VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Eugenia Bulat: Am lucrat în Italia și cunosc cum trăiesc europenii, merităm și noi să fim în UE. Voi fi prezentă pe 21 mai în PMAN

Vocea Basarabiei: Invitata ediției de astăzi a „Punctelor de reflecție” este dna Eugenia Bulat, poetă, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România. Dna Eugenia Bulat a fost primul primar ales în mod democratic în satul de baștină, Sadova, Călărași, a activat în calitate de profesoară și jurnalistă, mai mulți ani a lucrat și peste hotare, în august 2010 a primit Ordinul Republicii „pentru contribuție remarcabilă la Mișcarea de eliberare națională și merite deosebite în promovarea valorilor democratice și a adevărului istoric”. Iată anume din acest considerent am și decis să vă invităm la Vocea Basarabiei, pentru că s-a anunțat convocarea Adunării cetățenilor „Moldova Europeană” pe 21 mai. Și să vă întreb și pe dvs. – ce veți face în această zi de 21 mai?

Eugenia Bulat: Mulțumesc pentru invitație! Ce voi face în această zi? Este o întrebare retorică, fără îndoială. Desigur că voi fi în Chișinău, desigur că voi fi în Piața Marii Adunări Naționale alături de toată lumea bună, alături de toată lumea conștientă, ca să demonstrăm că suntem mulți, ca lumea să înțeleagă, cea care poate nu a înțeles până acum, care este derutată, care mai este spălată pe creier, care este inconștientă poate, care este îndoctrinată să înțeleagă că majoritatea din această republică, din Republica Moldova, din Basarabia înstrăinată de Țară își dorește un drum european, își dorește dezvoltare, își dorește pace, o viață mai bună, își dorește apropierea de Țară, dacă până una-alta nu se poate mai mult, dar fiind în Uniunea Europeană o să fim împreună cu Țara-mamă, așa că în 21 mai acolo voi fi.

Vocea Basarabiei: Credeți că va veni multă lume? Noi ne amintim și despre alte evenimente care s-au întâmplat încă în anii ‘90, atunci când au mai fost organizate adunări naționale, în 1989, când s-a cerut revenirea la grafia latină și limbă română, și în 1991, când s-a proclamat independența. Eu îmi amintesc acele timpuri și când povesteau oamenii că au venit de la o distanță de 50, 60, 70 de kilometri și au venit pe jos în acele timpuri. Cine credeți că astăzi ar avea, să zic nu curaj, dar această poftă de a veni aici în Piața Marii Adunări Naționale și să se alăture acestui deziderat de integrare europeană?

Eugenia Bulat: Înainte de emisiune, mă iertați că fac această paranteză pro domo, vă oferisem cartea „Călărașii și Renașterea Națională” și vă spusesem în grabă că e o perspectivă diferită în această carte. De obicei, se spunea de aici, din centru, de la Chișinău, că venea lume, veneau satele noastre, veneau satele noastre… Or, de la un moment încolo, când m-am decis să scriu sau când m-au împins și alții: „Hai scrie, că e un noroc că ești printre noi”, m-am gândit mult asupra acestui lucru și am înțeles că nu mai veneau satele, veneau satele, întâi și-ntâi se trezea un om, doi, trei, care conștientizau și-i mobilizau și pe ceilalți. Bine, acum este mult mai multă lume trează, da, în parte este plecată, dar cei care sunt, în special în satele noastre este multă lume trează, așa că ne punem speranța că toată această lume va fi prezentă în Piața Marii Adunări Naționale. Cu toate acestea, eu aș vrea să subliniez că e nevoie, fără îndoială că e nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi, adică fiecare om conștient, fiecare om care înțelege, care are conștiință, care are sentimentul acesta a datoriei civice trebuie să vorbească cu cel de alături, trebuie să vorbească cu cel de la țară.

Vocea Basarabiei: Oamenii s-au învățat și cu zona lor de confort și pe unii dintre ei chiar i-am auzit spunând că: „Păi am televizor, o să urmăresc la micul ecran”. Acum, digitalizarea asta a făcut că evenimentul să fie aproape de om. 

Eugenia Bulat: Da, digitalizarea e și un plus, și un minus. Nu! Trebuie să fim în piață activi, să fim vii acolo, nu confortabil în fața televizorului. Eu înțeleg, există nu numai o zonă de confort a fiecărui cetățean, există în unii oameni mai puțin conștienți, bănuiesc, și o doză de plictiseală, pentru că sunt 30 de ani de sictireală poate încă poți să spui…

Vocea Basarabiei: De interminabilă tranziție…

Eugenia Bulat: De oboseală, da, anume de oboseală din cauza acestei interminabile tranziții și din cauza unor lucruri, așteptări ale oamenilor care nu au avut finalizarea respectivă. Deci, nu au fost băgați la pușcărie hoții, multe lucruri adică nu s-au întâmplat, așteptările oamenilor au fost oarecum înșelate prea mulți ani și atunci există această doză destul de grea de oboseală, dar sunt momente cruciale, sunt momente când mai poți să fii lipsă, dar sunt și momente cruciale.

Dacă și acum nu este momentul să alegi cu cel care unește, cu cel care asigură bunăstare, cu neamul tău, deci, dacă nu alegi asta cu neamul tău, cu cel care unește, cu cel care te ajută în sensul bunăstării, dar alegi cu cel care dezbină, cu cel care aduce ruină, dezbinare, atunci cum nu e timp de cumpănă și cum nu e moment istoric să fii exact acolo, ca să-ți spui opinia în numele tău, în numele pruncilor tăi, în numele nepoților tăi, cum nu e? E chiar momentul!

Vocea Basarabiei: Acum, Republica Moldova iarăși se află la o răscruce când ar trebui să decidă ceea ce peste ani va fi numit eveniment istoric?

Eugenia Bulat: Haideți să folosesc un cuvânt mai arhaic. Sunt momente cruciale, mai arhaic, pe înțelesul tuturor, aș putea spune vremuri de cumpănă. Dacă azi, când în Ucraina se întâmplă ceea ce se întâmplă, un calvar cum nu a mai văzut omenirea după cel de-al Doilea Război Mondial, dacă nu cumva calvarul acesta îl întrece pe cel din al Doilea Război Mondial, dacă în Ucraina se întâmplă această teroare, dacă avem alături un stat terorist, care înfăptuiește masacrul acesta în Ucraina, dacă acest pericol planează și asupra noastră, și nu planează metaforic, deloc nu metaforic, de-acum au zburat rachete și peste noi, s-au înfipt și în țărâna noastră, aproape că ne șuieră gloanțele pe lângă urechi. Dacă și acum nu este momentul să alegi cu cel care unește, cu cel care asigură bunăstare, cu neamul tău, deci, dacă nu alegi asta cu neamul tău, cu cel care unește, cu cel care te ajută în sensul bunăstării, dar alegi cu cel care dezbină, cu cel care aduce ruină, dezbinare, atunci cum nu e timp de cumpănă și cum nu e moment istoric să fii exact acolo, ca să-ți spui opinia în numele tău, în numele pruncilor tăi, în numele nepoților tăi, cum nu e? E chiar momentul!

Cât privește ziua de 21, așa sau altfel, deci, porcul nu se îngrașă în ajun, sunt zile numărate, respectiv așa cum este societatea civilă, așa cum sunt partidele noastre multe, noi toți trebuie să fim acolo, în piață. Chemarea, pentru că această zi importantă, de cumpănă, a fost lansată de către președinta Maia Sandu, chemarea trebuie să vină din partea președintei și – de ce nu?

Vocea Basarabiei: Dar timp de 31 de ani de independență nu s-a reușit să se consolideze societatea, pentru că nu e o coeziune, nu e o solidaritate pe care și-ar dori-o mulți cetățeni din Republica Moldova. Republica Moldova este un stat cu o societate încă dezbinată, scindată. Și iarăși, cine vine la această Adunare Națională, cine vorbește, despre ce vorbește, ce trebuie să se adopte, cine va lua în calcul deciziile care vor fi adoptate, ca după asta să nu se spună: „Dar pe mine nu m-ai poftit, eu nu am ajuns, eu nu împărtășesc aceeași viziune care a fost exprimată în inima Chișinăului”?

Eugenia Bulat: Fără îndoială, avem o societate civilă crudă, avem o societate civilă dezbinată, aveți dreptate, avem o mulțime de partide și partiduțe, vedem că pe parcurs apar altele noi și noi, tristețea noastră este că, apărând, ele nu îndreptățesc, cei din fruntea acestor partide ei înșiși nu-și îndreptățesc speranțele, pentru că se vede nu doar în sondaje, dar se văd și rezultatele electoralelor. Adică obțin zero și aceasta cred că ar trebui să-i ducă la gândul că trebuie să se îndrepte către coagularea forțelor, către discutarea platformelor electorale, a viziunilor asupra prezentului și asupra viitorului și să se coaguleze. Cât privește ziua de 21, așa sau altfel, deci, porcul nu se îngrașă în ajun, sunt zile numărate, respectiv așa cum este societatea civilă, așa cum sunt partidele noastre multe, noi toți trebuie să fim acolo, în piață. Chemarea, pentru că această zi importantă, de cumpănă, a fost lansată de către președinta Maia Sandu, chemarea trebuie să vină din partea președintei și – de ce nu? – implicit din partea partidului de guvernare, majorității parlamentare și ea trebuie să fie îndreptată înspre întreaga societate civilă din care fac parte atât conștienți, indivizi umani, oameni de diversă pregătire, inclusiv partide, inclusiv societăți culturale și de tot genul. Asta este realitatea. E un moment când toți trebuie să conștientizeze, dar chemarea trebuie să vină și foarte explicit, și foarte curând, și pe varii canale.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.