VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Elena Țîbîrnă: Copiii care se nasc trebuie să crească în niște familii fericite și care să nu ducă lipsă de venituri

Vocea Basarabiei: Astăzi vom aborda subiecte sociale. Invitate la Vocea Basarabiei sunt dna Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) și dna Nelea Rusu, coordonatoare de proiecte la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).  Și prilejul pentru care v-am invitat la această emisiune este campania de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”, o campanie care va fi desfășurată de către CNAS în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație, dar și în coordonare cu Legislativul Republicii Moldova și cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, foarte mulți actori implicați în organizarea acestei acțiuni. De ce e nevoie de o asemenea campanie, dna Țîbîrnă?

Elena Țîbîrnă: Este necesară o astfel de campanie, ținând cont că în ultima perioadă avem foarte multe politici implementate și conexe familiilor cu copii, politici prietenoase familiei și, pentru a fi mai aproape de cetățeni și a aduce noile prevederi ale legislației pentru cetățeni, am decis împreună cu Fondul ONU pentru Populație să lansăm o campanie de informare.

Vocea Basarabiei:  Sa ne vorbiți drepturile care nu sunt cunoscute sau despre acelea care trebuie să fie cunoscute?

Nelea Rusu: În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru invitație, fiindcă cu ajutorul mass-mediei, de fapt, ajungem la o bună parte din populația din țara noastră și prin intermediul acestor sesiuni de informare intenționăm iarăși să atingem cât mai mulți beneficiari direcți în teritoriu, în aspect teritorial.

Vocea Basarabiei: Mai mulți însemnând 17.000 de persoane, aceasta este ținta campaniei despre care vorbim?

Nelea Rusu: Aceasta este o cifră estimativă, vorbim despre beneficiarii direcți, dar prin intermediul televiziunilor, prin intermediul radiourilor, prin intermediul presei locale noi suntem siguri că vom ținti mult mai mult și atunci când vom face bilanțul acestei campanii naționale, de fapt, vom avea o altă cifră.

Vocea Basarabiei: Deci, în perioada 17 ianuarie – 28 februarie intenționați  să ajungeți la cât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova pentru a le vorbi despre noile prevederi ale legislației?

Nelea Rusu: Da.

Condițiile concediului de paternitate au fost modificate și tatăl copilului poate solicita acest concediu de 14 zile calendaristice pe parcursul primului an de viață a copilului, anterior erau 56 de zile.

Vocea Basarabiei: Dna Rusu, vă întrebam ceva mai devreme, care sunt drepturile pe care trebuie să le cunoască cetățenii?

Nelea Rusu: Aceste drepturi fac parte dintr-un pachet de modificări legislative promovate anul trecut și se referă la politici prietenoase familiei. Vorbim despre concediul de paternitate, ale cărui condiții au fost modificate și tatăl copilului poate solicita acest concediu de 14 zile calendaristice pe parcursul primului an de viață a copilului, anterior erau 56 de zile, respectiv vorbim de o flexibilitate și de oportunități mai mari pentru familii când să-și aleagă să solicite acest concediu de la angajator.

Vocea Basarabiei: Vorbim despre dreptul tatilor de a ingriji copilul. Vor ei să profite de această prevedere legală ca să stea cu odrasla și să o îngrijească, pentru că nu era practicat în Republica Moldova ca tatăl să îi ia locul mamei și să stea cu copilul ca să-l îngrijească?

Elena Țîbîrnă: Sigur că da, această prestație, de fapt, este implementată începând cu 2016, dar mai depinde și de faptul că tăticul trebuie să dorească să stea acasă, depinde și de o altă condiție – ca angajatorul să cunoască că, acordând concediu paternal tăticului, nu este responsabil de achitarea indemnizației, indemnizația respectivă se achită de către Casa Națională, și nu este altceva decât salariul achitat pe perioada de două săptămâni pentru care noi, ca instituție, acordăm dreptul la această indemnizație. Înainte de a modifica legislația în domeniu, ceea ce a menționat dna Nelea, cu părere de rău, doar 13 procente din tătici pentru copiii nou-născuți au solicitat acest drept și prin această campanie de informare ne dorim să creștem acest procent, ținând cont că și tăticul are și dreptul, și obligația să participe la creșterea și la educarea copilului.

Vocea Basarabiei: Dar câți bani sunt alocați pentru a acoperi aceste cerințe?

Elena Țîbîrnă: Uitați-vă, lunar pentru această prestație noi avem circa 2,5 milioane de lei.

Vocea Basarabiei: E o sumă mare…

Elena Țîbîrnă: Da. Îndemnizația medie pentru două săptămâni este de circa 3.800 de lei. Încă o dată menționez că nu este altceva decât 100% din salariul calculat pe două săptămâni pe care o achită Casa Națională, și nu angajatorul. Angajatorul are obligația doar să-i acorde concediu tatălui.

Ne dorim să informăm cât mai mulți viitori părinți, actuali părinți tineri, dar și reprezentanți ai sectorului privat, fiindcă este important ca angajatorii să înțeleagă beneficiile, întrucât un angajat fericit acasă este un angajat fericit și la muncă și atunci când acordă acest concediu, de fapt, este prietenos acestei familii.

Vocea Basarabiei: Deci, probabil aici nu contează doar suma în expresie bănească, dar contează ca și tatăl să fie alături de copil și să se implice la creșterea și educarea odraslei, acesta e scopul care se urmărește în această perioadă de campanie? Cum vă explicați faptul că până acum doar 13 la sută din cei care au posibilitate și-au manifestat dorința să beneficieze de norma legală?

Nelea Rusu: Dacă vorbim de Republica Moldova, este un drept relativ nou, introdus în legislație de la mijlocul anului 2016, pe când țările nordice, de exemplu, au implementat un astfel de concediu de zeci de ani și normele sociale acolo permit bărbaților să-și ia acest concediu de paternitate. Or, în cazul Republicii Moldova e de vină inclusiv necunoașterea. Prin intermediul acestei campanii ne dorim să informăm cât mai mulți viitori părinți, actuali părinți tineri, dar și reprezentanți ai sectorului privat, fiindcă este important ca angajatorii să înțeleagă beneficiile, întrucât un angajat fericit acasă este un angajat fericit și la muncă și atunci când acordă acest concediu, de fapt, este prietenos acestei familii. Așa cum am menționat, vom ajunge la acești tătici, la potențiali beneficiari, dar dna Elena a menționat, și poate este necesar să repet, este vorba despre angajații care lucrează oficial în sectorul formal al țării, al economiei. Persoanele care, din păcate, primesc salarii în plic, care nu și-au perfectat un contract de muncă nu beneficiază nici de indemnizație paternală și nici de alte drepturi sociale care sunt prevăzute de către lege.

Vocea Basarabiei: Din aceste 13 procente câți sunt tătici din mediul rural și câți ar fi din mediul urban?  S-ar putea interesul să fie mult mai mare aici, în capitala Republicii Moldova, poate și în alte orașe, centre raionale, dar la sate?

Elena Țîbîrnă: Sigur că da. Conform datelor pe care le deținem, circa 72 la sută sunt tătici din mediul urban, preponderent din municipiul Chișinău și municipiul Bălți. După cum a menționat dna Nelea, într-adevăr, doar cei care desfășoară activitate într-o economie formală pot beneficia și doar din salariul pe care îl declară angajatorul, acesta servește ca bază de calcul pentru indemnizația respectivă.

Vocea Basarabiei: Bine, și trebuie să ajungeți la toți cei care sunt în această categorie? Cel mai probabil, mulți din ei habar nu au că statul oferă o asemenea posibilitate. Ați făcut și materiale promoționale, aveți și alte surse ca să ajungeți în familia fiecăruia?

Nelea Rusu: Ca parte a campaniei de informare nu sunt doar aceste sesiuni directe cu beneficiarii în teritoriu, dar și un șir de broșuri elaborate de către UNFPA și Casa Națională de Asigurări Sociale, postere care conțin informații despre aceste politici prietenoase familiei și drepturile părinților pe care dorim să le afișăm în instituții, la autoritățile publice locale, în casele teritoriale la nivel local. De asemenea, avem trei video-uri, care vor fi promovate pe social-media și la televiziuni, foarte scurte, dar care prezintă esența necesității de a solicita concediul de paternitate, de a fi alături de soție, de a fi alături de copii și care sunt beneficiile. Totodată, un video este țintit, adresat către angajatori, fiindcă este important să sensibilizăm și angajatorii referitor la aceste drepturi.

Printre acești tați care beneficiază de concedii paternale sunt mai mulți din instituțiile bugetare, pentru că instituțiile bugetare sunt mai responsabile în a stimula acordarea de concedii paternale.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că ar putea să ezite angajatorul, dacă are nevoie de acel specialist și mizează, contează pe el, îi oferă această posibilitate, chiar dacă e o prevedere legală, dar el se gândește că și întreprinderea lui ar trebui, de ex., în perioada respectivă să-l aibă pe angajat la locul de muncă?

Elena Țîbîrnă: Se consideră, cum s-a menționat, că un angajat fericit în familie dă o plusvaloare mai mare activității economice sau activității în cadrul instituției unde activează. Cu siguranță, printre acești care beneficiază de concedii paternale sunt mai mulți din instituțiile bugetare, pentru că instituțiile bugetare sunt mai responsabile în a stimula acordarea de concedii paternale. Și de aceea ne-am dori ca și instituțiile private cumva să fie gata să acorde aceste concedii paternale, ținând cont că și termenul sau perioada în care se solicită a fost extinsă până la 12 luni, adică în perioada de un an de zile de la nașterea copilului tăticul poate decide când poate să-și ia aceste două săptămâni.

Vocea Basarabiei: Dar dacă suma de bani nu va fi folosită integral sau vor rămâne din acești bani ce o să faceți cu ei?

Elena Țîbîrnă: Bugetul se planifică pe un an de zile, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie și se planifică reieșind din numărul de beneficiari existent pe ultimii 3 ani și se mai dă o creștere a numărului. Evident că la 1 ianuarie 2024 vom avea un alt buget și, odată ce va crește acest număr, noi avem dreptul la rectificări în perioada anului.

Copiii care se nasc trebuie să crească în niște familii fericite, care să nu ducă lipsă de venituri pentru a crește acești copii și a le da o educație bună acestor copii.

Vocea Basarabiei: Probabil, prin aceste campanii încercați  să stimulați și natalitatea, pentru că Republica Moldova este un stat depopulat, mai ales în mediul rural, multă lume fie că a venit la Chișinău, fie că oamenii și-au făcut valizele și au plecat peste hotare? Și era o statistică ce arată că peste hotare actualmente s-ar naște mai mulți copii în familii de cetățeni moldoveni decât s-ar naște aici acasă. E o încercare să veniți în ajutorul rezolvării acestei probleme demografice?  

Elena Țîbîrnă: Sigur că da! Ne-am dori prin aceste politici și ca scop aceste politici au țintit creșterea natalității în Republica Moldova și, nu în ultimul rând, copiii care se nasc trebuie să se nască și să crească în niște familii fericite, care să nu ducă lipsă de venituri pentru a crește acești copii și a le da o educație bună acestor copii.

Nelea Rusu: Vreau să adaug că, de fapt, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație acordă suport guvernului și parlamentului în promovarea acestor politici prietenoase familiei ca parte a Programului UNFPA de reziliență demografică, cum pe bună dreptate ați menționat, ajutând statul să răspundă provocărilor din societate. Și revenind la ceea ce s-a menționat anterior că UNFPA promovează aceste politici atât la nivel național, cât și lucrând cu sectorul privat, avem o colaborare foarte frumoasă cu 5 companii private, care implementează locuri de muncă prietenoase familiei și anul trecut 4 dintre acestea au deschis diferite spații prietenoase familiei, în funcție de care este necesitatea acestei companii. De exemplu, spații de joacă în afară și înăuntrul companiei, spații pentru alăptare una din companii, iar o altă companie a deschis chiar un spațiu unde copiii pot petrece mai mult timp pe parcursul zilei, astfel stimulând mămicile să revină în câmpul muncii mai degrabă și să îmbine armonios viața de familie și responsabilitățile familiale cu cele legate de muncă.

Vocea Basarabiei:  Dna Țîbîrnă, să ne spuneți din aceste 13 procente câți tătici sunt angajați din mediul privat și câți ar fi din mediul bugetar?

Elena Țîbîrnă: Cu certitudine nu am așa date, cu siguranță le prezentăm suplimentar, dar, după cum am menționat, sectorul bugetar este mai darnic în a acorda concedii paternale. Totodată, eu vreau să menționez faptul că, în general, politicile în ultima perioadă în domeniul familial, în domeniul de acordare a indemnizațiilor familiilor cu copii nu se axează pe faptul că să restricționăm mamele sau tații să stea acasă și să nu aibă o altă activitate sau, invers, să activeze și să nu aibă grijă de familie, cumva aceste politici contribuie la îmbinarea unei vieți de familie cu viața profesională și, dacă vedeți, indemnizațiile deja nu mai depind de faptul că, da, statul îți acordă o anumită indemnizație, tu nu ai dreptul să lucrezi, ci tu poți și să activezi, și să ai grijă de familie, căci statul îți acordă suportul necesar pentru a întreține o familie.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.