VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Eugeniu Sinchevici: Șor este deja un partid care a nimerit pe sancțiunile SUA, Șor este cercetat. Cu această grupare noi nu putem duce dialog, deoarece scopul lor este să destabilizeze situația din R. Moldova”

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu cel mai tânăr sau unul dintre cei mai tineri deputați ajunși în Parlamentul Republicii Moldova, o să ne spună chiar Eugeniu Sinchevici, care a fost ales deputat pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare mai mult de un an de zile, cu o majoritate confortabilă în legislativ, 63 de mandate. O să discutăm despre politicile care trebuie să îmbunătățească viața tinerilor, o să vorbim și despre acest exod de brațe de muncă și de creiere, care nu contenește, o să vorbim și despre cele ce se întâmplă în pereții parlamentului, dar și în stradă, despre modernizarea învățământului, pentru că dl deputat este și reprezentantul comisiei de resort din parlament, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Eugeniu Sinchevici: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Ce ne puteți spune despre activitatea legislativului din moment ce unii o critică și spun că parlamentul ar trebui să fie dizolvat și să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate? Mă refer la ceea ce se strigă în piață de 8 săptămâni încoace. În fiecare duminică, în inima Chișinăului, se organizează proteste, la aceste proteste vin vârstnici, dar vin și tineri. Cum definiți activitatea din parlament, ca să ne dăm seama și cum ar trebui să aibă loc un dialog între putere și opoziție și, mai ales, ce vor cei care vin și protestează?

Eugeniu Sinchevici: Parlamentul în ultimul an a lucrat în interesul cetățenilor, eu nu spun că pentru prima oară, pentru că au fost și câteva parlamente cumsecade în istoria noastră, dar eu aș spune că noi avem unul din cele mai competente parlamente pe care le-am avut vreodată, deputați care lucrează în interesul cetățenilor și nu își fac schemele, și nu lucrează la dezvoltarea propriilor afaceri în timp ce sunt deputați, și nu-și fac milioane.

Vocea Basarabiei: Dar parlamentul nu se regăsește în topul instituțiilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor?

Eugeniu Sinchevici: Da, pentru că deputații de până acum s-au asigurat să nu ajungă niciodată, până acum parlamentul a fost instituția în care dacă aduceai un sac destul de mare de bani la președintele de partid, tu ajungeai pe listă, nu trebuia foarte mult să te chinui. Așa oameni ca mine, în mod normal, nici la un partid din trecut n-ar fi putut ajunge în parlament, pentru că eu de unde să scot 100 de mii de lei să-i dau unui președinte de partid și nici nu este corect asta. PAS-ul a făcut ceva ce n-a mai făcut niciun partid până acum, noi am avut un proces democratic, selectiv pe interiorul partidului, în care chiar și așa oameni ca și mine au putut să ajungă în parlament. Și asta deodată spune că deputații n-au ajuns prin metode corupte, dar asta spune și despre scopul deputaților. Noi chiar lucrăm în interesul cetățenilor, chiar fiecare deputat pe zona lui de activitate petrece tot timpul lui liber pentru a face viața cetățenilor mai bună. Protestele care acum se petrec sunt alimentate atât de o durere reală despre care se comunică, cât și de unele forțe care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Acum, durerea reală este că prețul pentru gaz și prețul pentru energia electrică foarte brusc a crescut. Acest lucru este adevărat și este adevărat că a coincis cu venirea noastră la putere, însă este foarte important de menționat că gaz noi nu am început să cumpărăm de ieri și nici electricitate, noi produsele acestea le consumăm de foarte-foarte mult timp. Și infrastructura de cumpărare a acestor surse energetice a existat încă de pe timpul Uniunii Sovietice, și noi cumpăram toate aceste produse din Federația Rusă. Pentru fiecare om care a stat la conducerea acestui stat a fost destul de clar că atâta timp cât noi cumpărăm produse energetice doar dintr-o singură sursă, odată și odată va apărea o problemă, odată și odată această sursă va deveni un monopol, care va încerca să ne dicteze alte reguli. Și noi mergem până acum, inclusiv parlamentul nu a făcut absolut nimic, erau suficienți 3 ani de lucru ca noi să avem interconectarea cu România gata și să nu depindem de MGRES, era nevoie de încă câțiva ani ca să avem conexiune cu Azerbaidjanul sau cu alte state și să cumpărăm gaz. Nimic nu s-a făcut, cetățenii acum se uită și, da, într-adevăr, noi plătim mai mult. Noi plătim mai mult pentru greșelile celor care au fost înaintea noastră. Aceasta eu nu o spun ca o scuză, pentru că în același timp noi avem și responsabilitate să ajutăm cât mai mult cetățenii în aceste clipe complicate și noi o vom face, noi vom vota cel mai mare pachet de compensații din istoria Republicii Moldova – 5 miliarde de lei. Acum, persoanele care sunt în piață o mare parte din ele sunt aduse contra unei plăți.

Vocea Basarabiei: Bine, dar acolo, în piață sunt văzuți și tineri. De ce tinerii ar accepta să fie plătiți ca să fie scoși în stradă?

Eugeniu Sinchevici: Da, inclusiv eu primesc mesaje de la tineri cu screenshots-uri, de exemplu, din chat-ul clasei lor sau grupei lor în care sunt invitați: „Haidem la protest, 400 de lei se dau”, la alții se dau 600 de lei, cred că depinde cine organizează, dar tinerii participă la astfel de evenimente nu de viață bună, pentru că o mare parte din tinerii pe care îi avem în Moldova nu trăiesc o viață dulce deloc, mulți din ei au părinți plecați peste hotare, mulți trebuie să găsească resurse cu care să supraviețuiască, să mănânce, să-și construiască un viitor.

Vocea Basarabiei: Dar el, tânărul, dacă acceptă acești 300 sau 400 de lei, el își construiește viitorul la el acasă?

Eugeniu Sinchevici: Din păcate, acest tânăr care nu are prea multe oportunități sau a fost lipsit de aceste oportunități de situația în care noi am ajuns după toate guvernările de până acum, tânărul se lasă provocat, se lasă manipulat și pentru el poate chiar și acești 400 de lei sunt schimbarea între a mânca ceva sau a nu mânca ceva. De aceea, nu cred că trebuie să dăm vina pe acești tineri, eu cred că trebuie să dăm vina pe acei care manipulează acești tineri și pe acei care au adus țara în starea în care ea este acum.

Vocea Basarabiei: Finalitatea acestor proteste o vedeți, ce ar trebui să se întâmple? Unii insistă că ar fi bine să se pornească un dialog între cei din parlament și cei din afara parlamentului, între putere și opoziție. Iată, e cu șanse o discuție între cei care guvernează și cei care protestează?

Eugeniu Sinchevici: Eu cred că loc pentru dialog cu opoziția mereu este. Noi recent am votat un proiect de lege împreună cu Partidul Socialiștilor și cu Partidul Comuniștilor în parlament, care va ajuta persoanele să treacă peste perioadele grele ale anului, deci dialog cu opoziția există. Acum nu cred că trebuie să confundăm opoziția cu o grupare criminală, care are ca scop…

Vocea Basarabiei: Asta trebuie s-o spună justiția.

Eugeniu Sinchevici: Șor este deja un partid care a nimerit pe sancțiunile Statelor Unite, Șor este cercetat, el trebuie să revină în țară, ca justiția să se poată pronunța, chestia asta el trebuie s-o facă, pe numele mai multor persoane din această grupare sunt pornite dosare. Deci, eu cred că cu această grupare noi nu putem duce dialog, deoarece scopul lor este să destabilizeze situația din Republica Moldova. Ei primesc bani din Federația Rusă pe care îi plătesc la protestatari, ei primesc surse uriașe de bani pe care îi investesc în reclama online și toate astea ei le fac pentru a destabiliza situația ca Republica Moldova niciodată să nu mai ajungă o țară liberă și o țară europeană.

Vocea Basarabiei: Dar acum mai mult ca niciodată se vorbește despre o consiliere, despre solidaritatea cetățenilor, despre cât de important ar fi ca cetățenii Republicii Moldova să dea dovadă de unitate, pentru că, într-adevăr, timpurile nu sunt ușoare. Există și acest război mai mult de 8 luni, aproape 9 luni de zile pornit de Rusia în Ucraina și impact este, impactul negativ asupra situației din Republica Moldova este destul de mare. Iată, cum se consolidează o societate dezbinată? Mai cu seamă dacă există și acest conflict între generații, e cu șanse solidarizarea unei societăți scindate?

Eugeniu Sinchevici: Eu cred că sunt șanse de solidarizare, noi ca societate am arătat de mai multe ori că putem să ne solidarizăm față de o provocare majoră. Noi am arătat acest lucru când la noi au venit refugiații și moldovenii cu brațele deschise au primit peste 100 de mii de refugiați și i-au cazat la ei acasă, noi deja am demonstrat că noi putem să ne solidarizăm ca societate. Acum o provocare pe care o văd – noi trebuie să ne punem o întrebare fundamentală. Întrebarea fundamentală este: cine a pornit acest război și cum noi vrem să mergem mai departe ca țară? Iată de cum noi ca societate o să răspundem la această întrebare depinde foarte mult. Eu cred și colegii mei din parlament din partea PAS cred, dar și persoanele din jurul meu cred că Rusia a început acest război. Și dacă noi toți suntem de acord că Rusia a început acest război, următoarea întrebare este: de ce Rusia acum încearcă pe noi să ne sufoce energetic, de ce Rusia ne livrează doar o pătrime din gazul pe care ei trebuie să ni-l livreze conform contractului, de ce MGRES-ul ne-a închis livrările de electricitate? Și dacă noi am agreat la prima întrebare că Rusia este vinovată că a început acest război, înseamnă că răspunsul la a doua întrebare va fi: pentru că Rusia încearcă să ne oprească drumul spre Uniunea Europeană, că Rusia vrea să ne păstreze în sfera ei de influență și să ne destabilizeze situația cât mai mult în Republica Moldova, ca ulterior să nu încurcăm în tot acest conflict.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre importanța parcursului european și ce ar avea de câștigat Republica Moldova dacă se apropie mai mult de Uniunea Europeană, pentru că în vara acestui an a obținut și statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană și pentru că în această săptămână înalți demnitari de la Bruxelles au efectuat vizite la Chișinău și au promis sprijin în continuare pentru Republica Moldova, în primul rând pentru a depăși situația critică în domeniul energetic și ca cetățenii să iasă cu bine din sezonul rece al anului. De ce este totuși importantă apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană? Unii își pun întrebarea: cine are mai mare nevoie – Bruxelles-ul de Republica Moldova sau Republica Moldova de Uniunea Europeană? Și de ce acum se întoarce spatele Estului în speranța că, totuși, Republica Moldova odată și odată va face parte din acest club european și că standardele UE vor fi aici atinse, în Republica Moldova?

Eugeniu Sinchevici: Da, eu aș vrea prin intermediul acestei emisiuni să-i mulțumesc dnei Ursula von der Leyen și Comisiei Europene pentru că a fost anunțat un sprijin de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, dintre care 200 de milioane vor merge spre sprijinul nostru în domeniul energetic și 50 de milioane de euro pentru sectorul militar.

Vocea Basarabiei: Dar estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie cam de un miliard de euro?

Eugeniu Sinchevici: Desigur, avem nevoie de mai mult, dar la fel dna Ursula von der Leyen a promis că ne va ajuta și mai departe să obținem aceste resurse de la mai mulți parteneri, și noi vom face tot posibilul să le obținem. Dar revenim, vreau să-i mulțumesc Uniunii Europene pentru suportul continuu. Eu nu cred că Bruxelles-ul are nevoie de noi sau are nevoie de orișicine, Bruxelles-ul și Uniunea Europeană sunt bine mersi, așa cum sunt ei. În același timp, Bruxelles-ul are nevoie de noi, întrucât scopul Uniunii Europene este să se asigure că are vecini dezvoltați, vecini care nu vor crea probleme în termen lung.

Vocea Basarabiei: Securitate la frontieră.

Eugeniu Sinchevici: Da, securitate, exact. Și noi avem nevoie. Eu cred că Republica Moldova trebuie să se integreze în Uniunea Europeană din câteva motive. În primul rând, noi vedem importanța securității, pentru că există încă state în această lume care consideră că prin intermediul unor mijloace militare ele își pot atinge scopul. Și Republica Moldova este o țară mică, o țară care nu poate singură să se apere și are nevoie de cineva care să contribuie la apărarea ei. Deși apărarea nu este unul din obiectivele de bază ale Uniunii Europene, eu cred că și acesta ar fi un factor decizional în cazul în care o țară ar decide să atace Republica Moldova sau nu. În afară de aceasta, Uniunea Europeană înseamnă standarde de calitate. Noi știm istoria când vinurile noastre în Rusia se vindeau cu tonele, vinuri de proastă calitate, cu care toți spuneau că poți să vopsești gardurile, dar după ce noi am fost nevoiți să schimbăm piața și să vindem în Uniunea Europeană, o piață cu standarde, acum vinurile noastre sunt unele din cele mai bune în lume, care câștigă premii la concursurile internaționale și care ne duc faima peste hotare. Imaginați-vă acum aceste standarde la toate produsele noastre pe care antreprenorii noștri pot să le vândă în toate capitalele europene. Deci, standarde, care în același timp ne-ar aduce și prosperitate economică pentru ca antreprenorii noștri să poată să facă un comerț deschis, comerț cu țările Vestului și să aducă beneficii economice înapoi acasă, și după aceasta să creeze și locuri de muncă. În același timp, Uniunea Europeană are un program de susținere a țărilor care sunt pe cale de a deveni membre, ceea ce înseamnă construcție de infrastructură, drumuri reparate, școli renovate și multe-multe altele.

Vocea Basarabiei: Întrebarea se punea altfel – da, vor fi fonduri mai substanțiale, dar cine va fi capabil să absoarbă aceste fonduri, pentru că mai ales în mediul rural e mai degrabă pustietate, în multe localități au rămas foarte puțini oameni să trăiască, iar tinerii, în general, aleg să fugă de acele realități din localitățile rurale?

Eugeniu Sinchevici: Eu cred că diferă de la o localitate la alta, pentru că noi am văzut în anul acesta cât de multe localități au aplicat la Programul „Satul European”, noi am văzut cât de mare este cererea de schimbare la nivel local. Noi am văzut proiecte bine scrise, deja proiectele sunt în derulare. Eu cred că unele noi le vom vedea în viitorul apropiat, unele localități vor crește și se vor dezvolta mai mult, alte localități poate nu atât de mult, dar în toate țările europene un trend care este vizibil este următorul: cu cât mai mare este creșterea economică, cu atât mai mare este rata de urbanizare și de concentrare a populației în unele zone mai populate.

Vocea Basarabiei: Creșterea economică până la urmă e decisivă sau creșterea calității educației?

Eugeniu Sinchevici: Una nu poate să meargă fără alta. Creșterea economică va fi posibilă doar împreună cu creșterea calității educației, dar în același timp. Ce se întâmplă acum este că cei mai bine educați, în educația cărora statul a investit resurse, cei mai bine pregătiți tineri de obicei aleg să plece. Deci nu este suficient doar să educăm tinerii, pentru că eu cred că comparativ noi educăm destul de bine, dar trebuie să facem așa ca, după ce îi educăm bine, ei să nu plece. Și aici rolul statului este să asigure condiții economice. Tânărul trebuie să fie sigur că după ce finalizează școala, el va putea merge la o universitate în care lui să i se predea informații utile, practice și de calitate. Totodată, el trebuie să fie sigur că după ce va absolvi universitatea își va putea găsi un job bine plătit.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.