VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion Șpac: Obiectivul nostru e să ținem parcursul european și să ne asigurăm ca acest curs să nu se schimbe

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi mai mult despre cele două Moldove – Moldova celor rămași și Moldova celor plecați, dar, de fapt, e o singură Moldovă, vom vorbi despre ce vrea și ce poate face diaspora pentru ca lucrurile în Republica Moldova să meargă într-o direcție corectă, vom vorbi despre prezentul și viitorul Republicii Moldova împreună cu dl Ion Șpac, care este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Deputat din diaspora, așa putem să spunem, da, dle Șpac?

Ion Șpac: Da, deputat din diasporă.

Vocea Basarabiei: Bine ați venit la Vocea Basarabiei, vocea care ne unește!

Ion Șpac: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Ia ziceți, atunci când a trebuit să decideți să vă faceți deputat, v-ați pus întrebarea – voi rămâne în Irlanda, voi veni pentru totdeauna în Republica Moldova?

Ion Șpac: E clar că mi-am pus întrebări de mai multe ori în viață, mai ales de când sunt plecat, dar niciodată măcar pentru mine personal nu mi-am dat răspuns la întrebarea asta, că sunt pentru totdeauna acolo sau peste un timp oarecare mă voi întoarce acasă. Nu am avut și cred că nici invers nu pot să spun, nu știu dacă voi rămâne aici pentru totdeauna sau voi pleca înapoi, pentru că de multe ori în viață planurile sunt unele, dar deciziile nu ne aparțin în totalitate.

Vocea Basarabiei: Eu deseori îi întreb pe cei plecați: sunteți persoanele care aveți două patrii, sunteți persoanele care aveți două pașapoarte, sunteți persoanele care aveți două case?

Ion Șpac: Eu fac parte exact din rândul acestor persoane, pentru că aflându-mă de 21 de ani în Irlanda, am deja și cetățenia Irlandei, și a Republicii Moldova, așa că pot spune, cum s-a exprimat cineva, am două mame – mama care m-a adoptat, Irlanda, și mama-patria, unde m-am născut și am crescut.

Vocea Basarabiei: Și iată în aceste peste două decenii de aflare în străinătate, cum ați văzut lucrurile de acasă și cum se văd acum, mai ales când trebuie să contribuiți la îmbunătățirea normei legale, ca să veniți și întru ajutorarea celor care se află peste hotare, pentru că bănuiesc că telefonul uneori ar putea să fie roșu de dimineață până seara, pentru că dacă un milion de cetățeni se află în străinătate, unii dintre ei au probleme și vor să fie soluționate aceste probleme. Cum se văd lucrurile atunci când ești în străinătate și atunci când vii aici acasă și trebuie rezolvate?

Ion Șpac: De la distanță, lucrurile se văd puțin mai clar, dar dacă mă uit din experiența mea, după ce am revenit acasă, sunt un pic mai realist. Aflându-mă departe, eram un pic mai nostalgic, dar asta este viața, am decis să mă întorc, am decis să pun umărul, să facem o schimbare spre bine, pentru că sunt sigur că majoritatea ne-o dorim, doar că probabil că diferiți cetățeni văd această schimbare în mod diferit.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar vedea oamenii schimbarea în mod diferit?

Ion Șpac: Eu de fiecare dată mă uit din punctul meu de vedere, din experiența pe care o am, din discuțiile cu cetățenii, unii cetățeni văd schimbarea la nivel personal sau interesul personal, o parte văd schimbarea în preajma lor, la nivel de localitate, iar o parte din cetățeni o văd la nivel de țară.

De asta și spun că cetățenii au opinii diferite referitoare la cum ar trebui să se întâmple schimbarea. Sunt convins de un singur lucru – dacă ne dorim o schimbare cu adevărat, trebuie să ne implicăm, cum este o vorbă, de la mic la mare, nu trebuie să așteptăm că cineva acolo, undeva va face totul, așa nu se va schimba nimic.

Vocea Basarabiei: Dar cum e să faci politică în Republica Moldova? Iată, după 31 de ani de independență, aveți răspuns la această întrebare?

Ion Șpac: Experiență în politică am puțină, mai ales într-o funcție publică, învățăm unul de la altul, am colegi care au revenit din diasporă, am revenit din țări diferite, avem viziuni diferite, dar o plusvaloare a echipei noastre este că de fiecare dată se discută, nu e ceea ce se percepe uneori în spațiul public, chiar cineva a menționat că suntem o mașină de vot, vreau să vă asigur că nu este așa, avem subiecte destul de complicate care ne iau foarte mult timp și energie, dar ca orice lucru în echipă de cele mai multe ori ajungem la rezultate.

Vocea Basarabiei: O să discutăm despre situația din sânul partidului de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar vă întrebam cum e să faci politică în Republica Moldova, unde despre geopolitică mai mult se vorbește, despre nevoia de a fi făcute reforme, doar că unii înțeleg ca să fie implementate într-un fel, alții înțeleg în alt fel și aici mă refer inclusiv la această reformă în justiție, pentru că cetățenii au anumite așteptări, cei din sistem văd cu totul altfel cum ar trebui să fie dusă la bun sfârșit această reformă, se mai vorbește și despre nevoia unei reforme a administrației publice, o reformă administrativ-teritorială, despre reforme în sănătate, în cultură, în educație, în toate domeniile.

Ion Șpac: Dacă să compar ceea ce vedeam eu în Irlanda ca societate și ca implicare în politică, acolo e un pic mai simplu, mai liniștit, la noi de-a lungul anilor de când noi ne-am proclamat ca țară independentă au fost diferite viziuni și diferite proiecte de țară, care, din păcate, din anumite motive nu au fost duse până la capăt, tot s-au început reforme, nu au fost scoase la capăt și asta clar că a dezamăgit o bună parte din cetățeni, unii nu sunt mulțumiți, alții spun că nu mai au încredere într-un viitor mai bun, dar asta este situația.

Sunt sigur că e posibil, doar trebuie să vrem și trebuie să avem încredere și de fiecare dată să ne punem întrebarea ca societate, ca și comunitate ce anume ne dorim noi exact.

Vocea Basarabiei: Dar ce își doresc cetățenii Republicii Moldova astăzi e limpede?

Ion Șpac: O siguranță în ziua de mâine. Este clar că nu este limpede, îndeosebi în legătură cu situația în care ne aflăm acum din cauza războiului din Ucraina, ceea ce încă și mai mult a îngreunat situația din regiune, dar sunt sigur că în așa situație trebuie să ne ținem uniți, să nu ne lăsăm manipulați, din volumul acesta mare de informație să putem alege ce e adevărat și ce e fals și să ne creăm o opinie.

Vocea Basarabiei: Atunci când vorbiți despre unitate, imediat mă duce gândul la care este dialogul în pereții parlamentului, pentru că și acolo unitate nu e și nu mă refer la unitate acum în Partidul Acțiune și Solidaritate, dar când discutați cu adversarii dvs. politici, chiar e greu de găsit un compromis, un consens pe anumite subiecte care sunt și mai sensibile în societate, dar care au nevoie stringentă de a fi soluționate?

Ion Șpac: Din păcate, iarăși asta este părerea mea personală, conlucrarea cu opoziția este cam dificilă din varii motive. Noi ca și clasă politică luăm totul ce noi am deprins și ce s-a modelat de-a lungul anilor, pentru că într-o societate normală lupta politică este cine să conducă țara mai bine, dar nu cine să tragă țara într-o parte sau vine altul și trage țara în altă parte.

De asta noi avem ca guvernare un obiectiv, noi trebuie să ținem un parcurs, un parcurs european și să ne asigurăm noi ca societate și noi ca partid ca acest curs să nu se schimbe, pentru că dacă tot schimbăm direcția de fiecare dată, tot o să ne împiedicăm în diferite probleme destul de complicate. Așa că eu tare sper ca la sfârșit de mandat pe care ni l-am asumat să avem societatea un pic mai tolerantă, mai înțelegătoare și unită.

Unită în sensul că la nivel de țară – ce ne dorim, cum ne dorim? – pentru că, iarăși, sunt foarte puține familii în țară care nu au pe cineva plecat peste hotare, majoritatea plecăm, circulăm, avem libera circulație și vedem ce înseamnă o lume civilizată, ne place cum se dezvoltă lumea civilizată, dar, din păcate, la noi acasă încă nu avem tăria aceasta de caracter să ne rupem de anumite obiceiuri, de anumite viziuni și să începem…

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs., ca și ales al poporului, e mai ușor să discutați cu cetățeni ai Republicii Moldova care se află la Londra, Roma, Paris, Berlin, Madrid, Atena sau la Ungheni, Nisporeni, Călărași, Briceni, Ocnița?

Ion Șpac: Eu nu văd o mare diferență, pentru că depinde de problemele pe care le discuți sau de tema de discuție, dar per general suntem aceiași oameni, indiferent de faptul că suntem plecați sau suntem acasă. Nu pot să mă pronunț exact despre alte țări, dar din discuțiile la care am participat de fiecare dată când mergem la întâlniri cu diaspora, proteste, indiferent, participarea la scrutinele electorale, în Irlanda oamenii își doresc schimbări acasă, adică niciodată oamenii nu pun pe primul plan problemele de acolo, pentru că și acolo nu este ușor, indiferent unde te-ai afli. OK, nivelul de probleme diferă, dar sunt și acolo solicitări.

Chiar am avut recent o vizită cu dl Grosu la Dublin, avem niște probleme legate de recunoașterea diplomelor de studii, ceea ce ne cere societatea de acolo, comunitatea, permisele de conducere și încercăm să discutăm, avem un dialog destul de pozitiv după această vizită, pentru că de-a lungul anilor între Republica Moldova și Irlanda, din păcate, a fost un dialog foarte slab, chiar aș putea spune că mai deloc, au fost câteva schimburi de informații așa, per general, dar din 2019 avem ambasadă și deja lucrurile se schimbă spre bine.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați descrie dvs. viața de migrant astăzi, poate personală și generală a celor care se află în străinătate?

Ion Șpac: La nivel personal e un pic mai ușor decât acasă, iarăși mă refer la familia mea…

Vocea Basarabiei: Ați ajuns să fie ușor după ani grei de muncă, de responsabilități, de implicare? Cum ați ajuns acum să spuneți că viața de migrant pentru Ion Șpac e una ușoară?

Ion Șpac: În primii ani a fost destul de complicat, pentru că atunci când am plecat în Irlanda nu cunoșteam limba, eram plin de datorii ca și majoritatea concetățenilor noștri care au ales să plece.

Vocea Basarabiei: Au fost anii 2000?

Ion Șpac: În august 2001, noi am plecat în Irlanda. De-a lungul anilor am învățat limba, ne-am încadrat…

Vocea Basarabiei: Ați început de la simplu muncitor ca să ajungeți să aveți o afacere proprie?

Ion Șpac: Da, exact. Am o mică afacere, acum o gestionează copiii, pentru că eu sunt aici, acolo sunt mai mult cu gândul, dar dacă să descriu per general, Irlanda este o țară cu multe oportunități, indiferent de limba pe care o vorbești, indiferent de unde ai venit, este cadrul legal, respectă-l și dezvoltă-te. Adică, din punctul acesta de vedere, chiar nu-i nicio barieră, pentru că majoritatea pe care îi cunosc, avem oameni cu rezultate destul de impunătoare absolut în toate domeniile – și în medicină, și în educație, și în tot ce doriți.

Vocea Basarabiei: Și iată mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-au integrat în acele societăți din țările de peste hotare, ei deja au prins rădăcini, pentru că acolo sunt și copiii, acolo și-au integrat familiile, acolo și-au procurat imobil, acolo unii dintre ei își dezvoltă afacerile, pentru acei cetățeni credeți că revenirea acasă mai este la ordinea zilei?

Ion Șpac: Pentru o parte presupun că da și eu i-aș diviza, dacă să luăm din toți cei plecați, eu i-aș diviza, anume cred că o parte s-ar întoarce acasă, cei care, așa cum ați menționat, pentru că și eu sunt în asemenea situație – copiii sunt mari, am o casă pentru care încă mai am de achitat, dar copiii deja sunt adulți, dacă eram în situația când copiii încă erau la școală, cred că nu făceam pasul pe care l-am făcut, pentru că a fost o decizie comună a familiei, nu a fost doar decizia lui Ion, am discutat, cu toate că am avut foarte puțin timp la dispoziție, și am revenit. Pot să spun că m-am adaptat mai ușor decât mă așteptam, pentru că 20 de ani de anumite deprinderi, un anumit nivel de trai își lasă amprenta și atunci când revii acasă la început e un pic stresant.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.