VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Ilian Cașu: Republica Moldova este sortită să promoveze o politică externă înțeleaptă în raport cu vecinii

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu politologul Ilian Cașu. D-lui de fiecare dată zice să facem și o precizare – a abandonat politica, nu se mai regăsește acum în politică, așa că va vorbi doar în calitate de comentator, de analist politic. Și pentru că rămâne în istorie un an, anul 2022, pentru început poate e bine să ne spuneți dvs. – cum intră în istorie acest an?

Ilian Cașu: În primul rând, dna Valentina, vă mulțumesc pentru invitație. Eu nu doar o dată am fost în studio la dvs. și întotdeauna am avut niște emisiuni extraordinare, importante pentru cei care ne ascultă și ne privesc. A fost un an complicat nu doar pentru Republica Moldova, pentru toată lumea, cu ceea ce numim noi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, criza refugiaților, iată acum când discutăm cu dvs., criza energetică. Slavă Domnului că a rămas în urmă criza pandemică și noi cu dvs. n-am murit de COVID, fiindcă s-au găsit salvatori care ne-au vândut măști, dezinfectanți, teste, vaccinuri, dar acesta este alt subiect pe care o să-l abordăm, probabil, în cadrul emisiunii – salvatorii. Pentru că noi trăim în niște crize, unii vin foarte creativi cu niște termeni, care se suprapun, care nu știu ce mai fac crizele acestea. Deci, un an foarte complicat, un an care a adus și oportunități. Este regretabil războiul sau criza refugiaților, pentru că războiul este aceeași politică, dar prin alte mijloace. Atunci când politicienii nu mai au argumente și cifre să se bată între ei, ei recurg la arme, bombe ș.a.m.d. Un lucru regretabil este că mor oameni și este prețul vieților omenești care nu poate fi estimat nicidecum.

Vocea Basarabiei: Dvs. astăzi puteți să ne spuneți clar care e percepția cetățenilor Republicii Moldova despre ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate, ne referim la peste 9 luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei?

Ilian Cașu: Știți, cetățenii deja nu percep, din comunicarea mea directă și pe rețele, dar eu prefer în continuare, chiar dacă nu sunt activ în politică și am trecut la studiul politicii, ceea ce este pregătirea mea profesională de bază, cetățenii înțeleg că, da, problemele sunt din cauza războiului, dar nu numai din cauza războiului. Și cetățeanul începe să perceapă nuanțat aceste lucruri, pentru că războiul a generat creșterea prețurilor, de exemplu, și atunci când noi vorbim de importuri, cum ar fi benzina, gazul sau curentul electric, atunci poate că este justificată explicația cu războiul, însă când vorbim despre produse autohtone, de exemplu, lemne de foc, atunci nu mai merge explicația cu războiul. Și dacă prețul la lemnele de foc crește, atunci probabil este altă explicație și această explicație este că se îmbogățesc șarlatanii și speculanții. Și aici trebuie să intervină și să apere cetățeanul instituțiile statului, dacă nu pot sau nu vor s-o facă, deja instituțiile statului intră în aria sau în domeniul Codului penal.

Vocea Basarabiei: Dar vreau totuși să ducem până la sfârșit gândul, ceea ce credeau despre începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova au rămas cu această percepție și acum la început de decembrie?

Ilian Cașu: Este greu de spus, e clar că sunt costuri colaterale care cad pe umerii cetățenilor Republicii Moldova. La început a fost o mobilizare perfectă, fantastică, în primele săptămâni de război cu criza refugiaților. Și apoi acest slogan – „Țară mică, inimă mare” – se datorează, în primul rând, nu guvernanților de orice nivel, ci cetățenilor Republicii Moldova, felului în care ei au reacționat.

Vocea Basarabiei: Toți împreună au arătat generozitate, spirit de solidaritate.

Ilian Cașu: Sunt niște valori ale ospitalității moldovenești, dar lucrurile se schimbă, pentru că eu văd lucrul acesta, cetățeanul își pune întrebări că nu toate problemele și nu tot necazul se datorează războiului, evident că au partea lor de responsabilitate și guvernanții. Și atunci când ceva nu merge, cetățeanul nu aplaudă și dacă ar aplauda ar fi greșit, pentru că trebuie să vină, dacă șchiopătează societatea civilă, armata de ONG-uri sau partidele parlamentare și extraparlamentare, atunci intervine cetățeanul. De multe ori cetățeanul are și acces la mass-media și reușește, prin aceste Vox populi, câteodată să-și exprime opinia, plus, slavă Domnului, mai avem rețelele de socializare și acolo tot se aud critici. Eu apreciez vocea critică, nu critică de dragul criticii, dar atunci când se calcă strâmb. Și vă spun că de la firul ierbii vine această critică și lucrul acesta eu îl apreciez ca cetățean și eu sunt sigur că dvs. ca și structură media tot apreciați acest mod de gândire critic al cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Cum s-au poziționat forțele politice din Republica Moldova vizavi de acest război dintre Moscova și Kiev?

Ilian Cașu: Bine, pe baricade, o baricadă care condamnă și cealaltă baricadă care ezită. Deunăzi am văzut un spectacol cu Igor Dodon, ba presa spune că a condamnat, pe urmă și-a corectat declarația. Politicul este politic, câteodată, politicul nu are tangențe cu realitatea și de aceea este mai bine să ne uităm la cetățeni. Un lucru nefast, nefavorabil pentru cetățeni este că noi nu suntem într-un an electoral, că atunci și guvernanții, și opoziția sunt mai sensibili, suntem la mijlocul ciclului electoral, când aproape nimeni nu are grijă de cetățeni, nu comunică cu ei. De exemplu, ca cetățean mi-aș dori deputații mai mult să comunice cu cetățenii, pentru că într-o democrație parlamentară sau reprezentativă asta este obligațiunea lor la diferit nivel. Consilierii municipali din Chișinău la fel mi-aș dori, dar, iarăși, poate aceștia din Chișinău, că la anul vom avea alegeri, vor merge mai des prin curți și prin blocuri, dar lucrul acesta nu se întâmplă. Prezența mea în studioul dvs. nu este atât ca politolog, dar ca o persoană care foarte atent monitorizează procesul politic și sunt sensibil la ceea ce reacționează cetățenii. Am venit cu troleibuzul, am discutat, am coborât la strada Costiujeni, mă cunoaște lumea, nu vreau să mă laud, și oamenii își exprimă nemulțumirile. Astăzi s-a majorat tariful la curentul electric, gazul este scump... 

Republica Moldova este sortită să promoveze o politică externă înțeleaptă în raport cu vecinii

Vocea Basarabiei: Ajungem și la criza energetică, dar mă mai interesează un răspuns clar din partea dvs. referitor la viitorul cooperării dintre Republica Moldova și Rusia și dintre Republica Moldova și Ucraina.

Ilian Cașu: Uitați-vă, se spune că vecinii nu ți-i alegi. În perioada guvernării lui Dodon era proastă relația cu Ucraina, în schimb era una – spune el – bună cu Rusia. Eu mă întreb ca cetățean – dacă relația lui Dodon cu Rusia era bună, atunci de ce nu a rezolvat multe probleme bilaterale, de exemplu, problemele migranților moldoveni, cetățenilor care lucrează în Rusia sau chiar și problema gazului? Se mergea pe inerția asta, pe componenta corupției și neclaritate în contractul cu gazele. Republica Moldova este sortită să promoveze o politică externă înțeleaptă în raport cu vecinii. Avem o relație foarte-foarte bună cu România, la acest moment relația este foarte bună și văd, oficial, relația cu Kievul, deși poate că nu este potrivit acum când este război, dar probleme în relațiile bilaterale există și oricum vom ajunge la centrala de la Dnestrovsc cu apa din Nistru. Noi vom ajunge și atunci nu știu dacă... Acum totul este ca pe unt, totul este foarte bine, dar sunt problemele spinoase care mai devreme sau mai târziu...

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre aceste probleme care au fost de-a lungul anilor în portofoliul celor două state, mai ales cele care țin de ecologie și de sursele energetice, dar mă mai interesează, totuși, dacă Republica Moldova ar fi avut o altă guvernare și erau politicienii cu viziuni care se consideră viziuni proruse, credeți că Rusia ar fi avut altă atitudine față de Republica Moldova, când e vorba despre relația energetică?

Ilian Cașu: Eu mă respect ca cetățean și ca profesionist, ca politolog, eu n-o să mă scufund, vorba americanilor, în speculații, dar iarăși vă dau exemplul acesta – ce s-ar fi întâmplat dacă?... Eu nu știu și mie nu-mi plac discuțiile acestea ipotetice, chiar dacă sunt din politică sau din istorie, pentru că ele nu ne dau nimic.

Vocea Basarabiei: Am înțeles.

Ilian Cașu: Eu nu consider asta analiză serioasă, dar, uitați-vă, eu deja v-am dat un exemplu tangențial, cum am avut, în percepția societății, un președinte și o majoritate prorusă și nu s-au rezolvat problemele majore în relația bilaterală Republica Moldova – Federația Rusă. Deci, eticheta aceasta pe care noi, cetățenii, sau câteodată mass-media o pun – politician prorus, proamerican, proeuropean – iată, știți, vreo 10 ani în urmă aveam niște coaliții proeuropene și cât îi numeam și-i lăudam că sunt proeuropeni, ei au furat miliardul. Și, furând miliardul, au discreditat – fiți de acord – și ideea de integrare europeană, pentru că integrare europeană nu înseamnă hoție, furt de bani publici ș.a.m.d. Adică, scuzați-mă, aici trebuie să fii pro-interes național. Și atunci când este un președinte, o majoritate, o guvernare este sortită să apere prin toate mijloacele interesul național și interesul cetățeanului, bunăstarea lui.

Vocea Basarabiei: Cine și cum apără astăzi acest interes național în Republica Moldova?

Ilian Cașu: Trebuie să fii la guvernare, pentru că guvernarea are pârghii să-l apere. Când ești în opoziție sau la nivel de cetățean, eu pot să am o poziție clară, dură, pot să comunic, dar eu nu am pârghii, nici dvs., fiind cetățean și jurnalist, nu aveți pârghii reale, nu aveți instituții, nu aveți resurse ca să-l apărați.  

Interesul național este politica internă și externă care generează bunăstare pentru cetățeanul de rând

Vocea Basarabiei: Reformulez întrebarea. Cum definiți interesul național?

Ilian Cașu: Interesul național este politica internă și externă care generează bunăstare pentru cetățeanul de rând. Bunăstarea, altfel eu nu văd interesul național. Deci, în politica externă statul face totul ca să genereze bunăstare pentru cetățeanul de rând prin pârghii diplomatice, prin exporturi, prin relații comerciale, prin relații economice. Pe intern, la fel, creează reguli. La momentul de față nu se creează, dacă să-l citez pe părintele Chinei moderne, Deng Xiaoping, el spunea că cetățeanului trebuie să-i dai undița, nu peștele, peștele înseamnă pomană. Și nu vă supărați dacă o să folosesc comparația asta – dacă punem o maimuță de la Grădina Zoologică din San Francisco, ipotetic, la putere și-i spunem să dea pomeni, vă asigur că maimuța o să împartă pomeni. Mai greu este, metaforic vorbind, să gestionezi un stat, acordând cetățenilor undița, adică condiții propice ca omul să nu stea cu mâna întinsă după compensații și pensii mai mari. Vă dau un exemplu banal, nu știu dacă ați fost pe trotuarul de pe strada Varlaam, unde sătenii din localitățile din preajma Chișinăului vin în fiecare zi și își vând surplusurile de produse.

Vocea Basarabiei: Da, și dvs. postați cu regularitate poze de acolo...

Ilian Cașu: Iată un exemplu de „undiță”, unde peste două ore intervine poliția și, sub flamura luptei cu comerțul stradal, îi alungă pe acești cetățeni. Dar dacă ne uităm altfel, pragmatic, „undița” ar fi să le permitem, pentru că săteanul vinde doi cocoși, o sticlă de lapte și un boț de brânză, chiar dacă le vinde pe trotuar. Pentru că a fost ministrul economiei în studio la dvs., modelul de dezvoltare a Moldovei se numește supermarket acum. Și supermarketului, uitați-vă, noi îi creăm condiții ideale, îl trântim la intersecția Kiev și cetățeanul moldovean și producătorul moldovean nu mai are acele posibilități și el este nevoit să stea în stradă, pe trotuar, și să vândă, dar în schimb el singur se salvează. Și ce face aici statul? Intervine cu bâta sau cu amenda.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.