VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Jānis Mažeiks: Adunarea Națională este o bună oportunitate de a spune cu voce tare ce își doresc moldovenii pentru viitorul țării și la ce se așteaptă de la politicienii lor în viitor

Vocea Basarabiei: Dvs. ați amintit că într-o societate democratică pluralismul de opinii e bine să existe, iar pe de altă parte se încearcă să se acrediteze și ideea că, pentru ca o țară să ajungă membru al Uniunii Europene, forțele politice ar trebui să găsească un consens larg și, dacă ar exista acest consens larg, ar fi și în avantajul societății, și al cetățenilor. S-a vorbit și se mai vorbește că și în Republica Moldova ar fi nevoie de un Pact Snagov, exact așa cum s-a întâmplat în România, atunci când țara vecină a decis să adere la NATO și la Uniunea Europeană. Forțele eurosceptice sau politice din Republica Moldova sau cele care nu neapărat îmbrățișează parcursul european ar putea să împiedice acest drum, ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană? Cum credeți Dvs.?

Jānis Mažeiks: În primul rând, cred că forțele politice sprijină clar apropierea de Uniunea Europeană și acesta este un lucru salutabil, deci este clar și pentru alegători care este poziția politicienilor. Când vine vorba despre partidele care nu sunt foarte entuziasmate în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană, eu cred că, și poate sunt idealist aici, dar este vorba despre alegători, pentru că aceste partide de asemenea au alegători și eu cred că, dacă acești alegători prezintă clar mesajul către liderii lor politici că, „da, noi sprijinim ideile voastre politice, dar noi vrem ca voi să lucrați pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, pentru că noi vă dăm acest lucru ca bun pentru afacerea mea, bun pentru mine, bun pentru copiii mei sau bun pentru economia țării. Dar care ar fi raționamentul lor?”. Atunci, eu cred că aceasta de asemenea va pune presiune pe acele partide politice să-și schimbe abordările lor și sperăm să se implice mai mult când vine vorba despre vectorul european de integrare. De ce este important? Este important, pentru că acest proces nu va fi unul rapid. Deci, chiar dacă negocierile încep anul acesta, vor dura ani, mereu durează ani. E vorba despre o legislație foarte minuțioasă, și nu e vorba doar despre legislație, dar și despre aspectele practice. Aceasta înseamnă că pentru ca voi să finalizați acest proces în mod reușit veți avea nevoie de sprijin la nivel de guvern, guverne succesive, nu anul acesta, nu la anul, dar și mulți ani în viitor. Aceasta înseamnă că dacă există forțe care vor veni la putere și ele nu vor sprijini integrarea în UE, atunci va avea loc un „stop” în relații sau progresul va fi mai lent, sau lucrurile vor dura mai mult timp.

Relațiile noastre cu Rusia s-au schimbat în mod dramatic după invazia în Ucraina

Vocea Basarabiei: Demnitarii de la Kremlin deseori vorbesc despre o relație neprietenoasă pe care ar promova-o actualmente Republica Moldova în raport cu Federația Rusă. Credeți că Federația Rusă încă va mai continua să urmărească scopul ca Moldova să nu ajungă membră a UE?

Jānis Mažeiks: Federația Rusă, dacă îmi aduc aminte corect, a spus că UE este o forță ostilă, deci, eu aș fi surprins dacă ei nu ar vrea să împiedice relația voastră cu UE. Pentru noi, procesul este total diferit, pentru noi, UE este un proiect de pace, așa și este – UE a fost creată pentru a preîntâmpina războaiele și au lucrat la asta pe parcursul a 70 de ani statele membre ale UE. Deci, în primul rând, este un proiect de prosperitate și evident că noi trebuie să ținem cont de faptul că relațiile noastre cu Rusia s-au schimbat în mod dramatic după invazia Rusiei în Ucraina. Eu nu aș fi surprins deloc dacă aceste încercări de a încetini apropierea Moldovei de UE ar continua și e bine ca noi să lucrăm împreună împotriva acestui fapt, pentru ca să putem să ajungem la etapa când Moldova într-o bună zi va deveni stat membru al Uniunii Europene.

Procesul de negocieri privind Transnistria nu va reîncepe înainte de sfârșitul războiului din Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dar cât de greu sau cât de ușor îi va fi Republicii Moldova să europenizeze regiunea transnistreană, cum credeți?

Jānis Mažeiks: Eu cred că Transnistria, într-un anumit mod, este europenizată. Dacă te uiți la relațiile noastre curente, o parte a acesteia, este vorba despre DCFTA, care cuprinde și Transnistria. Deci, noi vedem că acest lucru funcționează foarte bine, regiunea transnistreană are aceeași proporție de exporturi către UE ca și Moldova. Și acesta este un semn bun pentru viitorul țării, pentru că nu există această problemă de a implica o regiune care a fost izolată complet. Eu cred că aveți un punct inițial destul de bun, la această etapă nu este o problemă care este pe agenda noastră când e vorba despre procesul de aderare, pentru că noi avem dialog cu Guvernul Republicii Moldova, dar, în același timp, la o anumită etapă a devenit clar că anumite probleme va trebui să fie discutate. Vă puteți imagina, când vorbim despre acquis-ul comunitar, va fi ceva care afectează de asemenea și Transnistria, deci e vorba despre dialog pe viitor și, evident, când vorbim despre europenizarea Transnistriei, noi de asemenea trebuie să ne gândim la soluționarea politică, noi suntem observatori în formatul de negocieri „5+2”, dar noi nu avem așteptări că acest proces va reîncepe înainte de sfârșitul războiului din Ucraina.

Când vine vorba despre aceste probleme mari, trebuie să așteptăm victoria Ucrainei

Vocea Basarabiei: Uniunea Europeană are statut de observator în cadrul formatului de negocieri „5+2”, acest format nu mai este unul funcțional din 2019, dar să vă întreb pe Dvs., unii insistă pe ideea că acum ar trebui să se forțeze soluționarea problemei transnistrene, alții, din contra, cred că doar după ce va fi clar cum se încheie acest război între Rusia și Ucraina va putea Republica Moldova să spună clar cum vede rezolvarea acestei probleme transnistrene. În opinia Dvs., cum credeți că e mai bine să se ajungă la o înțelegere între cele două maluri ale Nistrului?

Jānis Mažeiks: Sunt probleme imediate și pe termen lung. Pentru cele imediate, care afectează viețile cotidiene ale transnistrenilor, dar și ale celor de pe malul drept, este important să găsim soluții imediate. Iată de ce este foarte important ca voi să aveți dialogul „1+1” între Chișinău și Tiraspol cu privire la aceste probleme – uneori mici, alteori mari – pentru a găsi soluții. De exemplu, atât pentru securitatea regiunii, cât și pentru economia moldovenească este bine că acum aveți acordul de 6 luni cu privire la electricitate. Acestea sunt exemplele, nu este o problemă mică, dar este mai mică decât găsirea soluției finale pentru proiectul transnistrean. Când vine vorba despre soluționarea politică a conflictului, acolo cred că este important să așteptăm până la sfârșitul războiului din Ucraina, pentru că nu este realist să ne așteptăm că voi ați putea avea în acest proces Rusia și Ucraina, în același timp, care să discute în Transnistria. Evident că va fi cred că un anumit rol atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina în acest dialog ulterior, întrucât este imposibil acum, când sunt în război, să stea la o masă. Când vine vorba despre aceste probleme mari, trebuie să așteptăm victoria Ucrainei.

Este important ca autoritățile moldovenești să înțeleagă ce vor să realizeze și ce vor să evite, dar aceasta este pentru viitor, nu este pentru acum

Vocea Basarabiei: Unii spun că e momentul oportun cel puțin să se publice un plan de reglementare transnistreană, ca cetățenii să poată să-și dea seama cum ar putea să se identifice această soluție durabilă pentru criza transnistreană. Am vorbit și cu vicepremierul pentru reintegrare, dl Oleg Serebrian, și el zicea că Chișinăul lucrează asupra unui asemenea plan de soluționare a problemei transnistrene, să vedem dacă autoritățile sunt astăzi disponibile să propună opiniei publice acest plan de reglementare transnistreană.

Jānis Mažeiks: Este important că lucrul continuă, pentru că trebuie să fiți pregătiți pentru ziua când acest lucru va deveni posibil. Și dacă ar avea sens să facem public acest plan, eu aș spune: la această etapă, ce veți atinge, ce veți realiza? Planul are sens doar atunci când încep negocierile, voi încă nu negociați nimic, este ca și în cărți, deci nu arăți totul ce ai în mână, în special, dacă cealaltă parte nu și-a arătat cărțile sale. Este important ca autoritățile moldovenești să înțeleagă ce vor să realizeze și ce vor să evite, dar aceasta este pentru viitor, nu este pentru acum.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu invită cetățenii la Adunarea Națională „Moldova Europeană” pentru data de 21 mai. Veți fi și Dvs. acolo să observați ceea ce se întâmplă?

Jānis Mažeiks: Sper să fiu acolo. Pentru mine, cea mai importantă parte nu este, de fapt, implicarea sau neimplicarea diplomaților străini, ci părerile moldovenilor, pentru că, pentru mine cel puțin, nu este vorba de partea externă, dar despre cetățenii moldoveni, pentru că eu cred că aceasta este o bună oportunitate de a spune cu voce tare ce își doresc moldovenii pentru viitorul țării lor și la ce se așteaptă de la politicienii lor în viitor.

Vocea Basarabiei: Iar pe 1 iunie este așteptat summitul Comunității Politice Europene, ediția a II-a. Unii zic că va fi un eveniment important, chiar cu tentă istorică, pentru că pentru prima dată în Republica Moldova vor veni 50 de șefi de stat și de guvern, unii dintre ei deja și-au anunțat participarea, autoritățile spun că chiar 50 de șefi de stat și de guvern vor fi prezenți aici. Haideți să vorbim, ce așteptări trebuie să aibă societatea de la acest eveniment și ce așteptări credeți că are și Bruxelles-ul de la ce se va întâmpla în Republica Moldova?   

Jānis Mažeiks: Eu cred că ceea la ce puteți să vă așteptați este o atenție fără precedent pe Republica Moldova. Republica Moldova nu este cea mai mare, cea mai bogată țară din Europa, dar sunteți la o cotitură foarte importantă, multe țări se uită cu o simpatie enormă la Republica Moldova. Iată de ce este important că acești lideri nu trebuie să vină în Moldova și să vadă cu ochii lor ce este Moldova, nu este un eveniment care va fi doar despre integrarea în UE, pentru că vor fi nu doar state membre ale UE, dar și multe alte țări. Dar cu siguranță vă vor ajuta și statele membre UE, și liderii statelor membre UE, și, evident, conducerea Uniunii Europene vor fi aici toți, pentru conducerea Uniunii Europene nu este prima dată, este o continuare a vizitelor anterioare. Ei vor vedea cu ochii lor ce este Moldova, care sunt provocările cu care vă ciocniți, dar aceasta este de asemenea o oportunitate pentru voi să fiți un jucător, pentru că uneori eu am văzut oameni cu o mentalitate care spun așa că „suntem mici, săraci și avem nevoie doar de bani, suport”. Bine, aceasta este ziua când Moldova va oferi sprijin altora, pentru că voi veți oferi această platformă pentru discuții pentru șefi de stat și guverne într-o locație frumoasă. Și este foarte important să avem și perspectivele ajustate, nu dramatic ajustate sau schimbate, deci trebuie să schimbăm puțin viziunea acestor lideri politici, dar și mulți jurnaliști care vor veni la acest eveniment știu că vor veni nu doar la acest eveniment, dar vor acoperi și Moldova ca țară. 

Noi, în prezent, lucrăm la avansarea Republicii Moldova spre a deveni membru al UE, acestea fiind spuse, restul este decizia cetățenilor moldoveni.

Vocea Basarabiei: Excelență, probabil și Dvs. ați reținut unele declarații pe care le fac liderii de opinie referitoare la eforturile mari care se depun pentru ca Republica Moldova să ajungă în UE, dar va fi o cale lungă și sunt alții care spun că este o cale mult mai scurtă – să se facă Unirea Republicii Moldova cu România, pentru că un milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin pașaportul românesc, pentru că acest lucru ar aduce mai repede Republica Moldova și în UE, și în NATO. Ce părere aveți, iată, despre aceste idei care circulă astăzi în societate?

Jānis Mažeiks: Noi, în prezent, lucrăm la avansarea Republicii Moldova spre a deveni membru al UE, acestea fiind spuse, restul este decizia cetățenilor moldoveni. De asemenea ați menționat și NATO și cred că este o comparație foarte relevantă, e ceva ce pot să discute liber cetățenii Republicii Moldova, fie că vreți să avansați cu România sau vreți să avansați împreună cu România, ca două state ale UE, sau vreți să fiți parte din NATO, sau nu vreți să fiți parte din NATO. Sunt aspecte legitime care pot fi discutate, eu văd că în rândurile populației sunt diferite opinii, e perfect normal acest lucru, dar nu este ceva ce este de un interes imediat pentru noi, pentru noi ceea ce este important este lucrul pe termen lung, unde Moldova lucrează pentru a deveni un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Și pe final, să vă întreb – este o diferență cum ați găsit Republica Moldova atunci când v-ați început mandatul de șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și astăzi?

Jānis Mažeiks: Da, eu văd domenii în care deja sunt diferențe. Îmi pare foarte bine că sunt într-o perioadă când venirea mea a coincis cu schimbări pozitive, unde lucrul meu este de a sprijini, de a susține ceea ce moldovenii și guvernul doresc să facă, decât să preîntâmpin ceva ce duce spre probleme, este cu mult mai bine așa. Deci, ce s-a schimbat? Cred că în sistemul judecătoresc am văzut schimbări lente, dar deja am văzut niște schimbări, dar sunt și alte domenii unde sunt schimbări enorme. În energetică, când am venit, Republica Moldova era sută la sută dependentă de Rusia în ceea ce privește resursele energetice, fie că e vorba despre gaz sau electricitate, în acest un an și jumătate, voi ați reușit să inversați acest lucru. Da, a fost o iarnă foarte grea, dar voi ați reușit să treceți peste ea, în ciuda faptului că Rusia pe neașteptate a anunțat că va reduce volumele de gaze livrate către Republica Moldova, ceea ce nu este conform contractului pe care îl aveți semnat cu Gazprom, dar voi ați reușit, cu asistența noastră, să găsiți alternative, ați reușit să creați rezerve, ați reușit să implementați, cu suportul nostru, o interconexiune pe electricitate. Deci, aici e cea mai mare schimbare și acest lucru este un progres, eu văd că în continuare președintele și guvernul au un plan foarte ambițios pentru resursele regenerabile care vă vor face și mai rezistenți, este foarte greu să măsori, dar eu văd că cu fiece lună țara treptat-treptat devine mai rezilientă. Acest lucru este foarte important, pentru că a fost o perioadă foarte grea, nicio țară din lume nu și-ar dori să aibă acele probleme pe care le-ați avut voi, când vine vorba de criza de gaze, criza refugiaților, inflația, războiul din țara vecină. Eu cred că este un progres foarte bun pe care Republica Moldova l-a demonstrat într-un an și jumătate și sper că acest lucru va continua pe parcursul mandatului meu.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar credeți că 2030 chiar e o certitudine că e anul când Republica Moldova se va regăsi în UE?

Jānis Mažeiks: Este o țintă foarte ambițioasă. E bine că aveți ținte ambițioase, pentru că ele ajută oamenii să se concentreze, pentru că dacă nu ați avea ținte, atunci, de fapt, „de ce ar trebui să ne grăbim acum, dacă putem să începem să lucrăm peste doi ani?”… Eu cred că faptul că aveți acest scop ambițios e util pentru a mobiliza țara. Cum va evolua, eu nu pot zice la această etapă, unele lucruri depind de liderii europeni, pentru că aceste decizii cu privire la calitatea de membru, ca și deciziile cu privire la lansarea negocierilor, înseamnă unanimitatea statelor membre, dar cel mai important este că depinde de moldoveni, pentru că, dacă aveți acest scop foarte ambițios, aceasta va însemna că trebuie să vă gândiți la acest scop și aveți nevoie de mai multe guverne care lucrează în fiecare zi, lună, an spre acest scop, pentru a apropia legislația, pentru a schimba implementarea legilor, pentru ca voi să fiți ca noi, ca europenii.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.