VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grosu: Parcursul european înseamnă deconectarea R. Moldova de la influența Federației Ruse

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu dl Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, tot d-lui este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare, cu 63 de mandate în parlament. În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție interlocutorii au vorbit despre ce sărbătoresc moldovenii pe 9 mai, despre decizia Curții Constituționale cu privire la purtarea panglicii Sf. Gheorghe, despre posibile provocări din partea Ucrainei în regiunea transnistreană, despre modelul de societate rusesc vs. European, despre locul Moldovei în clasamentul libertății presei, despre alegerile locale din toamnă, despre summit-ul comunităților europene, despre candidații PAS la alegerile locale din toamnă, despre implementarea reformelor, dar și despre faptul că Moldova ar trebui să se axeze pe comerț- investiții, export,

Vocea Basarabiei: Maia Sandu deja a avut mai multe întâlniri cu primari, cu agricultori, cu ziariști, cu exponenți ai mai multor domenii din societate, dar imediat după ce a fost lansat acest apel de către președinta Sandu au răspuns mai multe partide, că vor fi și ele prezente în piață.

Igor Grosu: Foarte bine!

Vocea Basarabiei: Am discutat cu liderii acestor partide și cam toți își doreau ca să ajungă și ei la microfonul principal.

Igor Grosu: Eu le propun stimaților colegi lideri de partide proeuropene: haideți să ne abținem de data asta de la ispita asta de a ieși pe scenă, însăși prezența voastră, a noastră, a liderilor politici în piață, alături de susținătorii noștri, fără ca ulterior să fim arătați cu degetul că am folosit acest eveniment, însăși prezența noastră acolo o să fie apreciată de cetățenii noștri, o să fie un gest de maturitate politică, de coeziune.

Vocea Basarabiei: Dl Grosu, dar au spus că vin și partide cu viziuni proeuropene, dar și alte formațiuni politice care au alte viziuni și-au exprimat disponibilitatea să vină în piață?

Igor Grosu: Pe cei care au să vină cu gânduri rele sau ascunse eu îi rog respectuos să nu încerce să ne strice nouă evenimentul. Vă rugăm frumos, voi ați avut ocazii și așa-numitele proteste plătite, ați protestat, chiar ați abuzat de răbdarea și a societății, și a organelor de stat ș.a.m.d. Aici este un eveniment sincer, vreți să protestați, aveți tot dreptul, faceți-vi-l în altă parte civilizat, neplătit, respectând ordinea publică. Fiecare are dreptul să-și expună părerea, dar aici noi invităm și, da, fără supărare, cei care vor veni un pic energizați sau prea energizați vor trebui să discute cu organele care vor asigura ordinea publică. Noi n-o să permitem nimănui să tulbure ordinea publică în cadrul oricărui eveniment și în cadrul acestui eveniment la fel.

Pe cei care au să vină cu gânduri rele sau ascunse la Adunarea Națională, îi rog respectuos să nu încerce să ne strice nouă evenimentul

Vocea Basarabiei: Referitor la organizarea acestui eveniment, pentru că iarăși din tabăra opoziției s-a spus că va fi folosită resursa administrativă, că guvernul ar putea să spună primăriilor că trebuie să aducă oameni. Ieri, de exemplu, am fost telefonați de mai mulți cetățeni din diferite regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv de la nordul și de la sudul republicii, și ei spuneau că sunt gata pe cont propriu să ajungă la Chișinău, dar, de exemplu, de la Cioara a sunat ieri cineva și a spus că „am discutat cu transportul care asigură ruta Cioara-Chișinău, dar acolo sunt puține locuri și ar fi doritori mai mulți să vină”.

Igor Grosu: Păi de aceea și au loc aceste discuții și consultări, inclusiv consultările cu primarii, pentru că, în primul rând, oamenii vor să vină, asta-i prima constatare, oamenii vor să vină, nu trebuie aduși, nu trebuie plătiți, apropo, cea mai crucială diferență dintre așa-numitele proteste și acest eveniment este adunarea proeuropeană, unde noi venim să susținem o cauză în care noi credem versus cei care sunt aduși. Și acum, evident că oamenii vor să vină, să pună întrebări, cineva apelează la primar, cineva o să apeleze la agenți economici, cineva la un privat, cineva o să vină cu mașina proprie și o să-și ia prietenii, vecinii. Deci e nevoie de un pic de organizare, poliția, primăria sigur că vor avea grijă, sper eu și primăria să stabilească niște spații unde să poată lumea parca organizat, să nu căutăm locuri de parcare, să facă totul civilizat, frumos, să nu lăsăm PET-uri din urma noastră, dar – atenție! – vreau să revin la ceea ce mi-ați spus că ați vorbit cu liderii politici, mare rugăminte – fără simbolică de partid. Nimeni, haideți, chiar dacă nu urcăm pe scenă, nici în piață să nu venim cu însemnele de partid, să fie tricolorul, să fie drapelul Uniunii Europene, tricolorul, cel mai indicat, drapelul nostru, drapelul Uniunii Europene și o să fie o simbolică suficientă pentru a ne manifesta.

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era, dacă nu cumva după asta o să fie loc ca cei din opoziție să spună că cei de la guvernare au folosit resursa administrativă?

Igor Grosu: Ei au să spună minciuni așa cum spun și acum, folosind canale de propagandă ale Kremlinului. O să vedeți, noi o să organizăm foarte corect, cei care vor să vină, respectând toate regulile pe care trebuie să le respecte, o să poată să ajungă la Chișinău, o să facilităm ca ei să ajungă la Chișinău. Asta-i tot.

Vocea Basarabiei: Din câte am înțeles, dvs., cei care sunteți la putere, insistați pe ideea că la acest eveniment ar trebui să se spună ferm și hotărât „Da!” integrării europene?

Igor Grosu: Da, e momentul nostru! E anul în care noi trebuie să facem tot posibilul, nu numai să vorbim, dar și să demonstrăm că acesta-i parcursul pe care noi ni-l dorim și cu Doamne-ajută în luna decembrie să putem obține deschiderea negocierilor. Iată acesta-i obiectivul nostru.

Vocea Basarabiei: Bruxelles-ul deja a anunțat că Republica Moldova va putea începe negocierea pe fiecare capitol în parte. Dar ce am mai auzit de la alți adversari politici ai dvs.? Că totuși Bruxelles-ul va oferi un avans Republicii Moldova și va fi o decizie politică, oricum perspectiva aceasta e clar că

Igor Grosu: Eu nu știu de unde știu ei atâtea lucruri, ei ghicesc în bumbi, scuzați, și în tot ce doriți, în cafea.

Vocea Basarabiei: Îi auzim aici când vin și vorbesc pe platou.

Igor Grosu: Eu știu un lucru, Bruxelles-ul, și nu doar Bruxelles-ul, dar și interlocutorii mei cu care m-am întâlnit la Praga, m-am întâlnit și cu ambasadorii de aici, de fiecare dată mi-au pus că clemență sau scutiri pe reforme, pe recomandări, pe angajamente nu pot fi. Și așa-i corect.

E anul în care noi trebuie să demonstrăm că acesta-i parcursul pe care noi ni-l dorim iar în luna decembrie să putem obține deschiderea negocierilor de aderare la UE

Vocea Basarabiei: Deci, favoruri nu vor fi?

Igor Grosu: Noi am mai avut niște avansuri, niște favoruri în 2014, am mai avut în 2005, când și-a schimbat pălăria un președinte de atunci și a devenit brusc proeuropean. Lumea așteaptă de la noi mai mult ca atât, nu doar să schimbăm legislația, s-o ajustăm la aquis-ul comunitar, dar să vadă și implementarea acestei legislații, să vadă că noi acționăm în spiritul acelor reforme, acelor transformări. Iată, eu ieri am rămas plăcut surprins să aud că noi suntem în clasamentul mondial al libertății presei…

Vocea Basarabiei: Cu 12 puncte mai în față…

Igor Grosu: Da, am ajuns pe locul 28. Și e un lucru când o spun străinii despre tine, noi putem să ne lăudăm că am actualizat Codul Audiovizualului, am dat o nouă componență Consiliului Audiovizualului etc., dar dintr-o parte când vin astfel de evaluări, sigur că ele contează în decizia finală a decidenților.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim de tema pe acasă pe care o are Republica Moldova și unde a ajuns, că dacă e să credem reprezentanței Ministerului Afacerilor Externe, ei spun că 80 la sută din recomandări ar fi aproape îndeplinite, 40 sută la sută, 40 la sută încă mai este ceva de făcut, iar 20 la sută încă mai trebuie de transpirat.

Igor Grosu: Deci, conform planului noi mergem bine, n-am nicio obiecție aici la colegi, nici să avansăm foarte repede, pentru că sunt procese pe care trebuie să le respectăm, să consultăm pe intern, în primul rând, cu societatea civilă, să consultăm cu partenerii străini, opinia Comisiei de la Veneția, apoi, țineți minte, cu delimitarea competențelor dintre CNA și Procuratura Anticorupție, care a necesitat timp să fie discutat, consultat ș.a.m.d. Acum, Legea privind accesul la informație știu că este o polemică, am zis, nu ne grăbim, o luăm încet, dacă mai e nevoie de încă câteva discuții publice cu reprezentanții mass-media, cu liderii de opinie să le facem, să epuizăm orice neînțelegere și suspiciune, după care să mergem înainte. Pachetul de legi pe Fisc, la fel, am așteptat comentariile Comisiei de la Veneția, lucrează. Și azi am avut o discuție cu dl președinte al Comisiei, în fiecare săptămână discut, mergem conform planului, conform angajamentelor.

Vocea Basarabiei: Inclusiv pe domeniul justiției?

Igor Grosu: Inclusiv pe domeniul justiției. Iată la ședința următoare de joia și vinerea viitoare o să avem iarăși câteva proiecte pe domeniul justiției, pe evaluarea procurorilor, pe niște amendamente și mai sunt ceva acolo din domeniul reformei justiției, acum își scapă denumirea exactă. Mâine o să avem ședința Biroului Permanent și o să adoptăm proiectul agendei pe următoarele două săptămâni cum ar veni, 11-12 și 24-25 mai, ceva de genul acesta, ca să fie o predictibilitate. După mine, noi suntem în termen cu angajamentele și, spuneam, în toamnă n-o să fie vorba de clemență, că suntem frumoși, suntem harnici și suntem activi, noi suntem și una, și alta, și a treia. Într-adevăr suntem așa, dar să nu ne relaxăm. Vreau să vă spun că atitudinea pe care am văzut-o și tratamentul la ultima ședință între Uniunea președinților parlamentelor Uniunii Europene și statelor candidate au fost foarte bune, foarte plăcute, Moldova a fost menționată practic de toți vorbitorii, de toți partenerii noștri europeni, am fost menționați și în documentul final, desigur că alături de Ucraina. Suportul este, dar, cum spuneam, pe lângă legislație, pe lângă reforme trebuie să facem exemplar, să avem și un scrutin electoral corect în toamnă, mă refer la alegerile locale și iată toate acestea privire în ansamblu și felul cum noi o să implementăm reformele, în special în justiție, că asta ni se spune de fiecare dată, și corect ni se spune, o să determine acea decizie pe care noi o așteptăm sincer, deschiderea negocierilor. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că după aceea avem și mai mult de lucru, dar parcursul nostru european deja este mai ireversibil, adică intrăm pe ecartamentul acesta, dacă îi pot spune așa, european ireversibil și să discutăm pe domenii, 33 de capitole, pare-mi-se sunt, foarte importante.

Vocea Basarabiei: Da, trebuie negociat fiecare în parte ca Republica Moldova să poată să livreze rezultate așteptate de Uniunea Europeană.

Igor Grosu: Fiecare capitol în parte și foarte serios.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că va conta și cât de corecte, libere vor fi alegerile din toamnă.

Igor Grosu: Da.

Vocea Basarabiei: De ce mai sunt încă zvonuri în societate că acest scrutin local nu ar putea să aibă loc în toamnă?

Igor Grosu: Iarăși de aceștia cu premonițiile. Dar când să aibă loc?

Vocea Basarabiei: În primăvară, ziceau unii.

Igor Grosu: Dar de ce în primăvară?

Vocea Basarabiei: Nu știu, așa au venit aici și primari, și consilieri care spuneau că planează această incertitudine că ar putea scrutinul să fie amânat.

Igor Grosu: Ca să nu mai planeze prin gândurile lor această suspiciune, eu le recomand să ia o publicație, care se numește Codul electoral, în Codul electoral este stabilit, bătut în cuie că în ultima duminică a lunii octombrie…

Vocea Basarabiei: Comisia Electorală Centrală a spus că fie în ultima duminică din octombrie, fie prima din noiembrie.

Igor Grosu: Deci, stimați comentatori, primari, lideri de opinie, haideți să citim Codul electoral, acolo-i scris foarte clar, tot cumva din comentariile dvs. și propunerile dvs. am ajuns la această soluție, ca să nu lăsăm spațiu, ba mai devreme, ba mai târziu, ci să fie o predictibilitate, că ba unuia îi expira mandatul, dar unuia încă nu-i expira mandatul, de aceea am și zis să batem în cuie fie ultima duminică din octombrie, fie prima din noiembrie și atunci toată lumea, actorii politici, instituțiile responsabile, Comisia Electorală Centrală, alte instituții au o predictibilitate, se pregătesc către acest eveniment. Deci, nu este adevărat că se vor amâna.

Vocea Basarabiei: Dar vi s-a reproșat mult și chiar sunteți criticați că ați întârziat cu reforma administrației publice, mai degrabă reforma administrativ-teritorială, că ați fi avut voință politică să implementați și această reformă, dar până la urmă nu ați implementat-o.

Igor Grosu: Ei multe au să ne reproșeze, noi o să mergem cu reforma administrativă, cu administrativ-teritorială n-o să mergem, dar cu cea administrativă o să mergem înainte, așa cum am început.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna cu una da și cu alta ba?

Igor Grosu: Pentru că trebuie să comensurezi efortul și probabilitatea, să poți produce un efect scontat. Noi la moment considerăm că cu toate urgențele pe care le avem noi și reformele pe care trebuie să le implementăm în procesul de integrare în Uniunea Europeană pentru deschiderea negocierilor, noi putem să ne mobilizăm pe dimensiunea administrație publică centrală și locală, pe reforma administrației și aici în raport cu nivelul doi, cu sănătatea s-a pornit, ați văzut, au fost la început un pic de nemulțumiri, s-au conformat, mergem mai departe, urmează domeniul social, au să vină în curând ministerul cu mai multe detalii, deci o să mergem pe fiecare sector.

Vocea Basarabiei: Bine, dar ce vi s-a spus? Că totuși la o populație de 2 milioane 600 de mii de cetățeni, 898 de primării, 35 de unități administrative e prea mult, și cheltuieli sunt multe, și irosire de bani.

Igor Grosu: Stimații comentatori care vin la dvs. nu la sate se referă, pentru că orice primar pe care l-ați aduce aici nu la sat, mai ales la satul lui, s-a referit, el s-a referit la altceva, nici măcar la raioane nu s-a referit.

Vocea Basarabiei: Dar la ce s-a referit?

Igor Grosu: La consiliile raionale, iată la ce s-au referit ei, pentru că dacă îl întrebi pe unul dintr-un raion, el spune: „Nu, nu, asta nu-i vorba de raion, îi vorba de Consiliul raional”. Deci, aici optica trebuie privită foarte atent, pentru că lumea una spune…

Vocea Basarabiei: …alta gândește și a treia face.

Igor Grosu: Și când îl întrebi: „OK, dar tu admiți situația că iată centrul județean sau regional o să fie în altă parte decât unde vrei tu?” – „Aici trebuie de mai gândit”.

Vocea Basarabiei: Dl președinte, mai devreme sau mai târziu oricum se va face lumină și trebuie să se facă claritate și în administrația locală?

Igor Grosu: De acord, toți înțeleg că, da, e foarte ciopârțită…

Vocea Basarabiei: S-au avansat foarte multe scenarii, dar unele s-au bazat pe interese mai degrabă, asta am reținut.

Igor Grosu: Noi trebuie să comensurăm foarte atent cât putem duce în acest moment, ținând cont și de urgențele, și de pericolele de ordin hibrid pe care le avem noi, necesitatea de a stabiliza situația în energetică, de securitate, procesul de integrare europeană, ajustarea legislației, reforma justiției, deci noi ar trebui să comensurăm câte procese paralele putem provoca și să le ducem la o finalitate.

Vocea Basarabiei: Și atunci, imediat după scrutinul din toamnă, ce o să faceți pe dimensiunea administrației?

Igor Grosu: Să ajungem sănătoși și să mă mai invitați. Dacă vă spun totul, nu mă veți mai invita…

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Ne-am dus prea departe de data de 21 mai și nu v-am întrebat – ce decizie așteptați să fie luată și cât de importantă decizia de pe 21 mai va fi pentru summitul Comunității Europene, de exemplu?

Igor Grosu: Bine, va fi și un semnal pentru acest summit al Comunității Europene, bineînțeles că la summit, pe lângă subiectele firești despre securitate în general, despre securitatea energetică, despre criza economică, războiul din Ucraina, va fi menționată și va fi abordată și problema Republicii Moldova. Noi ne așteptăm, și e firesc să ne așteptăm, la mesaje foarte clare de susținere a parcursului nostru, de evaluare și apreciere a progreselor acolo unde le avem și bineînțeles că o să fie un semnal foarte clar pentru 50 de lideri de state, prim-miniștri să vadă din propria sursă că moldovenii asta își doresc, că nu vor doar politicienii.

Noi ne așteptăm de la summit la mesaje foarte clare de susținere a parcursului nostru, de evaluare și apreciere a progreselor acolo unde le avem

Vocea Basarabiei: Dar la summitul din 1 iunie toate deciziile se vor referi doar la Republica Moldova?

Igor Grosu: Nu, evident că nu.

Vocea Basarabiei: Și la ceea ce se întâmplă în Ucraina, probabil războiul chiar va fi pe agendă primul subiect?

Igor Grosu: Evident, va fi subiectul cu situația din Ucraina, evoluția de acolo, bineînțeles, problema legăturilor logistice, toate căile de comunicare, Marea Neagră, din păcate, va rămâne blocată. Vedeți, Rusia deliberat provoacă boicotarea sau blocarea acestui canal, de aceea se vor discuta și probleme de interacțiune, problemele legate de securitatea cibernetică, propagandă, alte tensiuni și provocări pe care le au statele Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Vedeți, se vorbește mult despre beneficiile și avantajele pe care le obține și va continua să le obțină Republica Moldova de la partenerii externi, de la UE, iar pe de altă parte, și aceste supărări, că sunt ambuteiaje, că lumea e cu nervii la pământ

Igor Grosu: Eu cred că, știindu-ne pe noi, moldovenii, acesta o să fie un eveniment despre care moldovenii au să spună: „Noi am găzduit așa eveniment, la noi au fost toți președinții țărilor Uniunii Europene”. Toți au apreciat și au să aprecieze, cred eu, vinul moldovenesc, ospitalitatea noastră. Eu cred că moldovenii au să-l privească prin această prismă și noi evident că o să beneficiem, pe lângă faptul că ei știu că noi suntem disciplinați, mobilizați, sinceri în tot ce facem, noi o să ne mândrim, hai să spunem așa, că anume în Moldova au decis liderii țărilor Uniunii Europene să organizeze al doilea summit. Când o să fie următorul în Moldova Dumnezeu știe, dar iată acesta al doilea noi știm când va fi. În rest, ați văzut, guvernul deja s-a îngrijit, vacanța pentru copii începe mai devreme…

Vocea Basarabiei: …pe 30 mai, 1 și 2 iunie sunt zile libere.

Igor Grosu: Eu cred că nimeni n-o să protesteze în raport cu această decizie.

Vocea Basarabiei: De a fi zile libere?

Igor Grosu: Da, de zile libere. Lumea o să aprecieze și din timp au să comunice organizatorii: „Atenție acolo, atenție dincolo”! Sigur că localitatea în care o să aibă loc evenimentul va deveni centrul Europei măcar pentru câteva ore.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre asistența care vine din afară, pentru că deseori se spune că, dacă nu ar exista acest sprijin venit de peste hotare, Republica Moldova ar fi avut o situație mult mai dificilă în comparație cu ceea ce este azi, ținând cont și de aceste crize care s-au suprapus și guvernarea trebuie să le facă față tuturor crizelor și, mai ales, consecințelor acestui război din imediata vecinătate a Republicii Moldova. Ce ne puteți spune dvs. despre ajutorul care vine din afară? Pentru că, pe de o parte, el este așteptat și fără el, așa cum ziceam, nu s-ar fi descurcat Republica Moldova, iar adversarii politici vă învinuiesc că ați crește datoria pe care cetățenii vor trebui să o întoarcă pe parcursul multor ani.

Igor Grosu: Pentru adversarii politici…

Vocea Basarabiei: …și pentru cetățeni.

Igor Grosu: În primul rând, pentru cetățeni ajutorul acesta a fost foarte important pentru că nouă ne-ar fi fost foarte greu să gestionăm și problema gazelor, și a electricității, și a prețurilor, și a inflației, ar fi fost foarte complicat. Ajutorul a venit la timp și o să vină, pentru că nu a venit totul deodată, fiindcă țările celea care ne-au sărit în ajutor au și ele problemele lor și să nu uităm că lângă noi se află Ucraina care are mult mai mare nevoie de ajutor și cumva cea mai mare parte a ajutorului se canalizează spre Ucraina, și corect se întâmplă, dar, fiindcă noi suntem unica țară nemembră a Uniunii Europene, care am ajutat enorm Ucraina, și nu o spunem cu fală, o spun ei…

Vocea Basarabiei: Dosarul refugiaților?

Igor Grosu: Refugiații o spun și ei se uimesc de felul cum ne-am organizat, câți oameni au trecut pe aici, câți oameni au rămas aici, cum i-am tratat noi ș.a.m.d. Asta ne-a permis să putem veni cu compensații în facturi la gaz, la electricitate; asta ne-a permis să dăm la pensionari mia ceea de lei, pentru angajații care aveau salariul sub 15 mii să venim cu acele 3 mii de lei, cu acele 1.300 de lei pentru bugetari, deci tot ajutorul acesta ne-a permis nouă să venim cu acest sprijin către oameni. Totul este transparent, asta nu-i ca în cazul unor forțe politice, aceștia nu-s bani în „kulioace”, aceștia-s bani care sunt monitorizați foarte atent și de cei care îi dau, și de cei care îi primesc, lucru pentru care noi le mulțumim enorm de mult partenerilor noștri.

Vocea Basarabiei: Întrebarea e de câți bani mai are nevoie Republica Moldova?

Igor Grosu: O! Știți cum? Noi trebuie să ne învățăm un lucru și eu de multe ori spun și partenerilor noștri, atunci când discutam mărirea cotelor la export, cele 7 produse, spre exemplu, pe care noi le exportăm în UE, noi apreciem ajutorul, granturile, suportul bugetar care vine, dar noi deja trebuie să trecem la etapa când singuri să ne câștigăm banul. Și cel mai bun model este ca să putem face comerț, iată, accesul pe piețele europene al produselor noastre, investițiile românești aici. Apropo, a fost o noutate foarte bună și eu nu încetez s-o reamintesc, Ministerul Finanțelor și Guvernul României au anunțat că se gândesc asupra unui instrument de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova. Foarte bun instrument, deci vine investitorul român și spune: „Eu vreau să investesc în Republica Moldova, iar statul îmi garantează că în caz de ceva o parte din investiții…”

Noi apreciem ajutorul, granturile, suportul bugetar care vine, dar noi deja trebuie să trecem la etapa când singuri să ne câștigăm banul

Vocea Basarabiei: Deci, garanțiile statului contează?

Igor Grosu: Da, garanțiile statului pentru investitori. Și asta o să ne ajute enorm de mult să ne integrăm economic, investițional, asta noi vrem la următoarea etapă.

Vocea Basarabiei: Fondurile de preaderare vor fi și ele un colac de salvare pentru Republica Moldova, dacă autoritățile reușesc să ajungă la această etapă?

Igor Grosu: Desigur. De aceea și avem nevoie de deschiderea negocierilor, pentru că în cadrul procesului de negociere tu argumentezi: în agricultură, pentru a deschide piețele noastre sau pentru a pregăti producătorii noștri. Ați văzut, ouă și carne de pasăre ne-au acceptat și putem să exportăm în UE, dar alte produse, să ajutăm producătorii noștri să atingă acele standarde, trebuie să investim în laboratoare, trebuie să investim în capacitățile lor de procesare, de stocare și atunci noi o să devenim mai competitivi și o să beneficiem, iată aici noi putem beneficia masiv de acele fonduri de preaderare despre care corect ați menționat dvs.

Vocea Basarabiei: De lucru este mult, am câteva întrebări, dar vreau telegrafic să le trecem.

Igor Grosu: Vă rog.

Vocea Basarabiei: Un fost premier: „banii destinați reparației drumurilor vor fi direcționați pentru plata salariilor angajaților APL. Cine va fi vinovat de starea proastă a drumurilor – primarii sau Maia Sandu?”

Igor Grosu: N-am înțeles întrebarea. La rectificarea de buget care vine, noi o să alocăm bani suplimentari pentru drumuri, pentru G-uri, din câte știu eu, vreo 500 de milioane.

Vocea Basarabiei: Probabil s-a referit la cei 1.300 de lei pe care unele primării spun că nu pot diversifica suma.

Igor Grosu: Aici trebuie de discutat cu Ministerul Finanțelor, cu Guvernul cum pot fi realocate, compensate aceste cheltuieli.

Vocea Basarabiei: Dar când va fi rectificat bugetul?

Igor Grosu: Noi o să avem mai multe rectificări, dar cel mai proxim o să fie acum în luna mai.

Vocea Basarabiei: Agricultorii ziceau că și ei sunt supărați, inclusiv sunt gata și ei să iasă să protesteze, dacă nu vor fi în centrul atenției guvernării.

Igor Grosu: Eu le recomand agricultorilor să aibă un dialog bun cu dl ministru Vladimir Bolea. El este foarte deschis, cooperant, caută soluții, găsește soluții și resurse, de aceea să fie în contact permanent cu dl Bolea.

Vocea Basarabiei: Dlor guvernanți, de ce moldovenii pentru energia electrică plătesc un tarif de aproape 3 ori mai mare decât prețul de achiziție?

Igor Grosu: Nu-i adevărat! Cum de 3 ori mai mare decât prețul de achiziție, unde noi cumpărăm cu un preț și de 3 ori mai mare?

Vocea Basarabiei: Dacă ținem cont că Gazprom-ul a redus acum până la cât, până la 400 de dolari?

Igor Grosu: Noi vorbim de electricitate sau de gaze?

Vocea Basarabiei: Da, aici e de electricitate.

Igor Grosu: Dimpotrivă, s-au diminuat, a fost revăzut tariful la electricitate, după ce s-a reușit negocierea unui preț mai mic cu Cuciurganul, să sperăm că este loc pentru mai mult.

Vocea Basarabiei: Ar putea să mai scadă din prețul de 66 de dolari?

Igor Grosu: Au să negocieze. Cel puțin din ceea ce am citit eu, Energocom-ul deja planifică să procure energie electrică și din Ucraina și atunci când faci achiziții din mai multe surse, sigur că apar oportunități și temei ca să negociezi. Ucraina a sistat exporturile în iarnă, când a început bombardamentele Federația Rusă, dar acum văd că au reluat exporturile și asta e bine.

Vocea Basarabiei: Cei din PAS iau în calcul modificarea de alegere a președintelui țării?

Igor Grosu: Nu! Iarăși cu premonițiile…

Vocea Basarabiei: Dar l-am ascultat, apropo la acest subiect, inclusiv pe un fost ministru al justiției, Fadei Nagacevschi…

Igor Grosu: O! D-lui e cu fantezia bogată, da. Nu știu cu cine a discutat el, în ce medii, noi nu avem așa subiect de discuție.

Vocea Basarabiei: Cine va fi candidatul PAS pentru alegerile din Chișinău?

Igor Grosu: Foarte curând vom anunța.

Vocea Basarabiei: Dar de ce atât de greu, totuși, decideți să faceți acest anunț?

Igor Grosu: Sunt proceduri interne, noi trebuie să consultăm prin organizațiile locale, este un proces care mai durează.

Vocea Basarabiei: Deși toată lumea zice că acest candidat va fi dl Lilian Carp?

Igor Grosu: Să ajungem sănătoși la momentul cela și o să vedem.

Vocea Basarabiei: Nici nu confirmați, nici nu infirmați?

Igor Grosu: Nici una, nici alta.

Vocea Basarabiei: Cine va fi candidat pentru Bălți?

Igor Grosu: Noi avem un candidat, dar o să-l anunțăm iarăși la momentul potrivit.

Vocea Basarabiei: Și va avea PAS candidați și pentru Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești?

Igor Grosu: O să anunțăm, acum să-i anunțăm numai pentru orașul acesta și pentru orașul acesta, când o să fie anunțul public, o să anunțăm pentru toate unitățile teritorial-administrative.

Vocea Basarabiei: Dar dialogul Chișinău-Comrat după alegerile din 14 mai cum se va stabili?

Igor Grosu: Foarte pragmatic.

Vocea Basarabiei: În funcție de ce?

Igor Grosu: În nicio funcție. O să fie foarte pragmatic, eu am spus-o, dar o să insist probabil mai explicit și o să rog cumva să se aprecieze mai clar. Și repet: nu poți dimineața să te trezești proeuropean, venind și spunând: „Noi trebuie să beneficiem de granturi europene și americane, și românești”, dar seara să ajungi pro-Kremlin. Trebuie să ne apreciem.

Vocea Basarabiei: Dar pentru Chișinău contează dacă va ieși învingător Guțul sau Uzun?

Igor Grosu: Bine, cu reprezentanta grupării criminale organizate, evident că dialogul cu așa specimene noi nu-l vedem, nu putem avea dialog.

Vocea Basarabiei: Dar dacă oamenii de acolo vor vota pentru d-nei?

Igor Grosu: Dacă asta-i alegerea și asta își doresc cetățenii din UTA Găgăuzia, este alegerea lor și trebuie să-și asume că ei vor fi reprezentați de o persoană care vine din partea unei grupării criminale organizate, dar noi cu bandiții nu discutăm.

Vocea Basarabiei: Pe dl Uzun îl cunoașteți mai bine, da?

Igor Grosu: Deloc. Ca în bancul cela sau în povestea ceea: „de astea albe am atâtea, dar negre mai puține sau n-am deloc albe, dar negre și mai puține”. Nu-l cunosc nici pe unul, nici pe altul. A fost deputat în parlament, dar atât de bine a tăcut, că nu i-am auzit vocea.

Vocea Basarabiei: Va fi sau nu creată Curtea Anticorupție?

Igor Grosu: Da, sunt discuții și o să vedem.

Vocea Basarabiei: La ce etapă se află procesul?

Igor Grosu: Să iasă mai bine autorii, cei care muncesc și să ne spună cât de pregătit este subiectul acesta, dar încă sunt discuții.

Vocea Basarabiei: Repede am ajuns la finalul acestei ediții, dar vreau un mesaj pe finalul acestei emisiuni să-l transmiteți alegătorilor.

Igor Grosu: Vă așteptăm pe toată lumea bună pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea „Moldova Europeană”. Este momentul, este ziua în care noi toți într-o voce să ne spunem nouă, să le spunem tuturor că Republica Moldova își dorește să fie parte a unei familii civilizate europene, alături de frații noștri români, alături de alte popoare ale Uniunii Europene, alături de ucraineni, vecinii noștri, vrem un spațiu al păcii, al prosperității și al respectului față de oameni.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.