VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ivan Pilchin: Ar fi fost absolut necesar să existe candidați proeuropeni la alegerile din Găgăuzia

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate, cu oameni pe care îi invit din zona culturii și artei. Invitatul meu din această dimineață este scriitorul Ivan Pilchin, care mai e și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Ivan Pilchin, bine ai venit la noi!

Ivan Pilchin: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Apropo, înainte să discutăm niște teme social-politice vreau să te întreb ce mai face Uniunea Scriitorilor, mai are ponderea pe care o avea cândva, la începutul anilor 90?

Ivan Pilchin: Cu siguranță este o uniune care adună la un loc vocile scriitorilor din Republica Moldova, care oferă o platformă de comunicare și de lansare a creației acestor scriitori în Republica Moldova, în întreg spațiul limbii române și în plan universal. Deci, în sensul acesta suntem activi, organizăm întâlniri cu scriitori, filosofi atât din țară, cât și de peste hotare. Una dintre ultimele noastre întâlniri a avut loc chiar ieri, a fost o întâlnire-dialog cu filosoful francez Marc Crépon, o foarte interesantă întâlnire, la care au participat intelectuali, scriitori, actori, filologi din Republica Moldova și la care am discutat despre istoria Republicii Moldova, despre starea de lucruri în contextul războiului din Ucraina și despre alte momente interesante pentru toți intelectualii de la noi.

Vocea Basarabiei: Da, eu l-am văzut pe Marc Crépon cu o zi înainte să aveți voi această lansare la Uniunea Scriitorilor și chiar voiam să vin, dar, din păcate, am un program foarte încărcat și nu am reușit. Dar uite cu ce aș vrea să încep discuția noastră, a fost un schimb de declarații, aș zice, destul de dure. Mai întâi, premierul moldovean Dorin Recean a spus că mai multeoficialități ruse, inclusiv președintele Vladimir Putin, au interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Deci, Putin este persona non grata în Republica Moldova și imediat a urmat o reacție destul de virulentă a dlui Dmitri Medvedev, care e, se pare, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a spus așa: „nici nu există o asemenea țară, moldovenii au vândut-o României, recenii trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldovenești Nistrene”. Întrebarea mea este următoarea: nu cumva dl Recean s-a pripit, nu cumva după asemenea declarații ca și cum ai rupe orice relație cu Rusia și lucrurile pot degenera, pot să devină foarte periculoase? Adică poate că trebuia să fie mai delicat dl Recean?

Ivan Pilchin: Este o luare de atitudine această declarație și această prezentare sau anunțul acestei liste de persoane cărora le este interzis accesul în Republica Moldova. Pe de altă parte, nu putem să ne jucăm cu jumătăți de măsură în contextul unui război atât de barbar care are loc în Ucraina, un război declanșat de Rusia. Nu înțeleg despre ce delicatețe putem vorbi atunci când Rusia s-a manifestat ca un stat agresor și care ne amenință și pe noi, deci reprezintă un pericol pentru securitatea statului Republica Moldova, pentru integritatea și pentru suveranitatea noastră. Această luare de atitudine tranșantă, directă este justificată din punctul de vedere al securității spațiului nostru.

Vocea Basarabiei: OK. Rusia, într-adevăr, a fost și este un pericol, dar nu cumva, după această declarație a dlui Recean, Rusia ar putea să devină un pericol real, adică chiar să ne facă ceva rău?

Ivan Pilchin: Cred că mulți dintre noi, mulți dintre intelectuali nu mai au niciun fel de iluzii în privința actualei guvernări a Federației Ruse. Această declarație a lui Medvedev este una absolut iresponsabilă, absolut aberantă, după mine, pentru că tocmai luarea de atitudine înseamnă să aperi demnitatea, să aperi integritatea, suveranitatea statului Republica Moldova. Ceea ce spune d-lui în această postare pe una dintre rețelele de socializare, de fapt, nu este altceva decât a da apă la moară unor speculanți politici, a susține unele speculații politice care încearcă să submineze o anumită stabilitate din interior în Republica Moldova. Deci este un moment, într-adevăr, de speculație iresponsabilă, de senzație, aș zice, care vine doar să susțină anumite voci din interiorul țării Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Prin urmare, trebuia să avem acest curaj și să ne asumăm și niște riscuri?

Ivan Pilchin: Absolut! Trăim într-un moment în care trebuie să luăm foarte hotărât o anumită decizie sau să ne decidem în privința unei anumite direcții. Deci, fie că trăim în continuare cu anumite nostalgii și fantome ale trecutului, pe care ni le livrează Rusia, pe de o parte, fie că privim în viitor și alegem calea europeană cu tot ce presupune aceasta, deci ne aliniem unei lumi civilizate, unei culturi cu care ne identificăm, culturi nu doar am în vedere literare sau culturi în sens larg, ci și culturi politice, totodată. Pentru că a te orienta în acest spațiu european înseamnă și o anumită maturitate politică, o anumită responsabilitate a deciziilor pe care le luăm în cadrul exercițiului politic și, totodată, o asumare a acelor drepturi și responsabilități pe care ți le propune o lume democratică, o lume liberă, ceea ce nu vedem, în acest sens, în Federația Rusă de astăzi. Despre ce fel de drepturi putem vorbi acolo unde nu există posibilitatea unei opoziții politice, unde nu este posibil și este chiar periculos să vorbești ceva împotriva sau să protestezi împotriva agresiunii militare, războiului Rusiei purtat în Ucraina? Deci sunt și foarte multe alte lucruri care nu sunt deloc democratice, sunt doar dovada unei regresii sociale, politice, dar cu urmări inclusiv în domeniul economic, în domeniul cultural ș.a.m.d. Rusia, în sensul acesta, devine în urma acestei regresii un spațiu absolut izolat, care nu se aliniază pasului în care merge lumea modernă la acest început de secol XXI, oricât de patetic ar suna lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Sunt de acord. Într-adevăr și guvernarea a ales această direcție spre Europa, încearcă din răsputeri să ajungă acolo, dar nu cumva atunci când Dmitri Medvedev spune că „recenii trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldovenești Nistrene” ne dă de înțeles că Transnistria e la cheremul Rusiei și că, de fapt, ea va fi o piedică în încercarea aceasta a noastră de a ajunge în Europa?

Ivan Pilchin: Da, reintegrarea Transnistriei în componența statului Republica Moldova este un obiectiv major care trebuie realizat pentru a putea ulterior să devenim un stat membru al Uniunii Europene. Fără rezolvarea acestei probleme, într-adevăr, integrarea europeană este un proces mai dificil, însă, iarăși, declarația lui Medvedev mi se pare lipsită de sens din momentul în care această așa-zisă „republică nistreană” nu este recunoscută pe plan internațional, este o formațiune administrativă care are pretenția de a avea un alt statut, altul decât cel din componența Republicii Moldova. Nu consider asemenea declarații demne de luat în vedere, sunt niște sperietori, sunt niște cuvinte absolut iresponsabile din partea unui funcționar al unui alt stat, care nu se comportă cu respect și demnitate în raport cu alt stat și reprezentanții acestuia, prim-ministrul Recean. Apropo, acest tip de relații asimetrice, de sus în jos, au fost oarecum mereu practicate de cei de la Kremlin, de parcă Republica Moldova, inclusiv după declararea independenței, ar mai fi încă o gubernie a Rusiei, pe care ei de acolo trebuie să o gestioneze, de parcă am fi supuși metropolei, de parcă încă am fi o colonie a acestui imperiu sovietic, oricare ar fi el. Deci este o manifestare de gândire imperialistă, de gândire colonialistă sau neocolonialistă, care încearcă să ne bage în sperieți și să ne impună un anumit mod de a acționa sau de a gândi, ceea ce nu trebuie să se întâmple. Ideea este că Republica Moldova fiind o entitate statală, un stat independent, suveran, noi trebuie și să ne comportăm ca atare și trebuie să cerem respectul din partea altor state să se comporte exact așa, inclusiv din partea altor state cu care suntem egali din punct de vedere juridic, din punctul de vedere al reprezentativității în foruri internaționale. Că diferența e în teritoriu, lucrul acesta e destul de relativ, mi se pare, că diferența e în populație, la fel. Deci, noi trăim într-o lume în care avem drepturi egale, avem obligații egale unul față de altul și asemenea lucruri trebuie să se mențină în tot, în toate declarațiile și acțiunile tuturor celor care fac parte din lumea civilizată modernă.

Vocea Basarabiei: Dar asta a vrut și Ucraina să facă și a ajuns la un război?

Ivan Pilchin: Exact. Așa este.

Vocea Basarabiei: Ce vreau să te întreb? Uite, Transnistria o fi un fel de gubernie a Rusiei, ea ascultă întru totul Rusia, adică toate mesajele pe care le transmite Kremlinul le îndeplinește întocmai sau totuși are și o anumită independență, pentru că dacă este, într-adevăr, un soi de gubernie a Rusiei lucrurile sunt foarte complicate pentru Republica Moldova?

Ivan Pilchin: Lucrurile sunt complicate pentru că este clar că Transnistria este alimentată politic, financiar, poate pe alte căi de Rusia și acest lucru îi permite să-și dicteze voința și interesele care, iarăși ne întoarcem la acest moment, subminează integritatea Republicii Moldova și interesele naționale ale Republicii Moldova. Deci, acest lucru trebuie să fie clar. Faptul că Transnistria este folosită ca un instrument de manipulare a puterii de la Chișinău, a guvernării de la Chișinău este, desigur, una dintre posibilele piedici în realizarea obiectivelor Republicii Moldova, integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Da, au avut loc și alegeri în autonomia găgăuză acum și, după primul tur, avem doi învingători – Evghenia Guțul, de la Partidul „Șor”, și Grigori Uzun, reprezentantul Partidului Socialiștilor, care se vor confrunta în turul doi. Deja au existat mai multe declarații ale unor analiști politici, experți, care au spus că, indiferent cine va câștiga în turul doi, vom avea o regiune controlată de Rusia, pentru că, de fapt, ambii candidați sunt proruși și pe ambii cumva Rusia mizează. Iar Ștefan Gligor, de la Partidul Schimbării, a zis că, de fapt, alegerile acestea din Găgăuzia sunt o primă etapă a catastrofei politice care ne așteaptă în 2023. Cum vezi aceste alegeri?

Ivan Pilchin: Atunci când discutăm despre asemenea lucruri, trebuie să reieșim din Constituția Republicii Moldova. Acolo e totul, acolo sunt prescrise drepturile, îndatoririle, statutul organelor de stat ș.a.m.d., inclusiv statutul acestei autonomii găgăuze. Primul lucru: alegerile sunt un drept și un exercițiu democratic absolut constituțional, al doilea: faptul că în turul doi au ieșit acești doi candidați de stânga prorusă conturează un profil al alegătorului din Găgăuzia absolut clar, care încă este atras de acele promisiuni, dar și iluzii ale trecutului și ale revenirii sub această ocrotire a „marelui fratelui”, Kremlinul. Poate greșesc aici, însă ceea ce a comentat și Ștefan Gligor este întrucâtva justificat, pentru că electoratul găgăuz în mod foarte clar cumva se dă într-o altă direcție sau este atras în altă direcție și iarăși atras în același joc geopolitic care, totodată, nu presupune și o anumită coeziune, și o unitate cu populația sau, să zic așa, poporul, cetățenii ca o comunitate a Republicii Moldova care se orientează spre integrarea europeană.Este un moment în care vedem această scindare de orientări, diviziuni geopolitice. Altceva este în ce măsură opțiunea alegătorilor este sinceră, în ce măsură este ea argumentată din punct de vedere politic. Vorbim noi atunci când discutăm despre alegerile politice din Găgăuzia, de oriunde despre doctrine politice, de exemplu, sau despre lideri care se orientează și joacă pe imagine, sunt susținuți de anumiți politicieni fiind promovați de anumiți politicieni? Iarăși este vorba foarte des și despre acest joc al imaginilor, uneori și adesea chiar false, care doar creează anumite aparențe și așteptări care nu au nicio rădăcină în realitatea lucrurilor din prezent.

Vocea Basarabiei: Dar putem să spunem că acum, după aceste alegeri, Kremlinul mai are o pârghie în afară de Transnistria prin care poate torpila integrarea europeană a Moldovei?

Ivan Pilchin: Absolut! Spuneam la început despre Medvedev, care vorbea despre o oarecare trădare a patriei, deci aceste declarații pot fi luate ca un fel de lozincă de acei care văd în asemenea funcționari, politicieni ruși un fel de susținători și justițiari ai procesului politic, dar și ai stării de lucruri din Republica Moldova, pot fi preluate drept justificare a unor nemulțumiri, a unor posibile subminări ale mesajelor constructive de coeziune cetățenească a comunității civice din Republica Moldova pentru a exploda societatea din interior sau statul Republica Moldova din interior.

Vocea Basarabiei: Ivan, uite, mulți încercând să înțeleagă, să găsească resorturile acestei orientări proruse a electoratului găgăuz coboară cumva în trecutul istoric și spun: „ei sunt datori rușilor, pentru că Imperiul Țarist i-a adus, le-a dat pământuri acolo în sudul Basarabiei și asta nu poate fi uitat și din această cauză vor fi mereu cu Rusia”. Alții spun că puterea de la Chișinău nu se prea implică în autonomia găgăuză, că politicienii proeuropeni sunt inerți și nu încearcă cumva să… Dna Vlah, încă bașcanul în exercițiu al autonomiei, a fost aici, la Vocea Basarabiei, și într-o emisiune cu Valentina Ursu a spus că are relații destul de reci cu președinta Maia Sandu, că președinta Maia Sandu o evită. Poate dacă președinta nu mă evita, zicea Vlah, poate că și relațiile ar fi fost altfel. Tu cum vezi, care ar fi explicația pentru tine a acestei orientări vădit proruse a găgăuzilor?

Ivan Pilchin: Da, e posibil ceea ce spuneai despre acest trecut, însă trăim în prezent, bașcanul Găgăuziei, odată ales, face parte din Guvernul Republicii Moldova și el, totodată, exprimă devotamentul de credință acestui stat. Oricare ar fi relațiile personale ale bașcanului cu președinta sau ale politicienilor între ei, după mine, trebuie să existe această conștiință de apartenență la o comunitate, la un stat care are interese comune și care presupune dezvoltarea în comun. Găgăuzia nu poate să existe oarecum izolat de restul teritoriului Republicii Moldova sau de restul lumii, ea face parte din această construcție statală și, după mine, nu este bine și ar fi cu totul absurd ca anumiți politicieni să stimuleze o oarecare ruptură din interior la acest nivel de stat, în ceea ce privește urmărirea și realizarea unor scopuri comune economice, culturale, iar în ceea ce privește o destul de puțină prezență a politicienilor sau a liderilor proeuropeni în spațiul găgăuz, da, este adevărat, am citit materiale la acest subiect și am văzut că la aceste alegeri nu a participat niciun reprezentant al partidelor proeuropene.

Vocea Basarabiei: Mulți dintre ei zicând că nu au participat, pentru că nu ar avea nicio șansă.

Ivan Pilchin: Oricare ar fi șansele, prezența unor candidați din partea partidelor proeuropene înseamnă un lucru enorm.

Vocea Basarabiei: Deci ar fi fost bine să participe?

Ivan Pilchin: Ar fi fost absolut necesar, pentru că aceasta ar demonstra nu că interesul, dar grija față de cei care votează în Găgăuzia, oamenii din autonomia găgăuză. Încercarea de a crea o coeziune, iarăși revin la același cuvânt, acea unitate de spirit și de cultură politică în tot spațiul Republicii Moldova și ca să ne simțim un tot întreg, pentru că, într-adevăr, cumva iese că în autonomia găgăuză lucrurile se întâmplă oarecum izolat din punct de vedere politic, poate greșesc în acest sens, dar de această unitate avem nevoie. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.