VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Natalia Iațco: De ce actuala guvernare nu interzice manifestațiile Partidului Șor?

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou să urmăriți, să priviți, să vizionați „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere cu invitații mei teme de actualitate. Invitata mea din această dimineață este o activistă de mediu, membră a Institutului Verde European, e un așa ONG la noi, în Republica Moldova, Natalia Iațco.

Vocea Basarabiei: Natalia, bine ai venit la noi!

Natalia Iațco: Bine v-am regăsit! Îmi face plăcere să fiu prezentă aici și sper să avem o discuție interesantă.

Vocea Basarabiei: Vreau să te întreb și niște lucruri legate de mediul ambiant, dar le las pentru sfârșitul acestei emisiuni, o să începem cu niște teme de actualitate. Vreau mai întâi să te întreb, ce crezi despre acest vot în parlament, considerat de mulți istoric. Deci, e vorba de faptul că legislativul a votat în lectura finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu limba română în toată legislația Republicii Moldova. Prima mea întrebare legată de acest subiect ar fi asta – acum, când avem război, când avem inflație, când nici pandemia încă nu s-a terminat, noi avem nevoie de asemenea dispute?

Natalia Iațco: Da, avem nevoie! Și cred că parlamentul a făcut bine că a votat. Sunt greșeli care vin din anii ‘90. Eu personal întotdeauna am spus că este limba română. Ce diferență face mulțumesc sau bună ziua în limba română sau în limba moldovenească? Este vreo diferență? Există undeva limba americană, limba ecuadoriană, limba braziliană, limba australiană? Nu! Atunci cred că nu este o problemă în sine această lege, ea trebuia demult adoptată, demult hotărâtă, cum au făcut și Țările Baltice, în anii ‘90. Fii bun și învață limba de stat, pentru că tu reprezinți statul, lucrezi în instituțiile statului, acasă nu sunt probleme, acasă vorbește ce limbă dorești. Ți-i bine în limba rusă, vorbește în limba rusă, ți-i bine în limba țigănească, vorbește și în limba țigănească, nu sunt probleme, dar când tu reprezinți instituțiile statului, atunci fii bun și vorbește limba de stat, care este limba română.

Vocea Basarabiei: Dna Maria Zaharova, care este purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a avut zilele acestea o declarație legată de limba românălimba moldovenească și a spus că, de fapt, mai curând limba română ar trebui să se numească limba moldovenească și ne-a probozit pe noi, moldovenii, pentru faptul că renunțăm la limba noastră.

Natalia Iațco: Am citit și eu comunicatul ei, unde spune că noi „încălcăm cursul logic al istoriei”. Nu știu ce înțelege ea prin „cursul logic al istoriei”, dar noi totdeauna am fost o țară, poate datorită lor am fost rupți și am suferit atâția ani și nu am putut vorbi o limbă curată, o limbă a strămoșilor noștri, dar am vorbit-o pe cea care au făcut-o, au murdărit-o așa limba aceasta, încât avem în prezent multe rusisme, expresii rusești. Din punctul meu de vedere, limba este ceva viu, ceva care se vorbește, de aceea nu trebuie să fie discuții. Gata, s-a hotărât, așa trebuie să meargă – limba românească! Și nu trebuie un funcționar al unui alt stat să se implice în problemele noastre interne, acestea sunt problemele noastre, ale parlamentului, ceea ce trebuie și hotărăște pentru cetățenii statului său, Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Deci, limba moldovenească ar fi o invenție, un fel de găselniță a moldoveniștilor și a rușilor?

Natalia Iațco: Și a Rusiei. Păi, ce pe teritoriul Rusiei se vorbește rusa curată, așa? Acolo tot sunt multe etnii care vorbesc alte limbi, atunci de ce nu pun și ei niște dialecte din Siberia drept limba lor de stat? Asta este o intrare directă în afacerile unui stat și atunci se pune întrebarea – care este problema ta, statul rus, ce limbă vorbește statul Republica Moldova?

Vocea Basarabiei: Dar de ce se cramponează atât de tare Rusia de limba moldovenească? Adică, la ce i-ar trebui, de ce n-ar spune, dlor, să fie română, să zicem, să accepte lucrul acesta?

Natalia Iațco: Dar care este interesul Rusiei? Să ne destabilizeze, să ne facă slabi, să ne inducă în eroare, pe o altă cale de dezvoltare, pentru că ei știu că Republica Moldova și actuala guvernare au luat o direcție proeuropeană și aceasta este calea de dezvoltare. O spun și o repet de multe ori: Rusia nu este un model de dezvoltare socială bun de urmat, este o țară autocratică, este ultimul imperiu care moare încet-încet.

Vocea Basarabiei: Dar ne vorbește nouă despre democrație, despre respectarea unor drepturi.

Natalia Iațco: E ceva utopic, cred că e o utopie, nu poate un stat în care sunt încălcate drepturile cetățenilor, ei sunt încă în… Bătrânii, ce acces au la sănătate, copiii la învățământ acolo, cum merg la școală? Ei să-și rezolve problemele lor interne, că le au o mulțime, dar Rusia totdeauna a avut această tendință de expansiune și cred că a rămas. Și chiar și problema aceasta de a controla partea de est a Europei totdeauna a fost, chiar și pe vremea Uniunii Sovietice, ei au făcut așa că au adus aici foarte mulți ruși care și în prezent nu vor să se adapteze la limba noastră. Bine, dar tu trăiești pe teritoriul unui stat independent, de ce n-ai plecat în ‘90-‘91 în țara ta, dacă te consideri rus? Și fii bun și vorbește acolo în limba rusă, nimeni nu-ți interzice, dar dacă ești cetățean al Republicii Moldova, atunci, dl meu, fii bun și vorbește limba românească, limba acestui stat. Dar acesta a fost un joc, un joc politic, atunci comuniștii voiau să ia voturi și, mulțumită acestei sintagme de schimbare a limbii, ei au câștigat voturi, dar aceasta nu este o problemă în esență, sunt alte probleme – economice, sociale, de mediu, iată acolo trebuie să tragem atenție. Și probleme de mediu sunt foarte multe…

Vocea Basarabiei: O să ajungem și la ele. Vreau, totuși, să te mai întreb legat de acest subiect – acum, după ce parlamentul a votat acest proiect de lege, crezi că s-a pus punct acestei dispute, gata, s-a terminat povestea limbii moldovenești, nu mai există ea, pentru că a fost și un protest al socialiștilor?

Natalia Iațco: Da, întrebarea este bună. Depinde dacă nu se vor întoarce iar la putere fostele partide, pentru că cred că ei vor miza la viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale, care ne așteaptă la anul viitor, anume să bată pe asta că ei vor schimba denumirea limbii, dar eu nu vreau ca o bătrânică sau un alt cetățean să-mi schimbe viitorul meu, viitorul nostru, al tinerilor, pentru că majoritatea tinerilor vorbesc limba română, suntem cei mai mulți tineri care studiază în România. Nu văd studenți de-ai noștri care să studieze la Moscova sau în alte instituții de învățământ superior din Rusia, majoritatea studenților studiază în România și cred că și copiii reprezentanților acestor partide tot își fac studiile în România la licee, universități.

Vocea Basarabiei: Dar și eu, ca scriitor, mă gândesc că ar fi absurd să zic că scriu în limba moldovenească, eu scriu în română.

Natalia Iațco: Da, și eu cred că trebuie de explicat, de adus la cunoștință populației că nu este o problemă, acasă simplul cetățean vorbește limba pe care o vrea, chiar și în engleză, dacă dorești, vorbește acasă cu copiii tăi, dacă vrei s-o practici, dar eu consider pentru un funcționar într-o instituție de stat e limba română, pentru că acesta este statul, el reprezintă statul în ministere, în alte instituții statale, acolo nici nu se discută. Dacă te simți mai bine cu limba rusă, vorbește-o acasă, nu-i nicio problemă, statul nu-ți interzice. Eu cred că în anii ‘90 noi am fost prea buni cu aceștia și acum plătim consecințele, prea buni, că ne-am lăsat așa, bine, hai, vorbiți limba moldovenească.

Vocea Basarabiei: Dar mulți dintre vorbitorii de limbă rusă spun că nu le-am creat condiții pentru a studia limba română.

Natalia Iațco: Dar ce condiții vor pentru a învăța limba română? Limba română se predă în toate școlile, începând de la grădinițe, în toate.

Vocea Basarabiei: Adică, ideea ta este că, dacă tare vrei, poți să înveți o limbă?

Natalia Iațco: Sigur că poți s-o înveți.

Vocea Basarabiei: În 10 sau în 15 ani de zile…

Natalia Iațco: Da, poți să înveți! Noi, spuneam, plătim acum consecințele la ceea ce am făcut în ’91, deodată trebuia să spunem că e limba română și aici ne-am oprit, cum au făcut Țările Baltice. Chiar am fost vara trecută la Riga, nu găsești vorbitori de limba rusă, tinerii nu vorbesc limba rusă, iar dacă o și vorbesc, o vorbesc schimonosit, așa.

Vocea Basarabiei: Deși în Letonia sunt mulți vorbitori de limba rusă...

Natalia Iațco: Da, dar în stradă, în instituții, de exemplu, vreau să cumpăr un bilet la stația de autobuze, eu întreb în limba rusă, ea nu-mi răspunde în limba rusă. Și știu bine că ea vorbește limba rusă.

Vocea Basarabiei: Dar dacă i-ai fi zis că ești din Moldova, cred că ți-ar fi răspuns.

Natalia Iațco: Da, au altă atitudine. Dar anume că ei sunt naționaliști, da. Aici noi ne pierdem și identitatea noastră. Care este identitatea noastră, cine suntem noi? Iată aici cred că este și o problemă a noastră. Suntem o pseudonațiune, suntem o pseudoidentitate, cine suntem noi, dacă ne mai încurcăm și cu limba?

Vocea Basarabiei: Uite un subiect care a parvenit recent. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a ținut un discurs în plenul parlamentului nu demult și a zis că în 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. Știi că noi am obținut acest statut de țară candidată?

Natalia Iațco: Da, pe 3 martie 2022.

Vocea Basarabiei: Toată lumea trebuie să lucreze disciplinat ca acasă să fie bine. Vin cu un apel către fiecare cetățean, a zis președinta, să ne îndeplinim rolul în crearea unui viitor european. Moldova europeană este unica noastră cale, noi suntem generația care va aduce Moldova în UE până în 2030. Ajungem noi în 2030în Uniunea Europeană?

Natalia Iațco: Dacă ne apucăm de lucru, ajungem, de ce nu? Posibilități sunt, ceea ce ne lipsește este voința politică și dna președintă a spus corect, pentru că ea are o linie politică foarte corectă, o direcție politică foarte corectă, o viziune, să spunem așa, foarte corectă spre ceea ce mergem. Nu cum au fost foștii guvernanți când Moscova, când Bruxelles, nu, ea are o direcție precisă spre unde mergem și ce ne dorim, pentru că acolo este dialogul politic, este democrația, chiar dacă a scăzut puțin în ultimii 15 ani gradul democratic, se văd anumite regimuri și în Uniunea Europeană, se văd, bunăoară, cum este Ungaria, nu este democrație acolo liberă, liberă. Dar dna președintă a luat o direcție foarte bine spusă și cred că o să reușim, dar, cum spun, depinde de voința actualei guvernări. Da, termenul este scut, într-adevăr.

Vocea Basarabiei: Până în 2030 au rămas 7 ani și mă întreb dacă în 7 ani de zile putem parcurge o cale pe care n-am putut s-o parcurgem în 31, pentru că au trecut 31 de ani și actualii guvernanți spun că am tot bătut pasul pe loc.

Natalia Iațco: Da, noi am bătut pasul pe loc, dar acum este timpul să ne mișcăm, și să ne mișcăm cu pași rapizi, pentru că nu ne va aștepta cineva sau ne va împinge cineva în UE, trebuie noi să ne facem calea spre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Corect, dar mie îmi place așa, să mă agăț de fiecare cuvânt al unui discurs rostit de vreun oficial și iată, bunăoară, când dna președintă zice: vin cu un apel către fiecare cetățean, dar câți cetățeni vor fi dispuși să asculte acest apel și să acționeze în consecință?

Natalia Iațco: Cred că majoritatea. Bine, la ziua actuală suntem două milioane 600 de mii, dintre care un milion deja se află peste hotare, în spațiul Uniunii Europene și cred că schimbarea este, pentru că trebuie să se vadă schimbarea, și schimbarea deja se vede, are doi ani de guvernare, deja se vede. Pe plan internațional, dna președintă a făcut multe lucruri și mulți pași favorabili Republicii Moldova, care vor aduce o supravaloare politicii sale externe.

Vocea Basarabiei: Dar să nu uităm că această mișcare spre Europa, acest trend pe care dna președintă cumva îl impune – integrarea europeană – cam supără Rusia. Dinspre Rusia vin mereu tot felul de avertismente, și de la dna Zaharova, și de la dl Lavrov, și de la dl Peskov. Ce facem noi cu rușii?…

Natalia Iațco: Ne jucăm așa, ca pisica cu șoricelul. Cred că Republica Moldova trebuie să ia…

Vocea Basarabiei: Să ignore aceste avertismente?

Natalia Iațco: Nu! Trebuie să fie prietenă și cu Rusia, și cu Uniunea Europeană, dar trebuie să-și pună prioritățile, nu trebuie să excludă Rusia, pentru că ea este, vrem noi sau nu vrem, ea este cu noi, aproape de noi.

Vocea Basarabiei: Și este mare.

Natalia Iațco: Da, și este mare. Acum se pune problema care va fi viitorul Rusiei, deja mulți îl văd ca pe un viitor dezastruos, haotic, pentru că orice conflict, până la urmă, are un final. Da, știm că au durat războaie și 100 de ani, și al Doilea Război Mondial a durat 5-6 ani, dar acest conflict ne va arăta poziția noastră mai puternic pe plan internațional și aici este și momentul ca să rezolvăm chestiunile acestea cu Rusia, pentru că o să avem un aliat foarte puternic, Uniunea Europeană. Și Uniunea Europeană ne va spune: „Noi te sprijinim, Republica Moldova!”, dar nu cred că Uniunea Europeană va strica relațiile cu Rusia, nu, în niciun caz, o să fie relații de colaborare, economice, dar noi trebuie să ținem relații bune și cu Uniunea Europeană, și cu Rusia într-o oarecare măsură, pentru că tot este o piață de desfacere, este o cultură, e o țară imensă, nu putem s-o excludem din viața noastră politică.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia ne vrea se pare că în zona ei de influență?

Natalia Iațco: Ea pe toate le vrea, mai multe țări vrea în zona ei de influență.

Vocea Basarabiei: Dl președinte al parlamentului Igor Grosu a fost aici într-o emisiune a colegei Valentina Ursu și a zis că rușii nu mai ajung la Odesa, pentru că a fost întrebat în ce măsură acest pericol al războiului ne poate afecta și pe noi, el a zis că rușii nu mai ajung la Odesa, tot ce le-a rămas sunt mijloacele războiului hibrid. Așa a zis el și a invocat cumva protestele acestea care au loc din toamnă până acum, zicând că Partidul „Șor” este o grupare criminală organizată, așa a zis el, o alianță dintre bandiți și FSB, și a spus că protestele au eșuat, adică cumva nu mai au sorți de izbândă. Asta-i tot ce i-a rămas Rusiei la noi, aceste proteste, aceste metode de a destabiliza prin proteste, cumva prin mijloacele războiului hibrid?

Natalia Iațco: Rusia folosește toată mijloacele în război, știm că fiecare mijloc este bun și Rusia îl folosește, știe că nu poate veni cu tehnică militară aici și atunci folosește mijloacele de propagandă, pentru că vrea să aibă o guvernare fidelă ei, să spunem, o slugă, o servitoare a ei, cum o are poate și în Belarus.

Vocea Basarabiei: Și dacă-i așa, ajungând noi în Uniunea Europeană, vom putea stabili niște relații normale și cu Rusia?

Natalia Iațco: Sigur că da. Dacă ajungem în Uniunea Europeană, de ce să nu stabilim relații normale cu Rusia? Cred că aici trebuie să fie o cale diplomatică. De ce este diplomația? Pentru că să te așezi la masă și să discuți calm care sunt nevoile, care sunt necesitățile statului tău, pentru că cu rușii tot se poate negocia, doar dacă știi cum să negociezi, dar dacă te duci la negocieri așa, fricoșel așa, nu știu ce vreau, atunci ei se uită, ce a mai venit și acesta la noi, dar dacă te duci mai puternic, mai ferm – eu vreau asta, atunci ei te ascultă, pentru că e și în interesul lor să aibă relații normale, pentru că se va termina dictatura aceasta a lui Putin odată și odată.

Vocea Basarabiei: Așa crezi?

Natalia Iațco: Da!

Vocea Basarabiei: Și crezi că Ucraina va învinge în acest război?

Natalia Iațco: Trebuie, nu că cred, dar trebuie să învingă, fiindcă de asta depinde și democrația în acest spațiu al Europei de Est, dacă nu, atunci ne întoarcem în al Doilea Război Mondial, la aceeași istorie, la același scenariu. De ce am ajuns noi astăzi în așa situație? Au fost doi hoți, doi bandiți, să-i numim așa, – Hitler și Stalin. Unul a fost pedepsit, altul nu și iată azi tragem consecințele, pentru că crime de război a făcut și Stalin, foarte multe.

Vocea Basarabiei: Al doilea a învins, pur și simplu.

Natalia Iațco: Da, a învins și aceștia l-au iertat. Nu! Atunci când au avut loc procesele de la Nürnberg trebuia și pe Stalin să-l tragă la răspundere. Bine, poate nu așa cum l-au tras pe Hitler, dar și lui Stalin trebuia să-i dea oleacă mai jos toate biruințele pe care le-a obținut. Și noi astăzi plătim consecințele lui, pentru că Putin… Când a fost discursul lui din aprilie 2005, în parlamentul Rusiei unde el a deplâns destrămarea Uniunii Sovietice? Da, atunci în 2005.

Vocea Basarabiei: A spus că e o catastrofă geopolitică.

Natalia Iațco: Da, și a început cu această renaștere imperială a poporului, a „marii lumi rusești”. Eu mă întreb: care „marea lume rusă”?

Vocea Basarabiei: Pe noi ne vede, cred, ca o parte a „lumii ruse”.

Natalia Iațco: Cred că, dar care „marea lume”? Uite în țara ta că este haos, cum trăiește populația rusă, asta nu înseamnă că Rusia este Moscova și Sankt Petersburgul. Dar ce este acolo, în regiunile mai îndepărtate? Și ce probleme grozave de mediu au ei acolo? Ați văzut acum ultimele reportaje, au defrișat pădurile de lângă Moscova pentru a construi baze militare, pentru spațiile antiaeriene.

Vocea Basarabiei: Uite, Natalia, dl Grosu zice că Partidul „Șor” este o grupare criminală organizată.

Natalia Iațco: Și spune corect!

Vocea Basarabiei: Așa crezi și tu?

Natalia Iațco: Da! Sunt foștii hoți care vor să-și legalizeze veniturile, nu știu ce, să ajungă la putere.

Vocea Basarabiei: Dar cum vezi oamenii ăștia care vin la proteste și se vorbește că mulți dintre ei sunt plătiți?

Natalia Iațco: Sigur că da!

Vocea Basarabiei: Aceștia doar nu sunt criminali, sunt niște oameni…

Natalia Iațco: Sunt oameni simpli. Dacă îi dă banul, 400-500 de lei pe zi, îl ia cu autobuzul, îl duce, îi plătește cafeaua, ceaiul, sigur că omul stă acolo și protestează, dar cel mai mare pericol este că, stând acolo, merge spălarea pe creier, el începe să creadă ceea ce-i spune acolo, pentru că vine sub o influență psihologică, iată asta este cel mai grav. Dar eu îmi pun întrebarea: de ce actuala guvernare nu interzice aceste manifestații? Bine, înțeleg că este și dreptul la protestare, dar acestea sunt proteste cu un aspect negativ.

Vocea Basarabiei: Probabil depinde și de justiție lucrul acesta, nu știu exact, că nu poate… Adică, probabil ar trebui să se întâmple ceva foarte grav ca protestele acestea săfie interzise, așa mă gândesc.

Natalia Iațco: Trebuie să se găsească o modalitate pentru a fi interzise, pentru că ele, într-adevăr, sunt periculoase și pentru actuala guvernare, pentru că acesta este electoratul lor.

Vocea Basarabiei: Au fost invitați chiar aici la noi, la Vocea Basarabiei, care spuneau că ar trebui să fie organizat un contraprotest, oameni care sunt împotriva acestor proteste, care susțin guvernarea, de ce n-ar face și ei un protest. E nevoie de un asemenea protest acum al acelor care susțin guvernarea și parcursul proeuropean?

Natalia Iațco: Atunci se va crea o situație foarte tensionată.

Vocea Basarabiei: Adică ar putea fi altercații între cele două tabere?

Natalia Iațco: Da, ar putea fi chiar și violențe atunci. Știți că la proteste spiritele se aprind, atunci deja merge totul și poate să fie chiar și violență.

Vocea Basarabiei: Adică e mai bine să-și facă treaba poliția?

Natalia Iațco: Da, cred că mai bine poliția să-i țină sub control, pașnic, dar trebuie o explozie de conștientizare, că noi trebuie să mergem spre altă stradă, nu este Rusia strada noastră. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.