VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Marko Șevcenko: Nimeni nu mai are încredere în Rusia, în declarațiile liderilor ruși, chiar și în tratatele semnate de ei

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un oaspete special, astăzi discutăm cu Excelența Sa, dl ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Acum e și un prilej mai deosebit, chiar dacă e un eveniment trist, pentru că totuși în curând se va împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022 a început agresiunea Rusiei în țara dvs. Cum a fost acest an? Rezistența Ucrainei este de admirat, e un lucru nu chiar atât de ușor să spui că, da, Ucraina rezistă, pentru că acolo totuși se varsă sânge, lumea mai fuge din calea războiului, numărul refugiaților este mare, suferința este mare, dar iată că a întreprins o vizită simbolică și importantă președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în Ucraina și a promis în continuare ajutor.

Prezentăm partea a doua a emisiunii ”Puncte de Reflecție”.

Vocea Basarabiei: Războiul din Ucraina îi face și pe cetățenii din Republica Moldova și mai săraci, și mai vulnerabili, se suprapun și mai multe crize. Deseori, când merg și discut cu omul de la firul ierbii, el se întreabă – de ce în Ucraina tarifele sunt mai mici, prețurile sunt mai mici, și în Republica Moldova sunt mai mari? Vreți să ne explicați pe înțelesul tuturor ca să-și dea seama cetățeanul Republicii Moldova de ce există aceste diferențe?

Marko Șevcenko: Eu nu sunt economist și, probabil, părerea mea n-o să fie convingătoare, dar mi se pare că există și reguli economice.

De exemplu, mai multă concurență înseamnă mai mici prețuri, mai multă populație înseamnă piață mai mare și jucătorii din această piață sunt într-o concurență mai mare, mai mulți producători înseamnă mai multă concurență și prețurile scad. Din păcate, Republica Moldova este o țară mai mică, cu un număr de producători mai mic, cu volumul pieței mai mic decât în Ucraina și părerea mea personală e că Republica Moldova are nevoie de mai multă concurență internă și mai mare deschidere către alte piețe, ca să ajungă și jucători din străinătate.

Sigur că producătorii autohtoni se vor supăra, pentru că fiecare producător vrea ca concurență să fie mai puțină. Și aici trebuie să înțelegem și oamenii trebuie să decidă ce-i mai bine – condiții mai bune pentru producătorii autohtoni sau mai mare concurență pe piață? Condiții pentru producători, întotdeauna producătorii pierd un motiv să-și perfecționeze activitatea, să facă prețurile mai mici, pentru că piața lor este garantată de către stat sau concurența mai mare de către diferiți producători și autohtoni, și internaționali, care concurează pentru această piață înseamnă că câștigul o să fie pe partea populației.

Vocea Basarabiei: Ați explicat ce e cu prețurile, dar tarifele pentru gaz și energie de ce în Ucraina sunt mai mici?

Marko Șevcenko: La fel, e mare piața…

Vocea Basarabiei: Dar Ucraina produce energie, Ucraina are gazul propriu…

Marko Șevcenko: Ucraina are producători de energie autohtoni, inclusiv stații nucleare, Ucraina a făcut reforma pieței energetice mai devreme decât Republica Moldova și deja are efectul pozitiv, am făcut această reformă cu câțiva ani în urmă, înainte de război, Republica Moldova numai a început acest lucru. Și de aceea efectul pozitiv al acestei reforme va fi peste câțiva ani.

Vocea Basarabiei: Asta promit autoritățile. Dar cetățenii Republicii Moldova mai întreabă, de ce Ucraina nu a renunțat în totalitate la gazul rusesc?

Marko Șevcenko: A renunțat.

Vocea Basarabiei: Tranzitul gazului pe teritoriul Ucrainei.

Marko Șevcenko: Pentru că există contractele semnate de către europeni cu Rusia. Ucraina are contractul pentru tranzitul gazului cu europenii, Ucraina nu cumpără gazul rusesc din anul 2014, mi se pare, Ucraina cumpără gazul numai de la europeni. Atât.

Și tranzitul gazului este în favoarea europenilor, Ucraina n-a semnat niciun contract cu Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar vreau să vă întreb acum, dacă aveți o imagine – ce s-ar întâmpla dacă Republica Moldova ar achiziționa gaze și energie doar de la partenerii din Occident și poate și de la Ucraina, dacă se termină războiul? Ar mai putea Rusia să șantajeze Republica Moldova?

Marko Șevcenko: Probabil, da.

Vocea Basarabiei: Cum?

Marko Șevcenko: Ea poate amenința că vor stopa livrarea prin gazoductul care merge prin Republica Moldova. OK. Dar important e ca deciziile luate în Chișinău să fie luate în timp util și să fie inteligente.

Vocea Basarabiei: Dar gazul care ajunge în regiunea transnistreană vine tot din Rusia prin Ucraina?

Marko Șevcenko: Da.

Vocea Basarabiei: Și aici, dacă se ajunge la mai mari neînțelegeri, și Ucraina ar putea să stopeze livrările de gaze către regiunea transnistreană?

Marko Șevcenko: Ucraina are contracte cu țările europene, Ucraina nu are contract cu Rusia. Dacă Ucraina stopează livrările, asta înseamnă că noi întrerupem contractul cu țările din Uniunea Europeană și vom fi pedepsiți în conformitate cu prevederile contractului respectiv.

Vocea Basarabiei: Am uitat atunci când am discutat despre regiunea transnistreană să vă întreb – ar putea să anunțe, la un moment dat, Vladimir Putin că recunoaște regiunea transnistreană sau că renunță la regiunea transnistreană. Haideți să vorbim despre scenariul 1 și scenariul 2. Ce s-ar întâmpla, dacă el ar spune că Rusia recunoaște regiunea transnistreană?

Marko Șevcenko: E greu de spus ce s-ar întâmpla, pentru că el, de exemplu, deja a declarat că regiunea Zaporojie îi aparține Rusiei sau Herson, sau Nicolaev, de aceea el poate deja declara că orice parte a Ucrainei sau a Republicii Moldova, sau Poloniei, sau a altei țări aparține Rusiei.

Asta e, din păcate, modul de gândire la Kremlin este imprevizibil. Să fie clar, dacă un asemenea anunț o să fie făcut, asta înseamnă că Rusia a decis în continuare să crească tensiunea în regiune în general.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ar spune Kremlinul: „renunțăm la regiunea transnistreană, faceți ce doriți acolo”?

Marko Șevcenko: Acesta ar fi un semn că la Kremlin linia de escaladare începe să se diminueze.

Vocea Basarabiei: Deci, atunci ar fi o variantă mai bună pentru a fi adusă stabilitatea înaceastă regiune?

Marko Șevcenko: Cea mai mare problemă cu Rusia, și acest lucru deja încep să-l înțeleagă partenerii noștri occidentali, este că nimeni nu are încredere în Rusia, nimeni nu are încredere în declarațiile făcute de liderii ruși, nimeni nu are nicio încredere chiar în tratatele semnate de Rusia, pentru că deja sunt mai multe exemple că Rusia nu le respectă. Și de aceea ultimul moment la care poate să existe o încredere din partea Ucrainei sau a partenerilor noștri sunt faptele. Rusia poate să declare orice, dar încrederea în această declarație o să apară numai la momentul când vom vedea că Rusia a trecut de la declarații la fapte îndeplinite. Dacă Rusia ar spune că lasă Transnistria, OK, e un lucru foarte bun, dar, vă rog fapte, faceți ceva în acest sens, nu numai declarați.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, interesant, dacă ar spune că renunță la regiunea transnistreană și la acest separatism, pentru că autoritățile de la Tiraspol s-au supărat atunci când la Chișinău a fost votată legea anti-separatism, atunci s-ar descurca cetățenii din această regiune de unii singuri, pentru că astăzi, știți, gazele vin, ei plătesc acolo un preț simbolic?

Marko Șevcenko: Eu sper că s-ar descurca, pentru că, oricum, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Transnistria trebuie și ei să înțeleagă că încrederea în declarațiile ruse nu este un lucru bun și proverbul «русские своих не бросают» („rușii nu-i abandonează pe ai lor”) este o înșelăciune. Бросают и очень сильно бросают (îi abandonează și încă cum îi abandonează). Oricum, se vor descurca sau nu, va depinde de planul prezentat de către Chișinău referitor la Transnistria. Și acesta e un alt lucru foarte important în acest sens.

Vocea Basarabiei: Dar la masa negocierilor acum cine trebuie să se așeze din moment ce Rusia și Ucraina sunt în război de un an de zile?

Marko Șevcenko: Nu știu. Eu pot să spun doar că formatul „5+2”, care a existat înainte de război, nu este funcțional în prezent și depinde de Federația Rusă dacă el va reveni la funcționare sau nu. Problema cu acest format și cu orice alt format la care va participa Federația Rusă este aceeași. Cum putem crede în declarații sau intenții, sau chiar semnături făcute de oficialii ruși, dacă toată lumea a văzut că nu se respectă?

Vocea Basarabiei: Și pe final, pentru că avem aceste acțiuni de protest în Republica Moldova și pentru acolo anumiți lideri politici insistă să ceară guvernării să achite integral facturile cetățenilor, iată, la dvs. e război de un an de zile, și nu am auzit anumite forțe politice să iasă în stradă și să pună presiune pe guvernare și să spună că trebuie să achite statul integral facturile, credeți că e o revendicare care trebuie să fie luată în calcul de cei care guvernează Republica Moldova? Cum s-ar întâmpla acest lucru?

Marko Șevcenko: După începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în Ucraina s-au diminuat toate forțele proruse, acum nicio forță politică prorusă în Ucraina nu are nicio perspectivă. Și de aceea nimeni nu a ieșit în stradă ca să ceară guvernului să facă concesii față de Rusia, dimpotrivă s-a consolidat și populația, și forțele politice au înțeles acest lucru și s-au consolidat. Aceasta nu înseamnă că s-au anihilat toate diferențele politice dintre partide, ele există, dar toate partidele consideră că aceste diferențe vor fi rezolvate după război, prin alegeri, de exemplu. Din păcate, în Republica Moldova nu s-a întâmplat așa și există forțe care consideră oportun și pozitiv pentru poziția lor ca să se alinieze cu sloganurile venite din exterior, din partea Rusiei. Sper că cetățenii își vor face alegerea lor și vor înțelege cine, într-adevăr, este prieten și cine nu.

Vocea Basarabiei: Dar chiar credeți că ar fi posibilitate statul să achite integral factura cetățeanului?

Marko Șevcenko: Nu, nu se poate. Eu vă spun un exemplu: prima mare majorare a tarifelor a avut loc în Ucraina în 2015, o majorare foarte bruscă și de câteva ori, nu cu 10, 15 sau 50%, majorare cu sute de procente. Da, a existat, să spunem diplomatic, o anumită nedumerire din partea populației, dar în trei luni consumul s-a micșorat tot de câteva ori, toată lumea achită facturile, dar folosesc această energie cu mai mare atenție și cu mai mare economie, căldură a fost în case, dar nimeni nu mai deschide ferestrele ca să risipească resursele energetice.

Vocea Basarabiei: Dar în factura cetățeanului Republicii Moldova, totuși se achită compensații, aceste compensații au fost inclusiv oferite de către partenerii occidentali, ca cetățenii Republicii Moldova să poată depăși aceste timpuri grele.

Marko Șevcenko: Și cetățenii trebuie să înțeleagă un singur lucru, și anume: cât de mari pași fac ei pentru economie, casele să fie mai încălzite, pentru economia căldurii, pentru economia electricității, pentru economia apei, mai puțină folosire a tuturor serviciilor comunale înseamnă mai multă economie. Și ca să economisești mai mult trebuie să faci niște eforturi, fără eforturi nu se poate.

Vocea Basarabiei: Chiar ultima întrebare. În Republica Moldova mai sunt suficiente forțe politice – și în parlament, și în afara parlamentului – care nu condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina. Ce părere aveți dvs. despre această poziție pe care au luat-o unii politicieni?

Marko Șevcenko: Este o poziție foarte clară și Ucraina consideră că forțele care nu au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei sunt partide proruse, dar ei spun asta în mod direct și clar și noi considerăm că, OK, vom lua în considerare și am notat, să spunem așa, aceste partide politice și politicieni.

Vocea Basarabiei: Și aceste partide din Republica Moldova nici nu vorbesc clar despre acest parcurs european pe care țara trebuie să-l parcurgă, dar, apropo, Ucraina și Republica Moldova în același timp în UE sau fiecare pe cont propriu?

Marko Șevcenko: Am fost anunțați că suntem țări-candidate în același timp și nu cred că diferența de viteză va avea loc sau o să fie mare. Da, Ucraina are 7 recomandări, Republica Moldova are 9 recomandări, dar Ucraina are război, Republica Moldova nu are război și, în general, nu cred că o să fie mare diferență sau o să fie vreo competiție. Eu cred că vom ajunge aproape în același timp în Uniunea Europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.