VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Eremei Priseajniuc: Valorile pe care le împărtășesc cetățenii R. Moldova, sunt cele europene. Noi trebuie să devenim membri ai UE

Vocea Basarabiei: La acest sfârșit de an încercăm să facem un bilanț împreună cu Eremei Priseajniuc, care este vicepreședintele Partidului Social Democrat European din Republica Moldova. Această titulatură a fost obținută sau s-a insistat să fie obținută după ce s-a distanțat, despărțit de Partidului Democrat din Moldova și acum am înțeles că sunteți deja cu acte în regulă, că formațiunea politică a fost deja înregistrată? Să ne spuneți dvs. mai multe despre de ce a trebuit să mai apară o formațiune politică în Republica Moldova.

Eremei Priseajniuc: Bine v-am găsit, dna Valentina!

Vocea Basarabiei: Bine ați venit!

Eremei Priseajniuc: Vă mulțumesc foarte frumos pentru această oportunitatea de a avea posibilitatea să discutăm problemele importante care îi preocupă acum pe cetățenii Republicii Moldova. După cum ați menționat dvs., Partidul Democrat din Moldova imediat, urmare a congresului desfășurat la 20 noiembrie curent a luat decizia de a schimba denumirea în Partidul Social Democrat European și aproximativ peste o lună ca urmare a transmiterii documentelor la Agenția Servicii Publice a fost înregistrată schimbarea denumirii, dar nu doar a denumirii, fiindcă Partidul Social Democrat European este, de fapt, o echipă nouă, condusă de președintele Ion Sula împreună cu vicepreședinții, care au fost de asemenea aleși.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că Partid Democrat nu mai are Republica Moldova?

Eremei Priseajniuc: Partidul Social Democrat European este succesorul de drept al Partidului Democrat din Moldova. Partidul Democrat are o istorie, doar faptul că a fost efectuată schimbarea și a fost efectuat un rebranding al partidului și, respectiv, acest partid, în conformitate cu decizia din 20 noiembrie, după cum am menționat, este un partid de centru-stânga progresist, modern, de tip european, care și-a propus, în primul rând, dezideratul de integrare în Uniunea Europeană ca prioritate a partidului și în continuare va pune accentul pe strânsa colaborare și parteneriatul politic cu Partidul Social Democrat din România.

Vocea Basarabiei: O să ajungem la parteneriatul moldo-român dintre aceste două partide.

Eremei Priseajniuc: Am vrut doar să menționez că Partidul Social Democrat European este membru și face parte din familia social-democrată europeană și internațională.

Vocea Basarabiei: Geopolitica și imaginea unui partid în Republica Moldova sunt dependente una de alta?

Eremei Priseajniuc: Noi suntem într-o lume a proceselor care depind unul de altul, desigur că și geopolitica influențează asupra proceselor interne din Republica Moldova, nu suntem izolați.

Vocea Basarabiei: Eu zic geopolitica și denumirea partidelor în Republica Moldova.

Eremei Priseajniuc: Republica Moldova este un stat candidat de a deveni membru al Uniunii Europene, reieșind din acest considerent, modelul european și valorile care au fost împărtășite de marea majoritate a cetățenilor, inclusiv de membrii Partidului Social Democrat European și, respectiv, acest model al integrării europene a fost acceptat și ales de către marea majoritate a cetățenilor din țara noastră.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. aveți o explicație, de ce majoritatea partidelor cu viziuni de stânga sunt identificate de cetățeni și de societate per ansamblu cu Federația Rusă?

Eremei Priseajniuc: Este o percepție greșită, care s-a format pe parcursul anilor. Desigur că a fost un rezultat al propagandei, al informării necorespunzătoare de care au fost influențați cetățenii din Republica Moldova.

Misiunea noastră este să venim cu o schimbare, cu o explicare a tot ce înseamnă partid de stânga, deoarece un partid de stânga, precum este Partidul Social Democrat European, în primul rând, promovează tot ceea ce înseamnă politicile menite să asigure bunăstarea cetățenilor.

Și în acest sens, vom pleda pentru a implementa aceste politici, care, în primul rând, să se axeze pe oamenii noștri, ca să le asigurăm bunăstarea, să le asigurăm condiții bune de trai și, respectiv, fiind în conformitate cu valorile europene pe care le împărtășesc marea majoritate a cetățenilor din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Totuși, în Republica Moldova deseori partidele de stânga, de pe centru-stânga erau mai degrabă considerate partide proruse?

Eremei Priseajniuc: Din aceste considerente, noi vrem să schimbăm această viziune ca tot ce înseamnă stânga, centru-stânga să nu fie asociat doar cu vectorul care pe alocuri a fost perceput într-o manieră greșită, că stânga este asociată cu o anumită parte, dar cunoaștem că există și anumite partide de dreapta care tot sunt asociate cu un anumit vector, cum s-ar spune, sunt partide de dreapta care sunt asociate cu vectorul prorus. Asta nu înseamnă că nu există și partide de dreapta, inclusiv partidul de la guvernare, care este partidul cu vectorul proeuropean.

Vocea Basarabiei: Cel puțin, trei partide au apărut în ultimul timp și toate spun că sunt partide proeuropene. Acum toți se vor înghesui pe acest segment al prooccidentalismului?

Eremei Priseajniuc: Nu știu care partide, probabil că au apărut partide care, desigur că în conformitate cu dreptul la asociere, au dreptul să apară pe eșichierul politic. Partidul Social Democrat European este un partid cu tradiții, este un partid cu oameni de valoare, este un partid care are o anumită istorie, este un partid care are experiență și vine inclusiv cu o echipă de oameni experimentați.

Vocea Basarabiei: Bine, aici mă refer la partidul primarului municipiului Chișinău, la partidul fostului deputat Igor Munteanu. Iată, ele sunt trei care ultimele s-au înregistrat acum.

Eremei Priseajniuc: Din câte cunosc, doar partidul dlui Munteanu a fost înregistrat, partidul dlui Ceban…

Vocea Basarabiei: Da, așa este, MEN-ul abia s-a constituit. Mulțumesc pentru precizare. Și asta înseamnă că acum toți vor să tragă căruța asta ca să ducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană? Nu doar aceste trei partide, dar toate formațiunile politice care se consideră că sunt proeuropene, toate vor să ducă Republica Moldova pe acest drum al eurointegrării?

Eremei Priseajniuc: Este bine că apar tot mai multe partide care, cel puțin la nivel de declarații, sunt de orientare proeuropeană, urmează să vedem la nivel de acțiuni, dar cert este că Partidul Social Democrat European a demonstrat prin activități, prin acțiuni concrete atașamentul față de valorile europene, față de anumite acțiuni menite să ducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: De ce trebuie dusă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, deja are acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană?

Eremei Priseajniuc: Este modelul care este împărtășit, modelul de lume civilizată, model de oameni care împărtășesc anumite valori, model de economie bazată pe competiție, pe concurență. Sunt niște modele care sunt acceptate de cetățeni, ba mai mult decât atât, sunt susținute și de fiecare dată când vine sau cineva propune o formulă, noi trebuie să punem întrebarea – care este modelul propus pentru dezvoltarea Republicii Moldova? Respectiv, noi am văzut care sunt proiectele de dezvoltare ale Uniunii Europene, inclusiv statutul de țară membră a Uniunii Europene ne deschide mai mari orizonturi de susținere prin programele de dezvoltare, și nu doar programe de dezvoltare, vorbim inclusiv de susținerea autorităților publice locale la nivel de teritoriu. Chiar recent am a organizat niște traininguri pentru primarii Partidului Social Democrat European, care au fost organizate cu susținerea Partidului Social Democrat din România și au fost invitați experți notorii din România, care au o experiență de peste 20 de ani în atragerea de fonduri europene, printre care este dl Sorin Chiriță, fost city manager din București. Au fost, au explicat, au povestit despre modelele și posibilitatea de a accesa fonduri europene de către primarii noștri din Republica Moldova. Avem primari foarte buni, avem niște aleși locali care, de fapt, sunt cei care se află în prima linie și simt ce vor cetățenii din localitățile pe care le reprezintă.

Vocea Basarabiei: Câți primari aveți?

Eremei Priseajniuc: Dacă în 2019, după alegerile locale, au fost circa 261 de primari și, apropo, a fost cel mai bun scor electoral obținut în 2019, acum în cadrul Partidului Social Democrat European avem circa 150 de primari.

Vocea Basarabiei: Dar de ce dintre ei s-au mai risipit?

Eremei Priseajniuc: Sunt unii care au devenit independenți, alții își revin, cineva se alătură, revine înapoi, adică este un proces firesc în cazul în care este o revizuire, o reanalizare, adică privind identificarea unui suport politic, ceea ce ține de familia din care aparține.

Vocea Basarabiei: Partidul Social Democrat European pune mare preț pe o colaborare bună cu Partidul Social Democrat din România

Eremei Priseajniuc: Exact, avem un parteneriat politic…

Vocea Basarabiei: De ce vreți să îmbunătățiți cooperarea iată între cele două partide și, bănuiesc, și între cele două state?

Eremei Priseajniuc: Este un parteneriat care a demonstrat, inclusiv pentru toți cetățenii Republicii Moldova, și aici noi o să menționăm despre reușitele colaborării cu guvernele PSD din România, inclusiv toate proiectele ce țin de îmbunătățirea a tot ce înseamnă grădinițe școlare, peste 1.000 de grădinițe școlare renovate și reconstruite din banii guvernului român.

Vocea Basarabiei: Grădinițe și școli, nu grădinițe școlare.

Eremei Priseajniuc: Grădinițe și școli am în vedere, au fost renovate cu suportul României și toate acestea au fost în perioada guvernului PSD din România. Și ne bucurăm că și acum toate proiectele care sunt în mare parte implementate de guvernarea din zilele de astăzi de aici sunt practic reflecția inclusiv a planului unirii prin infrastructură care a fost încheiat de guvernul Filip, iarăși, cu guvernul PSD din România. Marile proiecte de infrastructură, crearea unui spațiu comun de infrastructură, de cultură, de toate proiectele care sunt implementate în Republica Moldova își au o realizare și o continuitate anume din această colaborare frumoasă pe care am avut-o cu Partidul Social Democrat și au dat rezultate palpabile pe care le vedem, și nu doar școlile și grădinițele, vorbim despre același gazoduct, vorbim despre autobuzele școlare, vorbim de aspectele de cultură care au fost dezvoltate și nu trebuie să uităm și despre studiile care sunt efectuate de copiii, elevii, studenții noștri, pregătirea pe care o obțin.

Vocea Basarabiei: În fiecare an, 5.000 de tineri merg peste Prut facă studii.

Eremei Priseajniuc: Apropo, cifra care este acum e de peste 300 de mii de absolvenți, de cetățeni ai Republicii Moldova care și-au făcut studiile în România, ceea ce ne bucură foarte mult.

Vocea Basarabiei: Dar cunoașteți și numărul exact al cetățenilor Republicii Moldova care au și pașaport românesc?

Eremei Priseajniuc: Nu cunosc această cifră, dar cred că este o cifră mare și chiar ne bucură foarte mult faptul că cetățenii…

Vocea Basarabiei: Unii spun că s-ar apropia încet-încet de un milion.

Eremei Priseajniuc: Eu cred că e o cifră reală.

Vocea Basarabiei: Și dacă crește numărul cetățenilor Republicii Moldova care au și cetățenia României, aud voci tot mai insistente care cred că e tot mai aproape Unirea și că mai degrabă Unirea decât reintegrarea europeană ar fi colacul de salvare pentru Republica Moldova.

Eremei Priseajniuc: Noi trebuie să reieșim din faptul ce ne arată sondajele și însăși toată situația. Dvs. ați menționat despre aspectele geopolitice, dar să nu uităm ultimele evenimente dramatice care s-au petrecut, care sunt chiar la frontiera noastră – războiul din Ucraina. De asemenea, aceste îngrijorări care survin din cauza acestui război și au dus la acea căutare a unor soluții pentru a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova. Oamenii ca să se simtă în siguranță, credeți-mă că deja văd care sunt posibilitățile și care este acea modalitate de a asigura securitatea republicii sau la nivel de cetățenii noștri.

Vocea Basarabiei: Dar eu vreau răspunsul dvs. exact Unirea sau integrarea europeană e calea cea mai bună pentru Republica Moldova?

Eremei Priseajniuc: Ideea de bază este că pentru Republica Moldova este important că suntem deja țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Unica întrebare este acum cum mergem noi spre aceasta.

Vocea Basarabiei: Și răspunsul dvs. care este?

Eremei Priseajniuc: Este calea pe care trebuie să o urmăm și trebuie să alegem toți împreună – mergem pe calea lungă, și suntem conștienți de faptul că acest proces de integrare europeană durează, poate dura peste 10 ani de zile și nu știm o dată exactă când ar putea surveni sau putem merge pe formula mai scurtă, împreună cu România și prin România. Ce înseamnă împreună cu România și prin România? Prin România este inclusiv infrastructura, care deja suntem în proces de implementare a multiplelor proiecte, inclusiv de gazificare, energie electrică și tot ce înseamnă proiectele de infrastructură împreună pe care deja le realizăm. Aceeași Autostradă a Unirii, care a fost, ne bucurăm foarte mult că a fost aprobat…

Vocea Basarabiei: Bugetul pentru construcție.

Eremei Priseajniuc: Da, programul operațional de transport care a fost deja aprobat, inclusiv segmentul ce ține de Autostrada 8 – Autostrada Unirii.

De aceea și vă spun că cu România există o expertiză pe care deja România a trecut-o, există, nu avem probleme la nivel de înțelegerea limbii pe care o vorbim, adică avem aceeași limbă – limba română.

Vocea Basarabiei: Adică, acquis-ul comunitar poate fi preluat cu ușurință?

Eremei Priseajniuc: Exact! Nu trebuie să inventăm bicicleta, deja putem să transpunem ceea ce a avut o experiență și din discuțiile cu experții din domeniul atragerii fondurilor europene din România, dl Sorin Chiriță, a menționat despre acest fapt că există această deschidere și folosind parteneriatul politic pe care îl avem cu Partidul Social Democrat vom obține sau deja există acea deschidere pentru a ne oferi tot suportul, inclusiv logistic pentru a accede mai rapid…

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.