VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Nadejda Zubco explică când moldovenii din afara țării se pot adresa la Biroul pentru Relații cu Diaspora

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dna Nadejda Zubco, șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora despre cei plecați peste hotare, despre ce servicii oferă BRD moldovenilor stabiliți în diasporă, dar și alte teme de actualitate.

Astăzi, cetățeni ai Republicii Moldova se află în câte țări de pe glob?

Nadejda Zubco: Este foarte greu să faci o statistică. Moldovenii noștri sunt peste tot și cumva ne poartă faima în întreaga lume. Nu cred că este regional vreo țară în care nu se află, cel puțin, un moldovean. În schimb, ca națiune suntem foarte buni și știm să ne valorificăm patrimoniul și asta arată activitățile frumoase care se organizează în diasporă. Mai mult ca atât, noi știm că în luna august și, de fapt, de sărbători, de două ori pe an, în decembrie-ianuarie și în august, diaspora noastră vine acasă la rude și părinți și cu ocazia asta colegii care au fost până la mine la BRD, în 2014, au organizat prima ediție a Zilelor Diasporei. Până atunci se organiza doar Congresul Diasporei, o dată la doi ani. Respectiv, tradițional, în fiecare an, Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora, organizează Zilele Diasporei, un eveniment la care așteaptă diaspora să vină, să participe, să contribuie în procesul de organizare la toate edițiile care sunt organizate.

Când moldovenii din afara țării se pot adresa la BRD?

Nadejda Zubco: Cetățenii se adresează când au nevoie de ceva concret la nivel de stat, când își doresc o consultație sau să identificăm o instituție de suport, ne contactează pe noi când își doresc să vină acasă și doresc să cunoască modalitățile și serviciile care sunt. La fel, ne contactează când sunt organizate evenimente și este nevoie de suport și participarea noastră.

Interviul integral îl puteți urmări mai jos:

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.