VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ghenadie Râbacov: Cred că lupta pentru Primăria Chișinău se va da între Ceban și Dodon

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu invitați din zona artei și culturii. Invitatul meu din această dimineață este Ghenadie Râbacov, profesor și un promotor fervent al limbii și culturii franceze în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dle Râbacov, bine ați venit la noi!

Ghenadie Râbacov: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Sunt multe teme pe care vreau să le discut cu dvs. și pe final o să discutăm și despre cum este promovată limba franceză în Republica Moldova. Vreau să încep cu un subiect care, am impresia, a fost cumva neglijat, dar care pe mine m-a pus pe gânduri, trebuie să recunosc. Deci, subiectul este următorul: Ministerul Apărării a venit cu niște precizări recent privind desfășurarea exercițiilor militare cu participarea rezerviștilor. Chestia asta m-a pus pe gânduri, pentru că, de fapt, formal sunt și eu rezervist, am 55 de ani, deci până la 60 mai am încă 5 ani, și au spus că încep din 3 aprilie aceste exerciții. Instituția respectivă, Ministerul Apărării susține că scopul exercițiilor este de a verifica aptitudinile rezerviștilor și, așa zice ministerul, eu aș fi folosit alt cuvânt, „de a-i familiariza cu tehnica și armamentul din dotare. Persoanele care nu se vor prezenta riscă o amendă de 32.500 de lei. Prima mea întrebare legată de acest subiect ar fi pentru dvs. următoarea: dacă ministerul vrea să facă asemenea exerciții, să cheme rezerviștii, asta înseamnă că el se gândește că putem ajunge într-o situație în care tancurile rusești să ajungă aici, în Republica Moldova?

Ghenadie Râbacov: Ei zic, deocamdată, că nu, dar cumva lasă loc de interpretări și cu siguranță deja au apărut comentarii în spațiul public că ar fi în contextul situației din regiune și, de fapt, există un pericol și nu putem să nu recunoaștem acest lucru, fiindcă nu se știe ce va fi mâine. Pentru moment, da, s-ar părea că rușii nu vin peste noi, dar nu se știe ce va fi în perioada imediat următoare. Cât despre această acțiune a Ministerului Apărării, ea s-a desfășurat și până acum, și în alți ani, doar că mi se pare un pic prea dură această amendă de 32.500 de lei, cumva e prea dur să penalizezi oamenii, cu atât mai mult că lumea este încadrată în câmpul muncii, să-l scoți pe om de la muncă timp de 5 zile doar pentru a-l familiariza cu niște regulamente sau cu tehnica militară, care tot Ministerul Apărării, de altfel, dl ministru a menționat în nenumărate rânduri că este o tehnică învechită, de prin anii ‘60-’70, cu ce să-i familiarizezi atunci? Și ce să facă cu acea tehnică, doar să o vadă cât este de învechită? Da, ea eventual poate fi folosită, dar…

Vocea Basarabiei: Reieșind din ceea ce spuneți, ar ieși că, de fapt, prea utile nu vor fi aceste exerciții, dacă tehnica este învechită?

Ghenadie Râbacov: Eu cred că nu. Cu aceleași regulamente, să-i chemi 5 zile ca să-i familiarizezi cu niște regulamente? Da, este adevărat că, dacă le propui oamenilor: „Accesați site-ul respectiv și consultați regulamentul”, nu o vor face, fiindcă au alte griji și alte activități cotidiene, e și normal, dar, totodată, să le organizezi exerciții militare în teren, cu ce scop, până la urmă? Imediat te duce cu gândul la război și la situația din regiune și cumva ar fi în spate un scenariu. Bine, nu vreau să arunc această idee, dar, vrei-nu vrei, te face să te gândești și la acest lucru, chiar dacă pe moment nu se afirmă deschis.

Vocea Basarabiei: Deci, dacă înțeleg bine, rezerviștii – și eu, și dvs. suntem rezerviști…

Ghenadie Râbacov: Așa este.

Vocea Basarabiei: Nu prea pot, probabil, ajute Republica Moldova în caz de forță majoră. În cazul în care vin tancurile acestea, fie că ești cu rezerviști, fie că ești fără ei

Ghenadie Râbacov: Noi oricum nu suntem pregătiți și nu avem cu ce ne lupta. Capacitatea armatei este destul de mică, armament nu avem, nu suntem un stat sub protecția NATO, deci e foarte problematic, în caz de…, ne înghit.

Vocea Basarabiei: Totuși, ca să reformulez un pic întrebarea și să fie cumva mai clar și pentru cei care ne ascultă. În cazul în care și dvs., și eu găsim în cutiile poștale ale noastre o citație și în ea se spune: „Dle, trebuie să vii în ziua cutare la Bulboaca sau nu știu unde, la poligonul cutare. Dacă nu vii, amendă 32.500 de lei”, cum procedăm?

Ghenadie Râbacov: Te pune în fața faptului împlinit și nu prea ai de ales. Eu personal cred că aș merge, cu acordul organizației în care activez, cred că aș merge.

Vocea Basarabiei: Organizația v-ar permite, probabil, că e vorba de țară?

Ghenadie Râbacov: Cred că da sau va fi și obligată, că, până la urmă, n-ai să zici că-mi este interzis sau dacă nu-mi va permite poate va accepta să achite amenda respectivă, dar și din principiu nu vreau să achit și să dau cuiva 32.500, chiar dacă le-aș avea, pentru că mi se pare incorect, am pentru ce cheltui acești bani, dar mi se pare absolut inutil să merg pentru câteva zile în nu știu care regiune, să mi se aducă la cunoștință niște regulamente și să văd un echipament absolut învechit, pe care cu siguranță nu-l voi putea mânui. Și nu este ceva nou, înțeleg când este o tehnică nouă și cumva aș avea în spate și o pregătire cât de cât militară, dar eu sunt novice.

Vocea Basarabiei: Da, eu am fost în armata sovietică, dar au trecut ceva ani de atunci și nu mai știu dacă mai țin minte chiar cum Kalașnikovul cela se mânuiește. Vreau să te mai întreb încă ceva: oare vor fi mulți oameni care ar putea să plătească aceste amenzi? Cum credeți?

Ghenadie Râbacov: Nu prea cred. Poate unii și ar accepta, dar eu zic că din principiu nu aș da această sumă.

Vocea Basarabiei: Dar oamenii care, să zicem, nu vor să meargă nu pentru că nu ar vrea, dar pentru că au niște chestii de făcut, cum spuneați, job, familie ș.a.m.d. și plătesc 32.500 de lei, n-ar putea rămâne în memoria colectivă cu sentimentul de vinovăție, dar și să le spună cineva că sunt trădători?

Ghenadie Râbacov: S-ar putea. Se vor găsi întotdeauna și din aceștia care îi vor acuza de lipsa dragostei față de patrie și multe alte lucruri.

Vocea Basarabiei: OK, acesta a fost primul subiect pe care am vrut să-l discutăm, ar mai fi alte câteva. Iată un sondaj, bunăoară. E vorba, de fapt, de un studiu național efectuat în perioada 15-26 martie anul curent de compania de cercetare de piață Date Inteligente SRL iData. Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, conform acestui sondaj. Deci, 24 la sută din respondenți au spus că au încredere în actuala președintă Maia Sandu, 10,4 la sută au spus că au încredere în Igor Dodon, precedentul președinte, 5,3 la sută au optat pentru Ilan Șor, cel care organizează aceste proteste interminabile din Chișinău, Ion Ceban, primarul capitalei – 4 la sută, Ion Chicu, fostul premier – 3,2, Marina Tauber – 1,7 la sută. Cred că procentele dnei Tauber putem să le punem aici la Șor, ar fi împreună 7. Într-adevăr, Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere, dar dacă adunăm procentele dlui Dodon, ale lui Șor, ale lui Chicu, cam n-ar ieși ea foarte…

Ghenadie Râbacov: Și din câte cunosc, 36 la sută din respondenți nu au încredere în niciun politician și între aceștia se regăsesc și cei care sunt împotriva tuturor și tot este un vot pe care nu putem să-l neglijăm. Până la urmă, fie refuzul de a participa la sondaj, fie declarația de a nu susține niciun candidat și de a fi împotriva tuturor tot este un vot care nu trebuie neglijat, că tot spune multe, totuși, 36 la sută e mult.

Vocea Basarabiei: La noi, de-a lungul timpului, mereu au fost blamați acești oameni cărora li se spunea absenteiști, deci oameni care…

Ghenadie Râbacov: Pentru mine, tot este un vot și asta tot spune niște lucruri, nu neapărat sunt cei care sunt dezinformați sau nu ar fi la curent cu ceea ce se întâmplă, sau nu ar susține anumiți candidați, eu tot de fiecare dată când am mers la alegeri nu am susținut atât partidul, cât ideea sau am mers pentru o persoană, două, trei care fac parte din echipă și care mi s-a părut că sunt nucleul dur al acelui partid. De aceea nu mă miră procentajul pe care îl are Maia Sandu și ratingul pe care îl păstrează, fiindcă este unicul președinte de până acum care prezintă onest țara și care a scos Republica Moldova din anonimat și ne reprezintă atât pe arena politică națională, regională, cât și pe cea internațională.

Vocea Basarabiei: Foarte mulți comentatori și analiști spun că Maia Sandu a reușit ceea ce n-au reușit alți președinți în sensul de promovare a imaginii Republicii Moldova în exterior. Lucrul acesta, cum credeți, cărui fapt i se datorează, faptului că știe limba engleză, faptului că a învățat în Statele Unite, că este mai proeuropeană decât precedenții?

Ghenadie Râbacov: Este de toate câte un pic, este și proeuropeană, și mesajul pe care îl transmite atunci când merge în afara țării, și numeroasele întâlniri pe care le-a avut cu personalități importante din politic și influente, de altfel, dar și susținerea din exterior, a apărut în nenumărate rânduri în presa internațională, a fost prezentată ca un model și un exemplu pentru o țară așa cum este Republica Moldova care cumva s-a debarasat de comunism și socialism, de fapt, nu s-a debarasat, dar, cel puțin, avem o guvernare proeuropeană și care spune asta sus și tare, care și-a asumat, până la urmă, un parcurs european și Republica Moldova a devenit stat candidat. Și, da, cunoașterea limbilor străine se știe că deschide uși și înlătură frontiere, dar probabil a avut o influență și situația din regiune, fiindcă Republica Moldova prin ajutoarele pe care le-a oferit și fiind la granița cu Ucraina, în contextul războiului, cumva a devenit cunoscută în spațiul european și internațional.

Vocea Basarabiei: Dar ca să mai rămânem în zona acestui sondaj, iată încă o chestie care mi s-a părut curioasă, ex-premierul Natalia Gavrilița era mereu prezentă în acest sondaj al încrederii…

Ghenadie Râbacov: Dar nu avea un rating prea înalt…

Vocea Basarabiei: Nu avea, dar era prezentă, iar acum, după ce a părăsit funcția, a dispărut din acest top. Asta ce ar însemna, că oamenii cumva aleg funcțiile?

Ghenadie Râbacov: Cumva e și logic, fiindcă nu mai este în garnitura guvernamentală, în rândul persoanelor-cheie de la guvernare, în schimb a apărut Dorin Recean, care i-a ocupat funcția…

Vocea Basarabiei: 0,5 la sută.

Ghenadie Râbacov: Da, pentru început. Dacă ați observat, în sondaje sunt liderii, cei cu funcții influente, de obicei se regăsesc președinții, prim-miniștrii, președintele parlamentului, iar ceilalți cumva apar, dar cu un procentaj mai mic, dar ar fi și funcția. În mod normal, onoarea, onestitatea, integritatea și verticalitatea ar trebui să dea valoare funcției, și nu invers, la noi se întâmplă invers. Pe mine m-a marcat un pic declarația unui fost deputat român, care a fost invitat la un eveniment și spunea…

Vocea Basarabiei: Aici la noi?

Ghenadie Râbacov: Nu, nu, în România. Și după asta apăruse în presă, și zicea: „Dacă aș mai fi fost deputat, aș fi stat în primele rânduri, cum nu mai sunt deputat, stau în ultimele rânduri ca și cum aș fi un elev care vrea să copieze la examen”. Mi-a plăcut această comparație și, într-adevăr, atunci când fie funcția te reprezintă sau fie că funcția îl face pe om sau spurci locul și funcția, fiindcă asta tot se întâmplă, oricum vei fi în primul rând atunci când ești printre invitații de marcă. Tot așa adeseori și în sondaje, nu zic că unii nu-și merită poziția sau ratingul pe care îl ocupă, dar alții, da, merg cumva din oficiu, pentru că au funcții și sunt niște persoane-cheie în stat.

Vocea Basarabiei: Da, se vede și din acest sondaj că societatea noastră totuși e polarizată, scindată, dezagregată, nu știu cum să-i zic.

Ghenadie Râbacov: Și rămânem la aceleași două tabere – proeuropeni, proromâni și pro-Est.

Vocea Basarabiei: Și ca o consecință logică a acestei stări de fapt, pe care o reflectă acest sondaj, este și faptul că au avut loc două vizite în același timp – una în Vest și una în Est. Deci, Maia Sandu s-a dus la București și s-a întâlnit acolo cu președintele român Klaus Iohannis și cu cancelarul german Olaf Scholz, iar un grup de deputați socialiști în frunte cu Vlad Batrîncea a mers la Moscova în aceeași perioadă, unde a avut niște întâlniri cu reprezentanți ai Partidului Edinaia Rossia, o creație a lui Putin, acum condusă de Dmitri Medvedev. Au vorbit acolo despre întărirea relațiilor dintre PSRM și Edinaia Rossia. În general, cum e posibil, chiar dacă ești socialist și pro-Est, să mergi în vizită la niște oameni care au declanșat acest război și din cauza cărora mor oamenii în fiecare zi acolo în Ucraina?

Ghenadie Râbacov: Este un gest, dacă vreți, o palmă peste obrazul cetățenilor Republicii Moldova, dar prin acest gest PSRM nu a făcut decât să confirme faptul că încurajează, susține regimul criminal, Rusia lui Putin, cum se zice, și în același timp sunt complice la crime împotriva umanității, fiindcă este de neconceput să susții astăzi, să fii în relații bune cu Putin atunci când ai un război chiar sub coastă și când te paște pericolul. Pe ei probabil nu-i paște, fiindcă ei și-ar dori foarte mult să fie răsturnată guvernarea actuală, să fie dată o lovitură cumva, și așa se întreprind tentative de destabilizare a situației, și să vină ei la putere, să-și recapete funcțiile și să meargă pe un drum dictat de Putin.

Vocea Basarabiei: Dar socialiștii aceștia dacă ar primi ei citații de acestea să vină la exercițiile acestea militare organizate de Ministerul Apărării, ei ce ar face oare? Ar plăti amendă?

Ghenadie Râbacov: Bună întrebare. Ar putea să plătească amendă, ar putea să se eschiveze, ar putea să aibă trecere, de la caz la caz. Cel mai dureros e că mulți din socialiști au și cetățenie română și atunci tu cumva să fii cetățean deja al Uniunii Europene și să mergi în Rusia să-ți întărești relațiile, relațiile care? Și așa sunt destul de bune între socialiști și regimul lui Putin, dar e absolut îngrozitor și criminal să faci acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar oare ce ar face oamenii aceștia dacă tancurile rusești ar ajunge aici așa cum au ajuns în Donbas sau în Melitopol, sau în Zaporojie? PSRM-ul ce ar face oare?

Ghenadie Râbacov: Probabil că au un scenariu pregătit și fie că ar avea unde să plece, fie cumva…

Vocea Basarabiei: S-ar bucura probabil…

Ghenadie Râbacov: Probabil s-ar bucura, fiindcă ar fi un scenariu care le convine și s-ar gândi doar la propria piele și funcții, că unii profită și pe seama războiului, și pe seama crizelor se îmbogățesc, își fac averi, fac transferuri de conturi ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Când Maia Sandu a fost la București, a vorbit și cu președintele român, și cu cancelarul german. Dl Iohannis a spus că „vom continua să fim fermi și neabătuți alături de Chișinău”. Nu este prima oară când el spune asta, că va sprijini Republica Moldova în orice situație.

Ghenadie Râbacov: Da, România întotdeauna a fost alături de Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Este alături de noi, dar totuși eu de fiecare dată mă gândescîn ce măsură va fi alături de noi da vor veni tancurile rusești peste noi? Adică vor veni ei cu soldați să ne apere sau ne vor da niște muniții, sau vor sesiza opinia publică din lume, sau cum va fi acest ajutor, până unde va merge el? Cum credeți, cum vedeți?

Ghenadie Râbacov: Cam același ajutor pe care îl are și Ucraina, mai mult nu cred că ar fi posibil, cumva am merge și noi la pachet, dar, sincer, eu am momente când îmi este rușine că sunt un cetățean al Republicii Moldova, că suntem o țară care cerșește mereu, stă cu mâna întinsă și consideră că toți ceilalți sunt datori cumva să ne dea, că așa suntem noi, că să ne susțină, că noi suntem buni, că noi îi susținem și-i ajutăm pe ucraineni, suntem împotriva războiului ș.a.m.d. Mie mi se pare că cea mai viabilă soluție pentru situația în care ne aflăm, fiindcă este una cu adevărat deplorabilă, ar fi Unirea cu România și mi se pare calea cea mai scurtă spre integrarea europeană. Da, guvernarea de astăzi se pare, poate greșesc, a ales calea lungă și din declarațiile ministrului Popescu reieșea că s-ar putea în 2030, dar nu știm ce va fi până atunci, fiindcă Maia Sandu își păstrează poziția în societate, dar partidul se pare că este în scădere.

Vocea Basarabiei: Partidul credeți că un pic scade?

Ghenadie Râbacov: Cred că un pic, da.

Vocea Basarabiei: Dar din ce cauză?

Ghenadie Râbacov: S-au făcut mai multe gafe, totuși să recunoaștem că nu toți din echipă sunt buni și cumva și echipa mi se pare scindată și pe alocuri cu interese diferite.

Vocea Basarabiei: Știți, ideea aceasta am auzit-o la mai mulți invitați aici, la Vocea Basarabiei, că Maia Sandu este OK, că se descurcă, e omul la locul potrivit, dar că ar fi și niște oameni mai slăbuți în echipă, însă puțini ne aduc exemple. Adică cine ar fi omul acesta slăbuț, de exemplu?

Ghenadie Râbacov: Eu cred că nici Natalia Gavrilița nu a fost cel mai bun prim-ministru. E adevărat că a nimerit într-o perioadă destul de dificilă, dar ar fi putut să facă și mai multe lucruri atunci când a fost la guvernare, a avut și niște declarații pe alocuri neadecvate și nu a fost suficient de vocală. Eu nu zic că ea nu este bună, dar probabil pentru alte funcții…

Vocea Basarabiei: Pentru că spuneați că ar fi bună pentru alte funcții, atunci o să fac o paranteză și o să sar imediat la un alt subiect. Fostul premier Natalia Gavrilița confirmă că figurează în lista candidaților PAS pentru primăria capitalei. Sunt convinsă că avem persoane care ar face o treabă mai bună decât aceea care se face acum în Chișinău”, a spus dna Gavrilița. Poate că plecarea ei din funcția asta de prim-ministru e doar un soi de încercare de a lua cu asalt primăria?

Ghenadie Râbacov: Ar putea fi un pas spre, oricum a fot gândit înainte de a fi înlocuită cu Dorin Recean, deși, sincer, nu cred că are mai multe șanse decât actualul primar.

Vocea Basarabiei: Decât Ion Ceban?

Ghenadie Râbacov: Da.

Vocea Basarabiei: OK. Aici mai facem o paranteză. Igor Dodon a zis așa: „PSRM trebuie să aibă candidatul său pentru primăria capitalei. Unii au spus să merg eu, nu zic nu, vom vedea, Ion Ceban să nu se sperie. Deci, ca și cum ar reieși că această primărie a Chișinăului este foarte jinduită cam de toate forțele și se prefigurează, din punctul meu de vedere, un soi de luptă crâncenă între Ion Ceban, actualul primar, Natalia Gavrilița și, probabil, Igor Dodon, dacă va accepta să participe.

Ghenadie Râbacov: Nu este exclus.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți această confruntare, această luptă între acești trei politicieni?

Ghenadie Râbacov: Până la urmă, lupta oricum va fi cred că între Ceban și Dodon, ratingul pe care îl au în societate, dar la nivel de Chișinău, bine, fără a lăsa…

Vocea Basarabiei: Deci, Gavrilița nu are șanse, chiar dacă are PAS-ul în spate?

Ghenadie Râbacov: Din punctul meu de vedere, nu, PAS-ul e în spate, dar, până la urmă, contează foarte mult propria ta imagine, ce ai făcut tu și cu ce program vii și cum te prezinți în fața cetățenilor. Și trebuie să recunoaștem că fără a lăsa în spate simpatiile politice, apartenența la anumite partide, pentru mine un primar trebuie să fie, înainte de toate, un gospodar bun, indiferent de partidul pe care îl reprezintă și trebuie să recunoaștem că Ceban are niște merite. Da, nu a făcut suficient, nu a făcut destul, dar se fac niște lucruri și aceleași trotuare care nu fac decât să-i bucure pe locuitorii capitalei, că ele au fost delăsate de ani buni. Da, cetățenii, locuitorii capitalei sunt deprinși să dea vina pentru tot ceea ce se întâmplă în oraș pe primar, dacă până nu demult de vină se făcea Chirtoacă de tot ceea ce se întâmpla în oraș, acum de vină este Ion Ceban. Da, în afară de trotuare ar mai fi multe lucruri de făcut, dar totuși a făcut ceva și asta cumva l-a ridicat în ochii chișinăuienilor.

Vocea Basarabiei: Și în ochii dvs…

Ghenadie Râbacov: Nu-l simpatizez, dar trebuie să recunosc că a făcut anumite lucruri și trebuie să recunosc că are în spate o echipă bună.

Vocea Basarabiei: Deci, veți ține cont de lucrul acesta în clipa în care veți merge la vot?

Ghenadie Râbacov: Nu știu dacă pentru mine neapărat asta doar contează, pentru mine totuși ar conta să fie un primar proeuropean și proromân, deși actualul…

Vocea Basarabiei: Dar trotuarul contează și el?

Ghenadie Râbacov: Contează și el, dar trebuie să recunoaștem că actualul primar are în spate o echipă bună la capitolul promovare și comunicare. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.