VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Olesea Stamate, despre reforma justiției: Comisia pre-vetting se mișcă mai lent decât noi ne-am așteptat inițial

O nouă comisie de evaluare a integrităţii judecatorilor va fi creată în cel mai scurt timp. Declaraţia a fost făcută de preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, Olesea Stamate la Vocea Basarabiei. Potrivit ei, comisia pre-vetting nu dispune de timp suficient pentru a examina, într-un termen restrâns, toţi judecătorii, iar noua comisie va grăbi acest proces. Comisia pre-vetting desfăşoară evaluarea a 23 de candidaţi la funcţii în Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de carieră rămaşi în concurs şi se află la etapa audierilor publice a candidaţilor. 9 candidaţi au fost deja audiaţi, iar în privinţa a 6 urmează să fie emise decizii.

Vocea Basarabiei: Până la urmă, dacă ar fi să spuneți clar – reforma justiției se mișcă lent și sigur sau se mișcă totuși cu multă întârziere?

Olesea Stamate: Se mișcă lent și sigur, cu siguranță, din punctul meu de vedere. Este bine că noi suntem flexibili și urmărim foarte atent cum se implementează anumite acțiuni și, respectiv, ne putem adapta. Ca să vă dau un exemplu, din punctul meu de vedere, Comisia pre-vetting se mișcă mai lent decât noi ne-am așteptat inițial. Deci, noi am avut o agendă.

Vocea Basarabiei: Și chiar ați promis până la finele anului să fie trecut cu bine acest exercițiu.

Olesea Stamate: Exact. Cel puțin până la finele anului, planul era să fie trecuți candidații pentru CSM și CSP și colegiile să rămână pentru anul viitor. Acum, noi vedem că acest lucru nu se întâmplă și înțelegem că anumite procese se mișcă mai greu în această Comisie pre-vetting decât ne-am fi dorit. Și planul inițial era ca această Comisie pre-vetting să facă și evaluarea judecătorilor de la CSJ, doar așa scrie în proiectul de lege care a fost expertizat la Comisia de la Veneția. Acum vedem că lucrurile se mișcă mai greu, poate Comisia pre-vetting are motive obiective pentru care se mișcă mai greu, dar noi am zis că nu putem nici să-i forțăm și nici cumva să-i împingem din urmă să facă lucrurile mai repede. Asta înseamnă că noi ne reorientăm și de vettingul judecătorilor CSJ se va ocupa altă comisie care urmează a fi creată și deja va face vettingul și al judecătorilor Curții Supreme de Justiție, și a celorlalte instanțe în jos.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova în vară a obținut acest statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dacă e să credem ceea ce spun reprezentanții mediului de experți, că cel mai probabil negocierile pe capitole vor începe abia la sfârșitul anului viitor, pentru că sunt acele 9 recomandări și să amintim că printre condițiile europene sunt domenii precum justiția, combaterea corupției, a crimei organizate, deoligarhizarea, iată, ele toate, într-un fel, au tangență cu ceea ce se numește reforma justiției?

Olesea Stamate: Da, absolut! Acolo sunt câteva criterii care vizează în mod direct reforma justiției, unele dintre ele prevăd anumite modificări legislative, de exemplu, deoligarhizarea și Ministerul Justiției înțeleg că lucrează la un concept cu privire la deoligarhizare.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna deoligarhizare?

Olesea Stamate: Instituirea anumitor instrumente, anumitor mecanisme în legislația națională, în diverse aspecte care ar limita posibilitatea oligarhilor, pe care la moment parcă nu-i avem, că sunt plecați cei care erau, dar nu faci legi pentru trecut, faci legi pentru viitor, de a influența semnificativ evenimentele din viața politică, de a influența ce se întâmplă, de fapt, în politic prin televiziune, de exemplu, acesta este clasicul exemplu, prin deținerea surselor mass-media, dar și alte mecanisme de intervenție. Deci, asta este. De asta Ministerul Justiției lucrează acum la un concept ca să vadă unde sunt acele intervenții care urmează încă să fie făcute sau finanțarea ilegală a partidelor politice. Atunci când un oligarh finanțează la greu un anumit partid politic pentru ce? Pentru ca partidul respectiv ajuns la guvernare sau ajuns să aibă o cotă suficientă în procesul de luare a deciziilor, oligarhul are interesul său de a-și promova ulterior interesele sale, fie de business, fie de alte aspecte. Respectiv, toate aceste mecanisme care sunt puse în legislație vor împiedica sau vor minimiza riscul ca asemenea persoane să poată exercita o influență determinantă sau semnificativă în viața politică. Ceea ce ține de finanțarea campaniilor și partidelor deja este reglementat, săptămâna viitoare sper să adoptăm și Codul electoral, care vine să suplimenteze prevederile pe finanțare prin aspectele de monitorizare deja care vor fi făcute de Comisia Electorală Centrală. Pe partea cu mass-media unele chestii au fost făcute, de exemplu, transparentizarea proprietarilor surselor media, probabil mai sunt câteva acțiuni, Ucraina a adoptat o lege cu privire la deoligarhizare și ar putea fi un exemplu și cred că este printre puținele exemple în spațiul european la acest subiect.

Vocea Basarabiei: Acum se creează impresia că autoritățile au o voință de fier și că se duce o luptă pe viață și pe moarte cu planurile oligarhice. Pe de altă parte, ce aflăm noi din tagma justiției? Că, de exemplu, nu se cunoaște unde s-ar afla astăzi Vladimir Plahotniuc, care e plecat din Republica Moldova din 2019 și am auzit-o pe dna Dragalin, șefa de la Procuratura Anticorupție, care zicea că „nu am un subaltern care ar merge să-l caute unde se află el acum”.

Olesea Stamate: Dna Dragalin, fiind procuror-șef Anticorupție, este foarte atentă în declarații, noi, politicienii, suntem un pic mai îndrăzneți. Ea face bine că este atentă, evident, ca procuror trebuie să fie foarte atentă, să calculeze fiecare cuvânt, juridic vorbind, fiecare declarație. Și, într-adevăr, date certe cu privire la locul aflării lui Vlad Plahotniuc nu sunt. Noi avem anumite presupuneri, ținând cont de ultimul loc cunoscut al aflării sale și ținând cont de faptul unde i-ar fi fost mai comod să se refugieze.

Vocea Basarabiei: Dar ultimul loc tot așa se spunea, ba în Turcia, ba în Cipru?

Olesea Stamate: Deci, acolo, în zona respectivă. Dar important este ca dosarele în care el este investigat să avanseze. Unele au fost transmise în instanța de judecată, pe altele încă se lucrează. Deci, dacă d-lui nu vrea să revină, că am văzut declarații că revine în politică, dacă nu vrea să revină în țară pentru ca să poată să participe la examinarea dosarelor în instanța de judecată, să stea bine acolo unde stă. Sper să fie suficiente probe pentru condamnarea d-lui și important este să putem să-i confiscăm averea.

Vocea Basarabiei: Deci, poate fi condamnat și în lipsa lui? Dna Dragalin zicea că cifra aproximativă a prejudiciului este aproximativ de 40 de milioane de euro.

Olesea Stamate: Probabil. Dna Dragalin știe mai bine.

Vocea Basarabiei: Și dl Plahotniuc, și dl Șor sunt pe lista sancțiunilor guvernului american, Washingtonul a anunțat plasarea în lista sancțiunilor de către Trezoreria SUA a acestor doi și încă a câtorva cetățeni ruși, care s-ar fi amestecat în alegerile din Republica Moldova, încercând să le influențeze rezultatele și încă o serie de companii afiliate. Asta înseamnă chiar că toate activele, bunurile, banii acestora aflați în SUA vor fi înghețați? Pe de altă parte, se crede că ei demult au șters urmele a ceea ce au avut ei peste Ocean.

Olesea Stamate: Nu este chiar atât de simplu, bunurile și activele pe care le au nemijlocit în Statele Unite sunt înghețate și confiscate imediat, dar asta nu este tot, asta este doar o mică parte.

Vocea Basarabiei: Bine, nicio companie nu va încheia tranzacții sau contracte cu acești subiecți.

Olesea Stamate: Exact! Ei nu vor putea face nicio tranzacție prin sistemul bancar în dolari, deoarece orice cont al lor în dolari în momentul în care vor să facă o tranzacție, el trece prin banca corespondentă din New York și tranzacția este blocată. Deci, dacă ei au un cont în dolari din care după ce au fost anunțați în lista sancțiunilor vor să-și scoată banii sau să-i transfere pe alt cont sau pe contul altcuiva, el trece prin banca corespondentă din New York și este blocată tranzacția. Deci, banii respectivi ei practic nu-i mai pot folosi. Sunt multe alte aspecte indirecte ale acestor sancțiuni care le fac viața mult mai complicată.

Vocea Basarabiei: Și restricționarea circulației către Statele Unite ale Americii, dar, iarăși, dacă e să-l credem și pe omul de la firul ierbii care zice: „Păi, dar în acești trei ani nu au reușit o parte din sumele care au fost scoase din Republica Moldova să le cheltuie, să le facă curate?”

Olesea Stamate: Ele au fost investite, îmi dau seama, în anumite imobile, de exemplu, proprietăți, dar până la urmă, prin investigații financiare paralele, inclusiv cu concursul autorităților din țările unde se identifică aceste imobile poate fi demonstrată de multe ori, nu zic de fiecare caz, dar de multe ori poate fi demonstrată legătura, chiar dacă imobilul este achiziționat pe numele altcuiva, așa cum s-a întâmplat cu Luca Filat, de exemplu. În cazul lui Luca Filat a fost suficient că el nu avea venituri să justifice acele cheltuieli pe care le făcea lunar. Și atunci, ținând cont de faptul că tatăl său fusese condamnat în Republica Moldova pentru corupție, autoritățile fiscale din Marea Britanie imediat au făcut legătura și i-au cerut să arate de unde are bani pentru aceste cheltuieli și i-au confiscat. Deci, lucrurile acestea se întâmplă și, mai mult decât atât, faptul că ei au fost introduși în lista sancțiunilor SUA este un semnal foarte puternic pentru celelalte țări. De regulă sau de multe ori, țările din Regatul Unit reacționează la includerea în lista sancțiunilor SUA și îi includ și ei în lista sancțiunilor lor. Da, asta poate nu se întâmplă imediat, dar cumva ca un efect domino mai multe țări urmează să-i includă în lista sancțiunilor și atunci le limitează semnificativ spațiul de manevră.

Vocea Basarabiei: Ați amintit ceva mai devreme despre finanțarea ilegală a partidelor și aici cred că merită să străduim un pic mai mult. Dosarul lui Ilan Șor, fost primar al Orheiului, deputat fugar acum, este investigată finanțarea ilegală a unui partid politic, s-au făcut percheziții și la PSRM, dacă e să credem declarațiilor pe care le fac fruntașii și de la o formațiune, și de la alta, ei spun că acest dezmăț se numește reforma justiției în Republica Moldova. Ce înseamnă totuși această finanțare ilegală a formațiunilor politice și de ce doar acești doi actori politici au nimerit în vizorul justiției?

Olesea Stamate: Bine, justiția nu se poate ocupa de toți odată, în sensul în care dacă vor fi anumite indicii cu privire la finanțarea ilegală a altor partide, eu cred că procuratura va reacționa și va investiga și acele aspecte sau acei subiecți vizavi de care sunt anumite suspiciuni. Aici lucrurile erau cumva probabil mai evidente, fiindcă despre Partidul Socialiștilor se discută de mult timp, Bahamas, „dosarul Bahamas”, care fusese pus la murat, acel video care a fost cunoscut tuturor prin care Igor Dodon primește sacoșa neagră de la Vlad Plahotniuc. Deci, acolo erau mai multe informații deja disponibile publicului, care să indice faptul că partidul nu s-a finanțat din mijloace tocmai legale și atunci este logic să începi o investigație în acest sens să vezi dacă se adeverește sau nu. Și vizavi de Partidul „Șor”, de asemenea, în primul rând, jurnaliștii, dacă să ne uităm acum chiar și cu protestele, au făcut o mare-mare muncă, adică un mare lucru, primii au fost care…

Vocea Basarabiei: Colegii de la Ziarul de Gardă, care au reușit să discute cu protestatarii și să afle că ei sunt plătiți.

Olesea Stamate: Exact. Plătiți, da. Deci, ei au fost primii, nici nu a fost procuratura cea care a venit cu prima informație, primii au fost jurnaliștii care s-au infiltrat, așa cum probabil trebuiau să facă organele statului competente și să vină primii cu această informație, dar foarte bine că au făcut-o jurnaliștii și, respectiv, organele statului au reacționat la această informație și au investigat în continuare.

Vocea Basarabiei: Și credeți că va avea finalitate acest dosar, iată dacă e să credem, la 31 octombrie Procuratura Generală a anunțat că va investiga în comun cu Serviciul de Informații și Securitate informațiile apărute în presă despre faptul că unele partide din Moldova ar fi fost susținute ilegal financiar și din Federația Rusă?

Olesea Stamate: Da, și asta reiese inclusiv din comunicatul Guvernului SUA, apropo, care tot zice că o serie de partide sau lideri politici ar fi fost susținuți, inclusiv financiar, de către Federația Rusă în campania electorală și ar fi fost susținuți inclusiv prin acțiuni menite să deturneze rezultatul alegerilor. Iar Departamentul SUA, atunci când face asemenea declarații, nu le face că așa le place. Ei, înainte ca să includă pe cineva în lista sancțiunilor și să vină cu un asemenea comunicat, au tot probatoriul la mână.

Vocea Basarabiei: Pentru că ați amintit și de cazul fostului președinte Igor Dodon, el zicea că pledează pentru transparență totală și că ar fi bine să fie publice ședințele de judecată.

Olesea Stamate: Eu întotdeauna sunt în favoarea ședințelor de judecată publice, atât timp cât nu există temeiuri pentru a le face închise, adică atât timp cât nu solicită dintre una dintre părți, argumentând că i-ar fi lezate anumite drepturi cu privire la păstrarea unei anumite confidențialități a informației care se examinează și nu văd de ce ar trebui să nu fie făcute publice, evident, cu asigurarea respectării anumitei discipline și anumitei ordini, care îmi dau seama că în asemenea procese foarte sensibile politic nu este simplu, deoarece vă așteptați că vin tot felul de suporteri, protestatari, jurnaliști, poate să fie un calambur total în această ședință, din punctul acesta de vedere împreună cu forțele de ordine să asigure buna desfășurare a ședinței.

Vocea Basarabiei: În ce condiții un partid poate fi considerat neconstituțional, scos în afara legii, pentru că se discută mult, există și această sesizare pe care a depus-o ministrul justiției la Curtea Constituțională, așteptăm să vedem ce o să spună și Înalta Curte, dar Vocea Basarabiei a discutat cu fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a spus că procedura este destul de anevoioasă și că ar trebui să fie suficiente probe juridice că un partid, o formațiune politică poate să fie scoasă în afara legii?

Olesea Stamate: Și eu sunt de acord cu ceea ce spune dl Tănase. Deci, scoaterea în afara legii a unui partid politic sau declararea lui neconstituțională este o măsură de ultim resort, o măsură extremă. Și dacă ne uităm în recomandările Comisiei de la Veneția și a organismelor internaționale, ei recomandă insistent ca această măsură să fie luată cu mare precauție. Deci, într-adevăr, doar în cazuri extreme, atunci când partidul reprezintă un pericol pentru orânduirea socială, pentru ordinea publică. În cazul nostru, Constituția Republicii Moldova spune care sunt partidele care sunt neconstituționale și le menționează pe cele care atentează la suveranitatea sau integritatea teritorială și la statul de drept, care cumva vin împotriva principiilor sau militează împotriva principiilor statului de drept. Cred că chiar exact asta e formularea – militează, și acesta e un cuvânt așa, care lasă loc de interpretare.

Vocea Basarabiei: Da, trebuie tălmăcit.

Olesea Stamate: Exact. Acum militează prin faptul că scriu asta în statut sau manifest sau prin acțiunile de facto pe care le întreprinde partidul…

Vocea Basarabiei: Pentru că în statut nicio formațiune politică nu va spune că ea pledează pentru încălcarea statului de drept.

Olesea Stamate: Când va fi înregistrată, ca apoi să ajungă să fie declarată neconstituțională.

Vocea Basarabiei: Absolut!

Olesea Stamate: Am citit sesizarea depusă de ministrul justiției. Din punctul meu de vedere sunt mai multe argumente care, dacă luate separat, probabil nu ar trage suficient la declararea neconstituționalității partidului, dar, dacă luate toate împreună, în principiu poți să zici că atentează la democrația din Republica Moldova sau militează cumva împotriva principiilor statului de drept, pentru că vedem o încălcare sistematică a legislației electorale și a modalității de finanțare a campaniei electorale pentru care de fiecare dată, practic la fiecare alegeri, partidul este sancționat fie prin retragerea candidatului, deci scoaterea din cursa electorală a candidatului, de mai multe ori s-a întâmplat, fie prin alte modalități de sancționare. Includerea în lista sancțiunilor este un argument în plus, nu poate fi considerat cu siguranță argumentul de bază, dar este un argument în plus, faptul că liderul acestui partid este condamnat în prima instanță la fel constituie un argument, alte persoane din acest partid fiind investigate pentru finanțarea ilegală a partidului. Da, nu există o condamnare, dar când le contrapui împreună cu faptul că acest partid, și acolo deja sunt decizii definitive, este decizia Comisiei Electorale Centrale, care au fost contestate și au fost menținute de către instanțele de judecată cu privire la excluderea din cursa electorală de câteva ori. Deci, respectiv s-a constatat încălcarea regulilor, fie de finanțare a campaniei, fie altele. Din punctul acesta de vedere, din perspectiva asta, partidul clar, sistematic încalcă legislația, și nu oricare legislație, liderul partidului nu încalcă Codul contravențional în privința contravențiilor din domeniul rutier, de exemplu, este vorba de finanțarea ilegală, finanțarea cu încălcarea legii a campaniilor electorale. Or ne întrebăm ipotetic, dacă un partid cu un asemenea comportament ajunge la guvernare, care va fi comportamentul acestui partid la guvernare? Ce calitate a guvernării, ce act al guvernării va asigura acest partid, va fi o guvernare care corespunde cu principiile statului de drept? Puțin probabil.

Vocea Basarabiei: Dar ei ce vă amintesc de fiecare dată? Că trebuie respectat dreptul de a organiza proteste, pentru că într-un stat democratic acțiunile de protest trebuie să fie cele care pun presiuni pe autorități, pe guvernare, pentru că guvernarea atunci când a obținut mandatul a venit în fața cetățenilor și a spus că va rezolva o sumedenie de probleme cu care se confruntă societatea. Ei consideră că acum vin să protesteze pentru că e sărăcie, pentru că prea puțină atenție se acordă păturilor socialmente vulnerabile, pentru că trebuie dată jos Maia Sandu, trebuie dat jos guvernul, trebuie dat jos parlamentul și să se ajungă la anticipate.

Olesea Stamate: Susținem persoanele care își manifestă voința lor sau ideile lor, inclusiv voința sau îndemnul de a face anumite schimbări, eventual de a schimba guvernul, dacă nu sunt mulțumiți de actul de guvernare, dacă acestea sunt sincere. Eu personal privesc empatic aceste persoane care sunt plătite pentru a protesta, fiindcă îmi dau seama că nu iau banii pentru a merge la protest de viață bună, au ajuns într-o situație precară și atunci sunt nevoiți probabil să accepte aceste mijloace financiare și să meargă la protest. Atâta timp cât aceste proteste sunt pașnice și nu atentează la ordinea publică și la siguranța cetățenilor, ați văzut că nicicum nu s-a intervenit, până în momentul în care s-au depistat anumite substanțe potențial periculoase în corturile instalate în fața parlamentului și atunci s-a decis să se intervină. Deci, cetățenii sunt liberi să protesteze, însă este evident în ultima perioadă că sunt acțiuni concertate de către cei cărora le este frică, cei care înțeleg că se avansează în dosarele de rezonanță și cei care înțeleg că încet, dar sigur, reformele întreprinse în justiție își vor face efectul și vom da decizii de condamnare, vom avea instanțele supreme în stat evaluate și, respectiv, nu vor mai putea merge cu torbișca pe la judecători să-i convingă să ia o decizie sau alta și cumva reversibilitatea acelor acțiuni pe care noi deja le-am întreprins va fi mult mai problematică. Ei nu vor să ajungă în punctul respectiv, ei ar vrea să oprească oricum, fiindcă riscurile pentru ei sunt prea mari: riscuri pentru libertatea lor, riscuri pentru averea pe care au acumulat-o pe spatele cetățenilor. Și… asta vedem.

Vocea Basarabiei: Dar în sistem ar fi justițiari care, de exemplu, sunt de partea celor care îs certați cu legea? Și vreau să ne spuneți foarte clar, iată, ziceți că verdictul trebuie să-l pronunțe instanța de judecată, până la curățenia definitivă în sistem sau și în aceste împrejurări se pot anunța deciziile finale?

Olesea Stamate: Eu cred că și în aceste împrejurări se pot anunța deciziile finale, deoarece mai sunt judecători și procurori în sistem care își fac onest meseria. Desigur, dosarele acestea nu nimeresc tocmai la ei, fiindcă distribuția aleatorie a dosarelor înseamnă că vor nimeri la completul la care îl distribuie sistemul, dar sper eu că acei judecători care primesc aceste dosare de mare corupție, dosare de rezonanță în examinare vor fi foarte atenți la deciziile pe care le iau, atenți, mă refer la faptul că vor respecta întru totul legea și nu se vor lăsa influențați de anumite interese sau de anumiți factori de corupție.

Vocea Basarabiei: Eu am să fac trimitere la un interlocutor pe care l-am avut în satul Selemet din raionul Cimișlia și el își punea o întrebare care mi se pare firească atunci când s-a anunțat că au fost confiscați bani, 3-4 milioane de timpul protestelor și când dl Șor zicea că acolo au fost 5 milioane, banii aceștia sunt luați la evidență, din ei se rețin impozite, taxe, unde figurează acești bani?

Olesea Stamate: Banii aceștia sunt la organul de urmărire penală.

Vocea Basarabiei: Nu, înainte să fi fost confiscați, ei sunt la evidență undeva?

Olesea Stamate: Nu cred.

Vocea Basarabiei: Dar cum sunt atunci distribuiți, dacă ei nu sunt la evidență nicăieri?

Olesea Stamate: Asta urmează să stabilească organele procuraturii, să vadă de unde sunt banii aceștia și cum au ajuns ei unde au ajuns, totuși câteva milioane de lei cash nu sunt o sumă de neglijat.

Vocea Basarabiei: Și asta este într-o singură duminică…

Olesea Stamate: Exact. Deci, trasabilitatea acestor bani trebuie s-o verifice organele de urmărire penală.

Vocea Basarabiei: Pentru multă lume e un semn de întrebare – totuși, cum circulă acești bani pe teritoriul Republicii Moldova, de unde vin? Deci, o să fie răspuns la aceste întrebări?

Olesea Stamate: Da, și noi așteptăm răspunsul de la organul de urmărire penală, mai ales acum, în contextul în care sancțiunile respective cu siguranță le mai micșorează din posibilitatea de a transmite bani pe cale bancară dintr-o parte în alta, nu integral, euro probabil ar mai putea cumva transmite, dar oricum le restricționează un pic capacitățile. Și atunci, de unde ei bani?

Vocea Basarabiei: Dar aceste proteste fac presiuni totuși asupra guvernării și dacă cumva remanierile din cabinetul de miniștri se fac și se vor mai face la presiunea protestatarilor?

Olesea Stamate: Nu acesta este motivul pentru care se fac anumite remanieri guvernamentale. Se discută vizavi despre performanța anumitor portofolii, anumitor ministere și acolo unde se apreciază că performanța nu este suficient de bună sau nu este suficient de activă, ținând cont de contextul problematic și complicat în care ne aflăm, atunci se decid anumite remanieri, dar nu aș pune asta pe seama protestatarilor.

Vocea Basarabiei: Vor mai fi făcute remanieri?

Olesea Stamate: Da, înțelegerea mea este că vor mai urma câteva remanieri de cadre.

Vocea Basarabiei: În spațiul public s-a vehiculat deja că și dna Olesea Stamate ar putea să se întoarcă la Ministerul Justiției, pentru că se îndreaptă tot mai multe critici în adresa dlui Sergiu Litvinenco, am văzut și acea intenție a opoziției să vină cu o moțiune de cenzură în parlament.

Olesea Stamate: Nu văd de ce moțiunea de cenzură ar fi susținută de către colegii mei și, respectiv, eu am multă treabă la parlament. Deci, eu nu văd nici motive, nici oportunitatea unor remanieri la Ministerul Justiției la acest moment.

Vocea Basarabiei: Dar aceste spargeri de conturi de pe Telegram au fost clarificate, sunt clarificate?

Olesea Stamate: Din câte înțeleg eu, se investighează ce e și cu aceste spargeri. Din punctul meu de vedere este o acțiune de-a dreptul dezgustătoare din partea celor care au făcut acest lucru. Înțeleg intențiile de a compromite actuala guvernare prin asemenea acțiuni, dar în afara faptului că poți să mai scoți, în primul rând, nimeni nu poate proba veridicitatea acestor mesaje sau veridicitatea parțială a acestor mesaje, că au fost diferite, cineva a confirmat că a avut așa discuții, cineva nu a confirmat și este foarte simplu în aceste mesaje să mai pui niște fraze sau niște combinații de cuvinte, astfel încât să distorsionezi discuția care a avut loc de fapt. Și cine va demonstra acest lucru, dacă este așa sau nu este așa? Dar în afara acestui aspect, eu cred că este pur și simplu dezgustător faptul că comunicarea absolut privată a acestor persoane este expusă publicului. Asta este ca și cum i-ai dezbrăca și i-ai pune în față și asta îmi pare absolut respingător, chiar dacă cei care au vrut să arunce o umbră pe anumiți miniștri sau anumite persoane publice, hai să zicem, ar fi selectat poate țintit niște mesaje, comunicări ce țin de activitatea politică, activitatea în cadrul instituției, dar atunci când se pretinde că absolut toată comunicarea este pusă așa pe masă, iată, poftim, digerați-o, e foarte neplăcut. Și mai mult decât atât, din păcate, asemenea acțiuni descurajează și mai mult persoanele să se implice în activitatea publică. Și așa este destul de greu să găsești candidați buni pentru a se alătura guvernului, funcțiilor publice, a se implica în politică, eventual și cu asemenea acțiuni este cu atât mai greu, deoarece persoanele își dau seama că vor fi expuse, indiferent de faptul că au comis sau nu au comis, și-au permis sau nu și-au permis o comunicare poate nu sută la sută regulamentară, dar știu că vor fi expuse și s-ar putea ca și conversațiile lor să fie rupte din context sau parțial trucate și aruncate în spațiul public. Și după aceea, scandal cu preotul, că preotul nu are fată, da? Cam așa.

Vocea Basarabiei: Ținând cont de toți acești indicii care se adună și că se vorbește atât de mult despre o posibilă destabilizare a Republicii Moldova, să vă întreb pe dvs. ca și șefă a comisiei de resort din parlament – structurile de menținere a ordinii publice pot și vor ține sub control situația?

Olesea Stamate: Eu sper că da, chiar dacă nu avem structuri de forță care să spunem că sunt sută la sută pregătite pentru a face față unor provocări serioase, dar eu cred că avem conducători în aceste structuri care știu ce trebuie să facă și eu sper că vor fi suficient de înțelepți să știe cum să motiveze personalul subordonat ca să activeze într-o anumită măsură. Deocamdată, din ceea ce am observat eu, totul este OK.

Vocea Basarabiei: Ați promis o reformare a Serviciului de Informații și Securitate. Se regăsește pe agendă?

Olesea Stamate: Este mai puțin pe agenda comisiei pe care o conduc, este mai mult pe partea Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, dar, da, se discută despre modificarea Legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, inclusiv despre un anumit mandat de securitate care să fie acordat SIS-ului și deja mai departe o reformă mai profundă în sensul fortificării capacităților, instruiri atât în țară, cât și în afara țării etc.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.