VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Oleg Chiseliov: Este o problemă că tinerii luptă pentru acea notă doar pentru a avea posibilități mai mari în viitor, dar nu pentru cunoștințe

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu un tânăr, este Oleg Chiseliov. Oleg Chiseliov este licean, 18 ani, dar este și membru al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Asociația „Alexandru Moșanu”. Bine ai ajuns la Vocea Basarabiei, Oleg, și mulțumim că ai dat curs invitației noastre! Mai cu seamă, astăzi să vorbim despre ce vor și ce pot tinerii.

Oleg Chiseliov: Bună ziua! Vă mulțumesc mult pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Și noi ne bucurăm că ai onorat această invitație de a participa la această emisiune, „Puncte de reflecție”. Și te întrebam – ce vor tinerii și dacă cumva există o deosebire între felul cum gândesc tinerii din mediul rural și mediul urban?

Oleg Chiseliov: Evident că această discrepanță dintre mediul rural și mediul urban în Republica Moldova afectează cumva gândirea noastră, trebuie să înțelegem că tinerii din mediul rural au o altă experiență, unii din ei chiar nu au surse de internet, nu au acele posibilități pe care le au tinerii din orașele mari, cum ar fi din Chișinău sau, de exemplu, vorbim de învățământ.

Vocea Basarabiei: Îmi amintesc, tu ai cutreierat, să zic așa, multe localități din Republica Moldova, pentru că nu ești indiferent față de ceea ce se întâmplă pe scena politică, și cum ai văzut tu acele localități unde ai ajuns?

Exact, în campania electorală pentru parlamentare am avut ocazia să fiu în vreo 40 de sate, am avut o experiență foarte frumoasă, am văzut localnicii, am văzut specificul nordului, specificul centrului, al sudului Basarabiei. Cumva am fost marcat de sărăcia care este prezentă în acele sate.

Vocea Basarabiei: Dar ai răspuns la întrebarea de ce este această sărăcie?

Oleg Chiseliov: Trebuie să reflectăm foarte aprofundat asupra acestui subiect, în primul rând, cred că este ignoranța, corupția...

Vocea Basarabiei: Din partea cui?

Oleg Chiseliov: A guvernării în mare parte, și a clasei politice, per ansamblu, pentru că noi nu creăm locuri de muncă în sate. Țin minte, fusesem în foarte multe sate în care existau o singură alimentară, primăria, Consiliul local și mai mult nimic. Unde să lucreze oamenii? Ei vin în orașe. Spre regret, avem foarte multe exemple în care foarte mulți oameni din suburbiile Chișinăului vin în oraș, se trezesc de dimineață, vin la Chișinău și pleacă seara târziu.

Vocea Basarabiei: Și chiar nu ar găsi nimic ce să facă acolo în mediul rural, pentru că și acolo e nevoie de schimbare, iar agentul schimbării cine e?

Oleg Chiseliov: Asta este, noi avem o posibilitate foarte mare, suntem o țară agricolă, avem un pământ foarte-foarte roditor, noi trebuie să promovăm și să încercăm să nu tărăgănăm posibilitățile și oportunitățile pe care le avem, avem pământ foarte bun și, respectiv, noi putem să ridicăm economia țării anume prin dezvoltarea industriei agricole.

Vocea Basarabiei: Dar tu crezi că tinerii sunt cei care vor să muncească? Vor să câștige banul lor ca să nu fie dependenți de părinți și, chiar mai mult să te întreb, dacă vor tinerii să câștige repede, fără ca să muncească?

Oleg Chiseliov: Înțeleg, trebuie să percepem anume faptul că tinerii văd domeniul agricol ca un domeniu foarte îngust, un domeniu foarte sărac, în care nu poți avea oportunități foarte mari de dezvoltare, respectiv trebuie, în primul rând, să schimbăm această gândire, să schimbăm mentalitatea tinerilor, să îi încurajăm prin finanțări, prin fonduri europene, să încercăm să găsim soluții, să găsim surse financiare pentru dezvoltarea mediului agricol, pentru că în mare parte, când vorbim la momentul actual de situația agricolă din satele Moldovei, vorbim anume de lipsa oportunităților.

Vocea Basarabiei: Se pare că această noțiune – „afacere” – sună frumos, la auz parcă devine și ademenitor ca să se implice oricine și să aibă businessul lui, iar pe de altă parte, există suficient curaj sau mai degrabă tinerii pun pe cântar riscurile și atunci aleg căile cele mai ușoare?

Oleg Chiseliov: Fiecare afacere are riscurile sale, dar are și posibilitățile, oportunitățile sale, respectiv în momentul actual consider că în domeniul agricol și în mediul rural tinerilor le este frică să se dezvolte, pentru că există anume frica asta de eșec, de a nu eșua. Și apoi, asta înseamnă credite, asta înseamnă resurse financiare foarte instabile, în cazul în care vorbim de domeniul agricol din Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar ce vrea tânărul? Vrea bani mulți și repede făcuți?

Oleg Chiseliov: Da, pentru că tinerii sunt naivi, acesta este farmecul nostru, noi suntem naivi, noi vrem foarte repede să ajungem spre succes, iar în mare parte succesul este văzut de către tineri printr-un venit financiar foarte stabil, un venit financiar care să aducă cumva posibilități foarte mari pentru tineri, fiecare să aibă mașină, să ia permisul, note bune la BAC, să intre la o facultate bună ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Și toate aceste lucruri să le facă în baza cunoștințelor sau nu neapărat în baza cunoștințelor, dar mai degrabă să cerșească niște bani de la mama, de la tata, să cumpere o notă bună, să cumpere un examen la Bacalaureat, să adune de la rude bani ca să-și cumpere o mașină, dar nu neapărat să fie banul câștigat în sudoarea frunții lui?

Oleg Chiseliov: Fiecare familie își are specificul său și fiecare tânăr are situații diferite, unul poate să-și permită să-și cumpere o mașină chiar și la vârsta de 18 ani, alții care sunt, de exemplu, în mediul rural la 18 ani nu au nici cea mai mică posibilitate să-și cumpere o mașină, respectiv aici vorbim de discrepanța aceasta dintre mediul rural, mediul urban, diferența între mentalitate și gândire.

Cineva își îngustează mintea și vede viitorul doar într-un singur loc, altul are posibilități mai mari și, respectiv, are altă gândire, într-un fel dorește să-și dezvolte o afacere, să încerce lucruri noi, să se dezvolte, pe când cineva își îngustează mintea și, respectiv, este sortit eșecului.

Vocea Basarabiei: Dar câți colegi de-ai tăi au propriul automobil?

Oleg Chiseliov: Nu, propriul automobil nu, vă dați seama, tot părinții finanțează astfel de posibilități.

Vocea Basarabiei: Bine, câți vin la școală cu automobilul pe care l-au cumpărat părinții sau este al părinților?

Oleg Chiseliov: Sunt doi-trei colegi din clasă.

Vocea Basarabiei: Și voi vă uitați cu invidie la acești colegi?

Oleg Chiseliov: Nu. De ce cu invidie? Ba din contra, cu bucurie, că a luat permisul, că a avut curajul și a trecut peste această perioadă, că e asimetric cu BAC-ul, tot așa, ne bucurăm că am dat BAC-ul cu note mari, am scăpat de această piatră de pe suflet, respectiv aceeași chestie e și cu permisul de conducere.

Vocea Basarabiei: Dar atitudinea tinerilor față de carte astăzi care e? Iarăși, nu putem generaliza, dar...

Oleg Chiseliov: Da, nu putem generaliza, sunt momente diferite, cei care doresc să-și dezvolte abilitățile, să-și dezvolte oportunitățile în viitor, vă dați seama că ei învață, încearcă să însușească acele lecții de viață din cadrul lecțiilor pe care le pot implementa în viața reală, pentru că în mare parte nu tot ceea ce învățăm la școală putem implementa și în viața reală.

Vocea Basarabiei: Dar, până la urmă, tânărul pune accent pe cunoștințe sau pune accent că ar trebui cu orice preț să obțină o notă bună ca să fie bun în fața părinților, în fața colegilor, în fața profesorilor?

Oleg Chiseliov: Aici este problema învățământului, în general, pentru că noi, tinerii, practic noi suntem nevoiți să învățăm mai mult pentru note, pentru că acele note ne afectează viitorul, intrarea la o facultate bună sau un nou loc de muncă.

Deci este o problemă că tinerii luptă pentru acea notă doar pentru a avea posibilități mai mari în viitor, dar nu pentru cunoștințe. Bine, sunt și din cei care sunt pasionați de un anumit obiect, reușesc să persevereze într-un anumit domeniu în viitor.

Vocea Basarabiei: Tu cine ai vrea să devii după ce termini liceul?

Oleg Chiseliov: Întrebare foarte generală. Cel mai probabil îmi găsesc viitorul fie în domeniul diplomatic, fie fac o carieră politică în viitor.

Vocea Basarabiei: Și vei merge să faci studii unde?

Oleg Chiseliov: Cel mai probabil, la București.

Vocea Basarabiei: De ce nu rămâi aici, la Chișinău?

Oleg Chiseliov: Să știți că această întrebare este una capcană, pentru că nu trebuie să vedem ca un aspect negativ plecarea unui tânăr să învețe în străinătate, întrebarea se pune dacă voi veni înapoi. Aici este problema, pentru că plecarea în străinătate, adică la o universitate, nu este o problemă că tânărul pleacă din țară, este foarte bine că tinerii pleacă să studieze la alte universități din alte țări, pentru că ei, revenind acasă, cumva încearcă să adapteze, încearcă să implementeze cele învățate aici, în Republica Moldova, și această chestie este foarte bună. Sunt foarte mulți...

Vocea Basarabiei: Bine, dar și în Republica Moldova sunt instituții de învățământ, unde ar trebui să completeze cel puțin locurile care sunt rezervate pentru buget sau și pentru contract, și dacă voi toți tindeți ca să mergeți peste hotare, atunci aici cine rămâne?

Oleg Chiseliov: Aveți dreptate, trebuie să nu ducem în extreme chestia dată și să rămână tinerii să învețe și aici, pentru că eu nu vreau să spun că studiile de aici sunt mai rele decât în altă parte, nu, pur și simplu fiecare țară are specificul său de mentalitate, fiecare țară vede viitorul altfel, fiecare țară are tradițiile sale, obiceiurile sale și toți suntem diferiți prin modul nostru de a fi și, respectiv, plecarea unui tânăr, de exemplu, în Japonia sau în Germania îi dă posibilități mai largi să vadă cum este lumea dincolo de spațiul nostru românesc.

Vocea Basarabiei: Bine, și tu dacă ajungi la București, te integrezi și îți place capitala României, și vrei să rămâi acolo – atunci te vei mai gândi că, uite, Republica Moldova are nevoie de Oleg Chiseliov, și el trăiește cu alte speranțe, gânduri?

Oleg Chiseliov: Cred că dorul de casă o să mă aducă înapoi.

Vocea Basarabiei: Deci ești sigur astăzi că ai putea să revii după ce faci studii peste hotare?

Oleg Chiseliov: Da.

Vocea Basarabiei: Pentru că deseori s-a pus întrebareacă e bine că România oferă unui mare număr de tineri aceste burse, aceste posibilități, oportunități ca să facă studiile acolo, doar că majoritatea dintre ei uită să revină acasă sau nu vreau, nu-și doresc să revină în Republica Moldova.

Oleg Chiseliov: Bine, ei își găsesc viitorul acolo, pentru că le este bine. Unii, din contra, sunt dezgustați de modul în care este Republica Moldova și iubesc țara unde au învățat, unde s-au stabilit.

Vocea Basarabiei: Dar realitățile de azi din Republica Moldova pentru tine sunt OK, adică te gândești că ai putea să pui umărul la alte schimbări sau e bine și așa cum este, sau că ai putea cu mai mulți tineri, semeni de-ai tăi, totuși să vă gândiți cum ar trebui să arate viitorul acestui stat?

Oleg Chiseliov: Mereu este loc de mai bine și, respectiv, consider că orice contribuție adusă de un tânăr pentru bunăstarea Republicii Moldova este binevenită, dar asta nu înseamnă că, dacă lucrurile merg spre o direcție foarte bună, trebuie să lăsăm mâinile în jos; dacă la guvernare este un partid proeuropean și tindem spre Europa, asta la fel înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos și să nu mai tindem spre Europa.

Vocea Basarabiei: Dar pentru voi, tinerii, este o prioritate integrarea europeană?

Foarte bună întrebare. Respectiv, noi înțelegem Uniunea Europeană prin prezența democrației, prin prezența unei piețe libere în comparație cu lumea rusă, „russkii mir”, în care vedem opusul acelor valori promovate de Uniunea Europeană, prin dictatură, prin economie dirijată din spate.

Vocea Basarabiei: Dar voi, tinerii, cunoașteți realitățile pe care, de exemplu, și le-ar dori Federația Rusă în această regiune?

Oleg Chiseliov: Evident. Vă dați seama, noile tehnologii, noile aplicații, Instagram, TikTok, Facebook oferă tinerilor o oportunitate foarte mare cât de cât să înțeleagă și să perceapă care este situația geopolitică în regiune. Și mai mult decât atât, prin cadrul lecțiilor de istorie, lecțiilor de educație pentru societate noi învățăm, liceenii învață clar aceste aspecte.

Vocea Basarabiei: Tu ai astăzi o părere clară despre această invazie rusă în Ucraina, de ce s-a pornit, de ce nu se oprește, cum se va sfârși acest război dintre Rusia și Ucraina?

Oleg Chiseliov: Eu nu pot să am o doză de încredere în mine că știu cele mai mari subtilități, dar înțeleg și percep acest fenomen.

Vocea Basarabiei: Să ne spui și nouă, ce înțelegi?

Oleg Chiseliov: Înțeleg un singur lucru – Rusia este un stat care a atacat Ucraina, acest război pe care mulți îl consideră o „operațiune specială”, spre regret, sunt astfel de oameni și în Republica Moldova, care spun că acest război este o „operațiune specială”, nu, este o invazie, un stat a atacat alt stat. Mai mult decât atât, Rusia a recunoscut Ucraina ca stat independent, a recunoscut suveranitatea, integritatea statului, respectiv Rusia a încălcat toate normele internaționale, a atacat Ucraina mișelește.

Vocea Basarabiei: Și în ce scop s-a făcut acest lucru?

Pentru interes geopolitic, pentru a căpăta mai multe regiuni.

Vocea Basarabiei: Și dacă obține mai multe regiuni, ce face Rusia mai departe?

Oleg Chiseliov: Aceasta este cumva o gândire imperialistă în spațiul rusesc, pentru că spațiul rusesc niciodată nu a avut prilejul de a trăi într-o democrație, într-o societate democratică, într-o societate cu valori liberale. Rusia mereu a trăit, în diferite perioade a trăit fie în tiranie, în dictatură, în semi-pseudodemocrație, cum este în prezent, și oamenii de acolo nu pot să înțeleagă care sunt, într-adevăr, beneficiile valorilor liberale promovate de Uniunea Europeană, promovate de Statele Unite și, respectiv, această gândire imperialistă persistă la ei, ei consideră că rușii sunt o națiune puternică, care trebuie să domine alte popoare.

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii Republicii Moldova pun preț pe libertate, pe democrație? Pentru că atunci când discut cu unii de la firul ierbii, ei spun că mai degrabă și-ar dori un conducător din ăștia care să fie un conducător-tătucă, să bată cu pumnul în masă și că nu tocmai ceea ce-și doresc cetățenii înseamnă democrația, așa cum ei și-o imaginează și în care trăiesc.

Oleg Chiseliov: Sunt două aspecte. Înainte de toate, trebuie să înțelegem că societatea din Republica Moldova este divizată în două mari categorii geopolitice, vorbind de viziuni geopolitice: în primul rând, cei care consideră că locul nostru este în Uniunea Europeană, fie Unirea cu România, și a doua categorie sunt oamenii care consideră că trebuie să mergem alături de Rusia în viitor.

Anume acești oameni sunt manipulați, ei sunt clar ținta unor emisiuni propagandistice, unor știri, de asemenea, care propagă putinismul, care propagă ideile unei Rusii puternice, unei Rusii care să domine acest spațiu al Europei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.