VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Mircea Buga: Ne dorim dialog cu guvernarea și mai multă transparență

Vocea Basarabiei: Vom discuta și despre politică, dar și despre politicile statului în domeniul ocrotirii sănătății, protecției sociale, pentru că îl avem invitat pe dl Mircea Buga, actualmente prim-vicepreședinte al Partidului Social Democrat European, așa a fost botezată această formațiune politică, după ce s-a distanțat de Partidul Democrat din Republica Moldova. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei să punem în discuție mai multe subiecte de actualitate, mai ales că suntem în plin sezon rece și acum toți cetățenii trăiesc cu mare grijă dacă vor putea să acopere prețurile din factură, în primul rând. Dar, paralel cu asta, trebuie să aibă grijă și de sănătate, și să se gândească că trebuie depășite greutățile, ca după asta să se intre și în albia firească a lucrurilor. Pentru că s-a făcut multă zarvă după ce în primă lectură în parlament a fost votat proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății, care prevede transmiterea în proprietatea statului cu titlu gratuit a bunurilor și terenurilor spitalelor raionale, să vă întreb pe dvs. – ce credeți despre ceea ce s-a votat în parlament? Pe rețelele de socializare deja ați expus un punct de vedere, dar e bine să-l cunoască și cei care urmăresc Vocea Basarabiei.

Mircea Buga: În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru invitație, că am oportunitatea să mă reîntâlnesc cu dvs., după mai mulți ani. Este și pentru mine o plăcere să fiu astăzi, răspunzând la subiectele care sunt acum discutate în societate, nu numai în mediile sociale, dar și în mediile profesionale. Proiectul politic recent la care vă referiți…

Vocea Basarabiei: Dar să mai facem o precizare – ați fost și ministru al sănătății, și ministru al protecției sociale, muncii și familiei, dar ați lucrat și la CNAM, tot ați condus această entitate.

Mircea Buga: Da, am activat în mai multe instituții ale statului. Vreau să zic că am activat în sectorul public din 2002 până în 2019, în diferite funcții, începând de la lucrător de rând și ajungând până la ministru. Și am reușit să fiu și ministrul al sănătății, și ministrul muncii, protecției sociale și familiei, cum era la acea etapă, fiind ministerele divizate, ulterior, ele s-au comasat. Acestea sunt poate alte subiecte.

Vocea Basarabiei: Dar și director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină?

Mircea Buga: Da, și director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, după plecarea din funcție a regretatului Gheorghe Russu, care a pus bazele acestei instituții, dar am continuat mulți ani să fiu în funcția de director general al CNAM, dar acum sunt conferențiar universitar la catedră la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie. Este un lucru pe care îl continui de mai mulți ani, îmi place să lucrez cu studenții, acum am foarte mulți studenți străini și asta-i interesant pentru Republica Moldova, că vin străinii să învețe la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Mai am o serie de proiecte de consultanță, de expertiză pe diferite organizații internaționale și lucrul acesta mă menține, într-un fel, în formă de a cunoaște ce se întâmplă în mediul atât social, cât și medical, deoarece aceste lucruri sunt aproape de sufletul meu. Și poate, dacă îmi permiteți doar o paranteză legată de proiectul politic respectiv, Partidul Social Democrat European, ce m-a făcut, într-un fel, să aderăm un grup de colegi la această formațiune, acceptând și o funcție de conducere sunt anume aceste aspecte ce țin de domeniul social și medical. Am ca pregătire Medicina, la Cluj am absolvit facultatea, dar mai am și Dreptul, și în domeniul economic, deci sunt o serie de specialități care sunt foarte aproape de social-democrație, de principiile, de dezideratele social-democrației europene, dacă dorim, că în Republica Moldova, din păcate, stânga mai mult se asociază cu alte viziuni decât cele europene.

Vocea Basarabiei: Cu viziuni proruse.

Mircea Buga: Da, exact. Dar social-democrația europeană, din păcate, este așa, mai într-o parte a eșichierului politic al Republicii Moldova și este un lucru bun, care ar trebui poate reactivat. Ar trebui undeva de explicat că aceste deziderate de solidaritate socială, de echitate, de dreptate socială, pe care le folosesc acum toate partidele – și de dreapta, și de stânga în Republica Moldova – sunt, de fapt, apanajul social-democrației și noi întotdeauna vorbeam și la congres au spus colegii noștri de la partid…

Nu este o inițiativă nouă ce ține de subordonarea spitalelor Ministerului Sănătății. Vreau să zic că până în 2003, spitalele au fost în subordinea Ministerului Sănătății, ulterior, după destrămarea județelor și trecerea la structura raională, aceste spitale au fost transmise gratuit de către minister autorităților publice locale.

Vocea Basarabiei: O să discutăm despre partid, haideți să vorbim despre trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

Mircea Buga: Da, o să vorbim, dar am vrut să fac doar o paranteză despre proiectul politic, ați început cu el. Dar legat de spitale, într-adevăr, este și am făcut și o serie de comentarii în acest sens, nu este o inițiativă nouă ce ține de resubordonarea spitalelor Ministerului Sănătății. Vreau să zic că până în 2003, spitalele au fost în subordinea Ministerului Sănătății, ulterior, după destrămarea județelor și trecerea la structura raională, aceste spitale au fost transmise gratuit de către minister autorităților publice locale. Ceea ce se încearcă acum e o mișcare inversă, de la autoritățile publice locale către autoritatea centrală, care este Ministerul Sănătății în cazul de față.

Vocea Basarabiei: Și cei care reprezintă acest nivel doi, consiliile raionale, spun că deja ei ar fi investit foarte mulți bani în aceste spitale.

Mircea Buga: Asta voiam să zic, de atunci au trecut 20 de ani, până la urmă s-au făcut investiții puține/multe, dar totuși autoritățile publice locale au avut un anumit rol și acest rol nu poate fi desconsiderat totalmente și nu trebuie antagonizate aceste relații cum, din păcate, se mai întâmplă. Această resubordonare, de fapt, nu trebuie să reprezinte un scop în sine. Noi pentru ce vrem să facem această resubordonare?

S-a mers pe o strategie de restructurare spitalicească, un master-plan care a fost aprobat de guvern. Guvernul și-a asumat această decizie, este o decizie sensibilă, o decizie deloc ușoară, o decizie în care îți pui în cap și multe alte partide care sunt nemulțumite sau autorități locale, sau chiar și medici, sau pacienți, deci este o decizie care trebuie discutată și trebuie de lucrat la ea.

Vocea Basarabiei: Am s-o citez aici pe ministra sănătății, care spune că această subordonare ar însemna că va permite statului să investească masiv în modernizarea și dotarea cu echipamente de bună calitate. Asigurările vin din partea dnei Nemerenco: „În prezent spitalele al căror fondator este Ministerul Sănătății beneficiază de investiții în infrastructură, lucru care nu se întâmplă în aceste spitale raionale”.

Mircea Buga: Este un lucru bun ceea ce spune dna ministru că investițiile care urmează a fi făcute în calitate de fondator Ministerul Sănătății, și am spus și eu, are posibilități poate mai mari de atragere a fondurilor externe în special. În Republica Moldova bănuiesc că fondurile sunt limitate și, mai ales, în situații de criză. Dar altceva am vrut să zic, acest pas care se face acum în formula generală a viziunii de reformare a sectorului spitalicesc era doar un mic element care ducea la o structură pe care ne-o dorim noi într-o perioadă de timp de 10, 15 ani, pentru că acesta-i un proces care durează, adică nu poate fi făcut într-o zi. Chiar resubordonarea spitalelor nu va însemna o schimbare rapidă a calității, a eficacității acestor spitale. Deci, acesta este un proces, păi partea asta noi n-am văzut-o acum. Noi vorbim doar de resubordonare, declarațiile sunt bune, dar în principiu noi nu vedem partea cealaltă a lucrurilor – unde se dorește să se meargă și, comentând un pic acest subiect, spuneam că, în mod normal, ar fi trebuit să fie o strategie a sistemului de sănătate care, din păcate, încă nu este aprobată la nivel de minister. Asta-i una la mână, care ar trebui să aibă un compartiment aparte ce ține de dezvoltarea sectorului spitalicesc. Alte state, că spunea și dl președinte al comisiei parlamentare Perciun, Țările Baltice, care au procedat la o astfel de reformă, dar ei au făcut-o în complex. Deci, s-a mers pe o strategie de restructurare spitalicească, un master-plan care a fost aprobat de guvern. Guvernul și-a asumat această decizie, este o decizie sensibilă, o decizie deloc ușoară, o decizie în care îți pui în cap și multe alte partide care sunt nemulțumite sau autorități locale, sau chiar și medici, sau pacienți, deci este o decizie care trebuie discutată și trebuie de lucrat la ea. În Țările Baltice au aprobat un astfel de document, și-au asumat o cale pe 10 ani pe care toată lumea o știa. În primul an noi avem de construit, cum spune dna ministru, două spitale regionale, spre exemplu, eu nu știu, sau trei, sau unu, sau nu contează, dar este o cale. În trei ani vom avea o astfel de structură regională, că acum s-a introdus sintagma în proiectul de lege de spitale regionale, dar nu se vorbește ce o să fie mai departe, câte spitale, unde vrem să ajungem, aceste două vor rămânea sau vor fi regionalizate și alte spitale. De asta și apare neîncrederea la cei de pe loc, ei nu văd o perspectivă de durată, în afară de alte elemente pe care putem să le discutăm. Și aici e foarte straniu că iese parlamentul cu un astfel de proiect de lege sau deputații, dar nu iese partea guvernamentală, care ar trebui în mod normal să iasă cu astfel de proiect.

Vocea Basarabiei: Guvernul e acel care va executa.

Mircea Buga: Guvernul își asumă această cale pe o anumită durată. Deci, respectiv acum s-a mers cu un mic pas, care eu am spus că, în principiu, inițiativa nu este nouă. Eu personal nu sunt împotriva resubordonării spitalelor, acest lucru a mai existat, dar să nu fie ca un scop în sine, doar de subordonare, dar să fie clar unde vrem să mergem. Al doilea lucru – transparența procesului. Anunțarea unui astfel de proiect sensibil care toată lumea își poate da bine seama că o să ne trezim a doua zi cu discuții în contradictoriu, această consultație care este preconizată pe 20 decembrie cu autoritățile locale și spitale trebuia să fie făcută un pic mai devreme. Dar nu s-a făcut. Eu îmi amintesc când s-a pregătit reforma în asigurările medicale cu finanțarea, au fost întâlniri nenumărate până la luarea deciziei finale. Un proiect de lege care trece în parlament votat de urgență stârnește, cel puțin, anumite îndoieli sau întrebări. Eu nu vreau să pun la îndoială buna-intenție până la proba contrarie, până nu aflăm adevărul.

Ministerul Sănătății era perceput de către medici ca un organ ierarhic superior instituțiilor medicale. Deci, în principiu, doctorii cred că sunt mult mai loiali față de o astfel de subordonare fiind anterior în subordinea Ministerului Sănătății decât autoritățile publice locale.

Vocea Basarabiei: Dl Buga, dar când ați fost ultima dată într-un spital raional?

Mircea Buga: Chiar nu demult am fost într-un spital raional, chiar zilele acestea am discutat cu pacienți internați în spitale raionale, în Spitalul raional Comrat, spre exemplu. O rudă de-a mea a născut acolo și am vorbit și cu ea, dar am discutat chiar zilele trecute cu directorii de spitale raionale. Am vrut să aflu opinia lor legată de acest proces.

Vocea Basarabiei: Și ce ați aflat de la ei, sunt nemulțumiți sau sunt înțelegători?

Mircea Buga: Vreau să spun că din partea conducătorilor de instituții medicale n-o să fie atâta opoziție față de acest proiect. De ce? Deoarece totdeauna Ministerul Sănătății era perceput de către medici ca un organ ierarhic superior instituțiilor medicale. Deci, în principiu, doctorii cred că sunt mult mai loiali față de o astfel de resubordonare fiind anterior în subordinea Ministerului Sănătății decât autoritățile publice locale. Și aici au argumente foarte bune și puternice autoritățile publice locale, fiindcă nu s-a discutat cu ei în măsura ca măcar să se asigure de o susținere majoritară. Îmi dau seama că 100% din toți decidenții de raioane nu vor fi de acord niciodată, dar cel puțin marea majoritate ar fi fost bine să fie consultată și atrasă de partea unei astfel de reforme. Acum cu ce ne-am întâlnit? Se propune un proiect de resubordonare, dar partea ce ține de proprietăți, pe care ați menționat-o dvs. în întrebare, este adusă nu știu cum prin derogare de la legislația în domeniu, se trec cu titlu gratuit prin hotărâre de guvern proprietățile de la autoritățile publice locale la autoritatea centrală, ceea ce după părerea mea, eu nu sunt…

Vocea Basarabiei: Dar, vorba dvs., în 2003…

Mircea Buga: Bine, atunci guvernul a transmis, guvernul a avut această posibilitate și acum ar fi fost cazul să fie un proces bilateral. Deci, această retransmitere a proprietăților trebuie să se facă în strictă conformitate cu legislația care este actuală și eu nu văd de ce s-a fugit de la acest element că până la urmă ministerul putea să fie fondator, dar clădirile puteau să fie transmise în timp. Noi am avut astfel de situații acum 2 sau 3 ani, când municipiul Bălți a transmis de bunăvoie clădirile și pământul la Ministerul Sănătății, deci spitalul respectiv a fost transmis. Eu nu cred că acum multe sau toate autoritățile locale s-ar fi opus dacă era un dialog și o discuție bună. Deci, această mișcare, chiar mim-am notat din lege: „Nimeni nu are dreptul să retragă în mod forțat patrimoniul de la autoritățile publice locale”. Acest patrimoniu nu poate fi supus exproprierii. În cazul dat aparent ne apropiem de o formulă de expropriere, luăm o proprietate de la nivel local, deși ea este publică, eu sunt de acord, ambele sunt publice dar, conform Constituției, ele sunt separate ca tipuri de proprietate și nu poți să le iei arbitrar. Eu cred că aici încă o să fie discuții foarte multe și poate ar fi bine mulți dintre juriști și constituționaliști să se implice și să găsească o formulă. Spre exemplu, când am mers pe reformarea asistenței medicale primare și când le-am acordat dreptul la medicii de familie să întemeieze cabinete individuale de medicină de familie, tot era discuția despre proprietate, că acuma-i publică, că nu trebuie să meargă în gestiunea unui privat, este la autoritatea raională, la autoritatea primăriei și în lege a fost stipulat un mecanism permisiv. Deci autoritatea locală prin decizia sa ia această hotărâre de a transmite convinsă prin diferite… Eu nu cred că un președinte de raion este atât de rău-intenționat ca să nu înțeleagă că este posibil pentru bunăstarea populației locale să transmită dacă, într-adevăr, erau probleme.

Vocea Basarabiei: Probabil că aici sunt mai multe scenarii puse în joc. Ținând cont de faptul că totuși guvernarea s-a angajat să promoveze această reformă a administrației publice, pentru că se mai crede că ar trebui să se ajungă și la o reformă administrativ-teritorială, pentru că se mai insistă și pe ideea că această verigă intermediară între administrația publică locală de nivelul întâi, primăriile și relația cu puterea centrală nu ar trebui să fie intermediată de consiliile raionale și că foarte mulți primari insistă pe ideea că ar trebui să fie dizolvate aceste consilii raionale. Probabil sunt mai multe aspecte care fac parte din un tot întreg al problemei?

Mircea Buga: Nu este exclus să aveți și dvs. dreptate aici. Noi nu cunoaștem, deci nu s-a vorbit, s-a vorbit doar de o singură formulă de amalgamare voluntară a autorităților publice locale, a primăriilor și consiliilor raionale, s-au alocat, din câte știu, în proiectul bugetului de stat 250 de milioane de lei pentru acest proces.

Vocea Basarabiei: E adevărat…

Mircea Buga: Este un proces care nu știu cum va derula până la urmă, amalgamarea voluntară presupune un acord al mai multor părți, dar este o variantă, dar în cazul dat noi vorbim de un proces care se dorește a fi demarat rapid. Acum, odată cu intrarea în vigoare a legii, toate proprietățile să fie transmise automat la autoritatea centrală, care fără a găsi o formulă corectă din punct de vedere legal, fără a vedea o perspectivă de viitor a spitalelor o să apară întrebări, mai ales în preajma alegerilor locale.

Vocea Basarabiei: Dar pe timpul când ați fost și dvs. exponentul guvernării problema asta a fost actuală și atunci?

Mircea Buga: Totdeauna apar întrebări de reforme înaintea unor alegeri și vă garantez că discuția dată o să fie indiferent ceconducere va fi.

Vocea Basarabiei: Dar când ați făcut parte din actual guvernării, nu tot așa vedeați această problemă?

Mircea Buga: Aveți în vedere când eram ministru?

Vocea Basarabiei: Nu, când erați consilier al primului ministru.

Mircea Buga: Vă referiți la proiectul care a fost anterior?

Vocea Basarabiei: Da.

Mircea Buga: Și aici iarăși este o confuzie și în spațiul public se vorbește de două lucruri diferite. Se vorbește de proiectul care a fost înaintat în 2016 de către un grup de deputați care viza resubordonarea spitalelor raionale către Ministerul Sănătății. Și în acest proiect, apropo, erau găsite formule juridice, din punctul meu de vedere, mult mai sofisticate pentru ceea ce discutam noi despre proprietățile locale și centrale. Acest proiect a fost aprobat doar în prima lectură, în a doua lectură, din păcate, nu s-a ajuns să fie aprobat, ceea ce am înțeles din punctul de vedere iarăși al necesității promovării integrale a conceptului de reformare a spitalelor. Alt aspect, care se vorbește e despre 2017, episodul despre care se discută cu regionalizarea…

Reformele, în principiu, nu prea sunt dorite de multă lume, toată lumea vrea schimbări spre bine, dar lumea este conservatoare prin esența sa.

Vocea Basarabiei: OK, aceasta e cu totul altceva.

Mircea Buga: E un alt subiect care nu are legătură, dar deseori în spațiul public se face confuzie, însă sunt două lucruri absolut diferite.

Vocea Basarabiei: Nu, nu, eu vorbesc strict de subordonarea spitalelor raionale și, mai ales, cui trebuie să fie subordonate.

Mircea Buga: Dar nu s-a ajuns atunci la un consens, tot probabil din cauza unor disensiuni chiar în interiorul guvernării de atunci. Reformele, în principiu, nu prea sunt dorite de multă lume, toată lumea vrea schimbări spre bine, dar lumea este conservatoare prin esența sa.

Vocea Basarabiei: Și-a găsit zona de confort și…

Mircea Buga: Este o zonă de confort și îmi dau seama că este foarte complicat, chiar atunci promovând mai multe tipuri de reformă și în domeniul sănătății publice, despre care se discută acum, și în domeniul medicinei primare în care au fost create niște facilități pentru doctori, și în domeniul spitalicesc, și în reforma sistemului de pensii care a fost aprobată – toate erau aprobate după un singur calapod. Era vorba de discuții, grupuri de lucru, participarea autorilor străini, participarea societății civile, ulterior se materializa printr-o hotărâre sau o decizie guvernamentală, pe care guvernul și-o asuma și erau promovate prin parlament modificările legislative de rigoare. Cât privește sectorul spitalicesc, conceptul respectiv nu a fost finalizat, ceea ce s-a anunțat în 2017 a fost o propunere de proiect, care așa și n-a mai ajuns la finalitatea sa, dar vreau să vă zic că este un studiu de fezabilitate făcut în 2009 de către Banca Mondială, care în mare parte este valabil și până azi și probabil de acolo s-a inspirat și dna ministru sau deputații cu o serie de…, au mai fost studii de fezabilitate și ulterior, dar în sens că de la aceste studii s-a inspirat promovând proiectul dat și promovând inclusiv regionalizarea celor două instituții.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.