VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion Sturza: Eu am mari dubii că trebuie să acceptăm ca duduia din Găgăuzia să fie membră a Guvernului

Vocea Basarabiei: Dar chiar credeți că până în 2025 forțele antieuropene ar putea să ajungă să guverneze?

Ion Sturza: Pot să guverneze și alții, care se declară pro-europeni. Noi trebuie să fim conștienți că orice guvernare, mai ales în condițiile acestea de crize majore, s-o spunem sincer, da, noi am trecut prin crize excepționale, dar mai mult de ordin economic și social. Acum sunt crize de o amploare extraordinară – războiul, pandemia, inflația și multe alte lucruri -, ele erodează și este un fenomen pe care trebuie să-l acceptăm, în continuare Maia Sandu este cel mai apreciat și cel mai susținut lider.

Vocea Basarabiei: Dl Sturza, și eu merg în teritoriu, și discut cu cetățenii și mulți dintre ei spun că încrederea cea mai mare o au în Maia Sandu, dar mai puțin cred în anturajul președintei.

Ion Sturza: Evident! Asta-i chiar și bine, pentru că anturajul, până la urmă, trebuie să fie responsabil de zona economică, socială, de drumuri, de energie ș.a.m.d.Adevărul e că foarte multe decizii și la nivel de guvern, și de parlament sunt decizii impuse politic și ele decontează, până la urmă. În plus, noi avem o întreagă castă, să spunem așa, de actori politici sau care se văd politicieni, care sunt foarte frustrați, supărați, complexați și care adesea au un limbaj foarte primitiv, licențios, asta nu-i politică, dar prinde la populație. Eu mă uit la unii lideri politici pe care îi știu și în privat și chiar îi întreb, zic: „Măi Gheorghe, Vasile, Ion, tu când la miezul nopții scrii mesajele celea pe Facebook sau când dai interviurile acestea și numești conducătorul statului de parcă ai vorbi cu vecina ta de la țară, cum vezi tu asta, pentru că ești îmi antipatic ca om, nu ca politician?”. Ei undeva intuiesc că asta dă bine.

Vocea Basarabiei: Și că asta prinde la public, la electorat și ar putea să acumuleze mai multe voturi?

Ion Sturza: Bine, dar eu iarăși nu o văd ca o strategie, eu o văd ca niște complexe care s-au dezvoltat, niște frustrări și niște supărări care au fost la foarte mulți, pentru că mulți au rămas pe tușă. Trebuie s-o spunem sincer că PAS-ul și echipa Maiei Sandu nu au fost impulsivi, ei au fost exclusivi, ei practic au exclus mai degrabă oamenii decât să-i includă, cu metehnele lor, cu CV-ul lor, cu trecutul lor, dar asta e, este o alegere deliberată și atunci plaja…

Vocea Basarabiei: Aici sunt multe supărări că ar fi prea de neînțeles de ce atât de mulți au fost respinși, și au fost respinși oameni, cum zic ei, de bună calitate de către cei care guvernează astăzi.

Ion Sturza: Sigur și cred că toți au simțit pe pielea lor, inclusiv eu, nu o dată această respingere, pentru că hit on love, așa-i relația mea cu ei, din considerente la început poate obiective, pentru că n-au vrut să se asocieze cu boșorogi ca Sturza sau compromiși ca Sturza sau ca alții, ei merg pe formula foarte sterilă. După aceea, chiar dacă au vrut, deja oamenii n-au prea vrut să se asocieze cu ei.

Adevărul este că noi nu avem o castă profesională de manageri la stat sau manageri politici, la noi nu există pur și simplu profesia politician…

Vocea Basarabiei: Dar există loialitate și profesionalism ca să fie îmbinate de aceleași persoane?

Ion Sturza: Este foarte greu, pentru că eu am mai spus că nu trebuie să ne îndrăgostim de politicieni. Deci, loialitatea noastră are anumite limite, este o relație profesională pe care trebuie s-o exercităm. Adevărul este că noi nu avem o castă profesională de manageri la stat sau manageri politici, la noi nu există pur și simplu profesia politician, cum există în foarte multe țări, când copiii de mici au un traseu, au un CV, fac studii ș.a.m.d. A existat și această problemă de venituri din serviciul la stat, acum, după câte înțeleg, salariile s-au ridicat foarte mult și sunt chiar mai competitive decât la privat, un funcționar începător la un minister are astăzi 16 mii de lei. Nu-i rău.

Vocea Basarabiei: Și au fost criticați cei de la guvernare că au ridicat salariile miniștrilor până la 50 de mii de lei…

Ion Sturza: Poate că 50 de mii e un pic exagerat, dar iarăși când îi dai omului miliarde și soarta unei țări nu poți să-l ții cu nimicul, dar aici cred că, chiar dacă îi dai 50 de mii de lei, dar dacă are un apetit mai mare, o să-și găsească și alte surse.

Vocea Basarabiei: PAS deține întreaga putere în Republica Moldova, pentru că are 63 de mandate în parlament, pentru că are guvernul pe care și l-a desemnat, dar se mai crede că totuși lucrurile în PAS nu stau chiar atât de bine, pentru că și acolo ar fi tabere, bisericuțe. Unii cred că o tabără e condusă de Andrei Spînu, dvs. mai cunoașteți din interior ce se întâmplă?

Ion Sturza: Eu nu vreau să speculez…

Vocea Basarabiei: Dar ar exista disensiuni în interior?

Nu este adevărat că PAS-ul deține toată puterea. În mare parte, sistemul judecătoresc sau sistemul juridic nu este controlat de PAS, este o putere, care deseori este ostilă și neloială.

Vocea Basarabiei: Trei puteri separate în stat – legislativă, executivă și judecătorească.

Ion Sturza: Da, mai aduceți-vă aminte și de presă…

Vocea Basarabiei: Puterea a patra, da.

Ion Sturza: Banca Națională nu este controlată și este ostilă și antagonistă guvernului și PAS-ului, da? Deci, sunt zone întregi care nu sunt loiale, nu cred că mass-media este atât de favorabilă PAS-ului, adică poți tu să ai președinte, prim-ministru, președintele parlamentului, dar cea mai mare problemă a PAS-ului sunt autoritățile publice locale. Majoritatea lor absolută este în opoziție cu guvernarea și atunci când tu ai zone întregi, precum Găgăuzia, Chișinău, Bălți, nordul republicii, care maximum îți dă un buchet de flori, când vii în teritoriu, dar nu te ascultă, nu te respectă, ai o problemă mare și această problemă se va adânci după alegerile din acest an. Deci, aceasta-i o mare problemă, să nu controlezi Chișinăul, să nu controlezi Găgăuzia, și nu neapărat trebuie să ai un membru al partidului, să ai un dialog.

Vocea Basarabiei: Probabil nu despre control e vorba, dar anume despre dialog?

Ion Sturza: Despre dialog. Eu și în discuțiile publice, și în cele private am spus: ne place, nu ne place, sunt oameni aleși, sunt oameni care au un mandat, dacă noi nu avem argumente că sunt niște infractori, trădători de țară ș.a.m.d. trebuie, pentru că suferă, până la urmă, cetățenii.

Vocea Basarabiei: Și aici iarăși, justiția trebuie să-și facă treaba, să spună foarte clar dacă sunt încălcate normele legale, dacă trebuie să fie pedepsit cel care a încălcat legea.

Ion Sturza: Sigur că da, dar justiția a învățat regula jocului și văd în ultimul timp că această regulă a jocului își are amprenta ei tot mai vădită, intuiesc unele dorințe ale conducerii politice și mai fac și ei câte-o mișcare în stânga, în dreapta. Asta-i problema de colaborare cu autoritățile publice locale, cu asociațiile…

Vocea Basarabiei: Cu primarul de Chișinău trebuiau să dialogheze?

Ion Sturza: Da, dar eu știu care este atitudinea conducerii politice actuale – sunt corupți, sunt suspectați de relații cu serviciile rusești și atunci noi nu avem ce discuta cu ei. În fond, e corect, dar totuși, instituțional vorbind, noi trebuie să avem discuții. Așa a fost și în trecut, dacă vă mai aduceți aminte.

Vocea Basarabiei: Da, dar nu era chiar atât de pronunțat, era mai voalat.

Ion Sturza: Da, dar acum nu vreau să dau mâna, nu vreau să mă uit, nu vreau să discut ș.a.m.d., există această, nu că reticență, dar antagonizare totală.

Bașcana Găgăuziei a fost numită în funcție sau funcția aceasta este cumpărată prin coruperea electoratului de către un fugar, escroc și de către serviciile speciale ale Rusiei…

Vocea Basarabiei: Iată, bașcana face a doua, a treia tentativă să convingă autoritățile că trebuie să fie acceptată în guvern ca membru din oficiu. Dvs. ce părere aveți?

Ion Sturza: Mie mi-e foarte greu astăzi să fiu pro, când știu că această bașcană este numită în funcție sau funcția aceasta este cumpărată prin coruperea electoratului de către un fugar, escroc și de către serviciile speciale ale Rusiei. Adică, ce înseamnă membru al guvernului? Un membru al guvernului primește, cel puțin înainte de ședință, un teanc întreg de documente pe care trebuie să le consulte și pe care trebuie să le voteze, și care rămân la dânsul în geantă, și care practic online pot fi transmise unui stat agresor. Deci, din punctul acesta de vedere, eu am mari dubii că trebuie să acceptăm ca duduia de la Găgăuzia, scuzați-mă, dragi găgăuzi, dar este penibil ceea ce s-a întâmplat acolo, să fie acceptată în guvern sau în comisii guvernamentale ș.a.m.d. Aici chiar aș pleda pentru o formulă mai dură, nu știu, de a schimba legea, legislația, nu în detrimentul găgăuzilor, ei și-au făcut-o cu mâinile lor, ei o să aibă un Gagauzland acolo perpetuu…

Vocea Basarabiei: Și aeroport vor avea?

Ion Sturza: Ei, aeroport… Să nu vorbim prostii. Care aeroport?! Ei un carusel n-au să pună acolo, că este clar, la fel cum e clar că se strânge lațul și în jurul lui Șor.

Vocea Basarabiei: Dar cum se strânge lațul?

Ion Sturza: Pe de o parte, văd că tinerii și ambițioșii procurori și colaboratori de la SIS documentează ușor-ușor, pentru că atât de primitiv și de transparent se întâmplă lucrurile cu finanțarea aceasta, cu racolarea, cu cumpărarea, astăzi documentarea aceasta e doar o problemă tehnică și am văzut zilele trecute feierverkul acesta cu foști și actuali deputați. Pe de altă parte, după câte înțeleg eu, acest tranzit al evreilor hasidici la locul de pelerinaj în Ucraina nu s-a făcut de ochi frumoși. Am încheiat citatul…

Vocea Basarabiei: Da, e bună această constatare. Deci, până la urmă, dialogul între Chișinău și Tiraspol cum va continua să fie?

Ion Sturza: Eu cred că astăzi Chișinăul este mult mai preocupat de Tiraspol decât Tiraspolul de Chișinău.

Vocea Basarabiei: Chișinău-Comrat mai întâi am vrut să zic.

Ion Sturza: Eu nu știu dacă să fiu în locul președintelui sau al prim-ministrului m-aș impune să dau mâna cu…

Vocea Basarabiei: Dar guvernarea trebuie să fie preocupată inclusiv de această regiune din sudul Republicii Moldova, de soarta cetățenilor de acolo?

Ion Sturza: Indiscutabil, trebuie să fie. Dacă ei n-au avut grijă ca să-și aleagă un lider adecvat care este frecventabil și acceptabil la Chișinău, cel puțin, Chișinăul trebuie să-și continue programele, trebuie să fie finanțările conform legislației, deși sub presiunea inclusiv a Comratului pe parcursul anilor au fost făcute multe concesii și în sistemul bugetar, și în sistemul fiscal.

Vocea Basarabiei: Și atunci, alți președinți de raioane, alți primari erau supărați că de ce trebuie o parte din teritoriu să fie tratată altfel decât toți ceilalți?

Ion Sturza: Noi știm care au fost constrângerile politice, care au fost presiunile făcute, s-a ajuns la acest echilibru foarte fragil, dar care văd că nu prea îi interesează pe găgăuzi, pentru că ei nu făceau această alegere, era un lung șir de oameni care erau frecventabili și acceptabili la Chișinău, cum s-a ajuns ca să voteze un obiect de mobilă, asta-i problema găgăuzilor, dar aveți perfectă dreptate – o guvernare responsabilă are grijă de cetățenii săi, indiferent de aceste jocuri politice.

Vocea Basarabiei: În elita locală de acolo ar putea să-și facă loc și politicieni cu viziuni pro-europene?

Ion Sturza: Știu că mulți înțeleg, de fapt, ce se întâmplă și ce-i bine pentru propriii concetățeni, numai că, din păcate, zone întregi din Găgăuzia sunt atât de puternic pauperizate, încât au fost relativ ușor cumpărate, și cumpărate nu numai cu bani, dar și cu iluzii, că au să plece în cosmos, că Șor o să le facă cosmodrom, povești din astea. Deci, asta este, dar asta-i întrebarea pe care le-am adresat-o la toți cei pe care îi consider adecvați acolo lideri, nu neapărat politici: de ce, ce s-a întâmplat? Și ei înșiși sunt șocați de ceea ce s-a întâmplat acolo. Eu cred că nu este o construcție sustenabilă, luând în considerare faptul că s-a documentat destul de bine tot traseul banilor, al corupției în alegeri, ce se întâmplă acum, cum vin banii ș.a.m.d., construcția aceasta dacă nu până la sfârșitul anului, în primul trimestru al anului viitor se va prăbuși.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că dvs. cunoașteți bine dimensiunea financiară, totuși, banii pe care i-a promis Ilan Șor vor fi scoși din buzunarul lui, pentru că am avut aici colegi de la Comrat, și mă refer la Mihail Sirkeli, care ne-a spus că bugetul de acolo o să fie folosit?

Dar la Orhei nu așa s-a întâmplat? Ce gândiți că „koleso obozrenii” sau ce mai este acolo e făcut din banii lui? Doamne ferește! Acolo e tot bugetul local.

Vocea Basarabiei: Dar nu e o scăpare a guvernării, dle Sturza?

Ion Sturza: Când vorbesc cu un înalt demnitar, nu vreau să-i dau numele, și-i zic: «Dar cum se întâmplă cu „Satul European”?», el îmi spune că în topul celor mai mari proiecte sunt primăriile lui Șor. Și asta în proiectul „Satul European”, finanțat sau mai puțin finanțat, din păcate, de către guvernul actual. E un miracol, da? Eu am o explicație, că aceia sunt mai descurcăreți și au făcut proiecte mai bune, dar în topul celor zece proiecte ca mărime nu sunt primarii de la PAS sau alții, sunt ai lui Șor, ei au știut să facă, inclusiv să scoată, pe vremea lui Plahotniuc și a lui Dodon, bani pentru drumuri. Toate astea nu sunt făcute din banii din buzunar, că vin acum bani prin niște scheme obscure și se cumpără, fiecare primar are 5 mii, celălalt are 10 mii, un deputat – 50 de mii, asta-i altă problemă. Dar iarăși, oameni buni, fiți atenți, totul este documentat și o să vă duceți unul după altul în fața justiției. A, că justiția abia îi așteaptă să mai scoată niște bani din Șor – asta-i altceva.

Vocea Basarabiei: Și mulți cred că acum se dau bani mult mai grei decât se dădeau altădată, pe timpul altor guvernări, pentru ca să câștige cineva în instanță?

Ion Sturza: Sigur că, pentru că riscurile sunt mai mari cică, inflația…

Vocea Basarabiei: Cetățeanul zice că „dacă a furat el, ne dă și nouă și-l iertăm sau suntem de partea acestui politician”.

Ion Sturza: Eu nu cred…

Vocea Basarabiei: Sunt mulți, dle Sturza! Ziceți, dar sunt încă foarte mulți din aceștia.

Ion Sturza: Știu că dvs. aveți această emisiune formidabilă, când vă duceți weekend de weekend în teritoriu și vedeți lucrurile altfel decât le văd politicienii de la Chișinău. Am încercat și eu să interacționez cu unii pe care i-am văzut vădit de partea cealaltă, da, din păcate, este o realitate, și este o realitate bazată pe dorința oamenilor de a avea niște venituri mai puțin muncite.

Vocea Basarabiei: O profesoară de la nord îmi zicea că „da, iau acești 500 de lei, pentru că fie că plătesc pe cineva și-mi aduce roada de pe câmp, fie că-mi ajută să repar o ușă, un geam”, la sud am fost recent și-mi povesteau că mașinile care erau „Merișor” acum au fost vopsite în alb, dar oricum ele continuă să activeze. Și ce spun o parte din cetățeni? „Păi, dacă noi avem un singur magazin și eu sunt bătrân și bolnav și nu ajung acolo, de ce nu face guvernul ceva ca să vină să ne aducă la poartă și să cumpărăm o pâine și ce mai avem nevoie la pâine”?

Ion Sturza: E o întrebare pertinentă, pentru că Șor, nu el personal, dar consultanții lui au identificat problemele și lucrurile care îi deranjează sau îi interesează pe cetățeni și au încercat să meargă în întâmpinarea lor, aceleași probleme și cu medicamentele, chiar și cu distracțiile. Mie îmi spunea unul dintre angajații mei că a fost în weekend cu familia la OrheiLand, au fost, pentru că în satul lor a murit cam totul, că-i sur, îi muncă, și au dus copilul să vadă și el lumina. E un fenomen, da? Lucru de care nu prea sunt preocupați nici guvernanții, nici primarii, ca să facă sărbătoare în viața oamenilor, și atunci ei se duc la OrheiLand, dar asta nu înseamnă că ei sunt cei care îl vor vota…

Vocea Basarabiei: Dar sondajele arată că el încă ar avea sprijin. Chiar la baștina dvs. am discutat cu cineva și zicea că „în viața mea nimeni nu mi-a trimis acasă o sticlă de șampanie și o cutie de bomboane și iată că pentru prima dată în viață mi-au trimis din partea lui Ilan Șor”. Vedeți, sunt lucruri minuscule, dar care uneori creează percepții?

Cât de infantil trebuie să fii ca să te bucuri de niște bomboane și o șampanie, care au fost făcute pe sângele și pe tragedia poporului acesta?

Vocea Basarabiei: Dl Sturza, asta e societatea…

Ion Sturza: Oameni buni, un miliard furat din sistemul bancar, aceștia-s bani enormi, care ne-ar fi permis astăzi să fim cu mulți ani înainte, dar nu numai asta, coruperea totală, distrugerea sistemului ș.a.m.d. costă cu mult mai mult, dar noi ne bucurăm de-o șampanie.

Vocea Basarabiei: I-am avut interlocutori pe Alexandru Tănase, pe Nicolae Eșanu și ei ziceau că foarte mult se discută despre furtul miliardului și până astăzi a spus și dna Dgaralin că nu a fost recuperat nici măcar un ban, și că se mediatizează doar subiectul acesta, dar se uită de alte reforme care sunt mult mai importante, inclusiv de situația din economie.

Ion Sturza: Nu, nu se mai mediatizează deja, pentru că totuși e jenant când îl întrebi pe același guvernator al Băncii Naționale, al cărui fișă a postului este ca să se preocupe de recuperarea banilor care au fost furați din sistemul pe care el îl conduce, și mulți din actorii acelui jaf încă sunt angajați la Banca Națională, el spune așa, cu nonșalanță, zero. Procuratura – zero, guvernul – zero ș.a.m.d. OK, suntem aici, la zero, deja este jenant și nici nu se mai pune în discuție, cred că s-a pierdut și interesul public față de acest fapt istoric. Evident că, cum am spus de la începutul emisiunii, pentru mine partea reformei juridice este doar o parte a ecuației, pentru că eu sunt totuși din zona economică și văd.

Vocea Basarabiei: Dar fără o justiție reformată, în economie tot nu poți să obții mari succese?

Ion Sturza: Exact! Și dacă vrem investiții, investitorii trebuie să știe că sunt protejați de către justiție, pentru că noi am avut multiple și avem în continuare cazuri când investitorii incomozi sau dorința de a acapara o afacere sau o concurență neloială se face cu mâinile unui procuror, unui polițist. Eu în fiecare zi am zeci de cazuri de acestea, când vine sectoristul și spune: „Bine, dar aici la voi cred că este o problemă, noi…”. Deci, zilnic se întâmplă lucrurile acestea și atunci un investitor, bine, sunt și oportuniști de aceștia care vin în orice condiții și mai bine chiar înoată în condițiile acestea de șpăgi, dar investitorii serioși vor să aibă o justiție cât de cât corectă.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. puteți să ne spuneți clar dacă au fost demontate mai multe scheme de corupție și ce s-a întâmplat?

Ion Sturza: Pot să vă spun cu certitudine, și asta cred că îi irită pe mulți când spun la nivel înalt, și mă refer acum la președinție, parlament, guvern, în agențiile de stat corupția este la un minim istoric, s-o spun așa.   

Vocea Basarabiei: Dar asta nu înseamnă că nu se mai face…

Ion Sturza: Dar nu trebuie să fii mare specialist ca să vezi, chiar dacă nu a fost o rea-intenție sau nu corupție, cel puțin este o incompetență, care ne costă pe noi mult, în tarifele la energie, la gaz, la altele, incompetență care, chiar dacă a fost o bună intenție și o deschidere a unor lideri de business internaționali fără precedent, eu vreau să vă spun că în primele zile sau primele săptămâni am avut dialog cu președinții de la cele mai mari companii, bănci internaționale, care, „da, Moldova, frumos, hai, aveți fete acolo la conducere, haideți să venim să facem workshop-uri, să facem o structură internațională, hai să-i ajutăm să soluționeze problemele în energetică” și unii chiar au reușit să vină, numai că au venit și peste două zile au împușcat-o de aici, pentru că băieții aceștia ai noștri tineri și frumoși – noi singuri, noi știm tot, noi facem tot. Și atunci când eu întrebam așa, retoric, unde-i dzug-ul la moldoveni, referindu-mă la acel centru de excelență în energetică, am prevăzut că o să fie acest dezastru. Am prevăzut ce o să se întâmplă și la gaz, și la păcură, și la altele, care astăzi ies la suprafață. Iarăși, nu vreau să fac proces de intenții, nu vreau să spun că a fost corupție ș.a.m.d., dar incompetența este flagrantă, care ne costă zeci de milioane pe noi.

Vocea Basarabiei: Incompetența se pedepsește?

Ion Sturza: Da, desigur!

Vocea Basarabiei: A fost cineva pedepsit?

Ion Sturza: Nu, n-a fost, măcar politic, unii din ei au fost promovați chiar. Știți cum e și în zona aceasta? Indiferent de intențiile tale, s-a întâmplat cazul la aeroport – toți pe linie acasă! Toți pe linie acasă, nu că ești tu vinovat, s-a întâmplat, așa și aici. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotație la bursă printr-o schemă obscură, fără de a vedea traseul acesteia, de la Federația Rusă păcura, ca origine, cred eu. Ați cumpărat gaz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale, ați adus vaccinuri în perioada când deja toți nu știau ce să facă cu ele. OK! E o decizie politică, o decizie poate un pic la pont așa, la speriere, s-au întâmplat lucrurile acestea, haideți să spunem că s-au făcut greșeli, cel puțin.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.