VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grosu: Dodon, Șor, Chicu, Ceban și Vlah fac parte din coloana a cincea a Rusiei

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un oaspete special, este vorba despre dl Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei, pentru că s-au acumulat probleme multe, acum mai există și neliniște, pentru că e incertitudine multă în această zonă unde este situată și Republica Moldova. În așteptarea unui cabinet de miniștri, vom căuta să aflăm de ce s-ar fi insistat pe numirea unui nou guvern și vom vorbi despre instituțiile slabe și corupte, despre bani puțini, despre așteptări mari din partea cetățenilor, despre războiul de lângă ușă, despre societatea dezinformată, dar și despre o țară care a obținut statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană și unde interesul Kremlinului, deocamdată, se demonstrează că mai rămâne a fi unul mare și foarte mare. Dle președinte, am ascultat declarațiile dnei Sandu, șefa statului, și dumneaei spunea că Rusia pregătește acțiuni de răsturnare a puterii din Moldova, rușii au oameni cu pregătire militară care își propun pe fundalul protestelor să atace edificiile statului și să ia ostatici pentru a determina actuala guvernare să demisioneze. Cât de îngrijorătoare sunt aceste informații pe care le are conducerea Republicii Moldova? Pentru că despre un plan de destabilizare a vorbit și liderul de la Kiev, dl Zelenski a povestit la Bruxelles despre scenariile pe care le plămădește Federația Rusă, dar haideți să aflăm din primă sursă ce informații au autoritățile țării noastre.

Igor Grosu: Da, într-adevăr, există astfel de planuri, ele cumva au evoluat în urma eșecului planurilor din toamnă, când s-a mers pe calea protestelor plătite și miza Federației Ruse a fost pe această grupare criminală organizată, care se numește Partidul „Șor”, în speranța să provoace tulburări, dezordini în masă ș.a.m.d. Așa cum acel plan din toamnă a eșuat, știți foarte bine, atunci și-au făcut treaba și instituțiile noastre, au documentat și au dovedit că totul este plătit, de unde vin banii și tot așa. Pentru această următoare perioadă, da, a apărut, am intrat, să zic așa, în posesia informațiilor că s-a schimbat un pic planul, un pic binișor, cu metode mai agresive, pe care le-a menționat dna președintă. Slavă Domnului, Republica Moldova are prieteni și parteneri de nădejde, noi am fost capabili și suntem capabili să aflăm despre lucrurile acestea și să întreprindem suficiente măsuri pentru a nu permite un astfel de scenariu.

Vocea Basarabiei: Și dvs., și dna președintă încercați să calmați spiritele, ca cetățenii să nu reacționeze și să aibă încredere în instituțiile statului…

Igor Grosu: Deci, pe de o parte, noi trebuie să informăm cetățenii despre pericolele care sunt, hai să zic așa, să nu intrăm într-o zonă de confort, că suntem departe de acest război nedrept declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe de altă parte, noi trebuie să informăm corect și să asigurăm cetățenii că facem tot posibilul, tot ce este necesar, și în aceste clipe se întreprind acțiuni necesare pentru a nu permite astfel de scenarii, tot felul de oaspeți nedoriți sunt întorși la 180 de grade și trimiși înapoi de unde au venit.

Vocea Basarabiei: Și oaspeții aceștia, musafirii nedoriți de unde vin?

Igor Grosu: Vin din acele țări care reprezintă pericol pentru noi, dna Sandu le-a menționat.

Kremlinul așa și nu a înțeles, probabil este incapabil să înțeleagă că în Republica Moldova lucrurile nu se decid cum se decid în Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Da, a vorbit despre 3 state în cadrul acelui briefing…

Igor Grosu: Da, cam de acolo unde se urzesc toate aceste planuri și cap de listă este Federația Rusă, acolo se pun la cale astfel de lucruri. Kremlinul așa și nu a înțeles, probabil este incapabil să înțeleagă că în Republica Moldova lucrurile nu se decid cum se decid în Federația Rusă, la noi oamenii decid în cadrul unor alegeri libere, democratice, își aleg vectorul de dezvoltare, au opinia lor, aspirațiile lor și merg consecvent pe această opțiune, că ele nu coincid cu planurile imperiale, de renaștere a nu știu ce ambiții utopice imperiale, care au la bază niște costuri enorme de vieți omenești, de tragedii umane ș.a.m.d., din păcate, asta este Federația Rusă și toată agentura lor care, din păcate, încă o mai avem aici, dar avem de lucru și noi o să avem grijă și de ei…

Vocea Basarabiei: Noi ne reamintim de recenta declarație pe care o făcea șeful diplomației de la Moscova, dl Lavrov, atunci spunea că Republica Moldova, după Ucraina, ar putea să fie a doua țară implicată în război, doar că el făcea aluzie la Occident și spunea că Occidentul ar putea să împingă Republica Moldova în război. V-a fost clar atunci ce mesaj a transmis ministrul de externe de la Moscova?

Igor Grosu: Ceea ce a debitat acest ministru de externe al Federației Ruse face parte, într-un fel, din pregătirea opiniei publice, adică pregătirea este un pas din acest scenariu. Da, el este purtătorul mesajelor stăpânului său Putin, după care plânge Tribunalul Penal Internațional, pentru toate atrocitățile care se întâmplă în Ucraina. 

Și primarul general al capitalei, și fostul președinte Dodon, și fugarul din Israel Șor fac parte din coloana a cincea a Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Dar după ce a vorbit președinta Maia Sandu au urmat reacții, primii care au reacționat, am văzut deja, dl Chicu, care a fost premier, și Irina Vlah, guvernatoarea din UTA Gagauz-Yeri, au sărit în apărarea, așa se subînțelege, a Federației Ruse, spunând că Maia Sandu vrea să instaureze dictatura în Republica Moldova.

Igor Grosu: Și unul, și alta fac parte din coloana a cincea, și primarul general al capitalei, și fostul președinte Dodon, și fugarul din Israel Șor fac parte din coloana a cincea a Federației Ruse. Ei sunt cei care repetă așa, disciplinat, ceea ce li se spune de la Kremlin, ei nu apar de la sine. Și unul, și altul primesc instrucțiuni, au fost cel puțin, acum nu știu, dar au fost consultați și primarul general al capitalei, acela se primbla chiar cu consultanții de la FSB pe aici prin târg, primul pe care l-ați menționat se întâlnea prin aeroporturile din proximitate cu consultanții de la FSB. Deci, toate aceste persoane nu sunt altcineva decât coloana a cincea a Federației Ruse, a agenturii Federației Ruse, asta trebuie să o spunem și toți cetățenii trebuie să știe pentru cine lucrează iată aceste persoane.

Vocea Basarabiei: Dvs., cei care sunteți la cârma țării, spuneți că acțiunile de protest într-un stat democratic pot să aibă loc și e un drept consfințit, dar iată că deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a anunțat că „Mișcarea pentru Popor” va organiza pe 19 februarie un miting la Chișinău, politiciana a menționat că acțiunea are ca scop să determine autoritățile să ia decizia de a achita integral facturile cetățenilor și mai spune că ar fi venit timpul să mergem în fața clădirilor care trebuie să reprezinte poporul țării noastre.

Igor Grosu: Este reprezentanta unei grupări criminale organizate, care primește instrucțiuni de la Moscova, primește și bani de acolo, o parte din banii folosiți sunt din banii furați, din „furtul miliardului”, alți bani vin din Federația Rusă. Deci, ei nu fac nimic altceva decât să execute ordinele venite de la Kremlin. Cei care vor să protesteze n-au decât să protesteze și organele de drept o să urmărească foarte atent cum au loc protestele, nu o să permită pușcăriabililor, de felul persoanei pe care ați menționat-o, să provoace dezordine în masă și să vandalizeze clădiri, să pună în pericol securitatea țării și tot așa.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar justiția în raport cu aceste persoane despre care dvs. ziceți că sunt certate cu legea nu spune deocamdată nimic.

Igor Grosu: Procuratura Anticorupție înțeleg că a anchetat foarte minuțios primul episod din toamnă, cu toate finanțările, cu toate provocările, cu încercarea de a aduna lumea interlopă din Moldova și cea care îi refugiată la Moscova, pentru că noi avem și bandiți care stau ascunși la Moscova, au documentat foarte minuțios, din câte cunosc eu, toate aceste acțiuni, le vor înainta în instanță și instanța trebuie să se pronunțe.

Vocea Basarabiei: Dar să revenim și să vă întreb de ce Kremlinului i-ar fi pe plac o lovitură de stat în Republica Moldova?

Igor Grosu: Pentru că ei nu știu alte metode decât metodele subversive. Iată, dacă să luați istoria influențelor Federației Ruse în Republica Moldova, ei tot timpul au mizat fie pe politicieni corupți, fie pe politicieni șantajabili, dacă corupt e șantajabil, sau pe elemente criminale, iată asta e…

La momentul actual, în Rusia noi vorbim despre un regim dictatorial pe care iată aceștia pe care i-ați menționat dvs. îl simpatizează, lor le plac astfel de regimuri, straniu că nu merg să trăiască acolo, ei preferă totuși să stea aici, în Republica Moldova, țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar de ce identificau anume asemenea politicieni care sunt șantajabili, corupți?

Igor Grosu: Pentru că sunt vulnerabili, pentru că aceștia nu construiesc stat, nu construiesc instituții de stat, pentru că aceștia iubesc luxul, banii, confortul și tot așa, aceștia sunt, cum zic eu, partenerii tradiționali ai serviciilor secrete ruse în Republica Moldova și doar dvs. vedeți de 30 de ani cât de mult a degradat regimul politic din Federația Rusă. Noi nu mai putem vorbi acolo de alegeri, acolo dacă cineva îndrăznește să candideze pe cont propriu, o termină fie prin pușcărie, fie i se creează toate condițiile să plece din țară, numai să nu reprezinte pericol pentru regim. La momentul actual, în Rusia noi vorbim despre un regim dictatorial pe care iată aceștia pe care i-ați menționat dvs. îl simpatizează, lor le plac astfel de regimuri, straniu că nu merg să trăiască acolo, ei preferă totuși să stea aici, în Republica Moldova, țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, să beneficieze de toate libertățile și favorurile în respectarea drepturilor omului, libertatea de exprimare, libera circulație, iată, lor totuși le plac toate acestea.

Vocea Basarabiei: Dar s-ar găsi suficiente posibilități astăzi ca să fie scoasă lumea în stradă, care să aibă alte scopuri decât cele pe care le-ar urmări oamenii care vor bunăstare și prosperitate?

Igor Grosu: Lumea a înțeles foarte bine, cred eu, deși mai sunt cei mai nostalgici, așa, după perioada trecutului, și ei, iată toți bandiții aceștia, ei mai mult exploatează nostalgia, situația grea prin care noi trecem. Iată, primarul Chișinăului, el o vorbă nu spune despre război și consecințele…

Vocea Basarabiei: În ultimul timp el a mai spus…

Igor Grosu: Pentru că deja nu mai avea încotro, era băgat în colț de ziariști și cu întrebări: „Băi, tu ce spui despre acest război, ce face Federația Rusă acolo?” și nu a mai avut, dar și atunci n-a spus propoziție clară, a spus frânturi, așa, ca nu cumva cineva să-i pună cap la cap toată expresia. Lumea înțelege, eu discut cu oamenii și oamenii înțeleg foarte bine care sunt ororile acestui război nedrept, acestei invazii a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care sunt consecințele pentru noi. Și iată aceste regimuri dictatoriale nu iubesc țări în proximitate, că nici nu-i proximitatea lor, ei cred că asta e proximitatea lor, nu le plac astfel de țări unde, uite, și-au ales vectorul integrarea europeană, pentru că altfel și cetățenii lor la un moment dat, uitându-se spre Moldova sau discutând cu rudele lor care locuiesc în Moldova și spunându-le: „Dle, noi suntem liberi aici, noi avem libertatea de circulație, copiii noștri pot învăța în universități europene, pot primi o educație europeană, nimeni nu te intimidează pentru opinia ta spusă pe o rețea de socializare sau pentru faptul că protestezi”, ceea ce este inadmisibil în Rusia. Ați văzut, pentru singurul fapt că au ieșit cu o foaie A4 în care spun: „Opriți războiul”, lumea este luată pe sus.

Vocea Basarabiei: Dar ați văzut că tocmai cei care sunt adversarii dvs. politici spun că Maia Sandu și anturajul ei vor să instaureze dictatura în Republica Moldova?

Igor Grosu: Asta face parte din linia de comunicare, de propagandă a Kremlinului, ei primesc regulat, cum s-ar spune, lista de subiecte pe care trebuie să le lanseze și repetă în mod ordonat, pentru că cineva numără, cineva îi urmărește și îi întreabă: „De ce n-ai spus de atâtea ori sau de ce nu ai repetat linia asta de atac?”.

Noi avem, sunt cel puțin două inițiative, una care vizează modificarea procedurilor de investigație în cauzele penale și a doua – mandatul de securitate, cum îl numim noi, un instrument suplimentar pentru Serviciul de Informații și Securitate.

Vocea Basarabiei: Și mai spune Maia Sandu că „parlamentul trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității Republicii Moldova”. Asta ar însemna că parlamentul trebuie să aibă deja pe agendă incluse aceste inițiative?

Igor Grosu: Noi avem, sunt cel puțin două inițiative, una care vizează modificarea procedurilor de investigație în cauzele penale și a doua – mandatul de securitate, cum îl numim noi, un instrument suplimentar pentru Serviciul de Informații și Securitate. Ambele proiecte sunt la expertizare la Comisia de la Veneția, în zilele următoare, din ultima corespondență pe care am avut-o eu cu cei de la Comisia de la Veneția, vom primi comentariile și vom vota în a doua lectură…

Vocea Basarabiei: Deci, așteptați avizul Comisiei de la Veneția?

Igor Grosu: Da, vom vota în a doua lectură și vom da instrumente suplimentare instituțiilor noastre, asta suplimentar la modificările la Codul penal, care vine să descurajeze activitatea celor care propagă separatismul… 

Vocea Basarabiei: Au venit reacții de la Tiraspol după acea lege a anti-separatismului.

Igor Grosu: Înseamnă că cineva se simte vizat, dacă nu ar fi fost de aceștia, stăteau cuminți, dar cineva s-a simțit vizat. Este un semnal foarte clar pentru toți cei care până acum 30 de ani au lucrat împotriva statului Republica Moldova, au promovat separatismul și cea care a facilitat acest lucru este Federația Rusă, care 30 de ani îți ține armata aici, 30 de ani își ține munițiile aici, 30 de ani a favorizat separatismul, 30 de ani își ține aici agentura ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar tocmai recent ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a oferit un interviu și a spus că Moscova este gata să pună umărul la soluționarea problemei transnistrene?

Igor Grosu: Fapte, nu vorbe! Deocamdată, eu văd tentative de destabilizare a situației, mai nou, planul pe care l-a dat în vileag dna președintă; văd rachete care survolează teritoriul nostru; văd agenți ai serviciilor Federației Ruse sub acoperire diplomatică, care încearcă să vină încoace și se întorc înapoi acasă; văd propagandă și minciuni promovate despre Republica Moldova sau despre așa-numita „operațiune specială” din Ucraina. Eu asta văd, dar dl ambasador vorbește, cu totul din altă operă vine să aducă niște lucruri care nu sunt credibile, pur și simplu nu sunt credibile.

Vocea Basarabiei: Și totuși, Republica Moldova este un stat mic, mai ales acum când e atâta instabilitate în regiune ar trebui să mizeze și pe sprijinul altor parteneri. Cine sunt partenerii pe care contați dvs. că ar putea astăzi să ajute Republica Moldova?

Igor Grosu: Partenerii noștri sunt vecinii noștri, sunt partenerii europeni, care ne sunt alături, care ne ajută, inclusiv în acest episod de pregătire a acestei tentative, da, am aflat la timp, am întreprins acțiunile necesare la timp și aceasta se datorează faptului că noi avem prieteni care țin la noi, care apreciază ceea ce facem noi aici, cum am ajutat noi refugiații, cum facem noi reforme și au să țină în continuare la noi.

Vocea Basarabiei: Dar reformele se fac? Și cât de îndrăzneți sunt pașii care se fac atunci când e vorba despre implementarea reformelor, pentru că dacă e să credem și informațiilor care vin de la Bruxelles, Republica Moldova totuși este mai în spatele Ucrainei, Georgiei, când e vorba despre reforme?

Igor Grosu: Vă referiți la acquis-ul comunitar?

Trebuie să dăm socoteală pentru totul din 2014 încoace și noi o să dăm socoteală.

Vocea Basarabiei: Și la acquis-ul comunitar. E întârziere mare?

Igor Grosu: Bine, acquis-ul comunitar noi, haideți să spunem așa, trebuie să dăm socoteală pentru totul din 2014 încoace și noi o să dăm socoteală.

Vocea Basarabiei: Cei din 2014 au zis că se referă doar la cei care guvernează astăzi.

Igor Grosu: Sigur, dacă cei din 2014 nu se ocupau cu porcării și se țineau de agenda reformelor, și nu de tot felul de scheme, nu ajungeam aici și nu pierdeam ani de zile în mandatul lui Dodon, în mandatul lui Plahotniuc ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Deci, acquis-ul comunitar și reformele, să vedem cât de hotărâte sunt autoritățile ca să obțină rezultate, nu doar să se vorbească că sunt prioritare aceste reforme?

Igor Grosu: Da, sunt de acord, o să continuăm. Priviți, securitatea energetică, 30 de ani noi cumpăram gaz numai de la ruși, 30 de ani(!), de parcă noi nu știam că mai este gaz și în altă parte. Nu că nu știam, noi știam, pur și simplu, toți erau atât de obedienți și interesați numai de acolo să cumpere pentru a ne ține legați de o singură sursă, vulnerabili, iarnă de iarnă să stăm cu frica în sân – ne închide sau nu ne închide gazul. Iată, noi în 2 ani de zile, și nici nu 2 ani, prima iarnă am primit botezul, cum s-ar spune, dar anul acesta, da, am reușit, iată am ajuns în situația în care iarna aceasta noi nu consumăm niciun metru cub de gaz de la Gazprom. Că ne-am învățat să cumpărăm din altă parte, că ne-am învățat să construim o altă întreprindere decât Moldovagaz, care-i fiica Gazprom-ului și-i putredă de datorii, tot din cauză că Gazprom-ul deliberat a băgat-o în datorii și corupții de la Chișinău care au furat. Apropo, joi intenționăm să audiem raportul Curții de Conturi pe auditul de la Moldovagaz și vom prezenta la toată lumea care sunt concluziile, care sunt acțiunile pe care o să le ceară parlamentul de la autorități ș.a.m.d. Am găsit bani pentru a compensa oamenilor toate pierderile acestea, toate scumpirile acestea, am făcut-o cu greu, am scos țara din izolare, pentru că o bună parte din resursele acestea au fost obținute din exterior și trebuie să recunoaștem acest lucru. Și dacă noi nu eram credibili și nu credeau în noi partenerii, ăștia pe care i-ați menționat dvs., ei ne duceau și ne vindeau Kremlinului cu trup și cu suflet de trei ori pentru gaz ai ieftin, după care să ne impună și federalizare și să ne mai ia și alte proprietăți care au mai rămas pe aici. Pe dimensiunea reformei justiției, da, merge greu, și eu vreau mai repede, dar altă cale nu există, aceasta-i calea pe care trebuie să mergem și să mergem mai departe.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că merge greu, e puțină voință politică sau e multă voință politică și mare rezistență din interior?

Igor Grosu: Este un proces pe care trebuie să-l faci ca la carte, nu poți să-l faci din fugă, pentru că sunt rigori și merg în instanțe, contestă, pot să-ți dea peste cap tot procesul, este rezistență, evident că este rezistență, o bună parte dintre ei înțeleg că nu vor trece și-i cam pe aici, se termină activitatea lor în sistem, înțeleg lucrul acesta și atunci pun tot felul de piedici, tergiversează dosarele mari, în special pentru că noi nu cerem de la ei 100% să se pronunțe pe toate dosarele. De fiecare dată spunem: pe dosarele cele mai importante, de rezonanță, aici trebuie să vedem progrese.

Vocea Basarabiei: Dar este adevărat că unii au reușit să se pună bine pe lângă actuala guvernare și vor continua totuși să își ducă mandatul mai departe?

Igor Grosu: Nicio clemență! Ați văzut și cazul cu un primar dintr-un oraș…

Vocea Basarabiei: Eu zic despre ceea ce se întâmplă în domeniul justiției?

Igor Grosu: Nu, asta ca un semnal așa, cu noi nimeni nu poate să se pună dintre aceștia care încalcă legea, ai încălcat legea, ai furat, ai delapidat – fii bun și răspunde. Noi nu pentru asta ne-am luptat atâția ani, ca acum cineva să profite.

Vocea Basarabiei: Despre magistrați se crede că totuși unii reușesc să-și facă cărărușă…

Igor Grosu: Și care-s aceștia?

Și ați văzut cu ce se sfârșește atunci când faci presiuni asupra membrilor CSP-ului? Da, lumea vorbește public și foarte bine că vorbește, fiindcă acțiunile de intimidare nu au loc în zilele noastre.

Vocea Basarabiei: Au fost aici mai mulți lideri de opinie, lideri de partid care îi numesc și pe cei care vor să ajungă în fruntea PCCOCS, și pe alții care au rămas la Procuratura Anticorupție.

Igor Grosu: Și ați văzut cu ce se sfârșește atunci când faci presiuni asupra membrilor CSP-ului? Da, lumea vorbește public și foarte bine că vorbește, fiindcă acțiunile de intimidare nu au loc în zilele noastre. Cei care fac astfel de acțiuni trebuie aduși pe sticlă, las’ să-i știe lumea și ați văzut, au dat-o înapoi, e rușinos și asta trebuie să fie o lecție pentru toată lumea.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. astăzi puteți spune cu siguranță că această reformă în domeniul justiției va avea finalitate și că curățenia va fi asigurată și că acest sistem, în sfârșit, își va face treaba așa cum spune buchea și spiritul legii?

Igor Grosu: Ca să fie foarte clar – aceasta este reforma sistemului nervos al unui stat. Dacă noi nu lecuim, nu tratăm, nu revigorăm sistemul nervos, nu vom face nimic cu sistemul vascular, respiratoriu etc., ca și într-un organism, nu reușești în altă parte, fiindcă acesta-i sistemul nervos. Dacă nu faci regulă aici, economia, investițiile, sănătatea, apărarea, ordinea publică, aici interdependența, legătura este directă, absolut directă, de aceea prioritatea cea mai importantă este reforma justiției. Și lucrul acesta este foarte atent monitorizat de partenerii de dezvoltare, face parte din angajamentul nostru în raport cu Uniunea Europeană, de asta va depinde dacă deschidem noi în toamnă negocierile de aderare sau nu, doar 2023 e anul în care noi trebuie să deschidem negocierile.

Vocea Basarabiei: O să revenim la relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și cu partenerii externi, dar acum, pentru că majoritatea din cei care urmăresc emisiunea, cel mai probabil, se întreabă de ce atât de greu ajungem la demisia guvernului și de ce s-a insistat ca să fie schimbat cabinetul de miniștri să ne spuneți dvs. Există disensiuni în cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid pe care îl conduceți?

Igor Grosu: Deci, însăși expresia „de ce așa de greu ajungeți la demisia guvernului”, scopul în sine nu-i demisia. Orice guvern are o viață, orice cabinet are o sarcină pe o anumită perioadă de timp.

Vocea Basarabiei: Eu vă întrebam dacă există disensiuni în sânul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Igor Grosu: Nu există disensiuni, există discuții firești, care trebuie să aibă loc într-un organism viu, unde sunt opinii.

Vocea Basarabiei: Nu mă convingeți că nu au reacționat bolnăvicios unii din membrii executivului, că Natalia Gavrilița a anunțat că merge în demisie.

Igor Grosu: Membrii executivului să reacționeze bolnăvicios?

Vocea Basarabiei: Nu cred că nu au reacționat bolnăvicios când au aflat de la dna Gavrilița că trebuie să plece.

Igor Grosu: Bine, dna Gavrilița a avut discuții cu membrii executivului, că nu discută așa, abstract, au avut loc discuții în partid, au avut loc discuții…

Vocea Basarabiei: Deci, a fost o tranziție din timp planificată?

Igor Grosu: Iată, vedeți, pe de o parte, din toamnă tot suntem întrebați – cade guvernul, nu cade guvernul? Am spus foarte clar, evaluarea performanței executivului, miniștrilor este un proces continuu, noi permanent discutăm despre felul cum merg lucrurile pe un domeniu, pe altul, într-un anume domeniu merg mai repede, în alt domeniu merg mai încet. Noi ne dorim mai repede, pentru că se pune presiune din partea cetățenilor – când faceți ceea, când faceți cealaltă, în acel domeniu ș.a.m.d.? Acum, ceea ce a făcut guvernul Gavrilița, eu cred că nu au făcut multe guverne din Republica Moldova – într-o perioadă atât de complicată să poți să gestionezi și criza refugiaților, și consecințele pandemiei, și criza energetică, să scoți țara din izolare, să aduci resurse, să găsești modalitate ca să atenuezi impactul prețurilor, acesta a fost un lucru enorm și, credeți-mă, numai cei care nu au lucrat în executiv, nu au lucrat în guvern, nu știu ce înseamnă asta, să stai la televizor sau să stai chiar în parlament în scaunul de deputat și să te dai cu părerea, că acolo merge bine, că dincolo nu merge bine e mult mai ușor decât să stai în executiv și să știi că de la tine au să ceară 24 din 24 de ore.

Vocea Basarabiei: Bine, și dacă s-au priceput să gestioneze aceste crize, de ce trebuiau să plece?

Pentru că acum au apărut noi pericole, despre care ați auzit și dvs., noi am ajuns la concluzia că e nevoie de alt profil, de oameni care în situațiile acestea complicate, mai riscante, aș spune eu, să poată acționa, iar colegii care nu se vor regăsi în executiv se vor regăsi în alte ipostaze, în alte funcții.

Vocea Basarabiei: Cel puțin, pe dl Spînu am văzut deja că dna președintă l-a luat la președinție.

Igor Grosu: Păi, n-o să fie numai cazul dlui Spînu, la fel și restul colegilor au să se regăsească în anumite poziții.

Vocea Basarabiei: Câți vor mai fi din cei care nu se vor regăsi în noua garnitură?

Igor Grosu: Asta o să vedeți foarte curând. Candidatul desemnat azi toată ziua a purtat discuții și la ora aceasta poartă discuții și foarte curând o să vină cu garnitura guvernamentală și o să vedeți cine rămâne și cine să facă un pas într-o parte, o să se regăsească în alte funcții. Mesajul este unul foarte simplu: noi în Republica Moldova nu avem luxul să ne răsfățăm în resursa umană. Fiecare poate să-și mai ia o pauză, un respiro, fiindcă lucrul în minister, vă spun, eu am fost în minister, eu știu ce înseamnă asta. Și după care trebuie să revină, o să vedem domeniul, instituția cea mai potrivită pentru a capitaliza potențialul fiecărui coleg din echipă.

Vocea Basarabiei: Dar măcar să ne spuneți aproximativ – 2-3 vor pleca, restul rămân?

Igor Grosu: Haideți să nu deschid eu acum ghicitoarea, să le fac…

Vocea Basarabiei: În spațiul public unii colegi de-ai dvs. au spus că ar putea să plece 3-4 miniștri și restul să se regăsească și în cabinetul Recean…

Igor Grosu: Eu am colegi care se înăbușă, cum se spune în popor, și o iau înaintea prim-ministrului desemnat.

Vocea Basarabiei: Iată, Radu Marian este unul din deputați…

Igor Grosu: El, probabil, se înăbușă, dar eu am un pic mai multă experiență în politică și de aceea am învățat lecția că trebuie să-ți păstrezi decența și să-l lași pe dl prim-ministru desemnat să facă anunțul.

Vocea Basarabiei: Vor fi mai multe ministere, pentru că s-a insistat mult că ar trebui să existe și un minister al energiei?

Igor Grosu: Da, asta pot să spun, acest minister probabil că va fi separat, pentru că este și va rămâne în continuare un domeniu strategic, noi va trebui, cel puțin următorii 10 ani, să investim enorm în acest domeniu. Și aici nu vorbesc doar de interconexiunile pe care le facem la sud cu România și cea de la nord care trebuie să apară, dar sunt mult mai multe lucruri care trebuie făcute, eficiența energetică, regenerabile, transformarea, în general, a conceptului de securitate energetică, cum să ne asigurăm, pe de o parte, noi să producem, să fie energie verde, de aceea și trebuie să avem o instituție separată, care să se ocupe doar cu acest domeniu, plus că acquis-ul comunitar și procesul de integrare europeană o să necesite o atenție sporită la acest domeniu.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.