. Blocurile au fost zguduite de această veselie, din punctul meu de vedere, exacerbată. Și vreau să te întreb – ai simțit și tu aceste focuri de artificii și ce părere ai?

Ricky Ardezianu: Le-am simțit, dar nu este bine. Când avem un război în preajmă, când în aceste momente se moare, când lumea trăiește fără energie electrică, fără căldură, cu frica în spate, mereu apare o dronă sau o rachetă ucigătoare din partea rușilor, noi dansăm aici și jucăm tănănica, ca și cum este o blasfemie, o sfidare a bunului-simț.

Vocea Basarabiei: Oamenii aceștia nu fac conexiuni, adică nu-și dau seama că alături are loc un război?

Ricky Ardezianu: Unii își dau ei seama, alții nu-și dau seama, trăiesc încă cu mentalitatea aia din perioada neandertalienilor.

Vocea Basarabiei: Chiar așa?

Ricky Ardezianu: Păi sigur că da! Neandertalian e cu totul altceva, mai din epoca de piatră. Nu este bine, adică dacă suntem solidari cu ei, trebuie să fim solidari până la urmă. S-o facem modest, fără artificii, fără concerte pompoase, așa cred eu și probabil că așa e bine, eu așa am fost educat de către părinți.

Vocea Basarabiei: Ești de acord cu ceea ce spunea Maia Sandu, că ea înainte de Revelion îndemna moldovenii să întâmpine Anul Nou cu modestie, cu cumpătare?

Ricky Ardezianu: Dânsa a avut dreptate și i-a îndemnat, dar ce să faci dacă plebea nu ascultă?

Vocea Basarabiei: Unde mai pui că există și o lege acum care interzice folosirea acestor focuri de artificii pe perioada stării de urgență? Deci, moldovenii cumva au ignorat-o?

Ricky Ardezianu: Păi au sfidat-o, au ignorat-o. Eu nu știu ce fac organele de resort, de ce n-au intervenit.

Vocea Basarabiei: Poliția a spus că a întocmit acolo niște procese-verbale...

Ricky Ardezianu: La avalanșa asta, că practic din fiecare curte zburau artificiile acestea e cu neputință și pentru ei ca să-l documenteze pe oricare, doar dacă ar fi ca în Germania, în fiecare bloc să fie câte un spion care să spună că, iată, acela, acela a împușcat, atunci ar fi altfel, dar știi că basarabenii sunt mai altfel.

Vocea Basarabiei: Am mai auzit că aceste artificii costă destul de mult. Să înțelegem că moldovenii sunt băieți prosperi care pot să-și permită să le cumpere?

Ricky Ardezianu: Da, și pe urmă plâng că nu le-au mărit cât vor ei salariile, că nu au compensațiile pe care și le doresc. Deși vreau să le fac un compliment celor actuali de la putere, adică guvernului și celorlalți, că ei au făcut ceea ce predecesorii lor pe parcursul a 30 de ani n-au făcut practic nimic, s-au ocupat de scheme, de bursele lor, să-și facă averi ilicite. Aceștia fac foarte bine și sunt modești. Eu chiar am văzut cu ochii mei, am avut treabă pe la parlament și am văzut cum veneau deputați pe biciclete...

Vocea Basarabiei: Acum la noi vin deputați pe biciclete?

Ricky Ardezianu: Da, eu eram acolo și l-am văzut pe deputatul acesta crețos...

Vocea Basarabiei: Dan Perciun...

Ricky Ardezianu: Dan Perciun vine cu troleibuzul, e modest, deși are mașină, cu siguranță. Vorbesc de altul, este unul vorbăreț.

Vocea Basarabiei: L-ai văzut venind cu bicicleta?

Ricky Ardezianu: Da, l-am văzut! Vine și pune bicicleta acolo și intră în parlament. Și-i foarte bine, și chestia asta bucură, că nu umblă cu 7 bodyguarzi alături, cu 3 limuzine în spate, cu girofaruri etc. Modest, așa și trebuie să fie, fiindcă ei sunt slugile noastre, nu noi le suntem, ei n-ar trebui să se teamă de poporul care i-a ales, după cum și fac ei. Evident că mulți mai strigă, mai fac vâlvă, vânturi prin preajmă că, uite, n-au făcut aceea sau aceea, e normal ca să nu poată să le facă pe toate. Dacă până acum nu s-a făcut nimic, voi credeți că e chiar atât de ușor? Este cu neputință să faci totul într-un an de zile.

Vocea Basarabiei: Noi o să mai revenim la ceea ce a făcut guvernarea, pe parcursul acestei emisiuni implacabil vom reveni la lucrurile acestea, dar înainte de asta vreau să te mai întreb, aceștia care lansau focuri de artificii păreau niște oameni fericiți. De ce zic lucrul ăsta? Pentru că, iată, în această săptămână a apărut un top al celor mai fericite țări din lume, al celor mai fericiți oameni din lume și, conform acestui top, cea mai fericită țară ar fi Finlanda, ea deja de câțiva ani se menține pe locul întâi. Republica Moldova este pe locul 62, România este în față, undeva pe locul 30-40, nu-mi amintesc exact. Și vreau să te întreb și pe tine, Ricky, ești fericit, locul 62 pentru Moldova îți pare OK, ținând cont de faptul că în lume sunt peste 200 de țări?

Ricky Ardezianu: Bineînțeles că nu este bine, dar, ținând cont de faptul că ne-am menținut în această mocirlă timp de 30 de ani și suntem ieșiți din zona comunismului, post-sovietică, am avut de suferit foarte mult. Oamenilor le-a fost întoarsă mentalitatea pe de-a-ndoaselea, o bună parte sunt zombați, trăiesc cu timpurile vechi, timpurile sovietice, au mentalitatea sclavului, au sindromul Stockholm, atunci când stăpânul îl abuzează, dar el îi linge cizma. Este strigător la cer, eu nu pot să fiu fericit în această situație. Fericit poți să fii atunci când te afli fără griji, când ești asigurat totalmente, când ești asigurat și militar, adică ești sigur că nu te va ataca nimeni. Ar fi bine să intrăm sub tutela NATO, în Uniunea Europeană noi vom intra doar atunci când vom intra în NATO, altfel nu se va întâmpla chestia asta. Am să anticipez nițel problema asta, noi suntem neutri, neutralitatea și limba moldovenească noi știm cum au fost incluse în Constituție. Deci, ea a fost făcută de către șașlâcari, agrarieni și cu FSB-ul rusesc. Au făcut-o pentru ei, neutralitatea e bună pentru ruși, fiindcă ei ne-au făcut aici un fel de plațdarm, să-i zicem așa.

Vocea Basarabiei: Tu crezi că neutralitatea a fost impusă cumva de Federația Rusă?

Ricky Ardezianu: Sigur că da! Dar ce vă mai îndoiți? Aici și acum mișună agenți ruși, începând cu ambasada și terminând cu strada.

Vocea Basarabiei: Dar să terminăm totuși cu fericirea. Câte motive are un cetățean care trăiește în Republica Moldova să se simtă fericit? E bine să trăiești în Republica Moldova? Un om din Republica Moldova are motive să fie fericit?

Ricky Ardezianu: El are motive, dar nu toți sunt fericiți, fiindcă mai fericiți sunt cei care au agonisit pe parcursul anilor, au făcut mai mulți bani și ei își țin torbele cu bani peste hotare, copiii le sunt acolo, ei vin aici doar în ospeție, așa, mai rar. Dar fericirea e o stare de spirit...

Vocea Basarabiei: Nu ține neapărat de pungile cu bani pe care le are omul?

Ricky Ardezianu: Da, bineînțeles! Poți fi fericit neavând nimic și să fii nefericit având totul, parafrazându-l pe Eminescu, poți să ai totul neavând nimic și neavând nimic să ai totul. E o chestie așa, amplă, adică noțiunea de fericire, de beatitudine, dacă vreți.

Vocea Basarabiei: Da, e un concept extrem de elastic.

Ricky Ardezianu: Poate să fie fericit și un vagabond care trăiește într-o gură de hidrant...

Vocea Basarabiei: OK, dar acestea sunt niște excepțiuni generale, așa să zic, omul de rând. Avem șanse să ajungem Finlanda, sărind de pe locul 62, noi – pe locul I și să devansăm Finlanda?

Ricky Ardezianu: Nu mai avem șanse! Noi nu avem, vorba Leonidei Lari, în două județe și o stână este cu neputință să faci țară. Noi vom fi mereu, dacă vom merge pe linia aceasta și nu vom face Unirea cu Patria-mumă România, de unde am fost rupți prima dată în 1812 și a doua oară în 1940...

Vocea Basarabiei: Să înțeleg foarte bine, ești un adept al Unirii cu România?

Ricky Ardezianu: Păi, cum adept? E un lucru firesc, nouă nu ne-a luat nimeni cetățenia, nouă au venit și ne-au pus Pactul Ribbentrop-Molotov în bot, așa-ia și ne-au spus: „Gata! De astăzi voi sunteți aici...” Floarea basarabenilor, a fostei intelectualității au fost împușcați în ceafă și aruncați în gropile cu var, iar restul gospodarilor au fost duși în Siberii și în locul lor adusă scursura de dincolo, din Rusia, cărora li s-au pus la dispoziție apartamentele cele mai bune. Uitați-vă unde locuiesc – Centru, Botanica, Râșcani.

Vocea Basarabiei: Să admitem, dar Republica Moldova din 1991 este țară independentă, chiar și guvernarea actuală, proeuropeană cumva, din ceea ce văd eu, nu are de gând să renunțe la independența Republicii Moldova.

Ricky Ardezianu: Declarația spunea cu totul altceva, agrarienii și neobolșevicii care veniseră la putere atunci, în ‘94, au schimbat-o.

Vocea Basarabiei: Declarația de Independență de la început?

Ricky Ardezianu: Declarația era o pregătire către Unire, dar Declarația, așa cum spun experții, bunăoară, dl Arseni, Declarația domina asupra Constituției, doar statul s-a format în baza Declarației, ulterior s-a făcut o Constituție strâmbă, de pe urmele căreia suferim până astăzi, că nu putem schimba un articol acolo vizavi de limba română.

Vocea Basarabiei: Dar chiar de ce crezi că atât de greu înaintăm, nu se poate schimba acest articol?

Ricky Ardezianu: Nu știu. Rămâne la cheremul, la latitudinea ăstora care au majoritatea astăzi în parlament. Cu atât mai mult că pe marginea acestei probleme s-a exprimat Curtea Constituțională, care a spus că e limba română și basta și aceeași Academie de Științe, și savanții, istoricii.

Vocea Basarabiei: Cei care au majoritatea în parlament, și e vorba de PAS, ei toți vorbesc limba română, din câte știu eu.

Ricky Ardezianu: Păi, bineînțeles! Eu nu știu, poate ei au un plan și urmăresc anumite chestii, anumite..., se feresc de ceva, până la urmă, adevărul științific și istoric va prevala.

Vocea Basarabiei: Că ești un adept al Unirii cu România am înțeles, dar se pare că guvernarea Republicii Moldova a găsit o cale mai bună, din punctul ei de vedere, și anume integrarea în Uniunea Europeană.

Ricky Ardezianu: Prin România, adică prin București?

Vocea Basarabiei: Da, și prin București, dar nu neapărat, adică, de exemplu, președinta Maia Sandu a spus nu demult că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până în 2030. Ți se pare real acest deziderat?

Ricky Ardezianu: E o chestie care nu mi se pare reală, fiindcă dacă după ce pleacă ei vin, spre exemplu, aceștia de stânga, aceștia schimbă din nou toate legile, atunci care integrare? Încă 100 de ani o să stăm așa aici. Părerea mea – și eu știu că părerea mea este corectă – este că ar trebui să mergem în Uniunea Europeană pe cea mai scurtă cale – Unirea cu Patria-mumă România. Astfel, noi imediat intrăm în NATO, imediat din aceste 70 de miliarde, care au fost alocate de către Uniunea Europeană pentru dezvoltare, vreo 10 miliarde ar reveni și provinciei Basarabia, s-ar face drumuri... Basarabia ar deveni un șantier, un furnicar continuu, locuri de muncă, salarii mari, pensii mari, că aceștia ies în stradă și cer pensii mari. De unde să le dea pensii, că ei nici nu știu cum se formează pensiile, nu știu cum se formează salariile bugetarilor, nu știu că pentru asta trebuie să fie capitaliști care să aibă un business?

Vocea Basarabiei: Dar acești care ies și protestează spun că, dacă va veni dl Ilan Șor, va fi bine.

Ricky Ardezianu: Care bine, din ce să-l facă el? Acestea sunt minciuni de-ale lor sfruntate cu care „lecuiesc” lumea îndobitocită, care nu știe cât fac 2x2.

Vocea Basarabiei: Ricky Ardezianu, am înțeles – tu ești adeptul Unirii cu România mai curând decât al integrării în Uniunea Europeană, dar guvernarea asta, de fapt, își dorește, pentru că ea consideră că integrarea în UE, de fapt, este un deziderat realist, să zic așa.

Ricky Ardezianu: Dar nu este adevărat! Noi de 30 de ani ne tot chinuim și batem apa în piuă, înțelegi? Oamenii ceia care au avut atunci 50 de ani astăzi au peste 80 sau nu mai sunt și ăștilalți, generația asta, iarăși să aștepte vreo 30 de ani până o să se întâmple? Deci, practic, nu se gândește, eu nu știu la ce ei se gândesc.

Vocea Basarabiei: OK! Să admitem că așa este, dar în condițiile în care acum are loc acest război al Federației Ruse în Ucraina și noi nu știm exact cum se va termina el, pentru că, de exemplu, chiar acum au loc niște lupte foarte grele la Bahmut, la Soledar, unde mor oameni, acum, în aceste condiții, noi am putea face această Unire?

Ricky Ardezianu: Sigur că se poate într-o noapte. Vă spuneam, am vorbit cu experți ai comisiei, cu dl Arseni, cu dl Varta, cu mulți oameni care înțeleg în chestiile acestea mai bine decât mine...

Vocea Basarabiei: Care sunt și ei unioniști?

Ricky Ardezianu: Sunt unioniști, evident. Și ei au spus că sigur că se poate face. Care referendum?! Dar ce atunci când au venit cu tancurile și ne-au adus și biserica rusească, și multe altele, atunci ne-au întrebat ce vrem noi? Nu ne-au întrebat, n-au făcut niciun referendum. Care referendum acum, cu coloana a cincea să faci referendum, cu aceștia din Transnistria, care sunt zombați de propaganda rusească?

Vocea Basarabiei: Dar ce facem atunci cu regiunea transnistreană, pe care nu o controlăm?

Ricky Ardezianu: Păi, după mine, încă vreo sută de ani n-o s-o controlăm. Asta a fost făcut special în regiunea transnistreană, zona asta a fost făcută special pentru a ne pune talaghir nouă, pentru a nu ne dezvolta, cei din partea dreaptă a Nistrului, pentru a rămâne mereu în zona gri, în zona de influență a Rusiei ș.a.m.d. Și cu cât mai bine începem noi să trăim, cu atât mai mult cei din partea cealaltă devin geloși, invidioși și ne pun piedici, ne fac diverse porcării etc., etc. și niciodată n-o să putem, că ei zic că... E mult până mâine, cum spune mama mea.

Vocea Basarabiei: Da, așa e.

Ricky Ardezianu: Care în anul 2030?! Dar dacă ei mâine vin aici și ajung până la Prut, cine va face aici? Care intrare în Uniunea Europeană, despre ce vorbesc ei? Aberații...

Vocea Basarabiei: Dar crezi că guvernarea actuală, care are majoritatea în parlament, ar putea să facă această Unire?

Ricky Ardezianu: Ar putea să facă Unirea, d-apoi cum?! Ei găseau demult, dacă așa cum zic ei, trebuie... Puteau s-o facă cu mica majoritate, 50+1, dar dacă, până la urmă, ei atât de mult țin la chestiunea asta constituțională de 68 de voturi, ei găseau demult. La urma urmei, îl chemau pe Șor și-i spuneau: „Votează Unirea și vei fi absolvit de toate chestiile acestea juridice” și Șor ar mai fi adus încă vreo 7 deputați ai lui, dar nu se vrea. Până la urmă, scopul scuză mijloacele...

Vocea Basarabiei: Dar Federația Rusă ar reacționa foarte bolnăvicios.

Ricky Ardezianu: Care? Ea nu mai poate reacționa, ea acolo de-acum moare, se acoperă cu mușchi.

Vocea Basarabiei: Dar dacă, Doamne ferește, ne trimite un Kalibr așa, în momentul în care?...

Ricky Ardezianu: Ei și? Uite câte Kalibr-uri a aruncat asupra Ucrainei. Și ce? A murit Ucraina sau ce? Și așa au căzut, au căzut prin livezi, au căzut pe acolo...

Vocea Basarabiei: Da, pentru că am pomenit de Ilan Șor, vreau să-ți spun că eu, venind la această emisiune, am găsit în cutia poștală așa un..., nici nu știu cum să-i zic, un soi de fluturaș electoral, un soi de mesaj din partea dlui Ilan Șor, care se află în afara țării. E o chestie foarte curioasă: «Так будет выглядеть Ваш счёт за газ, если Вы поддержите программу Илана Шора…» (Așa va arăta factura dumneavoastră la gaz, dacă veți susține programul lui Ilan Șor). Deci, cam așa...

Ricky Ardezianu: Ilan Șor mai bine s-ar învăța să scrie în română, că nu este în Ural. De fapt, chiar și prin chestia asta el sfidează limba română.

Vocea Basarabiei: E numai în limba rusă, într-adevăr.

Ricky Ardezianu: Și acesta ce este cetățean, el respectă legile? În primul rând, uite, e prima încălcare, el merge împotriva Constituției Republicii Moldova, unde se spune că limba română este limba oficială a statului. El în ce limbă scrie, pentru ce fel de cetățeni?

Vocea Basarabiei: Bine, are oameni în partid care știu limba română...

Ricky Ardezianu: Nu contează, este limba română și punctum! Și oamenii aceștia de mult timp, 30 de ani li s-au dat, de mult trebuiau să vorbească româna. Auzi, și ursul se învață să meargă pe bicicletă, dar aceștia măcar 100 de cuvinte nu pot să învețe. Le spui Bună ziua!, dar ei – Zdraste! Prin asta, ei ne scuipă în suflet și creează toată zâzania aceasta între oameni.

Vocea Basarabiei: Da, dar dincolo de asta, pentru că acum guvernarea acordă compensații la plata facturilor pentru gazele naturale, vreau să te întreb – ești mulțumit de aceste compensații?

Ricky Ardezianu: Sunt bravo! Ei fac ceea ce pot.

Vocea Basarabiei: De ce spun? Uite, acesta este un model pe care Ilan Șor ni-l arată, deci cam cum ar arăta compensația, dacă l-am alege pe el.

Ricky Ardezianu: Ilan Șor las’ să întoarcă milioanele furate din haznaua Republicii Moldova și după aceea să vorbească, să vină cu minciunile astea să „lecuiască”. De unde să ia el bani? Rușii să-l ajute? Rușii nu au pentru ei.

Vocea Basarabiei: Uite ce scrie aici. Dacă, de exemplu, îți vine factura că ai consumat gaze naturale de 6.230 de lei, vei plăti doar 920. Adică, practic, 5.000 de lei pe care eventuala guvernare a lui Ilan Șor...

Ricky Ardezianu: Astea sunt aberații! Sunt chestii pe care eu nu le cred, chestii de adormit copiii, minciuni sfruntate!

Vocea Basarabiei: Mai are aici niște chestii, bunăoară, 500 de milioane de dolari pentru construcția unei minicentrale atomice.

Ricky Ardezianu: (Râde.) Din banii ăștia care au fost delapidați?

Vocea Basarabiei: Nu știu.

Ricky Ardezianu: El așa trebuie să-i întoarcă, nu trebuie să facă el din chestiile astea, noi vom face și fără el, cu Uniunea Europeană. El 500 de milioane... Ce-i 500 de milioane, o ministație atomică, când noi avem stația de la Cernavodă și ne dau frații de acolo? Poftim, luați! Îs patru blocuri, poftim, luați un bloc, reparați-l și vă ajunge energie, încă o să aveți și de vânzare. Ce umblă aista cu mișmașuri?

Vocea Basarabiei: Ca să terminăm, până la urmă, subiectul acesta cu Șor. Deci, el a fost învinuit în prima instanță, a doua instanță, deocamdată, nu s-a pronunțat, tărăgănează, nu știu ce se întâmplă acolo, durează.

Ricky Ardezianu: Nu știi ce se întâmplă? Cum îi republica, așa-i și justiția ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Da, nu știu de ce nicidecum nu pot să-l...

Ricky Ardezianu: Corupția îi mare cucoană!

Vocea Basarabiei: Crezi că niște oligarhi de ăștia fugari ca Șor, Plahotniuc sau ca Platon ar putea fi aduși în Republica Moldova și trași la răspundere aici?

Ricky Ardezianu: Dacă se vor face reforme, sigur că da. Vor veni ăștia tineri, precum este procurorul ăsta, îmi place de el, care l-a pus sub acuzare pe Dodon, Iarmaliuc, dacă ar fi toți ca el, atunci, da. Și judecătorii trebuie să mai fie, că-i una când procurorul cercetează cazul și dovedește, și alta-i când judecătorul nu face față. Justiția trebuie să fie onestă, trebuie să li se mărească salariile. Unii zic că de ce li se mărește? Da, ei trebuie să aibă salarii mari, ca să nu fie ispitiți să ia mită. (...).

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.