VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ceslav Ciuhrii: Cel mai periculos este atunci când un om de afaceri este în politică și are afaceri cu statul

Invitatul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei a fost Ceslav Ciuhrii, om de afaceri, biotehnolog, Președinte al Federației Naționale de Tenis din Moldova. În partea a II-a a emisiunii, jurnalista Valentina Ursu a discutat cu invitatul despre evaziune fiscală și corupție, despre lipsa brațelor de muncă, despre soarta cafenelei Guguță, dar și despre atitudinea justiției asupra mediului de afaceri.

Vocea Basarabiei: Vreau să ne spuneți – investitorii străini și investitorii locali sunt puși pe picior de egalitate atunci când trebuie să-și dezvolte afacerile?

Ceslav Ciuhrii: Sigur, avem aceleași reguli pentru toți. Doar că unui investitor mare i se oferă și niște facilități, probabil niște înlesniri la început, ca să fim mai atractivi.

Vocea Basarabiei: Este Republica Moldova atractivă pentru investiții?

Ceslav Ciuhrii: Este cu siguranță, dar depinde în ce domeniu, pentru că am rămas și fără populație. De fapt, e foarte greu să găsești oameni muncitori și am putea să fim și mai atractivi dacă am avea anumite proiecte legate de zone libere, așa cum le avem și în prezent, dar cu siguranță că mai este loc de creștere.

Vocea Basarabiei: Această lipsă a brațelor de muncă vă pune pe gânduri, eventual s-ar putea să aduceți brațe de muncă de peste hotare?

Ceslav Ciuhrii: De ce nu? În ziua de astăzi, noi trăim într-o perioadă de globalizare și lucrul acesta este practicat în toate țările din Uniunea Europeană, și numai.

Vocea Basarabiei: Dar la capitolul mediu prietenos de afaceri, cum descrieți dvs. starea de lucruri din Republica Moldova – este birocrație, nu-i birocrație, este corupție, nu-i corupție, este deschidere din partea celor care gestionează treburile statului ca acei care practică businessul să poate -l dezvolte?

Ceslav Ciuhrii: Aici lucrurile sunt împărțite, la unele capitole stăm foarte bine, adică să deschizi o companie nu-i nicio problemă, mergi la ASP și imediat îți deschizi o companie.

Stăm prost acolo unde este legat de garanțiile investiției, pentru că un investitor, în primul rând, se uită la gradul de corupție dintr-o țară și noi probabil avem un rating nu prea bun, avem o rată de corupție mare și eu o simt pe pielea mea.

Vocea Basarabiei: Ce ar înseamna că o simțiți pe pielea dvs.?

Ceslav Ciuhrii: Bunăoară, ai putea să faci niște demersuri la care să nu primești răspuns. Eu aș spune că statul știe să ceară din oamenii de afaceri, în schimb nu știe să ofere, pentru că atunci când plătești impozit, statul devine, de fapt, dator să-ți ofere acea garanție și acea protecție de stat pentru a dezvolta afacerea. În ziua de astăzi, pot să spun că eu sunt imun, pentru că sunt din Republica Moldova și nu trag atenție, dar sunt numeroase persoane care, spre exemplu, se uită acum la noi la emisiune și se gândesc – oare din ce parte să-l apuc, ca să avem și noi de-a face cu el? Deci, aici ar trebui să fim mai categorici. În România s-a simțit lucrul acesta după ce ea a aderat la Uniunea Europeană și a fost foarte clar un semnal și un regulament de câte ori are dreptul să vină la tine în vizită inspectoratul tehnologic cu controalele, ce are dreptul să ceară, trebuie să li se explice mai mult antreprenorilor despre drepturile pe care le au.

Vocea Basarabiei: Și în businessul din Republica Moldova, dacă stau și mă gândesc, inclusiv în acest domeniu al construcțiilor, mai sunt încă suficienți patroni care admit evaziunile fiscale, pentru că nu toți achită sută la sută impozitele la stat.

Ceslav Ciuhrii: Probabil sunt.

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați că mai sunt asemenea angajatori care oferă salariul la plic, acei care nu vor să verse impozite în pușculița statului?

Ceslav Ciuhrii: În primul rând, ar trebui să analizăm o afacere și să vedem care este impozitul pe care ar putea să-l plătească antreprenorul. Eu nu mă refer aici la impozitul pe venit, pentru că noi avem o rată destul de mică în comparație cu alte state, dar impozitele pe salarii sunt destul de mari și atunci, nu știu dacă este posibilitatea aceasta, s-ar putea să nu am dreptate, dar ar trebui totuși o perioadă de tranziție în care să le oferim posibilitatea antreprenorilor să aducă salariile la zi.

Vocea Basarabiei: Să fie transparență, da?

Ceslav Ciuhrii: Da, dar să fie și o perioadă de tranziție.

Vocea Basarabiei: Și cât ar trebui să dureze această perioadă de tranziție?

Ceslav Ciuhrii: Cred că vreo șase luni.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că e posibil să se facă ordine?

Ceslav Ciuhrii: Trebuie să le schimbăm mentalitatea, pentru că, de fapt, mulți dintre ei nu calculează corect. Eu i-am văzut pe foarte mulți, sunt obișnuiți să lucreze la negru și eu le explic un lucru, pentru că atunci când tu nu plătești un salariu, tu crești profitul companiei, pe urmă te gândești cum să-l diminuezi, ca să nu plătești impozit pe profit deja. Și atunci lor trebuie să le explici, ar trebui mai multă asistență din partea statului, ca să le explice care sunt beneficiile. În afară de faptul că dormi liniștit și ai niște beneficii, unii calculează greșit, de fapt, ei calculează doar impozitele pe care le plătesc pe salarii și nu-și dau seama că vor avea un beneficiu de la asta.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. lăsați să se înțeleagă că nu neapărat este o rea– intenție, dar poate fi și o necunoaștere?

Ceslav Ciuhrii: Foarte mulți nu cunosc și au un contabil care doar introduce niște facturi în sistem și îi dă o situație fără ca să îi optimizeze din costuri sau din procese.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că impozitul pe salariu e mare?

Ceslav Ciuhrii: Eu nu zic că e mare, pentru că în comparație cu alte state din vecinătate noi stăm mai bine, dar dacă ne uităm și la piața de desfacere stăm foarte prost în comparație cu alte state și atunci e foarte greu să ții o companie, să plătești salariile pe card și să ai profit.

Vocea Basarabiei: Dl Ciuhrii, dacă dvs. ați fi la guvernare, cum ați rezolva problema ca mai multe venituri să ajungă în bugetul statului?

Ceslav Ciuhrii: Este foarte greu de spus, pentru că aș părea neserios dacă aș răspunde exact acum, dar probabil trebuie făcută o analiză, consultați mai mulți specialiști și gândită o strategie. Pe moment, nu se simte acea strategie pe care o are guvernul ca să-l aducă pe fiecare, să-l stimuleze astfel încât fiecare să-și plătească impozitele și salariile.

Vocea Basarabiei: Apropo, în mediul de afaceri există o solidaritate între toți cei care practică businessul, se crede fiecare încearcă pe cărărușa lui să-și rezolve problema așa cum îl duce capul sau așa cum așteaptă cineva să-l ajute?

Ceslav Ciuhrii: Nu am simțit o unitate a antreprenorilor în Republica Moldova, sunt dezbinați, sunt împărțiți…

Vocea Basarabiei: Sunt multe asociații, multe organizații…

Ceslav Ciuhrii: Prea multe. Cred că ar trebui să avem maximum două și atunci lucrurile s-ar schimba.

Vocea Basarabiei: Vocea lor ar fi mai clară, mai sonoră

Ceslav Ciuhrii: Exact.

Vocea Basarabiei: Despre istoria cafenelei „Guguță”, această istorie începe cu peste 60 de ani în urmă, dar de ceva timp este într-un litigiu fără sfârșit, parte a acestui litigiu sunteți chiar dvs., care ar putea fi deznodământul acestei istorii?

Ceslav Ciuhrii: Am spus-o de mai multe ori, noi am avut nenorocul să cumpărăm acel teren.

Înainte să-l cumpărăm, am făcut o expertiză juridică și contabilă și am văzut că nu avem impedimente juridice ca să construim ceva acolo, însă au apărut foarte multe speculații, precum că vom construi niște zgârie-nori. Niciodată n-am vrut să construim zgârie-nori.

Proiectul pe care l-am autorizat noi, certificatul de urbanism pe care l-am obținut era o clădire cu opt etaje, plus mansarda, adică plus o terasă. Acum suntem în litigiu cu primăria și cu Ministerul Culturii, pentru că ei și-au anulat un aviz care a stat la baza certificatului de urbanism și noi am câștigat prima instanță, acum suntem la Curtea de Apel, iar eu nu sunt sigur că voi construi deja ceea ce începusem atunci.

Vocea Basarabiei: Ați renunțat la proiectul pe care l-ați avut inițial sau ați fost forțat ca să renunțați?

Ceslav Ciuhrii: Păi normal că am fost forțat. Consider că s-a produs o nedreptate, ni s-au încălcat niște drepturi, în primul rând, dar eu sunt gata să stau la masă, să discutăm cu toată lumea, nu pot să spun cu societatea civilă, pentru că societatea civilă la noi este foarte împărțită și atunci ar trebui, nu știu, să facem referendum ca să vedem ce să construim pe acel teren, dar sunt gata să discut cu toată lumea, ca să fie toată lumea împăcată. Nu mă țin cu ambele mâini de un proiect care să nu placă locuitorilor capitalei.

Vocea Basarabiei: Și ce ați vrea să faceți acolo?

Ceslav Ciuhrii: O clădire frumoasă.

Vocea Basarabiei: Și în clădirea ceea ce să fie?

Ceslav Ciuhrii: Nu pot să spun, pentru că nu e definit. Eu am vrut să fac un centru de business. Dacă știți, practic fiecare capitală are o clădire care reprezintă mediul de afaceri. El se numește în diferite țări diferit. Eu am vrut să fac o clădire foarte frumoasă cu care să ne mândrim, dar n-a fost să fie.

Vocea Basarabiei: Dvs. deja ați spus în spațiul public că ați achitat atunci două milioane de euro pentru teren.

Ceslav Ciuhrii: Da.

Vocea Basarabiei: Nu vi s-a părut prea mare suma?

Ceslav Ciuhrii: Nu este mare. Dacă ne uităm la evaluarea comercială a terenului atât este. Noi am făcut o evaluare comercială și, într-adevăr, atâta costă.

Vocea Basarabiei: După ce ați făcut acea tranzacție – toată lumea își punea întrebarea – care este relația Ceslav Ciuhrii-Vlad Plahotniuc?

Ceslav Ciuhrii: Așa a fost și îmi pare rău că lumea a perceput că aș fi o persoană interpusă. Asta, de fapt, e cel mai dureros, pentru că noi am cumpărat acest teren fără bani cash, a fost o tranzacție așa cum e normal să fie toate tranzacțiile.

Vocea Basarabiei: Tranzacțiile fiind operațiune bancară..

Ceslav Ciuhrii: Da, desigur!

Vocea Basarabiei: Dar nu renunțați la idee că acolo trebuie să fie ceva construit și care ar trebui să satisfacă, să zic așa, și interesul locuitorilor capitalei, dar și să fie ceva util, frumos care ar putea să fie apreciat și de cei care vin de peste hotare.

Ceslav Ciuhrii: Eu vă asigur că așa va fi până la urmă, o să găsim cea mai bună soluție ca să fie împăcată și capra, și varza, și lupul.

Vocea Basarabiei: Dar prin instanțe de judecată încă o să mai umblați?

Ceslav Ciuhrii: Nu avem încotro, pentru că din moment ce avem un proces trebuie să-l ducem până la capăt.

Vocea Basarabiei: Apropo, care este atitudinea justiției față de omul de afaceri, față de mediul de afaceri atunci când cineva ajunge să fie într-un litigiu cu altcineva?

Ceslav Ciuhrii: Uitați-vă, cazul meu se poate da drept exemplu.

Eu bănuiesc, pentru că dosarul acesta se tergiversează foarte mult, eu bănuiesc că la judecători, de fapt, le este frică să ia o decizie, pentru că ar fi învinuiți că îmi apară drepturile mele, dar nici nu pot să ia altă decizie, întrucât atunci ar încălca legea. Conform legislației, noi avem dreptate sută la sută.

Vocea Basarabiei: Cine ar putea să-i învinuiască pe magistrați referitor la decizia pe care au s-o ia?

Ceslav Ciuhrii: Apar tot felul de persoane care după aceea comentează prin internet și nu știu pe unde, probabil de asta le este frică. Nu știu, eu nu pot să mă dau cu părerea, dar se simte o presiune pe sistemul judecătoresc la noi și judecătorilor le e frică.

Vocea Basarabiei: Cine poate pune presiune?

Ceslav Ciuhrii: Tot societatea noastră.

Vocea Basarabiei: Trebuie reformată justiția?

Ceslav Ciuhrii: Trebuie sută la sută reformată.

Vocea Basarabiei: Și cum ar trebui să aibă loc această reformă?

Ceslav Ciuhrii: În primul rând, dacă s-a văzut până acum că nu putem să-i schimbăm, nu, parcă așa pare că sunt aceiași?

Vocea Basarabiei: Acum este pre-vettingul, după care va urma vettingul.

Ceslav Ciuhrii: Și la acest pre-vetting sunt aceiași judecători. Atunci ar trebui să fie transmis un semnal mai clar ce au voie și ce nu și atunci cred că aceiași oameni s-ar conforma regulilor jocului și nu ar fi probleme sau surprize cum am avut până acum.

Vocea Basarabiei: Dar ce credeți dvs. despre persoanele din justiție care nu-și pot justifica averea?

Ceslav Ciuhrii: Da, e o mare problemă. Dacă ne uităm cum este evaluat un judecător la acele comisii de evaluare, când este întrebat de unde are bani, de unde și-a cumpărat mașină, de unde și-a cumpărat apartament, or cu asta trebuie să se ocupe ANI-ul și CNA-ul. Acea comisie trebuie să-l întrebe și să vadă cât de profesionist este.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați vrea să ajungă dosarul pe care îl aveți la un judecător care nu-și poate justifica averea?

Ceslav Ciuhrii: Nu știu dacă asta mă afectează. Eu vreau să mi se facă dreptate, dar ei ar trebui să răspundă în fața legii. Eu nu aș vrea să judec acum, pentru că de multe ori lucrurile pot să pară într-un fel și, de fapt, să fie în alt fel. Poate mama unuia lucrează, într-adevăr, în Italia și-i trimite bani din Italia și el și-a cumpărat mașină. Trebuie atunci să răspundă, să demonstreze că, într-adevăr, maică-sa lucrează în Italia, într-adevăr, și-a cumpărat mașina pe banii trimiși de ea. Deci, poate să existe și așa ceva și prezumția de nevinovăție trebuie să fie respectată, dar cred că ar trebui să avem niște reguli mai clare.

Vocea Basarabiei: Dar faptul că nu s-a reușit livrarea rezultatelor în această luptă împotriva corupției tot ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care fac justiție sau care trebuie să demonstreze societății, dar și lor, în primul rând, că în Republica Moldova se poate de scăpat de acest fenomen care s-a înrădăcinat atât de adânc?

Ceslav Ciuhrii: La noi sistemul judecătoresc era în strânsă legătură cu sistemul politic, adică ei se uitau tot timpul la conducător și așteptau să le spună care-i decizia, acum au fost lăsați singuri, statul nu s-a amestecat în treburile judecătorești și atunci a apărut acest haos. Acest haos trebuie să se termine și cred că ar trebui să avem niște reguli mai clare.

Vocea Basarabiei: Politicul și afacerile trebuie să meargă mână în mână?

Ceslav Ciuhrii: Niciodată! Sunt două lucruri incompatibile.

Vocea Basarabiei: Dar de ce credeți că unii oameni de afaceri cu tot dinadinsul au vrut să ajungă în politică?

Ceslav Ciuhrii: Ca să aibă influență, să poată să aibă anumite pârghii de afaceri cu statul și astea sunt niște lucruri foarte periculoase.

Vocea Basarabiei: E vina acestor oameni de afaceri că s-au implicat în politică sau e vina politicului că le-a dat voie la acești oameni de afaceri să vinăîn politică?

Ceslav Ciuhrii:

Păi nu poți să-i impui cuiva să nu vină în politică, fiecare are dreptul, suntem un stat democratic, dar din moment ce te lansezi în politică ar trebui să nu mai ai afaceri și cel mai periculos este atunci când un om de afaceri este în politică și are afaceri cu statul.

Am văzut foarte mulți politicieni în România care aveau afaceri și după aceea au stat la pușcărie, pentru că s-a demonstrat că au avut contracte cu statul pe care nu le meritau.

Vocea Basarabiei: Este o idee în societatea moldavă că oamenii prosperi sunt oligarhi. Cum reacționați la titulatura de oligarh?

Ceslav Ciuhrii: Foarte urât, nu-mi place cuvântul acesta, nici oligarh, nici mogul și dacă ne uităm în DEX denumirea de oligarh e un om de afaceri care are contracte cu statul. Aceștia sunt oligarhi, probabil, nu? Dvs. nu v-ați uitat?

Vocea Basarabiei: Deseori ați stat de vorbă cu reprezentanții oligarhiei și ce părere v-ați creat despre ei?

Ceslav Ciuhrii: Mie mi-e milă de oamenii care depind de cineva și nu cred că se bucură foarte mult de ceea ce au, pentru că au și foarte multe bătăi de cap.

Vocea Basarabiei: Cum îi motivați, încurajați pe tineri să practice afacerile? De ce vă pun această întrebare? Pentru că reprezentanții generației tinere au aceste ambiții mari să ajungă, să fie și ei oameni bogați, dar în ultimul timp se creează impresia că ei vor cu efort mic și în ritmuri galopante, repede să obțină profituri. E posibil acest lucru?

Ceslav Ciuhrii: Da, și eu am avut la început același lucru. Încă nu era afacerea gata, dar eu deja calculam cât profit o să am. Și asta e normal, cred că fiecare atunci când ajunge acasă la sfârșitul zilei de muncă începe să viseze și să-și facă un calcul cam la ce profit va ajunge, dar practica tot timpul ne arată că trebuie să fim calculați, să luăm varianta cea mai proastă și să nu ne fie frică atunci când pierdem, chiar când pierdem bani, asta oricum e o experiență.

Vocea Basarabiei: Pierderea e stres, pierderea într-un fel te descumpănește, te face să ajungi în disperare..

Ceslav Ciuhrii: Te face, dacă percepi pierderea ca pe o tragedie. Dacă te uiți mai filosofic puțin, dispare această pierdere și cred că peste o perioadă nu-ți mai amintești că ai pierdut cândva.

Vocea Basarabiei: De câți ani citiți revista Forbes și dacă vreodată v-ați gândit să ajungeți și dvs. pe paginile acestei reviste?

Ceslav Ciuhrii: Nici nu m-am preocupat, niciodată nu m-am preocupat să ajung pe paginile unei reviste și nu am făcut niciodată afaceri pentru a câștiga mulți bani, am făcut afaceri pentru a construi, pentru diverse proiecte și mă refer aici și la imobiliare, și la FARMA.

Vocea Basarabiei: Și tinerilor ce le sugerați, să se aventureze să facă afaceri?

Ceslav Ciuhrii: Da, să nu le fie frică, să nu le fie frică chiar și atunci când au greșit. Cu siguranță, dacă nu merge prima oară, nu merge a doua oară, a treia oară o să meargă, pentru că o să ia în considerare greșelile pe care le-au făcut.

Vocea Basarabiei: Viitorul copiilor dvs. îl vedeți aici, acasă, în Moldova?

Ceslav Ciuhrii: Cu siguranță! Numai ne rugăm la Dumnezeu să avem pace.

Vocea Basarabiei: Apropo, despre relația dvs. cu Dumnezeu – care e?

Ceslav Ciuhrii: Eu am fost educat într-o familie în care din copilărie mi-au vorbit despre Dumnezeu și asta m-a ajutat foarte mult, pentru că eu trăiesc cu Dumnezeu în fiecare zi și nu-mi închipui cum ar fi fără el. Spre exemplu, îi văd pe foarte mulți care sunt ateiști, unii recunosc, alții nu recunosc, merg la biserică cu toate că nu cred în Dumnezeu, eu nu mi-aș închipui viața fără credință.

Vocea Basarabiei: Dar mergeți des la biserică?

Ceslav Ciuhrii: Nu, nu merg des, dar cred în Dumnezeu.

Vocea Basarabiei: Cum definiți moralitatea?

Ceslav Ciuhrii: E o noțiune foarte largă, dar este important să fii împăcat cu tine și atunci când depășești hotarul unor reguli și al unor principii să te auto-pedepsești și atunci la capitolul moralitate o să stai bine.

Vocea Basarabiei: În ce condiții acceptați să fiți filantrop?

Ceslav Ciuhrii: Păi sunt filantrop, nu pot să trec pe lângă nevoia altuia și mă strădui să dau cât mai mult pentru a îmbunătăți viața unor copii sau a unor bătrâni, mă strădui să investesc foarte mult și în sport…

Vocea Basarabiei: Dacă lumea știe că ești om bogat, începe să îți ceară bani? Când și cui acceptați să-i oferiți bani?

Ceslav Ciuhrii: Da, avem o problemă foarte mare, pentru că oamenii cred că dacă ai bani poți să dai la toți și acolo nu scade. Aici avem o problemă și eu mă strădui să avem totuși un sistem prin care să finanțăm caritatea, avem o societate de caritate prin care avem diferite proiecte în derulare și avem o listă de așteptare, atunci când nu avem suficienți bani în cont și astfel ne străduim să fim corecți cu toți.

Vocea Basarabiei: Dar acțiunile acestea de caritate de când le practicați și ce caz v-a sensibilizat cel mai mult? Eu acum repede îmi amintesc că chiar de la declanșarea acestei invazii ruse în Ucraina ați găzduit și refugiați, oameni fugiți din calea războiului din Ucraina. Dar care a fost primul caz care v-a sensibilizat că trebuie să aveți grijă și de cel mai năpăstuit?

Ceslav Ciuhrii: Când îl ajuți pe cineva care are probleme de sănătate, adică simți că tu l-ai ajutat, i-ai prelungit, de fapt, viața unui om, astea sunt cele mai sensibile cazuri, mai ales când e vorba despre copii. Am finanțat foarte multe cazuri legate de operații în străinătate a copiilor, începând de la cancer și terminând cu probleme cardiace, dar au fost și cazuri când, spre exemplu, unei mame cu 8 copii i-am cumpărat o casă și ea cât pe ce să-și piardă cunoștința la notar, pentru că nu-i venea să creadă. Am avut foarte multe cazuri în care sunt foarte bucuros că am avut posibilitatea să ajut.

Vocea Basarabiei: Dar sunt și oameni care pot juca pe sentimentul acesta că dvs. dăruiți și el știe că trebuie să vină și n-o să-l refuze dl Ciuhrii?

Ceslav Ciuhrii: Da, sunt mulți și sunt unii care cred că le ești dator. Și astea sunt cazurile cele mai deranjante, pentru că, după ce îl ajuți, el nu înțelege că mai sunt și alți oameni, dar încearcă să-ți pună povara lui în cârcă și asta e neplăcut.

Vocea Basarabiei: Omenia e pusă în capul mesei în societatea de azi?

Ceslav Ciuhrii: Da, sunt oameni buni! În societatea noastră avem suficienți oameni buni și eu pentru ei mă strădui foarte mult, mă motivează foarte mulți de la noi din societate pe care îi văd că, în pofida sărăciei în care ne aflăm, continuă să fie oameni buni.

Vocea Basarabiei: Ce le puteți spune celor care au invidie și manifestă această invidie?

Ceslav Ciuhrii: Aici cred că trebuie să deschidem parantezele puțin, pentru că este o caracteristică a poporului nostru. De fapt, mulți nu înțeleg că este un mare păcat să fii invidios și atunci când ai invidie, de fapt, pierzi foarte multă energie, pentru că e o risipă de energie. Le-aș spune să nu fie invidioși, pentru că ei niciodată nu știu cum este să fii în pielea celui pe care îl invidiezi.

Vocea Basarabiei: De ce v-ați implicat în sport sau de ce ați decis că trebuie să veniți în fruntea Federației Naționale de Tenis?

Ceslav Ciuhrii: Este un sport pe care l-am îndrăgit foarte mult, pe care îl ador și îl practic.

M-am gândit că am putea să creștem niște viitori campioni, doar că nu avem suficientă infrastructură și oameni care să devină antrenori. Și am o ambiție personală să dezvoltăm o academie de tenis în care vom aduce persoane de calitate care vor fi antrenori și vom crește cu siguranță niște viitori campioni.

Vocea Basarabiei: Dar, din observațiile dvs., cât de mult își doresc moldovenii să practice sportul, în general?

Ceslav Ciuhrii: Sunt foarte mulți doritori, doar că nu avem unde să practicăm, avem foarte puține terenuri de tenis și odată cu apariția lui Radu Albot au apărut și foarte mulți copii care vor să practice tenisul.

Vocea Basarabiei: Ce-i sfătuiți pe cei care risipesc, irosesc banul? Pentru că în Republica Moldova o școală cum să investești banul se pare că nu e suficient de aplicată, ce le spuneți oamenilor, de exemplu, care câștigă bani și care îi risipesc fără ca să le aducă folos? Banul cere să fie investit ca să aducă bani, acesta este un motto.

Ceslav Ciuhrii: Este, doar că la capitolul risipă, risipă e atunci când îl cheltui fără niciun folos, adică cumperi un obiect, după care îl arunci foarte repede. Asta trebuie să vină din familie, trebuie să ne educăm copiii suficient de bine după proverbul „Zgârcitul plătește dublu”, să explicăm copiilor că trebuie poate să facem economie și să ne cumpărăm un obiect la care o să ținem mult mai mult decât dacă o să cumpărăm astăzi unul de calitate proastă.

Vocea Basarabiei: Cum rămâne în istorie anul 2022?

Ceslav Ciuhrii: O să-l ținem minte. În primul rând, rămâne un an foarte greu, extrem de greu, poate unul din cei mai grei ani pe care i-am avut de la 1992 încoace, pentru că îmi amintesc și perioada aceea, un an dificil, dar sunt bucuros, pentru că mă gândesc că se putea și mai rău. Și atunci să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem și să ne uităm cu speranță la anul viitor.

Vocea Basarabiei: Și ce așteptări aveți de la anul care bate la ușă?

Ceslav Ciuhrii: Va fi un an greu, dar va fi un an în care vom vedea luminița de la capătul tunelului. Cu siguranță nu poate să țină o perioadă atât de grea atât de mult, pentru că noi am intrat într-o criză înainte de pandemie și ea încă nu s-a finalizat.

Vocea Basarabiei: Care sunt sursele de unde vă informați?

Ceslav Ciuhrii: Am foarte multe surse și mă strădui să citesc toate părerile, sunt cele mai cunoscute surse, sunt abonat la The Economist, mă uit la CNN, dacă vorbim de presa din Vest, și mai citesc și câte ceva din Est.

Vocea Basarabiei: Un om poate fi ușor manipulat într-o societate unde e multă dezinformare și propagandă?

Ceslav Ciuhrii: Da, sigur, este foarte ușor să-l manipulezi atunci când nu există alternativă și el se informează doar dintr-o singură sursă.

Vocea Basarabiei: În puținele apariții pe care le aveți în presă, în mass-media, deseori sunteți întrebat dacă veți cocheta cu politica. Ce răspuns aveți?

Ceslav Ciuhrii: Am spus și spun în continuare – nu! Și trebuie să mai spun spre final: eu – în calitatea mea de om de afaceri și președinte al Federației de Tenis, și om care poate să aducă caritate – mult mai mult aduc societății în postura pe care o am decât dacă aș fi politician.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.