VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Tulbure: Pentru prima dată în istoria noastră independentă, avem posibilitatea să determinăm propriul destin de sine stătător

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre direcția pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova. Cel puțin, cercetările sociologice arată că peste 50 la sută, aproape 60 la sută din cei intervievați spun că integrarea europeană este preferința cetățenilor Republicii Moldova. Pentru duminică, 21 mai, este preconizată Adunarea Națională „Moldova Europeană”, a fost lansat un apel din partea președintei Maia Sandu. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va participa și ea la Adunarea Națională și urmează să țină ambele un discurs, și Maia Sandu, și Roberta Metsola. Maia Sandu, cea care a convocat Adunarea Națională „Moldova Europeană”, spune că se va adresa cetățenilor Republicii Moldova și că în cadrul evenimentului va fi adoptată o rezoluție care să confirme sprijinul cetățenilor pentru parcursul european al Republicii Moldova. Astăzi l-am invitat în studioul Vocii Basarabiei pe Alexei Tulbure. Alexei Tulbure a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a reprezentat Republica Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite, dar și pe lângă Consiliul Europei, este analist politic. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei!

Alexei Tulbure: Mulțumesc pentru invitație! Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: O să discutăm pe parcursul acestei emisiuni despre ce înseamnă aderarea la Uniunea Europeană șicât de dificil și de durată este sau poate fi acest proces, și care sunt exigențele față de un stat care își propune să ajungă membru al Uniunii Europene, ce valoare adăugată poate să aibă această adunare a cetățenilorde duminică, va fi doar un mesaj pe care cetățenii îl vor transmite structurilor, demnitarilor de la Bruxelles, că moldovenii cer aderarea țării la Uniunea Europeană, dar o să ne întrebăm și care poate fi răspunsul Bruxelles-ului și de acolo s-a spus că în toamnă sau, cel puțin, la sfârșitul acestui an Republica Moldova ar putea să înceapă negocierile pe toate cele 33 de capitole, dar e o temă grea, e o temă pe care trebuie să o facă Republica Moldova. Dvs. ce veți face mâine?

Alexei Tulbure: Eu mâine voi merge la această adunare, pentru că este important pentru mine să fiu cu cei care cred în viitorul țării noastre. Când vorbim despre integrarea europeană, noi vorbim despre viitorul Republicii Moldova, vorbim despre siguranță, securitate, bunăstare, reguli de joc clare, drepturile omului, justiție independentă și multe, multe altele, ați spus și dvs., 33 de capitole, multe altele care caracterizează un stat aparținând familiei democratice. Asta-i important și pentru existența noastră, pentru că e o întrebare esențială, deoarece noi acum suntem în vecinătatea unui război declanșat de fostul centru imperial, Rusia, de Moscova împotriva Ucrainei și noi suntem afectați direct de acest război. Integrarea europeană, aderarea Republicii Moldova la UE este și o garanție a siguranței noastre pe viitor.

Vocea Basarabiei: O să vorbim pe parcurs și despre avantaje, beneficii, dar haideți să vedem, totuși, cine vine la această Adunare a cetățenilor „Moldova Europeană”. Pe de o parte, se zice că este adunarea cetățenilor, pe de altă parte, sunt deja supărări din partea unor lideri de partide că e un fel de adunare a capitalului politic mai mult pentru cei care guvernează Republica Moldova și că ar trebui sau nu ar trebui și lor să li se dea cuvântul. Ce credeți dvs. despre toate aceste realități?

Alexei Tulbure: Discuții interminabile. Eu am mai spus, se pare, în cadrul emisiunii dvs., că din 2011 până prin 2018-2019 n-am plecat din stradă, tot am fost prezent, participând cu diferiți actori politici la proteste, proteste anticorupție, antihoție ș.a.m.d. și știu ce înseamnă organizarea unei manifestări publice. Acolo trebuie să pui pază în jurul tribunei, fiindcă îți vin în afară de lideri și de unii oameni care, într-adevăr, poate merită să vorbească, vin și mulți alții cu poezii, cu cântece, cu gândurile lor ș.a.m.d. Este o problemă care apare tot timpul când organizezi o adunare, mai ales o adunare de o asemenea amploare. Eu cred că faptul că s-a renunțat la scenariul când vorbesc de la tribună liderii politici este un lucru bun, pentru că totuși aceasta nu-i o acțiune politică sau nu trebuie să fie politizată, pentru că nu-i manifestarea partidelor politice sau manifestarea clasei politice, e manifestarea cetățenilor Republicii Moldova.

Voi merge la această adunare, pentru că vreau să fiu cu cei care cred în viitorul țării noastre

Vocea Basarabiei: Dar și mulți dintre ei sunt simpatizanți, membri de partid, sprijinitorii fie ai cursului, fie ai unui partid?

Alexei Tulbure: Exact. Cei care susțin ideea modernizării europene a Republicii Moldova cred că vor suporta cumva lipsa liderilor lor pe scenă și lipsa discursurilor din partea acestor lideri, pentru că sunt foarte multe posibilități de a te manifesta, prin lucruri bune, prin promovarea de politici, prin alegeri ș.a.m.d., nu numaidecât liderul partidului sau structurii în care te regăsești să fie la tribună și să vorbească. Ideea este următoarea – noi ca țară, ca popor, ca națiune ne dorim un viitor sigur și o bunăstare, o stabilitate pentru noi și pentru copiii noștri. Acest viitor este posibil numai în opinia celor care vor veni mâine pe piață, numai integrându-ne în ceea ce numim noi familia europeană a democrațiilor, devenind membri ai UE, alte posibilități nu există. Dacă până la declanșarea războiului puteam vorbi sau se mai vorbea că există vectorul euroasiatic, există vectorul european, haideți să vedem care variantă este mai bună, haideți să fim o punte între Est, Vest ș.a.m.d., acum aceste concepte nu mai funcționează. Rusia nu mai este un pol de atracție, invers, promovează niște valori pe care noi nu le putem împărtăși. Oricine din lumea civilizată nu poate împărtăși astfel de valori. Ideea punților în epoca tehnologiilor informaționale nu mai lucrează, ea este moartă, deci noi trebuie să ne determinăm în opțiunea noastră geopolitică. Și această determinare s-a produs, în opinia mea, am spus despre asta nu o dată, că atunci când au votat-o pe Maia Sandu un milion de cetățeni în 2020 președintă de țară, pe urmă, în 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate a devenit partid de guvernământ în alegerile parlamentare, moldovenii, de fapt, au votat pentru integrarea europeană, pentru că sub aceste lozinci a mers și președinta, și partidul respectiv. Acum, noi trebuie să arătăm o solidaritate la nivel național, pentru că am vorbit nu o dată că astfel de proiecte sau astfel de sarcini cum este modernizarea țării, integrarea europeană a țării nu-i sarcina unui partid sau sarcina unei guvernări, aceasta-i sarcină națională, noi toți trebuie să participăm. Aceasta-i o formă de participare a cetățenilor și eu mă voi duce mâine la adunare și datorită faptului că nimeni nu mă impune să mă duc acolo, mă invită și asta-i ceea ce corespunde convingerilor mele. Eu integrarea europeană am promovat-o toată viața mea conștientă sau toată viața mea profesională, fiind deputat, diplomat, membru al societății civile, ieșind la proteste cu diferite forțe politice împotriva corupției, împotriva hoției, eu am promovat valorile europene și nimeni nu mă impune să vin cu de-a sila, așa cum s-a produs, și eu îmi cer scuze că spun asta, în 2013 a fost tot o adunare similară organizată de Filat, Plahotniuc, forțele politice de atunci, noi știm că au fost forțați oamenii într-un fel să vină, aduși organizat ș.a.m.d. Cred că acum oamenii au să vină din propriile porniri la acest eveniment.

Când vorbim despre integrarea europeană, vorbim despre viitorul Republicii Moldova, despre siguranță, securitate, bunăstare, drepturile omului, justiție independentă și multe, multe altele

Vocea Basarabiei: Și totuși, asemenea evenimente intră în istorie, au importanță mare, ne amintim și de alte adunări naționale care au avut loc pe parcursul Renașterii naționale, după proclamarea independenței Republicii Moldova. Vă amintiți vorbitorii care au ieșit la microfonul principal?

Alexei Tulbure: Da, eu îmi amintesc prima Adunare Națională din 27 august 1989, pe urmă a doua, de la 27 august 1991. Ieri în acest studio a vorbit unul din protagoniștii acestor adunări, l-am ascultat cu mare interes. El vorbea despre a treia Adunare Națională. Mie îmi scapă când a fost a treia Mare Adunare Națională, cel puțin pe aceste două eu le țin minte foarte bine. Eu îmi aduc aminte lozinca principală pe care o scandau cei din piață – Unire, moldoveni! Erau multe, dar una din cele mai răsunătoare era Unire, moldoveni! Uitați-vă, adunarea care va avea loc mâine, ea nu-i Marea Adunare Națională, ea va intra în istorie, dar lozinca rămâne actuală – Unire, moldoveni! Deci, aceasta-i o manifestare de unire.

Rusia nu mai este un pol de atracție, invers, promovează niște valori pe care noi nu le putem împărtăși. Oricine din lumea civilizată nu poate împărtăși astfel de valori.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu s-a reușit identificarea unei idei naționale care ar fi coagulat această societate despre care se spunecă e mai mult dezbinată, decât unită?

Alexei Tulbure: Eu cred că societățile pot trăi cu idee națională, fără idee națională, dar, într-adevăr, nu s-a reușit coagularea societății, consolidarea societății, cum am fi numit-o noi. Nu s-a reușit, pentru că nu am luat în serios independența. O parte din societate considera că independența este temporară și noi într-o perioadă foarte scurtă vom deveni parte a României, alta visa la refacerea Uniunii Sovietice, o perspectivă mai puțin probabilă, acum, în genere, imposibilă, dar erau și de ăștia. Noi nu am luat în serios, eu vorbesc că a dat libertatea peste noi, dar noi nu am devenit liberi, noi 30 de ani ne-am ocupat cu votarea unui alt centru imperial transcendent, din afara țării noastre, adică centrul de luare a deciziilor nu trebuia să fie în Chișinău, trebuie să fie în Moscova, în Bruxelles, în București sau în altă parte. Acum vedeți care-i semnificația perioadei pe care o trăim? Noi pentru prima dată în istoria noastră independentă, în acești 30 de ani sau poate mai mult, în 200-300 de ani avem posibilitatea să determinăm propriul destin de sine stătător, pentru că proiectul de țară, acesta-i proiect de țară și acesta-i proiect de continent, Uniunea Europeană este șansa pentru noi să ne organizăm viața după anumite standarde și norme de sine stătător, n-o să vină nimeni să ne organizeze viața aici. De aceea e o mare responsabilitate și o mare șansă. În sensul acesta, asta-i și prima șansă sau platformă pe care noi putem edifica o societate consolidată, coagulată în jurul unei idei și unui prezent, și unui viitor prosper.

Noi pentru prima dată în istoria noastră independentă, avem posibilitatea să determinăm propriul destin de sine stătător

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că e pentru prima oară când această șansă poate fi valorificată de popor, care se consideră a fi suverană, dar, pe de altă parte, de când a început această agresiune rusă în Ucraina se spune că s-ar pune la cale mai multe scenarii pentru a fi destabilizată situația din Republica Moldova și că acest interes ar fi inclusiv din partea Federației Ruse. De ce ar vrea cineva să destabilizeze situația vă este clar?

Alexei Tulbure: Mie îmi este clar de ce Rusia dorește destabilizarea situației. Pentru că destabilizarea situației din Republica Moldova sau preluarea Moldovei, efectuarea controlului efectiv asupra țării noastre din partea Moscovei este un scop mult râvnit de Rusia, pentru că apare un stat neprietenos în spatele Ucrainei și după Belarus acesta-i al doilea stat european, Ungaria o lăsăm, deocamdată, al doilea stat european care va promova interesele Kremlinului în Europa, mai ales că strategic, geografic Republica Moldova se află nemijlocit în spatele Ucrainei din partea vestică. Și acționează prin partenerii săi aici, în primul rând, prin Partidul „Șor”, într-o măsură poate mai mică prin Partidul Socialiștilor. Eu sunt sigur că așa se întâmplă, pentru că noi am urmărit sincronizarea și coordonarea acțiunilor între protestatari astă-toamnă și astă-primăvară și Moscova. Deci, ceea ce spuneau protestatarii în stradă, la Chișinău, se repeta sau Moscova venea în susținerea lozincilor care erau formulate. De ce fac aceste partide chestiile acestea? De atâta că au propriul lor interes. De exemplu, Partidul „Șor” și-a găsit în persoana Kremlinului un protector, Șor este condamnat, el vrea să scape de responsabilitate, activitatea politică, exemplul lui Plahotniuc îi în fața ochilor; Plahotniuc, cel care avea probleme și cu Interpolul, și cu mai multe structuri de drept, preluând controlul asupra statului, s-a menținut aici mai mulți ani. Șor râvnește și urmărește același scop, plus au susținere financiară de acolo. Socialiștii la fel au susținere financiară și identitatea lor politică se bazează pe așa-numitul parteneriat cu Rusia și ei nu s-au reinventat, ei nu și-au găsit alt sens al existenței lor politice în spațiul acesta decât parteneriatul cu Rusia și continuă această ideologie, această doctrină.

Destabilizarea situației din Republica Moldova din partea Moscovei este un scop mult râvnit de Rusia, pentru că apare un stat neprietenos în spatele Ucrainei și după Belarus acesta-i al doilea stat european.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.